Hoe het feest gevierd wordt Met kerstmis loopt de kerstman over straat en in de tuinen en huizen staan kerstbomen met kerstballen.
Kerstman. Ieder jaar weer rijdt de Kerstman op Kerstavond in een door rendieren getrokken arrenslee door de lucht. Hij kruipt door schoorstenen en stopt cadeautjes in klaar gehangen kerstsokken. Iedereen weet dat Santa Claus van de noordpool komt, maar waar komt hij eigenlijk vandaan. De heilige Nicolaas is afkomstig uit Lycië in Klein-Azië, waar hij tussen ongeveer 270-280 werd geboren. Nadat zijn oom, de bisschop, was gestorven, volgde Nicolaas hem op. De populariteit van Nicolaas is te verklaren uit een aantal door hem verrichte wonderen, zoals de legende van de drie arme zusters die geen bruidsschat bezaten om te trouwen. Om hen te helpen gooide Nicolaas drie nachten achter elkaar drie zakken bij hen naar binnen gevuld met goudstukken. Daarbij viel één van de zakken per ongeluk in een sok die hing te drogen aan de waslijn, vandaar de traditie met de \"kerstsok\". Thomas Nast geeft tussen 1863-1886 de kerstman een gezicht. In 1931 liet Coca Cola een advertentie ontwerpen waarop twee kinderen flessen cola aan de Kerstman geven. Maar de Santa zoals tot dan toe afgebeeld, was niet bepaald een gezellige vent. De Zweeds kunstenaar Haddon Sundblom bedacht de kerstman zoals die nu nog steeds bekend staat. De Kerstman als een dikke, joviale man, gekleed in rood, wit en zwart kabouterpak (de kleuren van Coca Cola). De rode kleur van Coca Cola is ontstaan in de 19e eeuw, toen werd de cola nog vervoerd in whisky vaten die rood werden geschilderd om ze van de vaten met whisky te kunnen onderscheiden.
In Engeland staat de kerstman bekend als Father Christmas,
in China als Kerstmis-oudeheer,
de Russen noemen hem Grootvadertje Vorst
en in de Verenigde Staten staat hij bekend als Santa Claus.
Bomen. Bomen worden in vrijwel alle culturen op de een of andere manier vereerd. Bij veel voorchristelijk volken was de eeuwig groene boom het symbool van groei, licht en bloei. In Engeland en Amerika word de mistletoe gebruikt (ook bekend als vogellijm of maretak) als symbool van vriendschap. In India versieren ze bananenbomen. De boom word behangen met appels (de zonde) en ouwel (de redding). Later werden de appels en ouwel vervangen door koekjes in allerlei leuke vormen. In de negende eeuw verbood Karel de Grote het opzetten van een kerstboom en in de tiende eeuw deed paus Martinus II hetzelfde in Italië. Pas in de zeventiende eeuw dook de versierde spar weer in het openbaar op. In de 18e eeuw hebben voornamelijk de zeer rijke mensen een boom in huis. Pas in het begin van de negentiende eeuw zette de traditie van de kerstboom zich in ons land goed door. Tegenwoordig koopt 45% van de Nederlandse huishoudens (ruim 3 miljoen) een kerstboom. 7% daarvan is een kunstboom. 1,1 miljoen huishoudens had geen boom in huis. Meestal is dat bij eenpersoonshuishoudens. De boom met kluit wint met het aantal verkopen. In 1999 had 64% van de verkochte bomen een kluit. Er worden ook steeds duurdere bomen gekocht. De gemiddelde prijs van een boom met kluit was 21 gulden. Ruim eenderde van de bomen word gekocht bij een tuincentrum, 17% bij een handelaar op straat en 16% bij de kweker.
De kerstballen en versiering. Blinkende voorwerpen bezitten volgens het oude volksgeloof een afwerende kracht voor onheil. Heksen zijn bang voor hun eigen spiegelbeeld en dat geldt zeker, wanneer dat beeld nog extra veranderd wordt door een bolronde bal van zilverglas, die een \'heksenbal\' genoemd wordt. In de 18e eeuw werden in Engeland glazen ballen voor de ramen opgehangen om vervloekingen, boze geesten en ongeluk af te weren. Het doel van het ophangen van de ballen is een voorbijgaande boze geest die een mogelijk gevaar vormt voor de sfeer in huis, af te leiden. De geest raakt dan gehypnotiseerd door de schittering van de bal. Als de geest de bal aanraakt wordt hij opgeslokt en raakt gevangen in de bal. De meeste van onze \'kerstspullen\' hebben dus te maken met het afweren van onheil en het aantrekken van voorspoed en geluk.
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
Weet je er meer over.?
20 jaar geleden
Antwoorden