Alcohol

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 955 woorden
  • 15 februari 2006
  • 100 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
100 keer beoordeeld

Lichamelijk Wat is alcohol? Alcohol is een natuurproduct. Dat ontstaat uit schuim of bruisen waarbij de suiker uit de vloeistof verandert in alcohol. Dit natuurlijke proces stopt bij ongeveer 15% alcohol. Dit heet zwakalcoholhoudende drank. Als je dit verhit of afkoelt dan kunnen er hogen alcoholpercentages ontstaan en sterkere drank. In bier zit 5% alcohol, in wijn zit 12% alcohol en in jenever zit 35% alcohol. Maar er zijn nog veel meer verschillende soorten drankjes. Bij jongeren zijn vooral mixdrankjes populair. Hoe werkt alcohol? Alcohol komt via de mond en de slokdarm in de maag. Maar een klein deel wordt daar omgezet. De rest komt onverteerd in het bloed terecht. Via het bloed bereikt de alcohol na een minuut of 10 de hersenen en vanaf dat moment ben je onder invloed van alcohol. De meeste mensen worden na een paar glazen wat vrolijker en spraakzamer. Dus je kan zeggen alcohol verdoofd de hersenen. Hoe meer je drinkt hoe trager je reageert. Je ziet dan niet alles meer wat om je heen gebeurt, en zegt soms dingen waar je later spijt van krijgt. Je moet nooit meer dan 20 glazen alcohol in een korte tijd drinken want dan kun je bewusteloos raken of erger een hartstilstand krijgen. Wat gebeurt er met je als je alcohol drinkt? Als je tussen 1-3 glazen alcohol drinkt ben je ontspannen en vrolijk. Tussen de 3-7 dan ben je een beetje dronken. Maar tussen de 15-20 glazen alcohol wordt het al gevaarlijk want da ben je heel erg dronken. En je moet nooit tussen de 20-25 of meer drinken want daarvan kun je in een coma raken of zelfs doodgaan. Hoe verdwijnt alcohol uit je lichaam? Alcohol wordt in de lever afgebroken. De lever werkt hierbij in een vast tempo: het afbreken van 1 glaasje alcohol duurt 1 aan 1,5 uur. Dus als je een paar glaasje alcohol drinkt dan kun je de volgende ochtend nog steeds onder invloed van de drank zijn!

Sociaal Alcoholgebruik van de algemene bevolking.86% van de bevolking van 16 jaar en ouder drinkt wel eens alcohol. 92% van de bevolking heeft ooit alcohol gedronken(ouder dan 12). 75% dronk alcohol in de laatste maand van het jaar. Hiervan dronk 20%(bijna) dagelijks. Per hoofd van de bevolking wordt in Nederland 8,1 liter pure alcohol gedronken. Per persoon drinken we gemiddeld bijna 81 liter bier, 19 liter wijn en 5 liter sterke dranken zoals jenever. Je drinkt dus bijna 1000 glazen in een jaar. Ongeveer 10% van de drinkers neemt bijna de helft van alle gedronken drank voor zijn rekening. In de leeftijdsgroep van 0-15 jaar wordt 2% alcohol gedronken. En in de leeftijdsgroep van 16-44 wordt maar liefst 91% alcohol gedronken. En 44 jaar en ouder maar 7%. Geestelijk Er zijn verschillende redenen om alcohol te drinken. Het is lekker ik vind dat niet maar andere mensen wel. Voor de gezelligheid bij bijvoorbeeld het eten of samen met vrienden. Het hoort bij speciale gelegenheden, tradities en feesten. Of uit nieuwsgierigheid (vooral jongeren). Je voelt je wat losser en vrijer (je maakt makkelijker contact). Je praat meer. Je durft meer. Alles lijkt leuker en gezelliger met alcohol op. Sommige mensen drinken bewust geen alcohol, bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging, vanwege hun gezondheid, vanuit hun cultuur of omdat ze het gewoon niet lekker vinden. Wanneer en waarom krijg je een kater? De kater kan ontstaan als je te veel gedronken hebt. De nieren worden dan aangezet tot extra vochtafscheiding. Het lichaam droogt uit en zo ontstaat er een vochttekort in de hersenen. Hierdoor botsen de hersenen tegen de schedel. En dat veroorzaakt volgende dag hoofdpijn. Je kunt ook hoofdpijn krijgen door de schadelijke afbraak, producten van alcohol, door het verblijf in een rokerige en lawaaierige omgeving en door de chemische toevoegingen aan alcoholhoudende dranken. Hoe verkom je een kater? Je kunt een kater voorkomen door minder alcohol en meer water te drinken. Wissel een glas alcohol telkens af met een glas alcoholvrije drank. En drink niet teveel verschillende drankjes door elkaar. Wat moet je doen als je toch een kater hebt. Blijf dan als het kans zo lang mogelijk in bed. Stevig ontbijt. Eet veel vers fruit of vruchtensap. Niet in de felle zon gaan zitten. Geen koffie drinken.

Verkeer Waarom is alcohol in het verkeer zo gevaarlijk? Je reageert trager. Alcohol heeft een verdovend werking op de hersenen. Hierdoor reageert iemand die alcohol heeft gedronken trager dan normaal. De controle over z’n been en armspieren gaan ook achteruit. In situaties waarbij je snel op de rem moet trappen, reageer je al gauw te laat. Je zit minder. Na alcohol gebruik heb je de neiging om recht vooruit te kijken, alsof je in een tunnel zit. Veel van wat er links en rechts van je gebeurt zie je daardoor niet of minder goed. Zo zie je plotseling overstekende voetgangers al gauw te laat. Wat ook moeilijk gaat is de aandacht verdelen over alles wat je ziet. Je moet in het verkeer op veel dingen tegelijk letten en dat kun je niet goed meer als je gedronken hebt. Je concentreert je slechter. Alcohol maakt je suf en vermindert je concentratie. In de praktijk blijkt dat concentratieverlies vooral gevaarlijk is als er weinig verkeer is en je het gevoel hebt dat er niet veel mis kan gaan. Het gevolg is onbegrijpelijke ongevallen. Je denkt nog prima te kunnen rijden. Onder invloed denk je meer te kunnen en durf je vaak meer risico te nemen. Zo denk je na een paar glazen nog prima te kunnen rijden, misschien zelfs wel beter. De werkelijkheid is anders. Je schat situaties verkeerd in en denkt te snel. Als je met je vrienden naar een feest gaat moet je altijd afspreken wie de bob is en dat betekend dat iemand geen alcohol mag drinken en de rest wel en de bob breng ze dan op een veilige manier naar huis.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.