Spreekbeurt helikopter:
Wat is een helikopter:
Een helikopter is een luchtvaartuig dat in elke richting kan vliegen en in de lucht kan blijven hangen. In plaats van vaste draagvleugels heeft hij een bewegende vleugel, rotor genaamd. De rotor dient zowel als vleugel en als propeller. Het belangrijkste bewegende deel is de rotorkop. De rotorkop wordt door de motoren
aangedreven. Als de daaraan bevestigde bladen heel snel ronddraaien, gedragen ze zich als dunne vleugels. Zo krijg je stijgkracht die de helikopter recht omhoog in de lucht doet stijgen. Een tweede, wat kleinere rotor aan het staartgedeelte zorgt ervoor dat de helikopter niet zelf gaat ronddraaien. Een van de grootste voordelen die helikopters hebben ten opzicht van alle andere vliegtuigen met vaste vleugels is het feit dat zij onbeweeglijk in de lucht kunnen blijven hangen. Dit heet ‘hangen’ of ‘cirkelen’. Dit cirkelen is heel nuttig voor de verschillende taken die helikopters moeten opknappen. Een reddingshelikopter kan bijvoorbeeld blijven hangen boven een schip in moeilijkheden, terwijl de bemanning vanaf het dek wordt opgehesen. De piloot kan de helikopter in verschillende richtingen laten bewegen met behulp van een stuurknuppel in de cockpit.
Sommige helikopters, zoals de Lynx en Apache kunnen op andere wijze vliegen dan andere helikopters, doordat ze rotorbladen hebben zonder scharnieren. Deze helikopters kunnen rollen, loopings maken of ondersteboven vliegen De cockpit van iedere helikopter is vóór de motoren geplaatst. Het toestel heeft verder grote vensters die de piloot een goed uitzicht bieden zowel van voren als rondom het toestel. Een piloot laat zijn toestel zelden verticaal landen. Als hij zijn helikopter recht naar beneden brengt, kan hij er niet direct onder kijken. Tenzij de helikopter continue draait onder het dalen, kan de piloot er niet zeker van zijn dat de staart niet iets zal raken. Bovendien gaat het toestel door de valstroom dicht bij de grond schommelen. Daarom zijn helikopters gewoonlijk gemaakt om in een hoek af te dalen (dit heet dalingshelling). Als de helikoper landt op een luchthaven mag de piloot automatisch landen met een Instrument Landingssysteem (ILS), waardoor hij de positie van de helikopter kan aflezen.
Geschiedenis:
Een helikopter is niet zomaar van de ene op de andere dag uitgevonden maar heeft een lange geschiedenis doorlopen zeker om het toestel zijn huidige vorm te geven.
Het allereerste concept van helikopters is ontstaan in China, tijdens de 4e eeuw voor Christus. Hier was het nog maar een klein speelgoedje met 2 vleugeltjes dat men snel in de handen liet ronddraaien waardoor wegvloog. Het duurde echter tot 1480 voor dat de eerste ontwerpen voor een mogelijk werkende helikopter werden bedacht. (Davinci)
Tussen de 15e en 20e eeuw hebben een ganse reeks kleine uitvindingen er voor gezorgd dat er vooruitgang in het ontwikkelen van een helikopter kwam. De zware en lompe modellen hadden echter nog steeds een tekort aan een toerijkende krachtbron.
Pas op het einde van de 19e eeuw, toen men de verbrandingsmotoren begon te ontwikkelen, was het mogelijk om voldoende vermogen te ontwikkelen om testmodellen op ware grootte te bouwen. Deze modellen legden op hun beurt een ganse reeks van besturingsproblemen bloot.
in 1907 werd het eerste toestel ontwikkeld dat in staat was, met een piloot aan boord, vertikaal op te stijgen. Dit toestel had echter nog steeds vele stabiliteits- en besturingsproblemen. Bij elke vlucht riskeerden de testpiloten hun leven. Het duurde nog tot op het einde van W.O.I voor dat grote vooruitgang werd geboekt bij het ontwikkelen van een bruikbare helikopter. In 1924 werd het eerste vliegbaar toestel ontwikkeld dat gebruik maakte van de huidige \'colllectief\' en \'stick\'.
In 1936 werd de eerste praktisch bruikbare helikopter ontwikkeld. Vanaf deze datum zijn vele verschillende modellen en systemen gebouwd geweest die telkens, al dan niet geslaagd, de helikopter trachten te verbeteren. De echte helikopter werd later gemaakt. En het was Igor Sikorsky die dit op zijn naam schreef. In 1909 en 1910 bouwde hij al een tweetal helikopters, echter wegens gebrek aan de juiste middelen strandde de ontwikkeling hier tijdelijk.
In de dertiger jaren gevatte Igor zijn droom om een helikopter te bouwen weer. En dit keer slaagde hij wel, want op 14 september 1939 maakte hij in zijn eigen ontworpen helikopter (VS-300) de eerste vlucht. Al eerder waren er luchtvaartuigen die voor helikopter door moesten gaan, echter de helikopter die Sikorsky ontwierp was de eerste helikopter in de configuratie zoals we de helikopter kennen, dus met een hoofdrotor en een staartrotor.
Sikorsky richtte zelf het bedrijf op wat tot op heden nog altijd helikopters ontwikkeld. Igor Sikorsky overleed in 1972 op 83 jarige leeftijd.
De Besturing:
De besturing van een helikopter lijkt vrij simpel. Dat is wel het laatste wat het is. Je hebt verschillende dingen in een helikopter. Iedereen weet vast wel dat er een stuurknuppel in zit. Er zitten ook nog 2 voetpedalen. En een collectief. Dat is een soort handrem aan de linkerzijde. Hier mee kan je de snelheid en het stijgen en dalen regelen. En de pedalen zijn voor het om de as draaien. Er zitten ook allemaal instrumenten die heel handig zijn voor routes en andere dingen. Een aantal:
• een hoogtemeter (Altimeter);
• een kunstmatige horizon (Attitude Indicator);
• een snelheidsmeter (Airspeed Indicator);
• een kompas (Heading Indicator, meestal een gyrokompas. Modernere kompassen zijn het ring laser gyrokompas en het fibre optic gyrokompas.);
• een variometer (VSI: Vertical Speed Indicator);
• een Turn Coordinator;
• GPS-plaatsbepaling;
• een VOR-ontvanger;
• DME-apparatuur;
• ILS;
• TACAN (voor militaire toestellen);
• een ADF-peilontvanger.
Daarnaast heeft men voor communicatie met de luchtverkeersleiding ook:
een VHF- en/of UHF-radioverbinding;
een transponder.
Uiteraard dient men ook over de juiste navigatiekaarten te beschikken. Op deze kaarten staan onder andere VOR-DME-bakens, NDB\'s en soms ook TACANs aangegeven.
Het beroep:
Om piloot te worden, heb je een opleiding nodig. Om die opleiding te mogen doen, moet je HAVO of VWO hebben gedaan. Ook met er Engels en Natuurkunde in je pakket zitten. Ben je over van de één na laatste naar de laatste klas van je middelbare school, dan mag je je opgeven. Zo’n aanmelding kost € 159,-. Je wordt dan op verschillende dingen onderzocht:
Psychotechnisch onderzoek: dat is een onderzoek of jouw manier van denken wel geschikt is om piloot te worden.
Onderzoek naar vliegaanleg: die bestaat uit het bepalen van je:
-coördinatievermogen (kijken of je samenhang ziet)
-de snelheid waarmee je informatie kan opnemen.
Dit onderzoek gebeurt in een simulator. Dat is een namaakvliegtuig, dat op de grond blijft, maar net doet alsof hij vliegt. Dit onderzoek duurt 4 dagen.
Waarom je piloot wil worden: bij dit deel heb je een gesprek van 45 minuten met een groep mensen. (Vaak zijn dat al piloten.) Zij willen van jou weten waarom jij piloot wilt worden.
Vliegmedisch onderzoek: je hele lichaam wordt nagekeken of het gezond is. Het is heel vervelend als je in de lucht zo ziek wordt, dat je het vliegtuig niet meer kan besturen. Je conditie moet ook goed zijn, want je moet wel eens 17 uur achter elkaar vliegen en dat is heel zwaar. Het onderzoek kost € 600,-
Als je alle testen voldoende gedaan hebt, dan pas begint de opleiding. Voor de opleiding moet je minstens 17 jaar zijn en maximaal 27 jaar zijn. De opleiding kun je doen in Groningen of Limburg. Je krijgt 750 uur theorieles (les uit boeken) (bijvoorbeeld hoe alle knoppen in een cockpit werken.) en 250 uur praktijkles (les in een vliegtuig of simulator.) om echt te leren vliegen.
De opleiding duurt 22 maanden. De opleiding is vrij duur, maar je kunt via de KLM een bedrag lenen om de opleiding toch te kunnen doen. Als je dan piloot bent, kun je die lening terugbetalen, want een piloot verdient wel goed.
Soorten:
Er zijn heel veel verschillende helikopters. Die zijn ook allemaal gemaakt voor verschillende doeleinden. De een is voor reddingsacties, de ander is juist in gebruik voor militaire doeleinden. Ik zal een paar modellen noemen:
A109 Mangusta
AH64 Apache
AH1 Cobra
CH47 Chinook
Lynx AH1
Mi26 Halo
Mi24 Hind
Mi17 HipH
Mi4 Hound
OH6 Cayuse
Agusta 412 Griffon
SH2 Seasprite
SH3 Seaking
SH60F Seahawk
SA313 Alouette II
SA316/8 Alouette III
Kamov Ka25 Hormone
Kamov Ka50 Hokum
Atlas Rooivalk
Mitsubishi XOH 1
CH53 SeaStallion
TH55 Osage
UH1D Huey
AS550 Fennec
Dit zijn een aantal merken. Ik zal over 2 helikopters wat meer uitleggen. Als eerste de apache ah-64d. Dit is een gevechthelikopter en heeft bijna het beste apparatuur dat er tegenwoordig bestaat. Deze helikopter wordt daarom ook vaak bij verkenningsmissies gebruikt. Verder wordt hij ook nog gebruikt bij hevige gevechten. Vanwege de enorme uitrusting kan de apache zowel gevechthelikopters als gevechtstanks uitschakelen. De kruissnelheid is 222 km/u en maximaal haalt deze helikopter 366 km/u.
De andere helikopter waar ik iets verder op in ga is de chinook. Dit is een zwaar transport helikopter. Deze helikopter kan een tank of Hummer meenemen en ook nog een aantal manschappen. Deze wordt ook gebruikt voor het redden op zee. En erg speciaal aan deze helikopter is dat ze een “glass cockpit” hebben. Dit betekent dat alle instrumenten zijn gedigitaliseerd. De piloot en de co-piloot lezen alles af via 7 beeldschermen. Hierdoor kunnen de piloten dan ook veel van de lucht en grond zien.
REACTIES
1 seconde geleden
E.
E.
dankuwel voor het uitleg
8 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
bedankt voor de informatie!!!!!! . Thanks .
6 jaar geleden
Antwoorden