Slavernij
Bestaat slavernij nog ?
Ja slavernij bestaat nog maar dan niet zo als vroeger. Nu zijn er modernere vormen van slavernij zoals:
- Dwang arbeid
- Gedwongen Prostitutie
- Huishoudelijke slavernij
- ‘ Bonded Labour ’
- Kindsoldaten
Dwangarbeid :
Dwangarbeid is sinds jaren formeel verboden maar komt nog altijd voor in sommige delen van de wereld. Vooral in Afrika en Zuid-Azië komt dwangarbeid nog altijd veelvuldig voor. In Afrika en Latijns-Amerika lopen vooral inheemse volkeren het risico om te worden misbruikt voor dwangarbeid.
Gedwongen Prostitutie :
Gedwongen prostitutie is een wrede en persoonlijke vernederende vorm van uitbuiting waarbij het slachtoffer mentaal en fysiek wordt aangetast. Vooral als het gaat om jonge kinderen ( jongens en meisjes) die worden gedwongen om in het prostitutiemilieu of in het kader van het sekstoerisme actief te zijn. Maar zelfs al gaat net om jonge vrouwen, die er zelf voor hebben gekozen om tijdelijk in de prostitutie te werken en met het verdiende geld een nieuw leven op te bouwen, loopt het vaak mis. Ze belanden vaak toch in de macht van criminelen die hen uitbuiten en bedriegen.
Huishoudelijke Slavernij :
Kinderen en jongeren die werken als huishoudelijke hulpen komen we overal tegen : in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden Oosten. Over het aantal kinderen zijn er geen cijfers maar waarschijnlijk loopt het in de miljoenen. Het ronselen van jonge huishoudelijke krachten gebeurd op een commerciële manier, vaak zijn er ook familieleden bij betrokken. De kinderen komen in ander gezin terecht en worden vaak slecht behandeld. Ze hebben extreme lange werkuren hebben nauwelijks vrije tijd of pauzes. Ze mogen geen contact hebben met andere kinderen en worden opgesloten als er niemand thuis is. Ook in België is er huishoudelijke slavernij.
‘Bonded labour’
‘Bonded labour’ of ook wel schuldslavernij genoemd. Het komt vooral voor in gebieden met armoede. Het gebeurd met mensen die gedwongen zijn om geld te lenen voor bepaalde uitgaven die ze zich eigenlijk niet kunnen veroorloven en tekenen dan een schuldbekentenis maar ze kunnen dan hun schuld niet betalen door de hoge rente. Alleen met arbeid in dienst van de schuldeiser krijgen ze daarvoor de gelegenheid, maar dan vaak wel tegen een extreem lage beloning of enkel een minimum aan eten en kleren. Ze maken daardoor meer schulden en blijven dus verwikkeld in de schuldslavernij.
Kindsoldaten :
Een van de ergste vormen van misbruik van kinderen is slavernij-verwante praktijken is wel het inzetten van kinderen als soldaten. Kinderen zijn heel gewild als soldaat : ze zijn heel goedkoop, makkelijk te beïnvloeden, lopen niet gauw weg en zeuren niet over salaris. Ze zijn ook heel klein en lenig , hebben vaak een betere conditie en zijn beter te camoufleren. Kinderen worden van huis weggelokt met allerlei beloften, maar ook door hun familie voor geld verkocht of gewoon ontvoerd. Niet alle kindsoldaten vechten. Sommigen doen alleen maar huishoudelijke klusjes, anderen lopen wel met een geweer rond maar hoeven alleen te oefenen en niet te vechten. Maar de internationale coalitie tegen het gebruik van kindsoldaten schat dat in Afrika toch meer dan 120.000 kinderen onder de 18 jaar actief deelnemen aan gewapende conflicten. Er zijn zelfs kinderen bij die niet ouder zijn dan 7 of 8 jaar. Internationale organisaties zoals UNICEF ( het kinderfonds van de verenigde naties) hebben daarvoor uitgebreide programma’s opgezet, maar ook individuele personen die begaan zijn met het lot van deze kinderen doen veel goed werk voor gewezen kindsoldaten.
Mensenhandel :
Onder mensenhandel wordt verstaan :
- Het rekruteren, vervoeren, overbrengen, herbergen of in ontvangst nemen van personen
- Onder bedreiging of met gebruik van geweld of andere dwangmiddelen, of door ontvoering
- Onder valse voorwaarden
- Met machtsmisbruik, of gebruik maken van de kwetsbare positie van het slachtoffer.
- Tegen betaling in geld of andere voordelen
Afschaffing van de slavernij :
De eerste formele afspraken over de afschaffing van de slavernij dateren nog uit de tijd van de volkenbond (1919-1946), en hadden toen het doel om in het algemeen de internationale mensenhandel te bestrijden. In 1926 kwam het ‘Verdrag tegen de slavernij’ tot stand. Dat houdt in dat allerlei activiteiten die te maken hebben met het verkrijgen, verhandelen, ter beschikking stellen, verkopen, vervoeren van personen met het oog om ze als slaaf te gebruiken verboden is. In 1949 werkte men aan een modernere versie en die modernere versie kwam tot stand in 1956 ‘Verdrag over de afschaffing van de slavernij, de slavenhandel, en instellingen gebruiken die lijken op slavernij’ Dit verdrag is gericht op de afschaffing niet alleen van de slavernij in de klassieke betekenis van het woord, maar ook van schuldslavernij, en van andere praktijken, zoals gedwongen huwelijken waarbij een prijs wordt betaald voor de vrouw en waar haar man of haar familie het recht heeft haar door te verkopen, of waar de vrouw na de dood van haar echtgenoot wordt geërfd door een andere man. In 1974 werd een werkgroep slavernij opgericht. Die werkgroep bestaat uit een vijftal mensen die jaarlijks bijeen komen voor verbeteringen.
slavernij van nu
5.8
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
Een super goed werkstuk! Bravo.
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
bedankt ik ben hier heel blij mee
!!!!!!
12 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Super goed werkstuk ! Ik heb er veel informatie uit kunnen halen die ik nog niet wist !!!!
12 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
het is nietde informati die ik wou hebben en e had er ook wel even bij kunnen zeggen wat dwangareid is. al met al een niet zo goede werkstuk.
11 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
goed hoor alleen moest je ook vergelijken met vroeger denk ik
11 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
super goed! hier heb ik weer eens wat aan.
ik heb die voorbeelden gebruikt in een werkstuk van school. dankje dankkje dankje!
10 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
niet zo goed het is saai en moeilijke worden
7 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
poepeeoeopopoepopeorpopoepoepopepoepeopeopeopeepepoepoepeopepeopepeopepeopoepoepoepoepoepoepoepoepoepoepoepoeepoepoepoepoepeopoepoepoepoepoepeopoepe
6 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
Super!!!
6 jaar geleden
Antwoorden