Bijna-dood-ervaringen

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 690 woorden
  • 5 februari 2002
  • 181 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
181 keer beoordeeld


Bijna-doodervaringen,

Wij doen het over bijna-doodervaringen, ook wel BDE’s genoemd. BDE’s zijn ervaringen die mensen of ze nou geestelijk gestoord zijn of niet kunnen krijgen als ze dood kunnen gaan. Maar je hoeft niet bijna dood te zijn om een BDE te krijgen, je kunt ook een BDE krijgen als je bepaalde stoffen inneemt, je erg moe bent en zelfs als je met gewone activiteiten bezig bent zoals bijvoorbeeld slapen. Een BDE kan de opvattingen van een mens over wat belangrijk is in het leven voorgoed veranderen.
Een opvallend aspect van BDE’s is dat het patroon niet beïnvloed wordt door de cultuur of het geloof, het ras, de gevolgde opleiding of wat dan ook hoewel beschrijvingen van mensen verschillen door de achtergrond en de woordenschat van de persoon. Er is geen bewijs voor om aan te nemen dat de BDE verband houdt met of iemand gelooft en of iemand een goed of een slecht leven leidt, hoewel de BDE vaak wel het leven erna beïnvloedt.
Een ervaring kan inhouden dat men het lichaam verlaat en reist door een duisternis of door een tunnel, met de ontmoeting van bekende overlevenden en andere wezens en een onbeschrijfelijk licht(wezen) of een bedreigende duisternis. Veel mensen zeggen dat zij de zin het leven en van het heelal hebben aangevoeld of dat zij informatie hebben ontvangen die normaliter niet binnen het menselijke bereik liggen. Voor de meeste mensen is de ervaring bijzonder vreugdevol, terwijl anderen toch over onaangename en beangstigende ervaringen getuigen. Wanneer men ze goed begrijpt verheldert de BDE zaken van diepe betekenis voor het leven van de persoon zelf en van de mensheid in het algemeen. De meeste BDE’s bevestigen en ondersteunen de Bijbel.
Is het echt?
De medische technologie zorgt voor een toenemend aantal overlevenden die een BDE kunnen beschrijven, maar de wetenschap kan na vele jaren van hypotheses aannemen en verwerpen nog steeds niet verklaren wat er precies gebeurd bij een BDE. Net als alle menselijke ervaringen, heeft de BDE zonder twijfel een biologische basis; maar de impact ervan wordt meestal ervaren als een psychologisch of een spiritueel gebeuren. Voor mensen die geloven dat enkel fysieke gebeurtenissen echt zijn, is een BDE - of zelfs maar de gedachte aan zoiets - belachelijk.
Maar het verschijnsel kan niet afgedaan worden als nep omdat wij het niet kunnen verklaren. Tientallen miljoenen mensen hebben inmiddels al een BDE gehad, zo blijkt uit onderzoek van onder andere de beroemde schrijver over BDE’s Swedenborg die zelf versterkte BDE’s heeft gehad. De ervaringen zijn door de eeuwen heen voorgekomen, in verschillende culturen en religieuze tradities.
Wat een BDE ook is, het is niet van de laatste tijd en ook niet een plaatselijk fenomeen. Er gebeurt iets en het heeft de kracht om het leven van mensen te veranderen.
Wat betekent het?
Veel mensen geloven dat BDE’s bewijzen dat er leven is na de dood, in de letterlijke betekenis. Voor anderen is de ervaring geen \'bewijs\', maar suggereert het toch dat een of ander domein in het bewustzijn niet afhankelijk is van het lichaam en dat het de fysieke dood overleeft. Voor weer andere mensen spreekt een BDE over waarden als zorg voor anderen, kennis en dienstbaarheid. Of je de betekenis van BDE\'s in een religieuze context plaatst of niet, er valt veel uit te leren.
Maar over het algemeen zeggen mensen die een BDE hebben gehad dat ze het volgende hebben opgestoken:

1. Voor de dood hoef je niet bang te zijn.
2. Sterven kan mooi en vredig verlopen.
3. Het leven begint niet met de geboorte en eindigt niet met de dood.
4. Het leven is kostbaar, maak er dus iets van.
5. Het lichaam en onze gaven zijn immense gaven, waardeer ze ook als zodanig.
6. In ons leven komt het vooral op liefde aan.
7. Als het leven geheel op materiële zaken is gericht, mis je je doel.
8. Een betere wereld komt eerder tot stand door samenwerking dan door te rivaliseren.
9. Het ’gemaakt’ hebben in het leven is niet zo mooi als het lijkt.
10. Het streven naar kennis is belangrijk omdat je er na je dood ook wat aan hebt.

REACTIES

J.

J.

Mooi verslag hoor

22 jaar geleden

S.

S.

nou.. dit is nog eens een werkstuk!! oeeh.. nu respecteer ik mijn lichaam pas!! Dankjewel Matthijsjuh!!
Groetje een bijna dood ervarende Selina;)

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.