Inhoudsopgave
Inleiding
Geschiedenis
Ronald McDonald Huizen
Vrijwilligerswerk
Sponsoren
Slot
Bronvermelding
Over deze onderwerpen ga ik het hebben:
· Geschiedenis
· Ronald McDonald Huizen
· Vrijwilligerswerk
· Sponsoren
· Slot
Mijn spreekbeurt doe ik over het Ronald McDonald Kinderfonds. Dit onderwerp heb ik gekozen, omdat ik er een keer over hoorde en toen ik bij een McDonald’s was zag ik een paar boekjes over het Ronald McDonald Kinderfonds liggen. Die heb ik meegenomen en toen ik het had gelezen leek het me wel wat voor mijn spreekbeurt van daar dat ik het over het Ronald McDonald Kinderfonds doe.
De clown ken je misschien al. Hij staat bij ieder restaurant van McDonald’s. Maar wat heeft die clown nu met zieke kinderen te maken? In 1974 was er in Amerika een man. Zijn dochtertje lag in het ziekenhuis. Ze was heel erg ziek. Hij kon niet steeds bij haar blijven, want hij woonde ver weg. Samen met een dokter bedacht bij een plan. Ze zochten een groot huis. Dicht bij het ziekenhuis. Een huis speciaal voor familie van zieke kinderen. Overal gingen ze geld vragen. De baas van McDonald’s hoorde over het plan. Hij vond het geweldig. Hij gaf ook geld en hielp mee om alles te regelen. Zo is het huis er gekomen. Iedereen was er erg blij mee en iedereen was blij met McDonald’s. Als dank werd het huis naar de clown genoemd: het Ronald McDonald Huis. Bij andere ziekenhuizen kwamen ook Ronald McDonald Huizen, overal in Amerika. Maar hoe kwam het dan in Nederland? Een kinderarts uit Amsterdam was eens op bezoek in Amerika. Hij zag daar de Ronald McDonald Huizen. En dacht:”Dat is een goed idee. Bij ons kinderziekenhuis in Amsterdam zou ook zo’n huis moeten zijn.” En dat kwam er. In 1985 was het Ronald McDonald Huis in Amsterdam klaar. Het was het eerste Ronald McDonald Huis in Nederland. Zelfs het eerste in Europa. Er kwamen er steeds meer. In Utrecht, Groningen, Nijmegen en in Leiden. In 1995 is het huis in Rotterdam ook geopend. Elk Ronald McDonald Huis hoort bij een kinderziekenhuis. Nu zijn er inmiddels nog veel meer bij.
Begin jaren tachtig was professor de heer Tom Voûte op werkbezoek in Amerika. Hij maakte daar kennis met het Ronald McDonald Huis en dacht direct dat moet ook in Nederland komen. Hij vroeg en kreeg steun van McDonald’s in Nederland. Dat was best opmerkelijk want McDonald’s maakte toen nog geen winst. Na een aantal acties waar ze veel geld voor kregen kon er gebouwd worden aan het eerste Huis in Nederland én Europa. Op 5 maart 1985 werd dit Huis aan de Spinozastraat in Amsterdam, vlakbij het toenmalige Emma Kinderziekenhuis, geopend door Prinses Margriet. In dat zelfde jaar hadden ze bedacht dat er ook wel een Ronald McDonald huis in Utrecht moest komen. Daarna volgden er Huizen in Nijmegen, Groningen, Leiden, Rotterdam, Maastricht, Amsterdam-Buitenveldert en Den Haag. Ook staat er een Huis(je) in Madurodam, want daar staan immers alle belangrijke Huizen! Met de ontwikkeling van de bouw van Huizen bij streekziekenhuizen met een bovenregionale functie (Zwolle, Veldhoven, Tilburg en Friesland) werd in 2000 een begin gemaakt, nadat het bestuur van het Kinderfonds eind 1999 het tienjarenplan ‘Ronald McDonald Huis Een Thuis Met Vele Woningen’ had vastgesteld. In 2003 zijn de eerste drie Ronald McDonald Huizen bij een streekziekenhuis geopend (Zwolle, Veldhoven en Tilburg). Op 12 november 2004 opende het Ronald McDonald Huis Friesland haar deuren officieel voor de eerste gasten. Vanaf 2002 houdt het Ronald McDonald Kinderfonds zich ook bezig met de ontwikkeling van Ronald McDonald Huizen bij revalidatiecentra en jeugdpsychiatrische instellingen. Bij Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem wordt een Ronald McDonald Huis ontwikkeld (start bouw begin 2006), evenals bij de jeugdpsychiatrische instelling het RMPI in Barendrecht (start bouw begin 2006).
Zeven dagen per week, 365 dagen per jaar staan vrijwilligers klaar om ouders op te vangen, om naar ze te luisteren en het Huis schoon te houden. Zonder de inzet van vele vrijwilligers zouden de Ronald McDonald Huizen niet kunnen bestaan. Een vrijwilliger in het Ronald McDonald Huis werkt drie uur per week, op een vast tijdstip, meestal samen met een collega-vrijwilliger. Eens in de zes aan acht weken wordt er een weekend gedraaid, ook van drie uur. De werkzaamheden zijn: het schoonhouden en netjes houden van het Huis, de zorg voor een bloemetje, koekjes in de trommel, de was (handdoeken en beddengoed), het ontvangen en inschrijven van gasten die aankomen, een klusje in de tuin, wat administratieve werkzaamheden of het aannemen van de telefoon. Tijdens dit werk ontstaat er vaak spontaan een gesprek met gasten die in het Huis logeren en zo wordt er op een natuurlijke wijze een band met de bewoners opgebouwd. Gasten hebben de steun van vrijwilligers hard nodig.
Het Ronald McDonald Kinderfonds en daarmee de Ronald McDonald Huizen verheugen zich in een grote en nog steeds groeiende lijst sponsors.
Naast de sponsoren die ik zo noem zijn er nog een grote groep sponsors rond de bouw en inrichting van Ronald McDonald Huizen. Dat begint bij de architecten die altijd tegen een lager tarief hun diensten aanbieden. Dan volgen de aannemers die het werk aannemen zonder winst of risico te berekenen en er bovendien in slagen vrijwel alle toeleveranciers tot een vriendelijkere prijs te bewegen. In feite komt dit er op neer dat er vrijwel niets is in en rond een Ronald McDonald Huis waarvoor de volle prijs is betaald. Nou noem ik een aantal sponsoren:
· Hoofdsponsor: McDonald’s
· Bijenkorf
· Coca Cola
· Douwe Egberts
· Siemens
· IKEA
· LEGO
· Miele
· Philips
· Rabobank
· Wehkamp
En nog een heleboel meer.
Over sommige sponsoren zal ik wat vertellen:
McDonald’s: McDonald’s is de hoofdsponsor van het Ronald McDonald Kinderfonds. Het besteed namelijk wel € 135.000,- per jaar een het Ronald McDonald Kinderfonds. Maar dat is nog niet alles, want elk jaar komt er 2,5% bij op (dat is dus € 3.375,-). Ook sponsoren ze nog leuke uitjes en doedingen voor de mensen.
Douwe Egberts: Sinds december 2001 sponsort Douwe Egberts het Ronald McDonald Kinderfonds. Ze geven gratis koffieautomaten en sponsoren alle koffie en hebben zelfs een nieuw soort koffie voor het Ronald McDonald Kinderfonds gemaakt. Het bakje koffie heeft de naam: bakkie troost.
IKEA: De twee eerste Ronald McDonald Huizen in Nederland zijn volledig gratis door IKEA van meubels en dergelijke voorzien. Later zijn er nog leveranties aan Maastricht, Rotterdam en Nijmegen gevolgd. Ook de woonkamer van het Haagse Huis is gesponsord door IKEA. In 2002 mocht het secretariaat van het Kinderfonds in De Bilt profiteren van een korting op alle nieuwe werkplekken.
LEGO: In 2001 ging de opbrengst van de kaartverkoop van LEGOWORLD naar het Ronald McDonald Kinderfonds. Dat was een groot succes dus dat werd een aantal keer herhaald. Ook geeft LEGO gratis lego aan de Ronald McDonald Huizen.
Dit was mijn spreekbeurt over het Ronald McDonald Kinderfonds. Zelf heb ik er veel van geleerd. Dus nou weet ik ook waar we de sponsorloop van school voor gaan houden ik hoop dat jullie er ook veel van geleerd hebben. Nou heb ik nog een paar vragen.
· Noem de hoofdsponsor en nog 3 andere sponsoren.
· Wanneer en waar was het eerste Ronald McDonald Huis er in Nederland?
· In welk werelddeel hadden ze het Ronald McDonald Kinderfonds bedacht?
· Wat vinden jullie ervan dat er Ronald McDonald Huizen bestaan en waarom?
Internet: www.ronaldmcdonaldkinderfonds.nl
www.google.nl
Boek: Ronald McDonald Huis (Informatie Junior N89)
Truus Visser-van den Brink
Kinderfonds (gebeld) Een thuis ver van huis
Een thuis ver van huis dichtbij de Isala klinieken
Ronald McDonald Huis Groningen
Huisbericht
Ronald McDonald Kinderfonds
6.5
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
D.
D.
het lijkt alsof je er een sprookje van hebt gemaakt een beetje verzonnen ;(
13 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
goede informatie
12 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
wat spellings fouten
12 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
ik had een 8 voor mijn spreekbeurt hierover
12 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
Goede spreekbeurt
12 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
goede spreekbeurt :)
12 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Goedendag,
ik vind het een hele goeie spreekbeurt maar er zitten wel soms spellingsfoutjes in maar die maken alle beginners wel eens!
12 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
ik kan eel info uitje spreekbeurt halen en dat vind ik goed. veder een goeie spreekbeurt!
12 jaar geleden
Antwoorden..
..
erg goede spreekbeurt, ik heb er veel aan voor mijn werkstuk!
12 jaar geleden
Antwoorden