Spreekbeurt Nederlands – zeebeving Zuid-Azië 2e kerstdag 2004
Zoals jullie weten heeft er op 26 december 2004 een aardbeving plaats gevonden voor de kust van het eiland Sumatra van Indonesië. Een aardbeving ontstaat als er twee korstplaten tegen elkaar drukken en dat ze dan plotseling wegschieten. Hierdoor krijg je trillingen in de grond die dan een aardbeving heet.
De aardbeving bij Sumatra had een kracht van 9.0 op de schaal van richter. De schaal van richter is een soort meter net zoals je hebt bij een temperatuur. De schaal van richter geeft een indicatie van de sterkte van een schok. Bij 1 of 2 op schaal van richter worden de schokken nauwelijks gevoeld, die van 3 en 4 worden al een stuk sterker. Vanaf schaal 5 kan er ook sprake zijn van lichte schade op grotere schaal. En vanaf de schaal 7 kan er zware schade aan gebouwen worden aangericht.
Een aardbeving in zee wordt ook wel een zeebeving genoemd. Zo’n zeebeving kan een tsunami veroorzaken. Een tsunami ontstaat als door de aardbeving de grond aan aantal meters omhoog word gedrukt. Na de beving op 2e kerst dag ging er een enorme tsunami af op vele kusten in Azië. Een tsunami kan over een diepe oceaan wel zo’n 900 kilometer per uur afleggen. Op zee merk je weinig van de tsunami en is hij maar enkele centimeters hoog. Terwijl de tsunami in aantocht is trekt de zee zich zo’n 400 meter terug. Als hij de kust nadert daalt zijn snelheid tot zo’n honderd kilometer per uur. De achterkant gaat dan nog wel op die harde snelheid en daardoor ontstaat er een hoge golf ontstaat zoals die in de hele omgeving in Azië. Er werden veel landen getroffen onder andere: India, Thailand, Maleisië, de Malediven en Sri Lanka. Maar het zwaarst getroffen was Indonesië voornamelijk de provincie Banda Atjeh. Daar vielen in ieder geval meer dan 120.000 doden en bleef weinig overeind staan. Nu nog worden er duizenden mensen vermist. Veel mensen raakten veel dierbare en familie kwijt, ook veel toeristen die vakantie vieren werden het dupe van het natuurgeweld.
Na de ramp werd er een spoedconferentie gegeven over de ramp. Vele landen gaven miljoenen euro’s om Zuid-Azië te helpen om het op te bouwen. landen gaven ook noodgoederen en stuurde hulptroepen naar het gebied brengen zodat de mensen kunnen overleven en hun leven proberen verder op te pakken. In Nederland werden na de ramp veel acties gehouden om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor hulp voor giro 555 dat zijn de samenwerkende hulporganisaties die samen het geld te delen voor waar het nodig is. Er was ook voor een dag radio 555 die zamelden geld in voor de ramp door bijvoorbeeld: mensen te laten bieden voor spullen van artiesten. De Nederlandse bevolking heeft op dit moment al rond de 183 miljoen euro ingezameld voor het rampgebied. Ook gaf de Nederlandse overheid 5 miljoen extra waardoor het op 189 miljoen staat. De samenwerkende hulporganisaties uit den Haag bestaan uit:
SHO Lid-Organisatie
Cordaid
Nederlandse Rode Kruis
Kerkinactie
Unicef
Novib
Stichting Vluchteling
Terre des hommes
TEAR fund
Deze hulporganisaties verdelen het geld dat binnen gekomen was via giro 555. De organisaties zorgen voor voedsel, onderdak voor de overlevenden, voor de kinderen die wees waren geworden, medische- en psychiatrischezorg, wederopbouw en onderwijs en gezinshereniging.
Er werd ook meteen een team van het RIT (rampen identificatie team) naar het gebied gestuurd om de lichamen te identificeren en ze aan de familie weer over te brengen. Het sturen van het RIT was nodig om de mensen die dagen lang dood in het water hadden geleden te identificeren. Ze worden dan niet meer herkenbaar omdat de mensen helemaal opzwollen en niet herkenbaar zijn. Aan het begin werden ze vooral geïdentificeerd door eventuele sieraden en telefoons. Maar al snel waren ze niet meer te herkennen en nu nog worden er DNA onderzoeken gedaan. Ze worden nu bewaard in koelcellen omdat ze door de hitte de lichamen ontbonden. Er waren vele Europese toeristen omgekomen, tot nu toe zijn er 27 Nederlandse toeristen geborgen.
Na de zeer zware beving van 9 op schaal van richter zijn er veel zware naschokken geweest met een maximum van ongeveer 7 op schaal van richter. Maar afgelopen maandagavond kwam een nieuwe zeer zware naschok van 8,7 op schaal van richter dat is toch 30 keer minder zwaar maar behoord ook tot een van de zwaarste in vijftig jaar. Na de schok werden er tsunami-waarschuwingen gegeven in bijna heel Zuid-Azië en vele mensen vluchten in paniek naar hoger gelegen gebieden. Er werd 3 uur angstig afgewacht of er een tsunami kwam. Gelukkig was er dit keer geen sprake van een tsunami en konden de mensen buiten Indonesië weer naar hun huis terug. Maar de Indonesiërs die nog een huis hadden durfden die niet meer in omdat hun huis nu op instorten staat na de 2 zware bevingen en sliepen buiten. Ook is er een grote angst voor naschokken. De eilanden Nias en Simeulue zijn zwaar getroffen, een groot deel van de huizen die nog waren blijven staan na 2e kerstdag waren nu ook verwoest.. De samenwerkende hulporganisaties zijn nu ook naar de zwaar getroffen eilanden gegaan om de mensen ook daar te helpen. De toestand is er heel slecht er is bijna geen voedsel en schoon drinkwater en wegen zijn onbegaanbaar. Tot nu toe zijn er 624 doden geteld maar er wordt helaas gevreesd voor 2000 doden. Het zal nog lang duren voor het hele gebied weer is herbouwd en het zal er nooit meer hetzelfde zijn
REACTIES
1 seconde geleden