A. Er zijn verschillende soorten en vormen van energie.
Ik ga deze spreekbeurt houden over energie.
Verschillende soorten energie zijn:
1. Wind, zon en water
2. Elektriciteit
3. Kernenergie
Je hebt natuur ook nog andere soorten van energie, zoals bijvoorbeeld de energie die in voeding zit, maar ik wil me beperken tot de energie die wij dagelijks in en om het huis gebruiken. 1. Wind, zon en water
De energie die we hier uithalen noemen we wel de DUURZAME ENERGIE. De zon is een hele grote energie bron. De energie die door de zon op het aardoppervlak terecht komt, is 1.600 keer zo veel energie als wij op de hele wereld gebruiken! De zonnewarmte kun je op meerdere manieren gebruiken om energie op te wekken. Dat doen we bijvoorbeeld met een zonnecollector. Een zonnecollector bestaat uit een gebogen buis op een zwarte metalen plaat. Doordat een zwarte plaat de zonnewarmte absorbeert wordt de plaat in de zon heet. Hierdoor, zal het water dat door de buis stroomt worden verwarmd. Dit water wordt vervolgens opgeslagen in een vat (b.v een boiler) zodat je met dat warme water kun je douchen.
Een andere manier om energie via het zonlicht op te wekken is gebruik maken van zonnecellen. Zonnecellen maken van zonlicht energie. Dit wordt o.a gebruikt in een klokje of in een rekenmachine. In een rekenmachine zit ook een klein zonnepaneeltje. Dit is ook en klein zonnepaneeltje. ……Molentje laten zien……Deze doet het ook echt.
De zonnecel bestaat uit een positieve laag, een negatieve laag en daartussen een neutrale laag. Wanneer er licht op de zonnecel valt ontstaat er een spanningsverschil tussen beide lagen. Op het moment dat de positieve en de negatieve laag met elkaar in verbinding staan loopt er stroom. Vele zonnecellen bij elkaar noemen we een zonnepaneel. Een zonnepaneel bestaat uit een aantal aan elkaar gekoppelde zonnecellen, in het algemeen 36 stuks. Meerdere zonnepanelen kunnen geschakeld worden, zodat er een groter vermogen verkregen wordt.
Dit is een zonnepaneel. (laten zien) ( Ook folder van de zonneboiler laten zien)
Om het verbruik van elektriciteit in een gemiddeld woonhuis te kunnen opwekken via zonnepanelen heb je ongeveer 26 van deze panelen nodig. Dit betekent dat je kosten dekkend zijn. Je hebt dan geen energie van het net meer nodig. Nog steeds is een zonnepaneel erg duur om aan te schaffen. Je moet rekenen dat je 500 euro per paneel kwijt bent. Het rijk geeft hier wel 80% subsidie op. Je paneel kost dan nog maar 100 euro.
Zonnepanelen zijn pas zinvol als je er 3 à 4 hebt. Een paneel levert namelijk 100 kwh per jaar. Je doet een investering van 400 euro voor vier panelen. En voor een gezin van drie à vier personen betekend dat je 44 euro per jaar bespaart. Het duurt dus negen à tien jaar voor je uit de kosten bent.
Toepassingen van zonne-energie In Amersfoort is een jaar of drie geleden een woonwijk (nieuwland) geopend waar alleen maar met zonnepanelen het huis van elektriciteit wordt voorzien. Ook maken ze met behulp van een zonneboiler hun douchewater warm.
In Veenendaal staat de meest energiezuinige school van Nederland, namelijk het Rembrand College. De Remu heeft de energiebesparende maatregelen en het gebruik van duurzame energie het eerst gedemonstreerd op het vernieuwde Rembrand College. Het gemeentebestuur had het doel om hier in Veenendaal de meest energiezuinige school van Nederland te bouwen. Op het dak van de school liggen zonnepanelen die de warmte van de zon weer om zetten in elektriciteit.
Windenergie werd in Nederland al gebruikt, lang voordat er gas en elektriciteit was. Ons land stond vol met windmolens om bijvoorbeeld koren te malen of het water in de polders op peil te houden. Wind geeft gratis energie. Tegenwoordig zie je steeds meer moderne wind-molens die --elektriciteit maken.
De wieken laten een generator draaien. Een generator is net als een grote fiets-dynamo. Die generator wekt elektriciteit op. De elektriciteit die de windmolens opwekken, wordt geleverd aan het elektriciteitsnet.
Stromend water heeft veel kracht. In bergachtige landen wordt die waterkracht gebruikt om elektriciteit te maken. Daar wordt in rivieren, waarin het water snel stroomt, een stuwdam gebouwd. Het water kan dan maar op een manier verder stromen: via een turbine die een generator laat draaien. Een turbine is een buis waarin een schoepenrad zit wat door het doorstromende water rond gaat draaien. Het schoepenrad maakt de generator (grote dynamo) aan het draaien en dan heb je elektriciteit. In Nederland komen maar een paar kleine waterkrachtcentrales voor. Enkele jaren geleden heeft men er een gebouwd naast de stuw in Amerongen. Om een voorbeeld te geven: deze waterkrachtcentrale levert voor 15.000 huishoudens stroom. Dit is voldoende om 4 maal zoveel woningen als dat er in Amerongen staan van stroom te voorzien. 2. Elektriciteit. Elektriciteit komt niet uit de aardbodem zoals b.v. aardgas. Enkele keren komt het spontaan uit de lucht vallen, namelijk als het onweert. In bliksem zit heel veel energie. Helaas kunnen we daar op dit moment nog niet veel mee doen. Er wordt wel heel veel onderzoek gedaan om deze energie te kunnen opvangen. Elektriciteit moet worden gemaakt. Dat kan onder andere met: - duurzame energie (wind, zon en water) - fossiele brandstoffen (aardolie, gas, steenkool) - kernenergie. In elektriciteit-centrales wordt meestal fossiele brandstof-fen gebruikt. Hiermee wordt water verwarmd tot stoom. Door deze stoom laat men een stoomturbine draaien. Door de stoom met veel kracht in de turbine te blazen gaat deze draaien en krijg je hetzelfde als bij de waterkrachtcentrale. Aan de stoomturbine zijn weer grote generatoren (grote dyna-mo\'s) gekoppeld waardoor de stroom wordt gemaakt. Een ding is jammer, van alle energie waarmee van het water stoom wordt gemaakt, kan maar ongeveer de helft worden omgezet in elektriciteit, de rest gaat in het hele proces verloren. Je stopt er dus vrij veel energie aan de ene kant in om aan de andere kant een andere energie te maken.
Je kunt elektriciteit ook opslaan. Dit kan met een batterij of een accu. In een batterij of accu zitten stoffen die de elektriciteit vasthouden. Deze stoffen, zijn wel heel slecht voor het milieu. Om de milieuvervuiling tegen te gaan heeft men de oplaadbare batterij gemaakt. Deze gaan veel langer mee en ze hoeven niet zo snel te worden weggegooid.
3. Kernenergie. Elektriciteit kan ook worden gemaakt met kernenergie. Dat gebeurt in kerncentrale. Hiervoor wordt uranium gebruikt, een stof die in de aardbodem zit. In een kerncentrale worden de uraniumatomen in deeltjes gesplitst. Dat heet een kernsplitsing. Of er worden juist hele kleine deeltjes, zoals wateratomen, samengevoegd. Dat heet kernfusie.
Bij de splitsing worden de atomen zo heet, dat je daar mee van water stoom kunt maken. De stoom wordt gebruikt om een generator te laten draaien. In uranium zit erg veel energie. Een stukje uranium zo groot als een zuurtje geeft zo veel elektriciteit, dat je daar thuis voor zes jaar lang genoeg aan hebt. Aan water, de brandstof voor de splitsing, hebben we ook al geen gebrek. Een kerncentrale blaast geen afval de lucht in. Met kernenergie hebben we dan ook geen last van het broeikaseffect of van zure regen.
Dat is natuurlijk prachtig, maar er is één groot nadeel. Bij kernenergie blijft er radioactief afval over en dat is levensgevaarlijk als we er niet zorgvuldig mee omgaan. Er is tot op de dag van vandaag geen goede manier gevonden om het radioactiveafval goed en vooral veilig te verwerken.
B. Milieuvervuiling
In het afval dat we door het gebruik van aardgas en -
elektriciteit de lucht in blazen zitten drie gevaarlijke afvalstoffen:
1. kooldioxide
2. zwaveldioxide (niet bij aardgas)
3. stikstofoxide
En juist deze stoffen versterken het broeikaseffect en zure regen en zijn dus slecht voor ons milieu. Ook in een gebruikte batterij en accu zitten heel veel stoffen die slecht zijn voor het milieu. Het scheelt natuurlijk al wel als je oude batterijen inlevert als klein chemisch afval. Dan worden ze op een goede manier verwerkt en komen ze niet in de bodem terecht.
C. Toekomst
Energie maakt ons leven makkelijk en comfortabel. We gebruiken steeds meer energie. Om zuiniger met energie om te gaan wordt er heel veel onderzoek gedaan door het bedrijfsleven om apparaten e.d zuiniger te maken. B.v. een koelkast of een wasmachine. Als deze heel zuinig zijn met energie mag de fabrikant hierop een milieukeurmerk plakken, waardoor de consument eerder voor deze zuinige apparaten zal kiezen. Ook heeft de regering een belasting ingesteld op verschillende vormen van energie, zoals elektriciteit en gas. Dit heet de ecotax. Dit moet de mensen er toe aansporen minder energie te gebruiken, waardoor ze geld kunnen besparen. Toch kunnen we zo niet door blijven gaan, want de milieuver-vuiling is echt een probleem. Daarom wordt er veel nagedacht hoe we het milieu kunnen sparen zonder ons comfort kwijt te raken. Duurzame energie is natuurlijk het mooiste, het is schoon en raakt nooit op. In Nederland wordt nu al veel gewerkt met duurzame energie zoals windmolens, zonnepanelen en waterkracht. Vlak bij de stuw in Amerongen wordt door de NUON via waterkracht energie opgewekt.
D. Besparing op energie Op energie kunnen we best veel besparen.
TIP 1: Spaarlamp, alle verlichting in huis kost zo\'n 68,00 per jaar. Met spaarlampen gebruik je veel minder elektriciteit en kost het nog maar ongeveer 13,50. Spaarlampen gaan ook 8x langer mee.
TIP 2: Graadje lager, De thermostaat van de kachel of CV (centrale verwarming) een graadje lager bespaart heel wat gas en scheelt zo\'n 23,00 per jaar.
TIP 3: Tanden poetsen, kraan dicht, Tanden poetsen met de kraan open kost voor 3 personen per jaar 55,00 gas en 36,00 water. Dus dicht die kraan.
TIP 4: De t.v altijd op stand-by laten staan kost per jaar evenveel energie, als 8 maanden lang per dag een aantal uren t.v kijken. Zo zie je maar dat je door een aantal hele simpele dingen best wel veel energie kunt besparen. Dit is niet alleen goed voor ons milieu maar het is ook goed voor je portemonnee.
Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
vetgaaf zn kant en klaare spreekbeurt!!!!!!!
superrrr!!!! handig echt top super goed echt hoor!!!!!!
12 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
De laatste zin van je spreekbeurt is orgineel.
12 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Goede site heb je nog meer info want ikheb mijn spreekbeurt over energie en nu moet ik een hoofdstuk vullen met zuinig zijn met energie kan je info geven gelukkig heb ik eerste uur uitval Pfooee....
11 jaar geleden
AntwoordenY.
Y.
Oh ja. dankjewel voor de informatie.
7 jaar geleden
Antwoorden