Het zwanenmeer

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1117 woorden
  • 2 oktober 2002
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
27 keer beoordeeld

1. Algemene gegevens Titel van de voorstelling: Het Zwanenmeer, door Pjotr I. Tsjaikovski
Naam v. artiesten: St. Petersburg ballet i.s.m Staatsopera en Ballettheater Voronezh
Orkest: Groot Symfonieorkest o.l.v. Janusz Przybylski
Choreografie: Marius Pepita, Lev Ivanov
Bewerking: Konstantin Sergejev
Decor en kostuum ontwerp: Semjon Pastoekh, Galina Solovjeva 2. Plot Korte samenvatting: - Eerste Akte (in het kasteel) Nadat zijn vader is overleden zal prins Siegfried tot koning worden gekroond en moet daarom trouwen. Hij vreest zijn vrijheid te verliezen en wil geen bruid kiezen waarvan hij niet houdt. Op de nacht van zijn 21e verjaardag viert hij feest met zijn vrienden als zijn moeder binnen komt lopen. Ze is boos dat er feest is omdat ze nog steeds in rouw is om zijn vader, en dwingt hem de volgende dag een bruid te kiezen. Een van zijn vrienden probeert de nu wat sombere Siegfried op te vrolijken en vraagt of hij mee op zwanenjacht gaat. - Tweede Akte (aan het zwanenmeer) Aangekomen bij het meer stuurt Siegfried zijn vriend erop uit om te kijken waar de zwanen zijn. Als hij alleen is komt er een tovenaar en een zwaan, de zwaan veranderd in een prachtige vrouw. Dit is prinses Odette. Zij en haar vriendinnen zijn omgetoverd door de tovenaar in zwanen. Alleen ’s nachts kunnen zij weer mens worden. De betovering kan alleen worden verbroken als ze gaat trouwen met iemand die nog nooit echte liefde voor iemand anders heeft gevoeld. Siegfried houdt op slag van haar en wil de tovenaar doden maar dan zou de betovering nooit meer worden verbroken. Als hij ooit zijn gelofte zou breken, blijft ze voor altijd een zwaan. - Derde Akte (in het kasteel) Prins Siegfried moet zijn bruid kiezen uit drie prinsessen. De prinsessen dansen een voor een voor hem, maar Siegfried weigert een keus te maken. Zijn gedachten zijn bij Odette. Even later komt de tovenaar binnen met zijn dochter Odille, ze zijn allebei vermomd, maar Odille is vermomd als Odette. Siegfried is helemaal verliefd op haar. Hij danst met Odille, en dan krijgt hij een visioen van Odette die hem smeekt zijn belofte te houden. Siegfried negeert deze gedachte en vraagt om de hand van Odille. De tovenaar laat hem een gelofte maken tegenover Odille, en even later verschijnt Odette aan het raam. Het alleen al te laat, hij heeft zijn woord aan een ander gegeven. Er breekt verwarring uit bij het hof en de prins gaat op zoek naar zijn liefde. - Vierde Akte (aan het zwanenmeer) Odette gaat verdrietig terug naar de zwanen, en wil zich verdrinken nu ze nog in menselijke vorm is. Siegfried is haar gevolgd en probeert uit te leggen dat hij erin was geluisd. Ze beseffen dat de betovering nu nooit meer ongedaan zal kunnen worden gemaakt, en beslissen de enige uitweg te nemen. Ze kunnen niet zonder elkaar leven, dus gaan ze maar samen dood.
3. Het toneelbeeld - Ruimte: Grote zaal van de Nobelaer - Plaats van het publiek: Frontaal t.o.v. het toneel. - Effect: goed overzicht - Toneelbeeld: Het plaatje was prachtig. De kostuums, het decor, alles paste bij elkaar. Vooral de tutu’s van de zwanen waren heel mooi. De mooie kostuums en de decors maakten dat er een sprookjesachtige sfeer ontstond. 4. Muziek en geluidseffecten De rol van de muziek bij een balletvoorstelling is natuurlijk heel erg groot. Het bouwt op sommige momenten de spanning op en dan op andere momenten ondersteunt het weer de feeststemming van de dansers. Omdat bij balletvoorstellingen niet wordt gesproken zijn de uitdrukkingen maar toch ook de muziek erg belangrijk. 5. Personages Hoofdpersonen: Odette, Odille, prins Siegfried
Karakters: Prins Siegfried was altijd heel gehoorzaam aan zijn moeder, maar als het op de liefde aankomt, volgt hij zijn eigen weg. Hij is erg besluitvast in zijn keuze. Odette wilde graag uit de betovering worden gehaald en is erg verliefd op prins Siegfried. Haar motieven om met de prins te trouwen zijn alleen niet helemaal duidelijk. Wil ze nou trouwen omdat ze verliefd is of omdat ze van haar vloek wil worden verlost? Van Odille krijgen we weinig te weten, zij volgt vooral de wil van haar vader, de tovenaar die Odette heeft omgetoverd. Onderlinge relaties: Siegfried+Odette <> de tovernaar+Odille
Met wie heb je het meest meegeleefd: Met prins Siegfried leefde ik het meest mee, je krijgt over hem het meest te weten, en hij wordt flink in de maling genomen door de dubbelganger van Odette. De personen in de balletvoorstelling zijn gewone mensen (met soms buitengewone eigenschappen) en niet per se vertegenwoordigers van een bepaald standpunt.
6. Thematiek en interpretatie: waar gaat de voorstelling over? Thema: Liefde
Theatrale middelen: De muziek en de uitdrukkingen op de gezichten van de dansers bepaalden dat bijvoorbeeld het lijden van prins Siegfried erg goed werd verbeeld. Uiteraard hadden ook de bewegingen van de dansers hier veel invloed op. Vooral aan het eind van de voorstelling als Odette en Siegfried samen sterven zijn deze middelen goed gebruikt. Invloed van de regisseur: Ik denk dat de invloed van de regisseur erg groot is. Het is bekend dat ‘Het Zwanenmeer’ de balletvoorstelling is met de meeste verschillende versies. Het zal er dus maar net aan liggen wie het regisseert, hoe de voorstelling eruit gaat zien. Betekenis van het thema voor mij: Het thema ‘liefde’ is natuurlijk altijd erg leuk om naar te kijken. Verder heb ik niet echt iets aan de voorstelling gehad als een ‘wijze les’ of iets dergelijks. 7. Boeiende werking Wat mij het meest boeide in deze voorstelling is de dans op zich. Klassiek ballet vind ik erg kunstig, en de manier waarop deze voorstelling is gedanst is echt goed. Ik doe zelf al een jaar of 11 aan klassiek ballet, en kijk echt op tegen deze danseressen die het zo mooi kunnen. 8. Structuur De voorstelling verliep chronologisch. Plaatsveranderingen werden verduidelijkt door de decors en de kostuums. 9. Recensie Ik vond de voorstelling erg mooi, de decors en de kostuums waren prachtig, en de dansers waren erg goed. Vooral Odette vond ik het erg goed doen, zij was het grootste deel van de voorstelling op het toneel, dus zij zal het erg zwaar hebben gehad. Ik kan me voorstellen dat mensen die de klassieke dans niet kennen niet graag naar het zwanenmeer kijken. Het zal voor hen saai worden. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in klassiek ballet is dit een voorstelling die je moet hebben gezien. Ik vind het bij een balletvoorstelling altijd handig om van te voren het programmaboekje met het verhaal te lezen, hierdoor hoef je tijdens de voorstelling niet vreselijk hard je best te doen om het verhaal te snappen, en kun je je aandacht meer richten op de techniek en de presentatie van de dansers.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.