De mannenpil is een serieus alternatief!!!
Al dertig jaar wordt er over de ‘mannenpil’ gesproken. Maar de laatste paar jaar gaat deze ontwikkeling toch wel in een stroomversnelling, doordat de farmaceutische industrie opeens meer belangstelling krijgt in de mannenpil. De farmaceutische bedrijven Organon en Schering hebben diverse tests gedaan bij proefpersonen in Amerika en Europa. Vorig jaar zijn ze begonnen aan gezamenlijke tests om de juiste dosering vast te stellen en om voldoende onderzoeksgegevens te verzamelen voor de officiële registratie van de mannenpil.
Nu dit alternatief op de huidige anticonceptiepil zo dichtbij komt, komen er een aantal vragen kijken en ontstaat er door deze nieuwe ontwikkeling een nieuwe discussie. Hierdoor ben ik tot mijn volgende stelling gekomen: De mannenpil is een serieus alternatief!
Maar in welke behoeften voorzien anticonceptiemiddelen?
Anticonceptiemiddelen voorzien als hoofdreden niet zwanger te worden. Andere anticonceptiemiddelen beschermen ook nog tegen soa’s, maar ik beperk me tot de anticonceptiepil. De anticonceptiepil is nu nog alleen voor vrouwen en beschermt 99,9% tegen zwangerschap. Ze voorzien dus tegen zwangerschap en lossen zo ongewenste zwangerschappen op. De mannenpil heeft dezelfde bedoeling, alleen dan heeft de vrouw niet langer de anticonceptiepil in de hand, wordt zij niet langer verplicht haar lichaam hiervoor op te offeren en komt er een keuzemogelijkheid.
Het lijkt zo gemakkelijk, maar hoe is de mannenpil eigenlijk ontwikkelt en hoe werkt het?
Per toeval is de mannenpil eigenlijk ontdekt. Dit geneesmiddel dat eigenlijk bedoeld is om een genetische afwijking te behandelen, blijkt te werken als anticonceptiemiddel voor mannen. De werkzame stof NB-DNJ blijkt in lage doseringen de aanmaak van spermacellen te remmen. NB-DNJ beschadigt het DNA en de energieleverancier van een cel. Zo verliest de spermacel zijn capaciteit om te zwemmen, maar ook om de eicel binnen te dringen. Want daarvoor maakt een gezonde cel een acrosoom aan, een soort kapje. De behandelde cel doet dat niet meer.
Het medicijn is uitvoerig getest en aan de testfase hebben zo’n 55 koppels meegewerkt, waarvan de mannen injecties kregen. Bij de mannen had dit tot gevolg dat de aanmaak van sperma drastisch werd verminderd. De seksuele lust bleef echter wel. Gedurende de twaalf maanden waren de koppels afhankelijk van dit mannelijke anticonceptiemiddel en niets anders. Van alle testparen, was er niet een die zwanger raakte.
De anticonceptie is een combinatie van een implantaat dat onder de huid wordt aangebracht en een injectie. Het implantaat scheidt het mannelijke hormoon testosteron af. Iedere vier maanden wordt het implantaat vervangen en iedere drie maanden wordt er een injectie van progesteron gegeven. Progesteron zit ook in anticonceptiemiddelen voor vrouwen.
Bijwerkingen werden nauwelijks gevonden en het middel was vrijwel gelijk uitgewerkt als werd gestopt met toedienen. Binnen drie weken functioneerde de aanmaak van spermacellen weer normaal. De nakomelingen uit een bevruchting na gebruik van het middel waren ook allemaal gezond.
Nu we alles weten van de toekomstige pil, komt de discussie vrij of de mannenpil een goed alternatief is en hoe wenselijk ik het vind. Ik ga jullie nu dan ook mijn argumenten voor en tegen deze stelling geven.
Voor:
- de vrouw is niet langer diegene die zich moet opofferen,
nu het alternatief er is, komt er een keuze vrij. Namelijk wie er voor de anticonceptie
gaat zorgen.
- draagt bij aan de emancipatie van de vrouw, namelijk dat ze niet langer verplicht is de
pil te slikken en dat ze kan weigeren. Want waarom zou de vrouw moeten opdraaien voor het dagelijks slikken van een hormonaal anticonceptiemiddelen .
- de gezondheidsrisico’s van pilgebruik heeft de vrouw niet langer meer. Ik vind het eerlijk dat de man de gezondheidsrisico’s die aan de pil zitten straks ook moet doorstaan. Het is bekend dat er weinig bijwerkingen aan de mannenpil zitten en aan de vrouwenpil veel meer. Om maar een aantal voorbeelden te noemen; dikker worden, grotere borsten, eerder kans op verschillende soorten kanker, grote kans op trombose en andere verschillende bijwerkingen als hoofdpijn, buikpijn, depressies enz.
- draagt bij aan de solidariteit van de man aan de vrouw. Een vrouw moet al genoeg doorstaan qua voorbehoeden en kinderen krijgen. Ik vind het een goede zaak dat ook de man iets bijdraagt aan de lasten van de vrouw.
- er is veel belangstelling voor een mannenpil, blijkt uit onderzoek dat veel mannen hebben aangegeven belangstelling te hebben. Als er veel vraag naar is, dan moet er ook snel aanbod komen vind ik. Dit zal ook niet lang meer op zich laten wachten.
- het is technisch zeer goed mogelijk, omdat dit blijkt uit de verschillende proeven die er zijn gedaan. Dit heb ik eerder volledig belicht en ik denk dat het duidelijk is dat het technisch niet langer een probleem is.
- economisch is het ook gunstig, want er wordt een nieuwe markt geopend. Als veel mannen gebruik maken van de pil, kan er goed geld aan verdiend worden, dit is gunstig voor verschillende partijen.
- de kosten die de anticonceptiepil vanaf 2004 met zich meebrengen zijn straks niet langer verplicht voor de vrouw om te betalen. Het is natuurlijk nog niet duidelijk wat de mannenpil straks gaat kosten, maar het is wel nu al het geval dat vrouwen vanaf 21 jaar een vergoeding voor de pil moten betalen. Slikt de man de pil dn spreekt het natuurlijk voor zich dat de vrouw niet langer deze kosten heeft.
- in ontwikkelingslanden zou de mannenpil bijdragen aan geboortebeperking, omdat het in die landen vaak eerder toegankelijk is dan voor een vrouw.
Tegen:
- veel vrouwen hebben geen vertrouwen in een man, omdat de het om hun eigen lichaam gaat, denken veel vrouwen ,blijkt uit onderzoek van de pillenfabrikant, dat de man daarom veel onzorgvuldiger met de anticonceptie om zou gaan.
Toch zijn er genoeg mannen die het wel heel nauw nemen met het lichaam van hun vrouw en die hier heel zorgvuldig mee om zouden kunnen gaan.
- veel mannen voelen zich weinig betrokken in de praktijk bij de anticonceptie, dit komt omdat het de vrouw is die zwanger wordt en niet de man. Ook zijn veel mannen nog niet klaar voor eigen emancipatie en denken hier nog ouderwets over. Zij vinden dat het een zaak is voor vrouwen en blijven daarbij.
Toch is dit een klein percentage, zo’n 30% denkt er zo over. Ook is het natuurlijk een kwestie van wennen. Als het eenmaal een feit is, zal het niet meer lang duren voordat het de normaalste zaak is van de wereld.
- veel vrouwen regelen het liever zelf, omdat het zoals ik eerder zei om hun eigen lichaam gaat. Ook zijn er sommige vrouwen die nog aan het idee moeten wennen dat ze het straks aan de man moeten overlaten en regelen dit liever zelf. Dit omdat het altijd zo is geweest en ze liever eigen baas zijn.
Ook dit is gewoon een gewenningszaak net als bij de man. De vrouw is nu niet anders gewend, maar zodra het gebruikelijk wordt zal het de vrouw toch veel vrijheid opleveren.
Hoe denken jullie eigenlijk over de mannenpil? En vinden jullie het een goed alternatief?
Ik denk dat het duidelijk is dat ik de mannenpil een serieus alternatief vind en dat ik hoop dat het in de toekomst ook echt gerealiseerd wordt. Ook vind ik het een mooie ontwikkeling op medisch gebied.
Welke verandering van het mannenbeeld er zal optreden na introductie van de mannenpil valt nog te bezien, maar dat er een 'Nieuwe Man' zal opstaan, staat voor mij vast. Misschien komen er betrouwbaarder, zorgzamere mannen. Dat zou een mooie bijwerking van de mannenpil zijn, als zeg ik het zelf
Belangrijker is dat paren in de toekomst kunnen kiezen uit een breder aanbod van voorbehoedmiddelen, vindt ik. Afhankelijk van je levenssituatie kies je het middel dat bij je past. Waarschijnlijk is de mannenpil interessant voor stabiele relaties, waarin de vrouw de pil zat is of last heeft van bijwerkingen en waarin beiden een condoom geen alternatief vindt. Ook is het denkbaar dat stellen die geen kinderen meer willen, maar sterilisatie te definitief vinden, op de mannenpil zullen overgaan. Hoe dan ook: de mannenpil zal in veel relaties leiden tot nieuwe onderhandelingen over wie waarvoor verantwoordelijk is!
REACTIES
1 seconde geleden
R.
R.
He hallo
Goed werkstuk. Leuk en duidelijk in elkaar gezet. Alleen is het niet helemaal duidelijk wat nu precies je eigenstandpunt is: waarschijnlijk voor, (op te maken uit enkele stukken tekst) ik mis misschien enige weerlegging op de argumenten voor/tegen.
Maar verder is het interessant en duidelijk.
De groeten ruben 6V
21 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Hey het klopt volgens mij niet meer want er zitten wel risico's aan.. misschien kun je dat veranderen
19 jaar geleden
Antwoorden