Wapenwedloop

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 925 woorden
  • 11 maart 2002
  • 352 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
352 keer beoordeeld

Inleiding

Na de WOII werd Duitsland verdeeld in een Russisch, Amerikaans, Brits en een Franse zone. Berlijn werd ook verdeeld. In 1947 bestond Duitsland uit twee landen. Oost Duitsland de D.D.R. en West Duitsland de B.R.D.. In de WOII werkten de Amerikanen en de Russen goed samen. Toen kwamen er conflicten tussen de Verenigde Staten en Rusland. De Amerikanen zagen overal de dreiging van het communisme en ze waren bang dat de Russen door middel van revoluties het communisme over Europa en later over de rest van de wereld wilden verspreiden. Dat idee werd versterkt toen in 1949 China communistisch werd onder leiding van Mao Zedong. De Amerikanen geloofden niet dat China zelf een eigen soort communisme kon hebben, want alles wat communistisch was stond volgens hen onder leiding van moskou. 12 landen uit het westen (kapitalistisch) richtten op 4 april 1949de NAVO (Noord Atlantische Verdrags Organisatie) op (bestaande uit Canada, de VS en een aantal Europese landen), een aanval op 1 van de lidstaten zou als aanval op alle lidstaten worden beschouwd. Dat betekende dat een aanval van de Sovjet Unie een WOIII zou betekenen. Als antwoord daarop werd er in het oosten (communistisch) het Warschaupact opgericht in 1955( DDR, Tsjecho-Slowakije, Polen, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Albanië). Er ontstonden twee blokken. De hele koude oorlog werd een grote wedloop. Een belangrijk punt daarin waren de wapens maar ook bijv. de ruimtevaart dit was het sterkste in de jaren `50 en `60. De USSR wilde steeds weer beter zijn dan de VS en andersom want ze waren bang dat de ander hun anders zou aanvallen met betere wapens. Wapen wedloop

In 1945 hadden de VS het voordeel van het atoomwapen. De Russen hadden die nog niet. Bij de beslissing kernwapens te gebruiken in de oorlog tegen Japan was ook een belangrijk punt de USSR te laten zien waar de VS toe in staat waren. 1949 kreeg de USSR ook kernraketten waarvan de Amerikanen overtuigd waren dat de Russen dit niet zelf hadden uitgevonden. Er moesten dus atoomgeheimen uit de VS zijn gestolen, dan waren er dus zelf communistisch verraders in eigen land!!! Toch was er geen sprake van een nucleair evenwicht. De Amerikaanse voorraden waren immers groter en de VS hadden de mogelijkheid om rakketen van de USSR al te laten ontploffen in de lucht, in 1977 was er ook nog het idee vanuit Amerika om een neutronenbom te produceren die alles zou laten staan, maar alle mensen zou laten sterven. De atoombommen vormen pas echt grote bedreiging voor de VS op het moment dat Rusland ze gaat plaatsen op Cuba. Die atoombommen werden daar geplaatst omdat Rusland niet beschikte over goede langeafstandsraketten maar wel over goede middel en korteafstandsraketten. Later vertellen we jullie wat meer over de Cuba crisis. Technologische race

Ook was er een race gaande welk land de beste technologie had. De Amerikanen hadden een eerste voorsprong met de atoombom, maar al snel hadden de Russen dit wapen ook. De Russen hadden als eerste satellieten. In september 1957 ging de eerste Russische spionage satelliet de lucht in, de Spoetnik. Die satelliet kon vanuit de ruimte goed zien waar de Amerikanen wapens hadden en wat ze deden. Ook hadden de Russen in 1961 de eerste man in de ruimte, Jouri Gagarin met de Vostok-1. De Amerikanen hadden in de eerste man op de maan, Neil Armstrong met de Apollo 11 In 1969.

Cuba Op Cuba heerste Fidel Castro na een revolutie. Hij voert daar het communisme in. Daardoor krijgt hij veel steun van Rusland en willen de Amerikanen hem weg hebben. Hij vormt zo namelijk een wel heel dichtbijliggend “Rood gevaar”. Amerika voelde al aan dat Rusland een groter gevaar was als Fidel Castro met Rusland zou samenwerken. Amerika probeerde op verschillende manieren Castro weg te krijgen. Als Chroetsjov kernraketten op Cuba wil plaatsen raakt Amerika in paniek. Ze verzinnen verschillende dingen om de raketten weg te houden maar ook geen WOIII te veroorzaken, niks slaagt. Op een gegeven moment gat Amerika schepen observeren op de route naar Cuba. Het enige wat ze zien zijn schepen met tractors of andere landbouwmiddelen aan boord, maar op Cuba blijven toch maar raketten komen. Als op een gegeven moment half Cuba vol staat met kernkoppen vinden de VS dat het tijd is voor actie. Ze blokkeren alle zeeroutes naar Cuba. Dit is het hoogst gespannen moment van de hele koude oorlog. Na een aantal uren beveelt Rusland de schepen terug te keren, het grootste gevaar is geweken.

Het einde Reagan krijgt het idee om de productie van atoombommen flink op te schroeven, Rusland gebruikte namelijk +/- 50% van hun BNP om wapens te maken en dat percentage kon niet veel hoger worden want dan zouden ze failliet gaan. Dus dacht Reagan: dan komen ze zo ver achter te liggen dat ze opgeven. In Rusland ziet Gorbatsjov ook dat de productie niet veel hoger kan omdat de mensen het dan zo slecht zullen krijgen dat ze waarschijnlijk in opstand komen. Ze sluiten een verdrag dat zorgt dat ze allebei tegelijk hun voorraad bommen laten slinken. Dit is het INF- verdrag(het eerste is in 1987), het vormt eigenlijk het einde van de koude oorlog.

Maar nou stond er maandag een kop in de krant: VS ZIET ZEVEN LANDEN ALS DOELWIT VAN KERNWAPENS. Dit heeft de Los Angeles Times uit geheime bronnen van het pentagon. Als dit waar is ontstaat er misschien wel een tweede koude oorlog die niet zo “koud” is als de vorige dus een WOIII, De landen als doelwit zijn namelijk: Rusland, China, Irak, Noord-Korea, Iran, Libie en Syrie. Wij hebben maar een ding te zeggen: BEDANKT BUSH!!!!!!!

REACTIES

V.

V.

de amerikanen gebruikten slechts 10% van het BNP om wapenfabricage te financiëren. ( Historia 6 Bipolariteit, auteur: Hugo Van De Voorde)

16 jaar geleden

G.

G.

een beetje jammer

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.