Doodstraf
Inleiding:
- ik ga mijn spreekbeurt houden over de doodstraf. De zwaarste straf die er bestaat. - mijn motivatie voor dit onderwerp is dat iedereen er een duidelijke mening over heeft. en dat er altijd veel discussie over is. Het is ook een actueel onderwerp, omdat er nog wel vaak over getwist wordt of de doodstraf weer in Ned. Moet worden ingevoerd en of het in andere landen nog wel moet worden uitgevoerd.
Indeling: - Voorgeschiedenis in Nederland - Huidige situatie in de wereld - Methodes - Voor en nadelen v/d doodstraf - Krantenberichte Carla Tucker - Nut van de doodstraf - Conclusie
Voorgeschiedenis
- De doodstraf in Nederland
Tot de 18e eeuw werd de doodstraf regelmatig uitgevoerd, vooral heksen, ketters, misdadigers, en opstandelingen waren het slachttoffer.
De laatste burgerlijke executie vond plaats in Dordrecht in 1845 waar vier mensen werden opgehangen, omdat ze tijdens een inbraak iemand hadden vermoord. De voltrekking vond plaats op stadhuisplein, waar veel mensen getuigen van waren.
In 1870 werd de doodstraf uiteindelijk afgeschaft, met uitzondering van het militair recht.
In 1952 is in Nederland de laatste executie voltrokken, dit was na aanleiding van misdrijven tijdens de tweede wereld oorlog Er zijn toen 190 doodvonnissen uitgesproken, waarvan er 40 zijn voltrokken. Door een grondwetswijzing in 1983 werd de doodstraf in zijn geheel afgeschaft. Op dit moment is 52% van de Nederlanders voorstander van de doodstraf, maar het lijkt er niet op dat de doodstraf binnenkort wordt ingevoerd. Er is geen meerderheid in het parlement voor.
Huidige situatie
Er zijn drie soorten landen:
1. Landen zonder de doodstraf, in deze groep hoort Nederland
2. Landen met doodstraf, maar die deze niet toepassen
3. Landen met doodstraf en deze ook uitvoeren
De landen die de doodstraf toepassen kun je onder verdelen in twee groepen. De landen waar je alleen de doodstraf krijgt bij zware misdrijven, zoals moord. En landen waar bij je de doodstraf al kan krijgen voor lichte vergrijpen, zoals diefstal.
1:Landen zonder doodstraf: - De meeste West-Europese landen: De laatste executie vond plaats in 1977 in Frankrijk. Het echt afschaffen van de doodstraf gebeurde in de jaren tachtig en negentig. - Cyprus, Nieuw Zeeland, Canada
2: Landen met de doodstraf, maar deze niet toepassen: - Verenigd Koninkrijk: Is het enige West-Europese land dat de doodstraf nog kent, maar sinds 1964 wordt deze niet meer toegepast. - Turkije: dit is een land dat de doodstraf nog als straf heeft, maar deze sinds 1984 niet meer heeft uitgevoerd. Maar onlangs is de Oucalan door het Turkse hof ter dood veroordeeld omdat hij leiding zou geven aan de PKK, een koerdische teruerbeweging. Nu is de vraag of dit doodvonnis wordt uitgevoerd. De Turkse bevolking wil dit graag, maar de Europese unie probeert dit tegen te houden.
3:Landen met de doodstraf en deze ook uitvoeren: De landen die de doodstraf toepassen kun je onder verdelen in twee groepen. De landen waar je alleen de doodstraf krijgt bij zware misdrijven, zoals moord. En landen waar bij je de doodstraf kan krijgen voor lichte vergrijpen, zoals diefstal. - Verenigde Staten: In VS werd de doodstraf heringevoerd in 1976 in 38 Staten, waaronder: Florida, Texas, Alabama. Sinds dien zijn er 6180 mensen ter dood veroordeeld, van wie 116 vrouwen. Op dit moment zijn zitten er 3812 mensen te wachten in de dodencel. - Verenigde Arabische Emiraten: In dit land moet volgens de wet de doodstraf worden uitgevoerd door middel van onthoofding met een zwaard. Hier zijn vaak meerdere slagen nodig. De doodstraf geld hier alleen voor zware misdrijven. - China: In China kun je de doodstraf al krijgen voor het stelen van een brood. Zo zijn onlangs twee mannen te dood veroordeeld wegens het hacken van een computer.
Methodes:
- Galg: De ter dood veroordeelde wordt aan een touw opgehangen. Omdat het touw elastisch is wordt dit touw eerst in water gelegd en vervolgens uitgerekt. Vervolgens wordt dit touw in een lus om de nek van de veroordeelde gehangen met de volgende knoop. De veroordeelde wordt op een valluik gezet, dat vervolgens geopend wordt. Als de lengte van het touw goed is, dan breekt de ruggengraat en is het slachtoffer op slag dood. Anders sterft het slachtoffer aan verstikking. - Spuitje: De veroordeeld wordt vastgebonden op een brancard, in beide armen wordt een infuus ingebracht, waarvan 1 als reserve. Er wordt een combinatie van drie verdovende middelen toegepast: natrium thiopental, pancuronium bromide en kalium chloride. Deze middelen veroorzaken hartritmestornissen en uiteindelijk een hartverlamming. - Elektrische stoel: Hierbij wordt iemand op de stoel vastgebonden en krijgt twee elektroden op zijn hoofd. Voor een betere geleiding zit er tussen het hoofd en de elektroden een spons met zoutoplossing. Zowel de stijging van de lichaamstemperatuur een verstoring van het hartritme leiden uiteindelijk tot de dood. - Fusilleren: De veroordeelde wordt met zijn hoofd tegen een muur aangeplaatst, vervolgens schieten een aantal schutters. Een van de schutters schiet met een losse flodder. De schutters weten niet wie dit is zodat niemand echt de dood op zijn geweten heeft. - Vergassen: De veroordeelde wordt vastgebonden op een stoel in een luchtdichte kamer, de kamer wordt gevuld met cyaankaligas, hierdoor stikt de veroordeelde. Dit kan soms wel een kwartier duren. - Andere methodes die nog steeds worden toegepast zijn steniging, onthoofding en verdrinking.
De voor en nadelen van de invoering v/d doodstraf in Ned.
Voor: - Als je de doodstraf op moord zet, denkt iemand wel 2 keer na voordat hij iemand vermoordt. - Als iemand een moord heeft gepleegd kan hij dat snel weer doen, als hij dood is niet. - Waarom geld uitgeven aan de levenslange gevangenisstraf van een misdadiger? - Niemand zit onschuldig in een dodencel. - In heel zware misdrijven is alleen de doodstraf een juiste straf. - de doodstraf is dat je voorkomt dat iemand een nog een misdrijf begaat. Bijvoorbeeld in het geval van zedendelinquenten is er spraken van recidive van 35%, dit betekent dat 35% van de veroordeelden in herhaling vervalt. De doodstraf is de enige manier om dit geheel uit te sluiten. - de dood kan als afschrikwekkend middel dienen. Als iemand overweegt een zwaar misdrijf te plegen, wordt hij misschien afgeschrikt door de eventuele straf. Ook heeft de doodstraf nog financiële voordelen. Het voltrekken van een doodstraf kost dan wel 20.000 gulden. Maar een gevangenisstraf voor een zware delinquent kost ongeveer 2 ton per jaar. Bij 20 jaar komt dit dus al neer op 4 miljoen. Dat geld is wel beter te besteden.
Tegen: - Moordenaars zijn zo in de war dat ze niet normaal kunnen denken, en als een moordenaar eenmaal een moord heeft gepleegd en weet dat hij daarvoor de doodstraf krijgt kan hij makkelijk meer mensen vermoorden. - Moordenaars vallen juist het minst van alle misdadigers in herhaling. - De doodstraf kost nog meer. In Florida bijvoorbeeld kost een ter dood veroordeelde 3,2 miljoen dollar, en maar een half miljoen voor iemand die levenslang heeft. - Een onschuldige in de gevangenis kan je nog vrijlaten, een dode niet. - Met de doodstraf straf je ook onschuldige mensen, zoals de familie van de dader. - Een groot nadeel van doodstraf is dat deze onherroepelijk is. Het wil nog wel eens gebeuren dat een ter dood veroordeelde toch onschuldig blijkt te zijn. In de Verenigde Staten zijn 1976 68 mensen uit de dodencel vrijgelaten omdat uit nieuw bewijsmateriaal bleek dat ze onschuldig waren. Dit geeft dus aan dat ook onschuldigen getroffen worden. Wie weet hoeveel mensen er op dit moment ten onrechte in de dodencel zitten. - Een ander argument tegen de doodstraf dat deze onmenselijk is. Ten eerste moet je vaak jarenlang wachten voordat de doodstraf word voltrokken. In Amerika zijn er mensen die al meer dan 20 jaar in de dodencel zitten. Je kunt je voorstellen hoe deze mensen zich voelen. Ten tweede is de voltrekking geen pijnloze gebeurtenis. Bij sommige methodes (stoel) is er sprake van ernstige lichamelijke pijn, maar bij alle methodes lijden de veroordeelden onder ernstige geestelijke pijn. - Nog een reden tegen de doodstraf is: dat de mens niet het recht heeft om over het leven van iemand anders te beschikken. Een Engels gezegde luidt: Waarom zou je mensen vermoorden om te laten zien dat het vermoorden van mensen fout is? - Dat doodstraf goedkoper is zou geen rol mogen spelen. Een mensenleven is niet in geld uit te drukken, probeer je eigen leven maar eens in waarden te schatten. - Een ander argument tegen de doodstraf is dat de doodstraf makkelijk politiek gebruikt kan worden. In landen zoals China worden mensen vaak ter dood veroordeeld voor kleine vergrijpen, maar deze straf heeft vaak een politiek bedoeling. Zelfs in een land als de VS bestaat het aantal gevangen dat op een executie wacht voor 42% zwarten, terwijl maar 12% van de bevolking zwart is. - Ik vind dat de doodstaf rechtvaardig is al iemand een ander vermoord heeft, maar een moordenaar kan zo geen spijt tonen, omdat hij dan al dood is. Als je de moordenaar doodt hebben 2 families rouw, namelijk de familie van het slachtoffer en de familie van de moordenaar.
Krantenartikeltje over Carla Tucker
Ook kunnen mensen tijdens hun gevangenschap tot inkeer komen. Een paar jaar geleden was Carla Tucker in het nieuws, zij had drie mensen met hakbijl omgebracht en had daarvoor de doodstraf gekregen. Maar tijdens haar verblijf in de gevangenis had zij haar leven veranderd. Ze was een heel ander mens geworden, en zelfs een voorbeeld was voor de andere gevangenen. Hier heb ik dan nog het krantenberichtje weten te vinden dat toen in de krant stond, ik zal het even voorlezen. VOORLEZEN KRANTENARTIKEL
Wat is het nut van de doodstraf?
Of de doodstraf afschrikwekkend werkt valt te betwijfelen. Veel moorden worden niet met voorbedachten rade gepleegd. Deze mensen denken dus niet van te voren aan de consequenties en worden dus niet afgeschrikt door de doodstraf. De doodstraf blijkt zelf een averechts effect te hebben op het aantal moorden, zo blijkt dat vlak na een executie het aantal moorden in gebied tijdelijk stijgt. Onderzoek in VS heeft uitgewezen dat het aantal zware misdrijven in staten met de doodstraf hoger ligt dan in staten zonder de doodstraf. Of dit aan de doodstraf ligt is niet zekerheid te vast te stellen, maar het is toch een duidelijk teken. - Goedmaken Een wrede moordenaar moet de moord dan met zijn eigen lichaam goedmaken. – Veiligheid, Moordenaars kunnen niet nogmaals een moord plegen en dat wordt zo voorkomen.
Conclusie
De doodstraf is een gevoelig onderwerp en het is daarom moeilijk om een mening over te vormen. Ik ben van mening dat de doodstraf niet heringevoerd moet worden in Nederland omdat de nadelen volgens mij zwaarder wegen dan de voordelen. Vooral het lijden van de familie van de ter dood veroordeelde telt voor mij zwaar. Daarnaast heeft de doodstraf geen preventief effect of zels averechts, niet terug te draaien bij foute veroordeling.
Zijn er nog Vragen?
Geschreven door Paul mooij, Opmeer
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
Hee Paul!
Bedankt voor je spreekbeurt! Hij lijkt me heel goed en ik kan het zeker gebruiken, ik heb die spreekbeurt pas op 6 juni, maar ik heb gelukkig al een goed onderwerp nu! Ik had nog een vraagje; heb je toevallig dat krantenartikel van die Carla Tucker (zoiets was het toch?!) gescand?
Groetjes, Anne
23 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
- Niemand zit onschuldig in een dodencel.
WÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁT
hoe durf je het te schrijven!!!!
In de Verenigde Staten zijn tussen 1976 en 1999 in totaal 79 personen uit de dodencel vrijgelaten nadat was gebleken dat zij ten onrechte de doodstraf hadden gekregen. In 23 (!!!!!)zaken in de 20e eeuw kwam deze vaststelling pas nadat ze waren terechtgesteld. En dan heb ik het alleen nog maar over de VS!!
Wat voor cijfer had je hiervoor?!
Daan.
23 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Hij heeft het zelfs gezecht dat er veel ondschuldige mensen doden straf krijgen.
10 jaar geleden
D.
D.
Hóóóóó
Ik had even wat verder moeten lezen!
maar je moet wel dingen schrijven die op waarheid berusten.
groeten Daan.
23 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Je hebt het in het ene moment erover dat de doodstraf goedkoper is en in het andere moment is de doodstraf weer duurder
23 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
wauw ik zou wille dak zulke spreekbeurten kon schrijve
23 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
leuke spreekbeurt ff uitrollen en klaar is mijne
tnhx
22 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
hee paul,
heel erg bedankt dat je je spreekbeurt op scholieren hebt gezet!! ik doe nl ook mijn spreekbeurt erover en ik heb heel erg veel gehad aan jou spreekbeurt thanks!!
liefs,
brenda
22 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
this shit rules!!! ik heb een 10 thanks brada mzzl pimetjuh
22 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Goeie spreekbeurt, ik heb er veel aan gehad, thnx!
20 jaar geleden
AntwoordenQ.
Q.
waar staan de bronnen?
10 jaar geleden
Antwoorden