Ik hou mijn spreekbeurt over slapen en ik heb mijn spreekbeurt onderverdeeld in de volgende hoofdstukjes:
* Slapen
* Slow wave sleep
* Diepe slaap
* REM slaap
* Hoeveel moet je slapen om je de volgende dag fit te voelen?
Slapen
Dat slaap goed voor de mens is, weten we. Je rust uit en je krijgt weer nieuwe energie. Maar het zorgt ook voor het verwerken van informatie, dat de dag daarvoor is opgedaan.
De avond voor de repetitie Nederlands neem je de belangrijke dingen nog eens door, maar na een tijdje worden je oogleden zwaarder, je gaat naar bed en voordat je het weet slaap je.
Hier begint het.
Slow Wave Sleep
De nachtrust begint met de SWS (Slow Wave Sleep) ook wel delta-slaap genoemd. De indrukken van de voorafgaande dag worden opnieuw naar boven gehaald (de repetitie dus ook). die worden opgeslagen in de cortex en de hippocampus. Er wordt ook een eiwitsynthese (vorming van eiwitten) op gang gezet en de neuronen en zenuwcellen worden voorbereidt op de laatste rustfase. In deze fase ontspannen de spieren zich en vertraagd de ademhaling.
Diepe slaap
Na de SWS komt een rustige periode die de informatie van de afgelopen dag ordent, labelt en ze in categorieën onderbrengt. Deze slaap is de diepe slaap.
REM-Slaap
Als de laatste fase van de nachtrust aanbreekt, beginnen de ogen achter de gesloten oogleden snel heen en weer te bewegen. De meeste mensen maken dit 3 tot 5 keer mee, oplopend van de eerste, die een aantal minuten duurt, naar de laatste die veel intensiever is en veel langer duurt.Dit worden REM-Slapen genoemd oftewel droomslapen. REM betekent Rapid Eye Movement (snelle oog beweging).
In de laatste REM-Slaap worden de herinneringen versterkt, die de voorafgaande dag in de cortex zijn opgeslagen. Deze informatie wordt dus opgeslagen in het lange-termijngeheugen.
Hierdoor ga je dromen. Je krijgt een onregelmatige ademhaling en hartslag, bloedtoevoer neemt toe en de bloeddruk schommelt. Als je iemand in deze fase wakker zou maken kan die persoon de droom die hij heeft gemakkelijk na vertellen. De REM fase neemt ongeveer 25 % van de tijd van het slapen in beslag, de rest van de tijd zijn NON-REM fases.
De minimale slaap die nodig is om al deze rustfasen te voltooien is 6 uur, maar een paar uurtjes meer wordt wel aangeraden, want je hebt de REM en de NON-REM slaap nodig om een goede nachtrust te hebben. Als je 1 fase minder hebt, kan het zijn dat je overdag je erg moe voelt.
Volwassenen slapen gemiddeld 7,5 uur per nacht. Eén of twee op honderd personen hebben voldoende aan 5 uur en even zoveel hebben het dubbele nodig. Slaaponderzoek heeft bewezen dat je voldoende moet slapen om er overdag een beetje bij te zijn. Als je onvoldoende slaap hebt, kan dat leiden tot het opbouwen van een soort "slaap-schuld", die op een of andere manier zal moeten worden ingehaald. Het tekort kan zo groot worden dat mensen zomaar in slaap vallen, zelfs in een gevaarlijke situatie.
De volgende dag heb je de Nederlands repetitie en als je eenmaal aan het proefwerk bezig bent, kan je op alle vragen de informatie oproepen uit het lange-termijngeheugen en zo is de repetitie Nederlands een eitje.
Hoeveel moet je slapen zodat je niet te moe bent overdag?
Slaapbehoeften en slaappatronen verschillen per leeftijd. Zuigelingen , dus kleine baby’s , slapen tot 16 uur per dag, maar meestal niet meer dan enkele uren bij elkaar. Bij kinderen duren de diepere slaapfasen veel langer dan bij volwassenen. Bij het ouder worden wordt de slaap meestal lichter . In elke fase kunnen slaapproblemen voorkomen. Bij kinderen komen vaak nachtmerries voor, evenals slaapwandelen. Tieners hebben iets meer slaap nodig, maar in feite slapen ze vaak minder dan noodzakelijk is. Op volwassen leeftijd kan o.a. de stress en de onregelmatigheid van het leven aanleiding geven tot verstoring van de slaap. Op oudere leeftijd wijzigen de slaappatronen, maar de stoornissen komen dan wel vaker voor. Een paar voorbeelden van die stoornissen zijn:een aantal ziektes zoals Alzheimer, Parkinson en andere neurologische ziektebeelden. Je kan ook door de medicijnen die je gebruikt niet goed slapen en ook alcohol, cafeïne en cocaïne hebben invloed op de slaap.
Stel dat je gewoon had doorgestampt met de leerstof en niet lang genoeg geslapen had, om de laatste REM-Slaap te voltooien. Dan zou je korte-termijngeheugen helemaal volgestampt zitten met ongeordende informatie. Je hersenen kunnen geen verband maken met de leerstof in het korte-termijngeheugen, er is chaos en reken maar dat je dat de repetitie Nederlands gaat verknallen.
Slaap is dus een van de belangrijkste factoren in het opslaan van informatie in de hersenen en het weer oproepen ervan. Het zou dus beter zijn, dat als je moe bent, je naar bed moet gaan en niet door moet gaan leren, als je de volgende dag een repetitie hebt!
REACTIES
1 seconde geleden
B.
B.
he,
ik had ff een vraagje,
welke bronnen heb je gebruikt voor je spreekbeurt over slapen,
want die moet ik er eigenlijk ff bijdoen.
gr berdien
22 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
hoi
even een vraagje
wat waren jouw bronnen?
21 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
egt goed hoor
21 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
nou best wel een goede onderwerp en nou mocht wel wat meer in kindertaal !!!!!
doei k stop :)
19 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Ik meot een werkstuk over slapen maken weet iemand een website dat in kindertaal??? altubliefd voor 8 maart de webiste zeggen alvast bedankt :D
14 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
goed gedaan
13 jaar geleden
Antwoorden