Gloeilampen en spaarlampen

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 901 woorden
  • 16 juli 2008
  • 128 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
128 keer beoordeeld

Inleiding
Ik ga mijn spreekbeurt houden over de ouderwetse gloeilamp en de nieuwe spaarlamp. De spaarlamp is namelijk beter voor het milieu, omdat hij minder koolstofdioxide uitstoot, ook wel CO2 genoemd. Ik heb dit onderwerp gekozen naar aanleiding van een krantenartikel dat Australië de gloeilamp in 2010 verbied. Mijn stelling is daarom: Gloeilampen moeten in Nederland ook verboden worden. Ik ga jullie in mijn spreekbeurt meer vertellen over:

- De verschillen tussen gloei- en spaarlampen.
- Over hoe Australië al is begonnen met dat proces.
- Hoe de Europese Unie daar ook al plannen voor maakt.
- Wat dat voor gevolgen heeft.
- Wat er al aan gedaan word.
- En hoe wij er vandaag ook al mee kunnen beginnen.

Wat is het verschil tussen een gloeilamp en een spaarlamp?
Het grootste verschil is dat een spaarlamp minder energie verbruikt. Het is namelijk zo dat een gloeilamp een lamp is die, laten we een gemiddelde nemen, zo’n 60 watt verbruikt. Dat houdt in dat er door een gloeilamp 60 elektrische deeltjes per sec. moeten gaan voordat het licht geeft. Bij een spaarlamp is dat maar 15. Een spaarlamp geeft evenveel licht als een gloeilamp, maar heeft tijd nodig om op te komen. Je verbruikt dus veel minder energie en bent dus op energie gebied goedkoper uit. Een spaarlamp is bij aankoop wel 10 keer duurder dan een gloeilamp, maar gaat ook 10 keer langer mee. Je bent uiteindelijk, als je ervan uit gaat dat je een lamp 3 uur per dag aan heb staan, 10 euro goedkoper uit. Een spaarlamp is dus goedkoper en beter voor het milieu.

Zo heeft Australië op dinsdag 20 maart 2007 besloten dat daar vanaf 2010 geen gloeilampen meer te koop zijn. Australië is zo het eerste land ter wereld die de gloeilamp verbied. De regering verwacht dat er door die maatregel in de periode 2008 tot en met 2012 jaarlijks ongeveer 800 duizend ton minder CO2 in de lucht komt. Tegen 2015 verwacht de Australische minister Turnbull van Milieu dat de CO2 4 miljoen ton is bespaard.

Europa wil de gloeilampen nog niet verbieden, maar de Europese Unie wil wel al maatregelen nemen. Zo willen ze in 2020 de uitstoot van CO2 20% verminderen. Dit gaat helaas niet zo makkelijk, omdat landen als Polen en Tsjechië die 20% te ver vinden gaan. Maar de EU blijft doorzetten. Zo willen ze dat er in 2009 een voorschrift voor kantoor- en straatverlichting en de gloeilamp. Ze willen dan in alle straatlantarens spaarlampen gaan doen, want op die manier besparen ze al veel CO2 uitstotingen. Ook willen ze op minder plekken straatlantarens plaatsen en ze korter aan laten staan. Zo zie je hier een tekening uit de Almere Vandaag, waarop je Ruud Pet van GroenLinks Almere tegen een alienschip zegt dat ze het licht uit moeten doen. Dit heeft dus te maken met de straatverlichting regel.
Ik zelf vind die regel erg goed en ik vind dan ook dat als de EU nog niet de gloeilampen willen verbieden dat wij, Nederlanders het wel kunnen doen. Zo heb ik de gevolgen op een rijtje gezet:
Zo als jullie hier zien is dat Australië dus vanaf 2015 jaarlijks 4 miljoen ton CO2 bespaart door over te stappen naar spaarlampen. Als Duitsland daar nu ook mee zou beginnen zou dat 6 miljoen ton CO2 uitstoting per jaar besparen. Maar ook Nederland kan een grote bijlagen geven. Als alle Nederlanders zouden overstappen naar groene stroom én spaarlampen zouden de uitstotingen in 2050 80% verminderd zijn. En ook in België zou de uitstoting zo’n 50% verminderd zijn.

Door alleen over te stappen naar spaarlampen:
Australië = vanaf 2015 jaarlijks 4 miljoen ton CO2 besparing
Duitsland = nu jaarlijks 6 miljoen ton CO2 besparing
Door over te stappen naar spaarlampen en groene stroom:
Nederland = vanaf 2050 de CO2 uitstoting 80% verminderd
België = vanaf 2050 de CO2 uitstoting 50% verminderen

Maar wat word er nou al aan gedaan?
Nou zo als jullie zien heb ik hier een reclame van Nuon achter mij hangen, waar op staat: Laten we peren met peren vergelijken. Daarmee bedoelen zij dat je stroom met groene stroom kan vergelijken en de prijzen. Maar je kan ook op de site zien dat Nuon daarbij de spaarlamp steunt. Je kan daar namelijk ook gloeilampen met spaarlampen vergelijken. En zo zien wat goedkoper is en beter voor het milieu. Ik heb deze advertentie opgehangen om te laten zien dan men zich er al mee bezig houd om mensen de spaarlamp aan te bieden.

En wij kunnen er nu ook al iets aan doen. Als je thuis komt vertel je ouders dat ze misschien eens naar spaarlampen moeten kijken. Maar ook lampen die je niet nodig hebt, doe ze uit. Want wist je dat… die kleine lampjes van je tv, computer of afstandsbediening 10% van je energierekening is. Wees zuinig met lichten met energie. Maar ook als wij in een klaslokaal zitten en de lichten staan aan terwijl de zon schijnt, doe ze dan uit. Het is allemaal onnodig licht.

Als je dit alles samengevat zie je dat men dus erg bezig is met het milieu en de gloei- en spaarlampen. En het besparen van stroom. Dus de conclusie is dat je kunt wachten tot het wettelijk moet of dat je er nu als mee begint. Het is tenslotte onze toekomst. Ik vind dat we nu actie moeten ondernemen. Het is echt super belangrijk, omdat:
1. Het is beter voor het milieu.
2. Het is goedkoper (voornamelijk voor je ouders)
3. En het is voor je toekomst voor jou en je eigen kinderen en kleinkinderen.
Stop de CO2 uitstoting. Begin met een nieuwe start. Koop de spaarlamp.

REACTIES

K.

K.

ik vind dit een goede site met intresante informatie. gr kaika

14 jaar geleden

H.

H.

Goed gedaan!

10 jaar geleden

I.

I.

Ik heb er niks aan!

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.