Het ontstaan en de werking van Google.

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 5e klas aso | 515 woorden
  • 21 juni 2010
  • 285 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
285 keer beoordeeld


Het ontstaan en de werking van Google, de site van het moment.

Google is ontstaan in 1998, vrij recent dus. De oprichters van de bekende zoekmachine, zijn de studenten Larry Page en Sergey Brin. Nu slechts 28 en 27 jaar, wereldberoemd en schatrijk. De zoekmachine was één van de grote computerwonderen van die tijd, enkel bekend geworden door lovende mond-aan-mond reclame.

Het woord “Google” zelf komt van het Amerikaanse woord “googol”, wat hetzelfde is als een één met honderd nullen achter. Dit geeft de werking voor de gebruiker dan ook ongeveer weer. Je typt één woord en er zullen honderden resultaten weergegeven worden.

Ze maakten oorspronkelijk de techniek, die ik straks zal uitleggen, om te verkopen aan andere zoekprogramma’s. Google is en blijft de snelste manier van sites te doorzoeken, en dat door hun vergaande techniek. Deze techniek werkt als volgt:

Het woord dat je invoert, wordt doorzocht door alle pagina’s die op het web erkend zijn door Google, hoe meerdere keren het woord terugkomt op een bepaalde pagina of site, hoe hoger hij in de resultatenlijst te staan komt. Tenzij, een bepaalde persoon achter een bepaalde site een advertentieplaats koopt. Dat wil zeggen dat hij in plaats van links, bij de normale resultaten, rechts bij advertenties zal weergegeven worden. Dus als je bijvoorbeeld “fiets” opzoekt, zal de kans groot zijn dat er in de rechterkolom een aantal fietsenhandelaars staan. Sites die op zich al redelijk of zelfs héél populair zijn, zullen automatisch hoger in die lijst komen.

Nu is de vraag waarschijnlijk; hoe verdient het bedrijf nu eigenlijk geld met die site?

Het antwoord is grotendeels al gegeven. Ze verdienen geld op 2 manieren:

- De 1e is dat ze dus advertentieplaatsen verkopen,

- Het 2e is het feit dat ze hun techniek “verhuren” of “verkopen” aan andere zoekmachines, soms zelfs zeer bekende. Bijvoorbeeld : Yahoo, Netscape en Virgin.

Oorspronkelijk was het niet eens het idee om hier zoveel geld mee te verdienen, dit is eerder een uit de hand gelopen studentenidee, dat eens al fantaserend op café werd samengesteld. De jongens hadden waarschijnlijk nooit durven dromen, dat ze na dit idee, nooit meer zouden moeten denken aan geldproblemen.

Wat zeker niet wil zeggen dat ze niet meer werken. Het bedrijf Google Inc. is een zeer goed draaiend bedrijf, met bijna 20 000 werknemers.

Door deze welvaart van het bedrijf, werd in de laatste 4 jaar niet minder dan 20 nieuwe zijprojecten opgestart.

Het bekendste hiervan is IGoogle, de informatiepagina waar je tegenwoordig vast op terechtkomt als ja naar Google zoekt. Hier vindt je verschillende soorten gadgets, die je zomaar kan toevoegen. Enkele voorbeelden zijn; de laatste nieuwsberichten, de weersvoorspellingen, valuta berekeningen en nog vele andere.

Dan heb je ook het bekende Google Earth, waar nu vele GSM- GPSen op gebaseerd zijn.

Dan zou je stilaan denken dat Google een typische multinational is, dat anderen uitbuit en het klimaat kapot maakt, maar niets is minder waar. Google heeft samen met tientallen computerbedrijven, en enkele natuurorganisaties; de bekendste zijn: HP, Apple, Dell en het Wereld Natuurfonds, akkoorden gesloten waarin beslist wordt dat ze de uitstoot koste wat kost proberen te verminderen.





REACTIES

S.

S.

Super leuk! Ik wil zelf ook een spreekbeurt over google houden, dus ik kan hier vast en zeker veel informatie op vinden!!!

12 jaar geleden

B.

B.

haha, wat goed! ik kan hem goed gebruikt

12 jaar geleden

J.

J.

Google is ontstaan in 1996

11 jaar geleden

S.

S.

echt een fijne spreekbeurt kan hem goed gebruiken, maar google is ontstaan in 1996

11 jaar geleden

D.

D.

hij is ontstaan in 1996 als backrub ofzo maar in 1997 als google ;)

9 jaar geleden

R.

R.

euhhm nee 1997

11 jaar geleden

C.

C.

google is onstaan in 1997

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.