Dolfijnentherapie

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 713 woorden
  • 24 januari 2005
  • 89 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
89 keer beoordeeld

1 Stichting SAM
2 waarom dolfijnen
3 wie komt er voor de therapie in aanraking. 4 de sessies

1 Stichting SAM is een organisatie die een professionele therapie biedt aan kinderen met het syndroom van down en kinderen met autistische stoornissen ( syndroom van down is ’n mongooltje; autistisch is dat iemand niet tegen onverwachte gebeurtenissen kan of tegen dingen die anders verlopen dan verwacht) De therapie wordt uitgevoerd doormiddel van dolfijnen in dolfinarium Hardewijk en het seaquarium op curaçao. De naam van stichting SAM komt van het zoontje van oprichter en voorzitten Richard Griffioen, zijn zoontje heet dus Sam en heeft die heeft het syndroom van Down. De dolfijnentherapie wordt mogelijk gemaakt door donatoren en sponsoren (bv vodafoon foundation, Johan Cruiff) zelf moeten de ouders van een kind ook een bijdrage leveren.

2 Het doel van de dolfijnentherapie is om in het algemeen de basis contacten te versterken zoals oogcontact en beurtgedrag. Ook het verbeteren van taalgebruik om bv hele zinnen te gaan spreken kan een doel zijn. Dolfijnen roepen bij mensen enthousiasme op door bv hun vriendelijk gedrag en het gericht zijn op aandacht. De meeste kinderen willen de dolfijnen aaien of vis geven. Omdat kinderen gemotiveerd zijn om iets met de dolfijn te doen werkt de dolfijn als een stimulator voor het volbrengen van een opdracht. De basis voorwaarde tot het maken van contact tussen dolfijnen en mensen zoals het maken van oogcontact is belangrijk. De therapeuten kunnen deze voorwaarde inzetten om het oogcontact tussen kind en therapeut en anderen in de omgeving van het kind te versterken.

3 Wie komt er voor de therapie in aanraking. Alleen kinderen met het syndroom van down of kinderen met autistische stoornissen komen voor de therapie in aanraking. Bijzaken zijn bv dat een kind geen extreme angst heeft voor water of voor dolfijnen. Of dat een kind last heeft van epilepsie en zeer agressief en onvoorspelbaar gedrag. De dolfijnen therapie is niet goedkoop, het kost 5000 euro waarvan de ouders zelf 2000 euro moeten betalen, ze krijgen bij de inschrijving een sponsorkaart zodat ze kunnen proberen de kosten wat te verkleinen.

4 de sessies. De therapie is te verdelen in 3 delen: een gedeelte in de onderwaterruimte, een gedeelte op het vlonder en een gedeelte in het water. Ieder onderdeel duurt circa twintig minuten. In een therapie gaan ongeveer 6 lessen, elke week 1 les gedurende 6 achtereenvolgende weken. Voor de sessies worden enkele doelen gesteld door de ouders en therapeuten. Ook wordt erover gesproken over wat de ouders nu precies verwachten van de therapie. Op de 1e plaats staat de positieve ervaring en het plezier met het spelen. Daarna komen de doelen zoals het versterken van de basiscommunicatie aan bod, zoals het versterken van oogcontact en beurtgedrag, het verbeteren van taalgebruik, zoals het gaan gebruiken van woorden, het stellen van vragen of het verbeteren van de articulatie. De doelen ook liggen van verbeteren van de motoriek, het richten van aandacht en het verbeteren van gedrag.

Tijdens het gedeelte in de onderwater ruimte kunnen de kinderen kijken in het bassin van de dolfijnen. Hier komen de dolfijnen op eigen initiatief naar de kinderen toe. De kinderen kunnen zo de dolfijnen van heel dichtbij zien. Het is het eerste moment dat de kinderen met de dolfijnen contact maken. Samen met de therapeut worden spelmomenten gecreëerd met de dolfijnen. Hiervoor worden bijvoorbeeld ballen overgegooid naar de dolfijnen en de therapeut.

Op het vlonder vraagt de dolfijntrainer één dolfijn bij het vlonder te blijven. Het kind mag de dolfijn aaien en leren gebaren om dolfijnen opdrachten te laten uitvoeren zoals springen of op de rug liggen.elke keer als het kind wat goeds doet wordt hij beloont doordat hij de dolfijn iets mag laten doen. Op de vlodder wordt actief gewerkt met voorwerpborden en emotieborden, aangepast aan de doelen die voor het kind gesteld worden.

Bij het gedeelte in het water zitten of liggen de therapeut en het kind in het water (er wordt niet door het bassin gezwommen). Nu speelt het kind met de dolfijnen. Er wordt met o.a. ballen, hoepels, boeien en een waterspuit gespeeld.

De resultaten: onderzoek uit verschillende landen wees uit dat dolfijnen het genezingsproces van mensen kunnen bevorderen. Wetenschappelijk is er niks bewezen maar de praktijk spreekt boekdelen… Zo spreken kinderen naar de sessies hele zinnen inblaast van dat ze commando’s geven.

REACTIES

K.

K.

Te kort

19 jaar geleden

P.

P.

hee meid

bedankt voor het mooie werkstuk
goed gedaan !


loveyouso

17 jaar geleden

..

..

goed

13 jaar geleden

G.

G.

Echt goed...
Ik maak een spreekbeurt over dolfijnen, dus heb ik deze als een hoofdstuk gedaan.
Af en toe wel een typefout, maar dat geeft niet.
Dank je wel!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.