Luchtmacht

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 7 | 2144 woorden
  • 16 februari 2006
  • 443 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
443 keer beoordeeld

Hallo Jongens en Meisjes, Ik ga mijn spreekbeurt houden over de Luchtmacht, wat een onderdeel is van het Nederlandse leger. Een andere naam voor het leger is ook wel strijdkrachten of krijgsmacht. Naast de Luchtmacht bestaat het leger uit: de Marine= leger op zee, de Landmacht=leger op het land en de Koninklijke Marechaussee = militaire politie. Het belangrijkste doel van het leger is om ons land te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

Maar nu eerst een stukje over de geschiedenis van de Luchtmacht. Al heel lang vechten mensen met elkaar. Denk maar eens aan de Middeleeuwen, toen moesten de mensen zich al beschermen tegen aanvallen van andere mensen. Ze bouwden daarom een
muur om de stad heen en hadden ook een gracht om de stad. Zo konden ze zich beschermen tegen aanvallen, maar door gaten in de muren te maken, konden ze terugvechten. Op zee werden veel schepen overvallen door zeerovers om hun goederen af te pakken, maar ook zij probeerden zich te verdedigen met allerlei wapens. Maar aan het begin van de jaren 1900 , is daar ook het luchtruim bij betrokken, want toen werd het vliegtuig uitgevonden. Het eerste vliegtuig was gemaakt van hout en linnen en heette FARMAN. Deze werden gebruikt als verkenningsvliegtuigen. Maar door allerlei ontwikkelingen in de tijd, beschikte ons land tijdens de tweede wereldoorlog ( 1940-1945) al over de 100 vliegtuigen, die mee hielpen in de strijd. Hier deden ze slechts enkele dagen aan mee, want toen waren alle vliegtuigen al vernield of kapot geschoten en neergehaald. Het vliegtuig zag er toen al heel anders uit. Bovendien konden er toen al meer dan één persoon in zitten. In 1953 werd besloten om een extra onderdeel toe te voegen aan ons leger, namelijk de Koninklijke Luchtmacht. De leiding van het leger en dus ook de luchtmacht is in handen van de minister van Defensie en die heet nu Mr. De Grave.( defensie betekend verdedigen) Deze meneer wordt natuurlijk geholpen door heel veel andere mensen.

Tot voor ongeveer 5 jaar geleden, moest iedere jongen van ongeveer 18 jaar gekeurd worden, en als je goed gekeurd werd, moest je een aantal maanden verplicht werken in het leger. Afhankelijk waar je ingedeeld was duurde dit ongeveer één jaar. Je mocht dan wel kiezen of je bij de landmacht, luchtmacht of marine wilde. Dat wil niet zeggen, dat je dan ook daar naar toe ging waarvoor je je had opgegeven. Want dit had ook te maken met welk onderwijs je gevolgd had. Soms mocht je ook later verplicht in dienst als je bijvoorbeeld nog bezig was met je studie. Er gingen maximaal 2 jongens per gezin in dienst, de rest hoefde niet. Dit noemen we broederdienst. Ook waren er jongens die om bepaalde redenen niet in dienst wilden. Bijvoorbeeld om hun geloof of dat ze tegen vechten waren. Je moest dan bij de minister, om toestemming vragen. Bovendien moest je wel hele goede redenen hebben voor het weigeren van de dienst. Deze weigering betekende dat je dan vervangende werkzaamheden verrichten moest zoals bijvoorbeeld bij de E.H.B.O. in een dorp of stad waar je dicht bij woonde. Dit heette de burgerwacht=B.B. De dienstplicht is nu afgeschaft en wel om twee belangrijke redenen. 1.Ons leger heeft niet meer zoveel mensen nodig om ons eigen land te verdedigen , omdat er geen oorlog meer wordt verwacht. 2.Een deel van ons leger werkt samen met andere landen, dus ze moeten ook het grond-luchtgebied van andere landen beschermen. Dit is natuurlijk een stuk goed- koper. En omdat ze samenwerken heb je dus minder eigen mensen nodig. Bij de luchtmacht werkt Nederland samen met Engeland, West-Duitsland, Belgié en de Verenigde Staten. Deze samenwerking heet N.A.V.O. De N.A.V.O. betekent:Noord Atlantische Verdrags Organisatie. Samenwerking is goedkoper. Ze doen bijvoorbeeld gezamelijke oefeningen en wisselen informatie uit naar elkaar. Onze luchtmacht helpt ook bij het vervoer van goederen zoals bijvoorbeeld bij een aardbeving of overstroming. Zo helpen nu ook de Verenigde staten bij de strijd tegen Bin Laden. ( Terrorisme) Af en toe bieden ze met behulp van helikopters hulp bij het vervoer van zieken van de waddeneilanden naar het vaste land.

Je kunt de beroepen bij de luchtmacht in 2 groepen verdelen: De eerste groep is: Kortverband vrijwilligers afgekort als K.V.V. Deze militair gaat vrijwillig in dienst en kiest dit beroep voor een duur van 4 tot 6 jaar en dit kan verlengd worden tot max. 8 jaar. De tweede groep is: De beroeps militair. Deze persoon kiest voor een vaste baan in de luchtmacht. Tegenwoordig zie je ook vrouwen in het leger, dus ook bij de luchtmacht. Deze beroepen kunnen door zowel mannen als vrouwen gedaan worden, ook al zijn de vrouwen om bepaalde redenen in de minderheid. Hiervoor zijn een aantal redenen. Bijvoorbeeld omdat de vrouwen minder sterk zijn dan mannen, de vrouwen kunnen moeilijker omgaan met wapens en het gehele leger is nog niet aangepast aan vrouwen. Toch zijn er wel steeds meer vrouwen die voor een echte baan bij de luchtmacht kiezen. Bovendien zijn er naast de “echte “ beroepen in de luchtmacht ook wel andere vrouwelijke beroepen, zoals administratieve krachten, serveersters enzevoort.

Ook zijn er verschillende rangen en standen in de luchtmacht. Dat betekend, hoe hoger de rang des te belangrijker je bent en des te meer je verdiend. 1. De soldaten. Dat is de onderste rang. Dat is mijn vader ook geweest. 2. Korporaals. 3. Onderofficiers: Sergeant- sergeant eerste klasse- sergeant majoor- (adjunkt) adjunct onderofficier. 4. Subalterne officieren: Tweede luitenant- eerste luitenant- kapitein. 5. Hoofdofficieren: Majoor- luitenant kolonel- kolonel. 6. Opperofficieren: Commodore- generaal majoor- luitenant generaal- generaal. De verschillende stappen van de rangen is afhankelijk van je opleiding, en leeftijd.

Bij de K.V.V.ers en de beroeps zijn er verschillende functies mogelijk zoals: K.V.V.= Kort Verband
K.V.V. korperaal
K.V.V. sergeant
K.V.V. officier niet vlieger, deze vliegt niet zelf. K.V.V. officier vlieger, deze vliegt zelf wel.

Nu de rangen van de Beroepsmensen. Beroepsonderofficier
Beroepsofficier voor speciale diensten
Beroepsofficier via het K.M.A. met de volgende mogelijkheden: • Luchtverkeersbegeleiding. • Gevechtsleiding. • Meteorologie • Inlichtingen. • Grondoperaties. • Techniek en electronica. • Bedrijfseconomie zaken. • Materieel • Personeel. • Vlieger.

K.M.A. betekent: Koninklijke Militaire Academie.

Ik kan al deze beroepen niet allemaal uitleggen, want dan zou deze spreekbeurt te lang
duren. Daarom heb ik van zowel de beroeps als de vrijwilliger een functie eruit
gehaald, waar ik iets meer over zal vertellen.

De Kort Verband Officier vlieger. Als je dit beroep wilt uitoefenen, moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Deze eisen zijn: 1. Bij alle beroepen in de luchtmacht moet je goed Engels kunnen spreken en lezen, omdat de luchtmacht veel samenwerkt met andere landen en Engels is een taal die over de hele wereld wordt gesproken. 2. Je moet een bepaald diploma hebben, namelijk het liefst een Hogere Beroeps
Opleiding., afgekort als H.B.O. 3. Je leeftijd is ook belangrijk, je moet tussen de 17 en 23 jaar zijn. 4. Soms wordt bij het diploma en de leeftijd wel eens een uitzondering gemaakt. 5. Je mag geen contactlenzen of bril dragen en geen kunstgebit hebben. 6. Je mag niet kleiner zijn dan 1.65m en niet groter dan 1.93m. 7. Het is een opleiding waarbij je tijdens je werk en studie vanaf de eerste dag salaris ontvangt. 8. Je kunt je opgeven als jachtvlieger of als helicoptervlieger.

De opleiding voor jachtvlieger. Voor een opleiding als jachtvlieger moet je naar de Verenigde Staten of naar Belgie. Deze opleiding in de Verenigde staten duurt 56 weken, hierna ga je verder met je opleiding op de vliegbasis Twente. Hier leer je meer het praktische gedeelte van het vliegen. Ga je voor deze opleiding naar Belgie, dan duurt deze opleiding in totaal 102 weken. Hier vindt dan de totale opleiding plaats. Heb je dit alles behaald, dan kom je in het bezit van het Groot Militair Brevet.( soort vliegrijbewijs). Mocht je een F 16 willen besturen moet je nog een extra cursus volgen. Hierna wordt je bij een squadron : dat is een luchtmachteenheid geplaatst. Dit kan zowel in het binnenland als buitenland zijn. Voor een aantal jachtvliegers is er, nadat je de 6 of 8 jaar K.V.V.-er bent geweest, plek voor een baan bij de K.L.M. Ook hier moet je nog een cursus volgen en je mag om bij de K.L.M. in dienst te willen komen, niet ouder zijn als 31 jaar.

De opleiding tot helicoptervlieger is bijna hetzelfde. Het eerste verschil is: de opleidingsplaats is alleen in Verenigde Staten, de vervolgopleiding op de luchtbasis Deelen. Het tweede verschil is natuurlijk het voorwerp.

Voor beide banen geldt dat je vanaf de eerste dag salaris krijgt. Deze is afhankelijk van je functie, leeftijd, en vooropleiding. Bovendien krijg je extra salaris als je gaat echt gaat vliegen. Na afloop van deze twee opleidingen, krijg je een extra premie. Als je 65 jaar wordt, krijg je over het aantal jaren, dat je in dienst bent geweest, extra pensioen.

Beroepsofficier vlieger. Als voor dit vaste beroep kiest, moet je eerst voldoen aan een aantal eisen. 1. Je moet een V.W.O. diploma hebben. 2. De leeftijdsgrens is tussen de 17 en 21jaar. 3. Er is een strenge keuring op zowel lichamelijk als geestelijk. Alleen de sterksten komen in aanmerking voor deze opleiding. 4. Je krijgt een veiligheids onderzoek. Dat wil zeggen, dat je niet met de WET in aanraking mag zijn geweest. Dus geen bekeuring hebben gehad of opgepakt zijn. 5. Voor vlieger is nog een speciaal onderzoek nodig. Want je bent als vlieger niet alleen verantwoordelijk voor een vliegtuig, maar je moet ook leiding kunnen geven in zeer moeilijke situaties, met soms veel risico. Deze opleiding , kun je volgen bij het S.V.O.=Selectie Vliegopleiding. Je krijgt ongeveer 10 weken les op een soort computerachtig vliegtuig. Ze kijken hoe je vorderingen zijn en of je aanleg hebt om dit te leren. Na een goed resultaat, en als je aan bovenstaande eisen voldoet, kun je zo goed als zeker verzekerd van een plaats aan de universiteit. Heb je aan al deze eisen voldaan, dan gaat een soort commissie= Adviescommissie bekijken, wie ze het beste vinden en die wordt aangenomen en mag dan naar de K.M.A.= Koninklijke Militaire Academie. Dit is een soort universiteit, waar allerlei mensen studeren voor functies bij de Lucht- of Landmacht. Deze universiteit staat in Breda. In het laatste jaar kun je kiezen tussen helikopter of jachtvlieger. Deze opleidingen zijn korter als bij de K.V.V.ers, maar de studie die hierna nog gevolgd moet worden is voor een helicoptervlieger ongeveer anderhalf jaar en die voor een jachtvlieger zelfs twee en een half jaar.

De jachtvlieger mag dan pas alleen vliegen in een F16. Dit is een zeer speciaal vliegtuig, die ongeveer tussen de 1000 en 2000 km. per uur kan gaan. Je begrijpt dus wel dat je niet zomaar beroepsvlieger wordt.

Als je bij de luchtmacht gaat werken, wordt je herkent aan het blauwe uniform en je moet je houden aan bepaalde regels en voorschriften. Deze zijn voor iedereen gelijk. De volgende drie woorden zijn erg belangrijk : DISIPLINE, SAMENWERKING, MOBILITEIT

Disipline betekent: Bereidt zijn je precies houden aan de regels en voorschriften. En deze regels en voorschriften zijn strenger als in de gewone maatschappij. Samenwerking betekent: Teamwork= Samenwerking met je beroepsgenoten. Mobiliteit betekent: Bereidt zijn om te willen verhuizen naar een andere stad of land. Mocht je bezwaren hebben of ergens moeite mee hebben, dan kun je terecht bij de BEZWARENCOMMISSIE.

We hebben in Nederland 7 Vliegbasissen, te weten: Soesterberg, Leeuwarden, Twente, Deelen, Volkel, Eindhoven en Gilze-Rijen. Hiernaast zijn er nog 3 reserve Vliegbasissen: Ypenburg, Woensdrecht en De Peel.

Het salaris en andere wetenswaardigheden over de luchtmacht. . *Een baan bij de luchtmacht verdiend redelijk goed, afhankelijk van de rang en stand. Bovendien krijg je wat extra’’s bij: ongeregelde diensten, verhuiskosten enzevoort. *Soldaten gaan met 55 jaar met functioneel ontslag, dat wil zeggen, dat ze geen werk meer verrichten maar wel salaris krijgen tot hun pensioen. Dit wordt uitgekeerd door het
U.G.M.= Uitkeringswet Gewezen Militair. *Bovendien is er een organisatie die opkomt voor de belangen van de militairen.Dit is
een soort vakbond, die aandacht besteedt aan onder andere : overplaatsings- problemen,salaris,verlofdagen enzevoort.

Mijn vader is ook bij de luchtmacht geweest, ook al is dat al een hele tijd geleden.Ik zal jullie nog het een en ander er van laten zien.

Dit was mijn spreekbeurt over de luchtmacht. Als er nog vragen zijn,kunnen die jullie nu stellen en zal ik proberen ze te beantwoorden.

Vragen bij de spreekbeurt: Maatschappij: dat is de samenleving, dus zoals iedereen leeft
V.W.O : Voortgezet Wetenschappelijk Onderwijs
Verlofdagen : vrije dagen. Hoelang heeft jou vader in dienst gezeten:4 maand in Nijmegen en 12 maand in Schöppingen (Duitsland). {Sochjeuppingen} Wat is een bezwaren commissie? Dit is een aantal mensen die gaan kijken of je bezwaar of het ergens niet mee eens zijn , wel terecht is. Of je gelijk hebt. Soorten vliegtuigen : Jachtvliegtuig de F16, Transportvliegtuigen en vliegtuigen om de soldaten te vervoeren. En vliegtuigen om voedseldroppingen uit te voeren.

REACTIES

G.

G.

hoi er staat in in 1953 werd besloten om een extra onderdeel toe te voegen aan ons leger namelijk de koninklijke luchtmacht

maar dat klopt niet de luchtmacht is niet uitgevonden in 1953 hoor
mijn vader werkt er ook dus die weet het veel beter!!

16 jaar geleden

A.

A.

er staat dat je tussen de 17 en 23 jaar moet zijn dat is niet correct het is 17 en 27 ik heb dat in heel veel boekjes over de luchtmacht gelezen.

16 jaar geleden

T.

T.

in het begin staat mijn vader is dat ook geweest maar niet iedere vader is dat

18 jaar geleden

D.

D.

wat ben jij dom het hete voor 1953 de lucht macht maar werd verander in de koninklijke luchtmacht. je moet beter lezen.

13 jaar geleden

N.

N.

het begon met de LVA LuchtVaartAfdeeling

9 jaar geleden

N.

N.

maar ze kregen inderdaad de naam Koninklijk omdat ze zich hebben opgeofferd hebben in de oorlog

9 jaar geleden

H.

H.

mooie spreekbeurt

11 jaar geleden

W.

W.

vet cool

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.