Reuma

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 991 woorden
  • 18 februari 2008
  • 141 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
141 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Reuma

Mijn vader heeft reuma. Soms vergeet ik dat hij reuma heeft want ik ben het een beetje gewend. Ik herinner het altijd weer als hij zijn pillen slikt.

Ik ga het hebben over de volgende punten van reuma.
Wat is Reuma
Vormen van reuma
Behandelingen
Erfelijkheid
slot

Wat is Reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende ziekten aan de gewrichten. Iedereen kan Reuma krijgen, jong of oud, man of vrouw.
Het maakt niet uit. 1 op de 10 (Ruim 1,6 miljoen) Nederlanders heeft Reuma, daarom is Reuma volksziekte nr. 1.

Je kunt Reuma in 3 soorten groepen verdelen: Ontstekingsreuma, Artrose en weke-delenreuma.

Vormen van reuma
Ontstekingsreuma

Hieronder vallen reumatische aandoeningen die zich kenmerken door langdurige gewrichtsontstekingen. Ruim 790.000 Nederlanders hebben chronische vormen van ontstekingsreuma.

Eén van de meest voorkomende vormen is reumatoïde artritis. Bij RA is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor er ontstekingen in de gewrichten ontstaan. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en begint meestal tussen het veertigste en vijftigste levensjaar.

Een andere vorm van ontstekingsreuma is de ziekte van Bechterew. Deze kenmerkt zich door ontstekingen in de gewrichten van de wervelkolom en het bekken. Deze ontstekingen kunnen leiden tot het vastgroeien van de wervels in de rug. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Ook systeemziekten vallen onder ontstekingsreuma. Hierbij komen de ontstekingen niet alleen voor in gewrichten, maar ook in onder meer de nieren, huid en slijmvliezen, longen en hart. Een enkele vorm kan levensbedreigend zijn

Artrose
Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben artrose.
Bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit en op den duur kant het zelfs verdwijnen. Artrose komt veel voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen.

Onder ouderen is artrose de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Maar er zijn in Nederland naar schatting ook 25.000 jonge patiënten (tussen de 25 en 44 jaar) met artrose.

Veel mensen denken dat artrose 'gewoon' slijtage is en dat er niets aan te doen is. Dat je er 'gewoon' mee te maken krijgt als je ouder wordt. Dit is een groot misverstand. De oorzaken van artrose zijn nog grotendeels onbekend. Ook is het onduidelijk waarom sommige mensen er al zo jong mee te maken krijgen en andere niet.

Omdat artrose een pijnlijke en soms invaliderende ziekte is, investeert het Reumafonds veel geld in onderzoek naar de oorzaken, het verloop en een betere behandeling van artrose. Zoals het grote landelijke CHECK-onderzoek.

Weke- delenreuma
Bij weke-delenreuma geven niet de gewrichten, maar de omliggende weefsels als kapsels, spieren, banden, slijmbeurzen, tussenwervelschijven en pezen klachten. Ze zijn niet ontstoken maar overbelast. Hoe dat komt is nog grotendeels onbekend.

Naar schatting heeft een half miljoen mensen in Nederland een vorm van weke-delenreuma. Een bekende vorm van weke-delenreuma is fibromyalgie. Deze vorm van reuma krijgt veel aandacht omdat het lastig is de diagnose te stellen: fysiek zijn er geen aantoonbare symptomen aan te duiden. De ziekte kenmerkt zich door langdurige pijn in spieren, peesaanhechtingen en banden.
Deze heeft mijn vader.

Behandelingen

De meeste vormen van reuma zijn nog niet te genezen, maar wel te behandelen. En steeds beter. Er zijn verschillende behandelvormen:

· medicijnen
· chirurgie
· ergotherapie
· oefentherapie

Medicijnen
Hét geneesmiddel tegen reuma is nog steeds niet ontdekt. De meeste vormen van reuma zijn goed te behandelen met medicijnen.Tegen symptomen en bijwerkingen
Artsen schrijven medicijnen voor om de pijn en stijfheid te verminderen en de ontstekingen af te remmen. Tegenwoordig schrijven reumatologen vaak al in een vroeg stadium van de ziekte medicijnen voor om schade aan gewrichten of organen zoveel mogelijk te beperken.
Het soort medicijnen hangt af van de aandoening. Andere factoren spelen ook een rol bij de medicijnkeuze. Mensen met een leverziekte, nierfunctiestoornissen of met een maagzweer mogen bepaalde antireumatica niet gebruiken. Ook zijn er medicijnen die niet goed samengaan met antireumatica.

Chirurgie

Bij vormen van reuma die de gewrichten aantasten is soms een operatie nodig. Een orthopedisch chirurg zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de gewrichten schoongemaakt of vastgezet worden, of ze vervangen de gewrichten door kunstgewrichten (protheses).
Soms is er ook plastische chirurgie nodig, wanneer er verminkingen zijn opgetreden door ontstekingen van het gewricht.
Na een gewrichtsvervangende operatie kan een verwijzing naar een revalidatiearts nodig zijn om te leren bewegen en omgaan met de prothese.

Ergotherapie:

's Morgens het bed uitkomen terwijl je aan alle kanten stijf bent. Dingen doen die je belangrijk vindt, terwijl je kampt met een ernstig energietekort.
Zomaar enkele voorbeelden van vragen waar een ergotherapeut dagelijks mee te maken krijgt. Pijn, stijfheid en vermoeidheid, die een gevolg zijn van reuma leiden in het dagelijks leven vaak tot beperkingen. Allerlei handelingen moeten anders uitgevoerd worden, of er is een hulpmiddel bij nodig.
Ergotherapie heeft tot doel dat mensen zo zelfstandig mogelijk
blijven functioneren in het dagelijks leven.

Oefentherapie
Oefentherapie zorgt voor betere beweging, een sterker lichaam, een betere conditie en vaak minder last van pijn en stijfheid.
Een therapeut begeleidt de oefentherapie. Voorbeelden van therapieën zijn fysiotherapie, Cesartherapie en Mensendiecktherapie. De therapeut kan erop toezien dat de patiënt oefeningen op een goede manier kan uitvoeren. De patient kan er dan steeds beter achter komen welke oefeningen en activiteiten een goede invloed hebben en welke beweegactiviteiten beter vermeden kunnen worden. Ook leert de patiënt oefeningen zelf thuis te doen. Als pijn en/of spierspanning erg overheersen, kan massage in het begin zinvol zijn. De oefentherapeut geeft adviezen over leefwijze, (meer) bewegen en bewegingsprogramma’s, het eventueel gebruik van een loophulpmiddel en zo nodig over aangepast sporten. Omdat een persoonlijke therapeutische begeleiding maar van beperkte duur is, is het van belang dat de patiënt daarna zelfstandig met de oefeningen doorgaat.

Erfelijkheid

Erfelijkheid speelt een heel kleine rol in deze ziekte. Zoals ik al eerder zei is dat Reuma bij iedereen kan voorkomen.
Als een moeder met Reuma zwanger wordt, dan heeft het kind 2 tot 5% kans op Reuma.

Conclusie

Ik vond het leuk om dingen over reuma op te zoeken. Nu weet ik ook meer over de ziekte van mijn vader. Ik wist altijd wel wat het ongeveer inhield maar nu helemaal.

REACTIES

J.

J.

er bedankt heeft geholpen xx juul

14 jaar geleden

S.

S.

heeft zeker geholpen, bedankt.

12 jaar geleden

S.

S.

we hebben dit helemaal overgenomen thanks doei

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.