Stelling met 3 voorargumenten, 3 tegenargumenten en weerleggingen daarvan.
Inleiding
Elk jaar sterven in Nederland ongeveer per 100.000 vrouwen 3 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Dit jaar kregen meisjes die geboren zijn tussen 1 januari 1993 en 31 december 1996 een prik van de overheid aangeboden, die je voor deze ziekte gedeeltelijk beschermt. 52% van de meisjes die een oproep hebben gekregen hebben de vaccinatie ook echt genomen, de andere 48% heeft besloten dit niet te doen door verhalen die rond gingen, of om eigen redenen. Er werd bijvoorbeeld gezegd dat er rattengif in de prik zit, maar dat is niet waar. Degene die die fabel verzonnen heeft bedoelt de stof natriumboraat. Deze stof zit in veel producten, ook in rattengif en kakkerlakken gif. Maar in Ceravix, het vaccin dat in Nederland wordt gebruikt zit dit niet. 1 op de 2 meisjes heeft zich dus ongeveer in laten enten tegen het virus.
Stelling: Baarmoederhalskankerprik moet je nemen
Voorargument: het beschermt je
Als je de prik neemt wordt je beschermt tegen HPV 16 en HPV 18. HPV (languit het Humaan PapillomaVirus) is een zeer besmettelijk virus dat veel voorkomt. Daardoor loopt de meerderheid van de vrouwen (8 van de 10) ooit in haar leven een HPV-infectie op. Om besmet te worden is wel seksueel contact nodig. Het virus zit namelijk op de huid rond de geslachtsdelen. Het virus kan al door huid-op-huid contact worden overgebracht. Hierdoor loopt elke vrouw die seksueel actief is risico om het virus te krijgen. Een condoom beschermt niet. In de meeste gevallen wordt het virus wel zelf door het lichaam opgeruimd, maar per 100.000 vrouwen krijgen jaarlijks ongeveer 7 vrouwen baarmoederhalskanker. Het duurt ongeveer 10 tot 15 jaar tussen een infectie met HPV en het ontstaan van baarmoederhalskanker.
Mannen kunnen ook besmet raken met het virus, alleen ze krijgen er geen kanker van. Ze kunnen het wel overdragen aan vrouwen.
Er is meer kans op de ziekte bij vrouwen tussen die 30 en 35 jaar. Als vrouwen mee doen aan het bevolkingsonderzoek, en een uitstrijkje laten maken kunnen ze zien of het virus afwijkende cellen heeft aangemaakt en misschien helpen de kanker te voorkomen.
Vrouwen die roken, hebben meer kans want als je rookt werkt je afweersysteem minder goed. Hierdoor kan het lichaam het virus minder goed opruimen.
Als je bepaalde medicijnen hebt die het afweersysteem van het lichaam beïnvloeden kan het lichaam het virus ook minder makkelijk opruimen. Dat zijn bijvoorbeeld medicijnen na een orgaan- transplantatie.
Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die al vanaf jonge leeftijd seks hebben. Dit komt waarschijnlijk omdat de baarmoederhals bij jonge vrouwen nog aan het veranderen is. Daardoor wordt deze gevoeliger voor infecties.
Het is niet helemaal duidelijk of je door de pil of hormonen meer kans hebt op baarmoederhalskanker. Hier wordt nog steeds onderzoek naar gedaan.
Voorargument: Minder verschil in gezondheidszorg tussen mensen
Voor de meisjes die een oproep hebben gehad, is de prik gratis. De overheid heeft het bedrijf betaald die het vaccin Ceravix maakt, om er genoeg van te laten maken. Als je de prikken zelf zou moeten betalen is het per prik 125 euro, in totaal 375 want je moet 3 prikken halen. Mensen met weinig geld zouden de prik niet kunnen betalen, en dat zou betekenen dat er weer een verschil tussen mensen met minder geld en meer geld kwam. De mensen met minder geld zullen dan eerder baarmoederhalskanker krijgen.
En zelfs de mensen die het wel zouden kunnen betalen weten misschien niet eens af van de prik. Sinds de overheid de brief heeft verstuurd met de mogelijkheid het vaccin te halen, wordt er ook veel over gepraat, vooral bij de meisjes zelf. Er worden veel dingen verteld die niet waar zijn. Er is bijvoorbeeld een hele site opgericht, waarin ze zeggen dat je 44,6% meer kans hebt dat het virus wordt geactiveerd als je er al mee besmet bent en er baarmoederhalskanker van komt. Ze adviseren daar om eerst door een arts te laten onderzoeken of je al besmet bent. Maar het is niet waar, je krijgt dan helemaal niet meer kans om kanker te krijgen.
Voorargument: Minder vroeggeboortes
Bij een bevolkingsonderzoek of een uitstrijkje kan men zien of er voorstadia zijn van baarmoederhalskanker. Als dit het geval is zou er chirurgisch moeten worden ingegrepen om die voorstadia weg te halen. Alleen die ingrepen kunnen leiden tot vroeggeboortes van kinderen. Dus dat kinderen eerder worden geboren dan uitgerekend is. Als vaccineren het ontstaan van de voorstadia van baarmoederhalskanker voorkomt, daalt dus ook het aantal vroeggeboortes.
De ontwikkeling van baarmoederhalskanker dat gaat in stappen. Het begint bij kleine veranderingen in de cel die ontstaan door de HPV-infectie. Dat is het voorstadia van de kanker. Die veranderingen kunnen erger worden en als er niets aan gedaan word kan het leiden tot baarmoederhalskanker.
De voorstadia wordt behandeld door het weghalen van afwijkend weefsel, meestal onder plaatselijke verdoving. Dat heet conisatie. Het is de meest voorkomende methode. Er komt wel een wond van aan de baarmoederhals maar die is binnen 3 weken genezen. Door het opereren wordt de baarmoederhals een beetje verkort, en omdat hij korter is geworden en misschien minder sterk is er bij de zwangerschap erna een hogere kans op vroeggeboorte.
Gyneacologen hebben uitgerekend dat er elke 100.000 geboortes tussen de 60 en 220 vroeggeboortes zijn die met de ingreep samenhangen als maar 2% van de zwangere vrouwen conisatie heeft gehad. 60% van die vroeggeboortes kan voorkomen worden door de HPV-vaccinatie.
Voorargument: Meer mensen op de arbeidsmarkt
Door de vaccinatie worden minder mensen ziek, hoeven minder mensen een behandeling. Dat is goed voor een stabiele arbeidsmarkt. Een stabiele arbeidsmarkt is als mensen een plek in de arbeidsmarkt hebben en houden. Als ze ziek worden dan vallen ze weg en moet er weer nieuw geschikt personeel gevonden worden voor de plek. Het is ook goedkoper voor de ziektekosten, want als bij het uitstrijkje de voorstadia van baarmoederhalskanker wordt ontdekt, moeten ze gaan behandelen ertegen. Die behandeling is erg duur. Als iedereen zich gewoon laat inenten dan nemen die behandelingen voor 70% af.
Tegenargument: Het beschermt maar tegen 2 van de 15 virussen
De vaccinatie werkt maar tegen 2 virustypen die baarmoederhalskanker zouden kunnen veroorzaken.
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV. Er zijn wel 100 types van dat virus, maar ongeveer 15 van de 100 veroorzaken echt kanker. Ongeveer 40 HPV typen veroorzaken wratten of andere aandoeningen in het genitale gebied (zoals baarmoederhals, vagina en schaamlippen). De rest is onschuldig en wordt altijd wel opgeruimd door het lichaam zelf, of er komen wratten van op de handen en voeten. De virussen waar baarmoederhalskanker van kan komen worden de kwaadaardige, hoogrisico of kankerverwekkende types genoemd.
Weerlegging
Maar de 2 virussen HPV 16 en HPV 18 waartegen je wordt ingeënt, dat zijn de virussen die in 70% voor alle vrouwen met baarmoederhalskanker de veroorzaker zijn. Dat betekend dat de prik natuurlijk geen garantie geeft dat je geen baarmoederhalskanker krijgt, maar je bent wel voor het overgrote deel beschermt ertegen.
Tegenargument: Effecten op lange termijn
De effecten op lange termijn zijn nog niet bekend omdat er nog niet zo’n lang onderzoek bezig is. Mensen denken dat de inenting schadelijk kan zijn voor de hersenen en misschien ook tot onvruchtbaarheid kan leiden.
In het vaccin zitten onder andere de stoffen aluminium en natriumboraat waarvan al wetenschappelijk is aangetoond dat ze de hersencellen kunnen beschadigen. Wat het effect is op de hersenen van jonge meisjes zullen we vanzelf wel achter komen.
Bij een inenting duurt het ongeveer 10 tot 15 jaar voordat het duidelijk wat de lange termijn gevolgen zijn. Het HVP vaccin is pas 5 jaar getest.
Er zijn nog veel openstaande vragen over wat er gaat gebeuren op de lange termijn of de duur van de bescherming. Ze weten ook nog niet of er misschien HPV 16 of 18 mutanten gaan ontstaan, die ongevoelig kunnen zijn voor het vaccin. Ook hiervoor is een lang termijn onderzoek nodig, dat wordt door de Gezondheidsraad ook aanbevolen.
Weerlegging
Maar de prik wordt al een aantal jaar in Amerika gebruikt. Daar zijn er geen problemen mee tot nu toe, alleen er zouden daar wel wat berichten zijn over doden door de prik. Op verschillende sites in Nederland is dat ook te lezen, maar er is nooit een meisje overleden door de HPV-vaccinatie. Natuurlijk kan het wel dat er toevallig iemand overlijdt aan een bepaalde ziekte of aandoening nadat hij de prik heeft gehad, maar dat heeft niets daarmee te maken.
Het is wel waar dat je ziek kan worden van de prik, de bijwerkingen maar als het goed is genees je daar gewoon weer van.
Die bijwerkingen zijn:
Zeer vaak (bijwerkingen die bij meer dan 1 op 10 dosis vaccin voorkomen):
- pijn of ongemak op de plaats van injectie
- roodheid of zwelling op de plaats van de injectie
-hoofdpijn
- spierpijn, gevoeligheid of zwakte in de spieren (die niet komt door lichaamsbeweging)
-moeheid
Vaak (minder dan 1 op 10 maar meer dan 1 op 100)
- maag-darmklachten waaronder misselijkheid braken diarree en buikpijn
- jeuk, rode huiduitslag, galbulten
- gewrichtspijn
- koorts
Soms (minder dan 1 op 100 meer dan 1 op 1000)
- infectie van bovenste luchtwegen
- duizeligheid
- andere reacties op de plaats van injectie zoals harde knobbel, tinteling of doof gevoel
Tegenargument: duur is nog niet duidelijk
Hoe lang het duurt voor het vaccin is uitgewerkt is nog niet helemaal bekend. Tot nu toe hebben onderzoeken aangetoond dat er een bescherming is tot ruim 6 jaar na de eerste prik. Alleen met een onderzoek over meerdere jaren kan je de precieze duur van de bescherming weten, en die zijn nog niet zo lang bezig.
Weerlegging
Onderzoek tot nu toe laat dus zien dat er na ruim 6 jaar nog steeds genoeg bescherming is tegen het virus. Daarna zijn de afweerstoffen in het bloed nog zo hoog dat de bescherming waarschijnlijk veel langer duurt. Hoe lang precies is nog niet bekend maar er hoeft niet om de 5 jaar geprikt te worden. Het kan wel zijn dat er na 10 jaar weer een prik nodig is, of na 20 jaar. En dan hoeven het niet eens 3 prikken te zijn.
Feiten en Fabels
Het vaccin kan onvruchtbaarheid en kanker veroorzaken
Dat is niet waar. Degene waar bij die fabel vandaag komt zeggen dat door de inenting de menselijke genetische structuur verandert, en dat daardoor meisjes onvruchtbaar worden of kanker met niet normale orgaan ontwikkeling kunnen krijgen. Maar in het vaccin zit helemaal niets wat van het HPV-virus af komt, er zitten alleen eiwitdeeltjes in.
Meisjes die al besmet zijn, lopen 44,6% meer kans op baarmoederhalskanker
Het is wetenschappelijk onderzocht dat de meisjes niet meer kans lopen op baarmoederhalskanker door het vaccin. De 44,6% komt van de Amerikaanse registratieautoriteit. Er is wel een onderzoek geweest maar de mensen waarop de uitslag is gebaseerd waren al niet gelijk voor de behandeling, dus je kon ze niet vergelijken met de mensen die het HPV-vaccin hebben gehad.
Een vaccin tegen baarmoederhalskanker is gevaarlijk omdat het virus in het vaccin niet is gedood.
Het vaccin lijkt op een virus, heeft niet alle eigenschappen ervan. Het kan geen infectie of ziekten als gevolg van HPV veroorzaken.
Je kunt verlamd raken door het vaccin
Misschien had je gehoord dat in sommige landen meisjes meteen na de vaccinatie verlamd zijn geraakt. Na een lang onderzoek kwamen ze erachter dat dat niet door de vaccinatie kwam. Soms krijgen mensen een bepaalde ziekte of aandoening. Dat kan zomaar gebeuren na een HPV-vaccinatie maar dat wil niet zeggen dat het door de stof komt. In landen waar de prik al is ingevoerd zijn er geen meisjes ernstig ziek geworden door de prikken.
REACTIES
1 seconde geleden
K.
K.
hoi, ik vod jullie werkstuk echt heel handig, vooral omdat je meestal op een sit alleen goede of slechte dingen vind, maar moet ik die prik wel of niet nemen...
13 jaar geleden
Antwoorden