Vluchtelingen
Inleiding
Voor een tijdje naar het buitenland… Veel mensen zouden dat graag eens gaan doen. Een rondreis door Afrika, backpacken in Australië, studeren op een Amerikaanse Universiteit, noem maar op. Over de hele wereld zijn er mensen op reis. Veel mensen doen dat voor hun plezier of werk, maar jammer genoeg zijn er ook heel veel mensen onderweg omdat ze in hun eigen land niet meer veilig zijn. Ze zijn bang voor bedreiging, vervolging, oorlog, honger en andere natuurrampen. Vaak zijn ze hun leven niet meer zeker. Deze mensen hebben géén keus en kunnen alleen vluchten. Ik houd mijn spreekbeurt over deze vluchtelingen. Dat doe ik omdat ik het een interessant onderwerp vind, en omdat het nu best wel actueel is.
Je bent gevlucht. En dan? Vluchtelingen komen uit alle windstreken. Toch hebben ze grote overeenkomsten: hun onvrijwillige vertrek, het verlies van je huis, baan, status, familie en vrienden, de soms gewelddadige ervaringen voor en tijdens de vlucht. De meeste vluchtelingen kunnen er over mee praten. Achter iedere vluchteling schuilt wel een verhaal, meestal heel dramatisch. Sommige hebben gezien hoe hun vrienden of familieleden werden afgeslacht, hoe hun huis werd vernield of hun oogst vernietigd door soldaten of gewapende groeperingen. Anderen ontvluchtten hun land omdat de regering hen in de gevangenis wilde zetten of wilde vermoorden omdat ze anders denken (bijv. soms christenen) of omdat ze anders zijn (bijv. de Koerden in Irak.)
Wat is het nou eigenlijk het verschil tussen vluchtelingen, asielzoekers & ontheemden?
Een asielzoeker is niet hetzelfde als een vluchteling. Een asielzoeker is iemand die in Nederland asiel aanvraagt (dat is: het recht om erkend te worden als vluchteling. Dat is inclusief bescherming van de regering en materiële hulp.) Als iemand dus asiel heeft aangevraagd, wordt uitgezocht of het in het land van de asielzoeker echt gevaarlijk is. Is dat inderdaad zo, dan kan de asielzoeker officieel vluchteling worden. Niet alle asielzoekers zijn dus vluchtelingen: iemand die gevlucht is voor armoede, dus economische redenen, en ergens asiel aanvraagt, is geen vluchteling.
De meeste mensen zoeken echter in hun eigen land een veilige plek. Zij worden ontheemden genoemd. Het zijn eigenlijk ook vluchtelingen, alleen blijven zij binnen hun eigen landgrenzen. Daarom worden ze niet officieel als vluchteling erkend. Wereldwijd zijn er ongeveer 30 miljoen ontheemden.
Een speciale groep asielzoekers zijn Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA’s) het zijn jongeren die bij aankomst in Nederland minderjarig zijn en in hun eentje naar Nederland gekomen zijn.
Verschillende soorten vluchtelingen
Er zijn verschillende soorten vluchtelingen. • als 1e heb je oorlog- en natuurrampvluchtelingen. Dit zijn vluchtelingen die niet meer in hun eigen land konden blijven, omdat het daar voor hun veel te gevaarlijk is door oorlog of een natuurramp. Denk bijvoorbeeld aan vluchtelingen voor de oorlog in Afghanistan, of mensen die gevlucht zijn voor de honger in Afrika.
• Als 2e heb je dan de economische vluchtelingen. Dit zijn mensen die vluchten omdat ze in hun land niet rond kunnen komen van hun eigen geld. Ze vluchten daarom naar een ander land om te proberen daar een beter bestaan op te bouwen. In Nederland worden tegenwoordig geen economische vluchtelingen meer toegelaten. Vaak zeggen de vluchtelingen die naar ons land toe komen dan ook dat ze politieke vluchtelingen zijn.
• En als laatste heb je politieke vluchtelingen. Mensen denken niet snel aan deze vluchtelingen, maar toch zijn er behoorlijk veel. Politieke vluchtelingen zijn vluchtelingen die vluchten omdat ze het bijvoorbeeld niet eens zijn met de regering in hun eigen land, omdat ze van de verkeerde politieke partij lid zijn omdat ze het ‘verkeerde’ ras of de ‘verkeerde’ godsdienst hebben. Denk bijvoorbeeld aan Kosovo in de jaren ’90.
Vluchtelingenverdragen.
In 1951 werd door de Verenigde Naties het VN-Vluchtelingenverdrag van Genève opgesteld. Het was net na de 2e Wereldoorlog. De chaos na de bevrijding was groot. Burgers uit verschillende Europese landen waren hun huis kwijt. Veel landen wilden daarom een regeling waarin bepaald werd hoe en waar mensen opgevangen zouden worden als er weer iets ergs zou gebeuren. In 1951 was het verdrag klaar. 26 landen beloofden dat zij asiel geven aan iedereen van wie de mensen rechten in gevaar zijn. eerst gold dit verdrag alleen voor vluchtelingen in Europa. Later werd het verder uitgebreid. Inmiddels hebben 140 landen het verdrag ondertekend.
De kern van het internationaal vluchtelingenrecht is dat vluchtelingen niet teruggestuurd mogen worden naar hun eigen land als ze kans lopen op vervolging of terecht vrezen voor hun leven.
De asielprocedure in Nederland
Asiel komt van het Griekse woord dat onder andere toevluchtsoord betekent. Bij ons betekend het: toestemming om in een vreemd land te verblijven vanwege het gevaar op vervolging in eigen land. Het is een heel lang traject om uiteindelijk een status te krijgen. Dat is best wel een lang verhaal dus dat ga ik nu niet heel precies vertellen, maar het zit ongeveer zo: eerst aanmelden en registreren. Dan krijg je een paar gesprekken en beoordelingen en zo beoordeelt het IND (de immigratie & naturalisatie dienst) of je mag blijven. Vroeger duurde het hele proces erg lang. Maar nu is er een nieuwe wet die onder ander de procedure veel korter maakt. Een asielzoeker mag eerst hooguit 3 jaar blijven. In die tijd kan er veel gebeuren in een land. Als het veilig is wordt je teruggestuurd. Maar als er in die tijd niets veranderd is, wordt de tijdelijke vergunning omgezet in een verblijfsvergunning die niet kan worden ingetrokken. Alle mensen met die vergunning komen krijgen een huis en bijv. een studiefinanciering.
Er zijn nog veel meer dingen over vluchtelingen te vertellen die niet veel mensen weten. Wist je bijvoorbeeld dat: • 2/3 van alle vluchtelingen een kind is? • Vluchtelingen gemiddeld 7 jaar van huis zijn? • Nederland in Europa op de 8ste plaats staat op de lijst van het aantal aanvragen in 2002? • 1 op de 272 mensen in de wereld een vluchteling is?
In welke landen komen de meeste Asielzoekers??
De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
'k Moet zo'n taak maken voor Godsdienst.
Moeilijk hé ?!
14 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Vluchtelingen in Nederland is misschien een goeie onderwerp maar ik heb er niet echt info over, alleen dat ze niet heel snel het land in word genomen
9 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
ik moet een presentatie maken voor Nederlands , erg handig deze informatie over vluchtelingen.
9 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
erg handig
8 jaar geleden
Antwoorden