Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?
Het leek me ook wel een interessant onderwerp omdat het een onderwerp was waar ik nog niet zoveel vanaf wist terwijl je er toch eigenlijk wel veel over hoort. Dit probleem is een politiek probleem omdat het een zaak is die door de staat opgelost moet worden. Je zou kunnen denken dat het een persoonlijk probleem is omdat de asielzoekers er persoonlijk bij betrokken zijn, maar het is niet iets dat zij zelf op moeten lossen. Het is iets dat door de staat van het land waar ze asiel aanvragen voor hen opgelost moet worden. Veel mensen denken dat er in Nederland te veel vluchtelingen toegelaten worden, dat er naast echte vluchtelingen ook veel economische vluchtelingen toegelaten worden. Het asielbeleid is er nu op gericht om alleen nog maar politieke vluchtelingen in Nederland toe te laten. Alleen politieke vluchtelingen en vluchtelingen die om humanitaire redenen niet terug gestuurd kunnen worden (omdat datgene wat ze in hun eigen land hebben meegemaakt zo traumatisch is dat ze niet terug kunnen) krijgen een verblijfsstatus.
1 Historie opvang Vluchtelingenproblematiek is een uitvloeisel van de grote problemen in de wereld. Het is een probleem van alle tijden. In de Romeinse tijd worden Christenen bijvoorbeeld lange tijd vervolgd. Later in de Middeleeuwen met veel religieuze oorlogen, moeten grote groepen mensen vluchten. Nederland ving in de 16e en 17e zo’n 150.000 Vlamingen en Walen en zo’n 75.000 Hugenoten op. In die periode is 1 op de 40 inwoners van Nederland vluchteling. Nu is dat ongeveer 1 op de 500. De 1e wereldoorlog en de Russische revolutie brengen grote vluchtelingenstromen op gang. Meer dan 1 miljoen mensen die tijdens de 1e wereldoorlog vluchtten, komen naar het neutrale Nederland. Halverwege de 20e eeuw vluchten miljoenen mensen ten gevolge van de 2e wereldoorlog, kolonisatie in Afrika, het Sovjet bewind in centraal Europa en later de oorlog in Vietnam. Mensen uit verschillende landen vluchten naar Nederland. Oorlog, vervolging en intolerantie zijn zo oud als de mensheid en het bestaat nu nog steeds. Het overgrote deel van de vluchtelingen, zo’n 85%, verblijven in de 3e wereld. Maar ook Nederland draagt z’n steentje bij.
2 Toelating Een vluchteling die Nederland binnenkomt en hier wil blijven, kan asiel aanvragen. Na goedkeuring van de aanvraag, wordt bekeken of hij in Nederland mag blijven. Dit traject noemen we de asielprocedure. De Immigratie- en NaturalisatieDienst (IND) is verantwoordelijk voor deze asielprocedure. De IND bepaalt of een asielverzoek in behandeling wordt genomen. Daarna beoordeelt de IND het verzoek. Dan beslist het of een asielzoeker in Nederland mag blijven of terug moet keren naar het land van herkomst. De asielzoeker wacht de beslissing af op een opvangaccomodatie van het Centaal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) Een asielzoeker moet zijn asielaanvraag indienen in een AanmeldCentrum (AC). Hier bepaalt de IND binnen 48 werkuren of het de aanvraag direct kan afwijzen. Is dat niet het geval dan neemt de IND de asielaanvraag verder in behandeling. De asielzoeker wordt in een Opvang- en Onderzoekcentrum (OC) van het COA geplaatst. In deze fase beoordeelt de IND het asielverzoek, Ook hier geldt dat bij een negatieve beslissing de asielzoeker Nederland moet verlaten. Na enige tijd stroomt de asielzoeker door naar een Asielzoekerscentrum (AZC) van het COA. Naast opvang in asielzoekerscentra zorgt het COA in deze fase ook in andere vormen voor opvang. Zo kunnen asielzoekers onderdak regelen bij vrienden of familie, (het ZelfZorg Arrangement (ZZA)) of ze worden opgevangen in woningen (COW woningen).
3 Wet en Regelgeving Het toelaten van asielzoekers gebeurt niet zomaar. Daarvoor zijn meerdere wetten en regels opgesteld. Zoals het Verdrag van Geneve en de Vreemdelingenwet. -Het verdrag van Geneve: Het internationale vluchtelingenverdrag van Geneve, opgesteld onder verantwoordelijkheid van de Verenigde Naties, is door Nederland ondertekend. Het verdrag bepaalt onder meer welke vreemdelingen in ons land bescherming moeten krijgen. De kern van het Verdrag is dat vreemdelingen die gegronde vrees hebben voor vervolging op grond van: ras, godsdienst, nationaliteit, of politieke overtuiging recht hebben op asiel in een ander land dan dat waarvan men de nationaliteit bezit. -Vreemdelingenwet: De vreemdelingenwet 2000 is van 1 april 2001 van kracht. De wet geeft onder meer aan wanneer een vreemdeling in Nederland een verblijfsvergunning krijgt. De uitvoering van de oude wet bracht langdurige procedures met zich mee. Dit had tot gevolg dat opvangcentra overvol raakten en onder grote druk stonden. Tevens verbleven asielzoekers lange tijd in de opvang. De vreemdelingenwet 2000 is zodanig aangepast dat een aantal tijdrovende procedures niet meer nodig is en de gehele asielprocedure minder tijd in beslag neemt. Dit heeft tot gevolg dat een asielzoeker korter gebruik maakt van de opvangvoorzieningen en tevens eerder weet waar hij aan toe is. Volgens de vreemdelingenwet 2000 kan de asielzoeker nog maar voor 1, tijdelijke verblijfsvergunning in aanmerking komen. Is er na 3 jaar nog altijd sprake van recht op asiel, dan wordt deze vergunning omgezet in een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.
4 Vormen van opvang Het COA biedt verschillende vormen van opvang. Elke vorm hooft bij een bepaalde fase van de Asielprocedure. OC: Een asielzoeker die in het Aanmeldcentrum geen negatieve beslissing heeft ontvangen, gaat naar een opvang- en onderzoekscentrum (OC) van het COA. Daar vindt de opvang plaats en krijgt de asielzoeker een medisch onderzoek en voorlichting. AZC: Asielzoekers die voorlopig in Nederland mogen blijven, gaan naar een asielzoekerscentrum (AZC) van het COA. Het COA sluit ook kortlopende contracten af met eigenaren van pensions en hotels. Dit heet de aanvullende opvang (AVO). In de asielzoekerscentra en de AVO’s bereiden asielzoekers zich voor op de toekomst. Ze kunnen Nederlands leren en zich verdiepen in de Nederlandse maatschappij. Ook kunnen ze vrijwilligerswerk doen en onder voorwaarden betaald werken. ZZA: in 1998 was de opvangcapaciteit onvoldoende. Het was onmogelijk deze snel genoeg uit te breiden. Daarom zijn andere vormen van opvang ontwikkeld. Met het Zelf Zorg Arrangement mogen asielzoekers op vrijwillige zelf bij bijvoorbeeld familie of vrienden verblijven. In dat geval moeten asielzoekers zich 1 keer per week melden bij een opvangcentrum. Zo kan het centrum ervoor zorgen dat de asielzoekers beschikbaar zijn voor de asielprocedure en dat ze informatie en verstrekkingen ontvangen. COW: Ook leegstaande woningen worden gebruikt voor de opvang. Dit zijn de zogenaamde Centrale Opvang in Woningen (COW). Net als bij het Zelf Zorg Arrangement zorgt het COA voor de administratie, verstrekkingen en hulp.
De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
D.
D.
gast, goed werkstukkie gemaakt man
weer een voldoende :]
20 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
zeer goed
19 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
hee thanks man, respect
19 jaar geleden
Antwoorden