Algemene gegevens
Titel: Hello Dolly
Auteur: Michael Stuwart
Regisseur: John Yost
Hoofdrolspelers: Willeke Alberti als Dolly Levi
Jos Brink als Horace Vandergelder
Jamai Loman als Barnaby Tucker
Barend van Zon als Cornelius Hackl
Marleen van der Loo als Irene Molloy
Melise de Winter als Minnie Fay
Plaats en datum: Schouwburg het Park, Hoorn
10 januari 2005, 20.15 uur
Plot
Koppelaarster Dolly Levi is een weduwe die het tijd vindt om opnieuw te trouwen. Ze heeft haar oog laten vallen op de rijke vrijgezel Horace Vandergelder. Vandergelder heeft een winkel. Hier werken Cornelius Hackl en Barnaby Tucker. Ze hebben nooit een vrije dag of avond en moeten constant in de winkel zijn. Wanneer Vandergelder naar New York gaat omdat Dolly voor hem een afspraak heeft geregeld met juffrouw Molloy, besluiten Cornelius en Barnaby ervandoor te gaan. Ook zij gaan naar New York. Daar komen ze terecht in de hoedenwinkel van Irene Molloy. Wanneer Cornelius en Irene elkaar aankijken worden ze meteen verliefd. Ook tussen Barnaby en Minnie Fay, een werkneemster van Irene, springt een vonk over. Wanneer Vandergelder de winkel binnenloopt, moeten Cornelius en Barnaby zich snel verstoppen. Het blijkt al snel dat het tussen Vandergelder en Molloy niets zal worden, dus Vandergelder is de winkel uit voordat hij merkt dat zijn eigen werknemers daar verstopt zitten. Dolly regelt nu een nieuw afspraakje voor Vandergelder, in het meest chique restaurant van de stad, met Ernestina Money. Ondertussen geeft ze dansles aan Cornelius, Barnaby, Irene en Minnie. Zij gaan die avond met zijn vieren uit eten in hetzelfde chique restaurant, hoewel Cornelius en Barnaby daar eigenlijk geen geld voor hebben. Wanneer Vandergelder en Money in het restaurant zitten blijkt ook al snel dat zij zijn type niet is. Ze is asociaal en erg luidruchtig. Wanneer zij vertrokken is en Dolly het restaurant inkomt zit Vandergelder er nog. Dolly krijgt een warm onthaal van de mensen die in het restaurant werken. Ze probeert op alle manieren om Horace haar ten huwelijk te laten vragen en uiteindelijk lukt het haar.
Het toneelbeeld
De voorstelling vond plaats in een grote zaal met een lijsttoneel. Het effect hiervan was dat wat er op het podium gebeurde zich als het ware in een aparte wereld afspeelde. Het decor bestond uit een verhoging die, onder andere als overloop dienst deed, met twee verplaatsbare trappen. Het geheel stond ook op een verhoging met aan de voorzijde een paar treden. Over het algemeen was het podium geheel verlicht maar af en toe werd met het licht je aandacht naar bepaalde personen getrokken. De kostuums pasten goed bij de personages. Meneer Vandergelder droeg een net pak, Barnaby en Cornelius een nette broek met een overhemd en stropdas (op hun werk winkel met een schort, daarbuiten met een net jasje). Irene Molloy en Minnie Fay droegen beide een nette jurk en Dolly had in elke scène weer iets anders aan: een mooie jurk of een nette rok met bijpassend jasje. Het toneelbeeld speelde een grote rol bij de voorstelling.
Muziek en geluidseffecten
De dialogen werden veel afgewisseld door zang. Met de nummers die gezongen werden werd veel informatie gegeven over het verhaal of over een personage. In het eerste nummer bijvoorbeeld (Vraag naar Dolly) word Dolly Levi aan je voorgesteld. Je komt te weten wie ze is en wat ze doet. Er was een goed evenwicht tussen zang en de rest. Geluidseffecten kwamen niet of nauwelijks voor.
Personages
De belangrijkste personage was uiteraard Dolly Levi. Dolly Levi is een uitgekookte koppelaarster die zich vooral in hogere kringen begeeft. Ze voelt zich als een vis in het water binnen de high society, maar vergeet haar opdracht als ze zelf haar oog laat vallen op een rijke alleenstaande man. Ze doet er werkelijk alles aan om haar liefde kenbaar te maken. Horace Vandergelder is strenge miljonair met een eigen winkel. Hij heeft Dolly opdracht gegeven een geschikte vrouw voor hem te vinden. Cornelius Hackl en Barnaby Tucker zijn werknemers van Horace Vandergelder. Zij hebben nooit een dag of avond vrij en daarom gaan ze samen zonder toestemming naar New York wanneer Vandergelder weg is. Je leert deze personages kennen door sommige van de gezongen nummers, door wat ze doen en meemaken en door wat over ze verteld wordt. Ik kon met deze vier personages wel goed meeleven omdat je ze tijdens het verhaal goed leert kennen.
Thematiek en interpretatie
De belangrijkste thema’s zijn dat Dolly verliefd word op Vandergelder en ze hem dat probeert duidelijk te maken. En de liefde tussen Cornelius en Irene, en Barnaby en Minnie. Deze thema’s werden duidelijk uit het hele verhaal.
Boeiende werking
De hele voorstelling boeide mij. Het bleef constant verrassend en de gezongen nummers waren goed. Ook sommige opmerkingen van de acteurs die eigenlijk niet in het stuk hoorden, toen Willeke Alberti iemand uit het publiek gezondheid wenste wanneer deze nieste, of toen Jos Brink in het restaurant de opmerking ‘Kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip?!’ maakte. Ik vond het ook erg grappig om te zien dat de acteurs na deze opmerking steeds bijna de slappe lach kregen.
Structuur
De gebeurtenissen werden in logische volgorde gepresenteerd. Er waren wel wisselingen van locatie maar alles volgde elkaar in een logische tijdsvolgorde op.
Recensie
Ik vond het geheel een heel goede musical. Ik raad hem aan iedereen aan die ervan houd om de hele avond te lachen. De muziek en zang vond ik ook erg goed. En het dansen wat erbij hoorde ook. Alles bij elkaar: een hele leuke voorstelling.
REACTIES
1 seconde geleden