BERT VISSCHER
Zakelijke gegevens
Op 22 december ging ik met een aantal vrienden naar een voorstelling van Bert Visscher in De Bussel in Oosterhout. De titel van de voorstelling was ‘Geluk zit in heel grote dingen’. Stephan reed met de heenweg met mij mee. Wij waren als eerste van onze groep bij De Bussel. Na een paar minuten kwamen Stijn en Joeri. We liepen met ons vieren door naar binnen. Bij binnenkomst moesten wij onze kaartjes laten zien en werd er een scheur in gemaakt. Wij liepen gelijk door naar boven om onze plekken te zoeken. Marcel en Maarten kwamen iets later.
Samenvatting
Bert Visscher kwam met een fiets het podium op. Hij had toen een geel regenpak aan. Hij speelde de rol van een vuurtorenwachter die ruzie had met zijn broer. Zijn broer had een strandbordeel dat aan de overkant lag. Vroeger strandde er veel schepen aan en gingen naar het bordeel, maar toen de vuurtoren er kwam, strandde er geen schepen meer aan, zodat het bordeel minder klanten kreeg. Daarom hebben de broers ruzie. Op een gegeven moment schoot die broer de lamp van de vuurtoren kapot en was het donker in de zaal. Ik schrok van de harde knal. Even later pakte de vuurtorenwachter zijn geweer en richtte op het bordeel. Hij schoot op de neonletters van het bordeel en in plaats van ‘Chez Lulu’ stond er nou ‘hé lul’. Hij had de C, de z en laatste u eraf geschoten. Ik vond dat erg grappig. Tijdens de voorstelling verscheen een paar keer een postbode. Hij had in het begin een doos bij zich waar een nieuwe lamp voor de vuurtoren inzat om de oude lamp die stuk was geschoten door zijn broer te vervangen. Bert Visscher speelde voor de pauze een aantal rolletjes zoals een oud-militair, een gestresste visser en een kakkerige golfspeler. Hij speelde ook af en toe op zijn piano. Na de pauze was het decor omgebouwd tot een bordeel. Bert speelde nu de rol van de broer die pooier was. Aan de bar zaten twee hoeren en in het midden stond een biljarttafel. Hij vertelde dat hij ruzie had met zijn broer en dat er nog maar weinig mensen naar het bordeel kwamen.
Beschrijving van de ruimte
De voorstelling van Bert Visscher was in de grote zaal van De Bussel. In deze zaal is plaats voor 501 personen. Ik vond het een gezellige zaal, maar de zitplaats was klein. Ik kon nauwelijks mijn benen kwijt en het trapje om naar boven te lopen was erg smal. Ik vond dat de treden wel wat breder mochten zijn. Het publiek zat op een steil oplopende tribune dichtbij het speelvlak. Dit is een kenmerk van het vlakke vloertheater. Deze zaal heeft een oppervlakte van 300 m² en is dus voor vrijwel elk doel te gebruiken. Door een juist lichtgebruik kan de zaal een intiem karakter krijgen of juist wat abstracter. De Bussel heeft ook nog een kleine zaal. In deze zaal kunnen zo’n 120 mensen. De zaal wordt ook wel foyer genoemd en heeft een uitgesproken intiem karakter en is daardoor zeer geschikt voor bijvoorbeeld bruiloftrecepties.
Voor de pauze speelde het verhaal af op het strand bij de vuurtoren. Het decor was opgebouwd uit een vuurtoren, een bak met water (dat de zee moest voorstellen) en een steiger. Het licht voor de pauze was net als dat van een vuurtoren: eerst fel en dan weer iets minder. De kleding die Bert Visscher voor de pauze aan had waren een regenpak van een vuurtorenwachter, een kakkerig kostuum van een golfer en een uniform met medailles van een oud-militair. Na de pauze speelde het verhaal zich af in het strandbordeel. Het decor bestond dus ook uit de inrichting van een bordeel. Er was een bar, biljarttafel, dansvloer en veel glitterversieringen. Het licht was rood en de gebruikte attributen en kostuums zijn als die van een echte patser: een Rolex, een glitter pak en een sigaar in de mond.
Beschrijving van de cabaretvoorstelling
De typetjes die Bert Visscher in zijn voorstelling speelde, zijn een vuurtorenwachter waarbij de lamp van de vuurtoren door zijn broer kapot werd geschoten en een oud-militair die stotterend en overspannen verteld hoe het in de oorlog was. Verder speelde hij een kakkerige golfspeler die samen met zijn ingebeelde vrouw Liedewijn aan het golfen was en daarbij domme dingen deed, zoals in plaats van het balletje weg te slaan de stok weg te gooien. Ook speelde hij een gestresste visser die op een gegeven moment in het water valt. Na de pauze speelde Visscher een pooier met een dikke buik en een glitter pak die te weinig mensen in zijn bordeel kreeg vanwege de vuurtoren. Ook stond in het bordeel een scheefstaande biljarttafel waar hij verschillende dingen mee uit haalde, zoals een bal erop leggen die dan naar beneden rolt en niemand wist hoe dat kon. Hier links de gestresste visser. De thematiek van de voorstelling was het belachelijk maken van verschillende ‘bijzondere’ mensen. Hiermee bedoel ik mensen, zoals pooiers en golfspelers, die over het algemeen als buitengewoon worden beschouwd. De theatrale middelen die Bert Visscher in zijn voorstelling gebruikte zijn Decor en licht, Kleding en grime en Muziek en geluidseffecten. Voor de pauze speelde Bert Visscher een vuurtorenwachter. Het decor bestond daarom ook uit een vuurtoren, een steiger en een bak met water dat de zee moest voorstellen. Het licht was hetzelfde als dat van een vuurtoren. De overdreven kleding die hij droeg typeerde het typetje dat hij speelde, zoals de golfkleding en een opvallend pak van een pooier. Verder kwamen in zijn voorstelling verschillende geluidseffecten voor zoals het rinkelen van glas nadat de lamp kapot werd geschoten en de knallen van geweerschoten. Deze theatrale middelen gebruikt Bert Visscher bijna altijd in zijn voorstellingen en vullen altijd elkaar erg goed aan. Ik denk dat deze voorstelling een combinatie is van twee soorten cabaret, namelijk Beschouwend-verhalend cabaret en Fysiek cabaret. De eerste soort, omdat Bert Visscher een verhaal vertelt over een vuurtorenwachter die ruzie heeft met zijn broer die pooier is. Verder speelt hij ook nog enkele rolletjes die niks met het verhaal te maken hebben. De tweede soort omdat hij veel acrobatische grappen maakt en veel beweegt.
Het theaterverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
Bedant
23 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
top verslag
22 jaar geleden
Antwoorden