Mao

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 575 woorden
  • 9 november 2006
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
9 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij je past? Stel al je vragen aan studenten Romy of Marie!

Meld je aan!

Waarom begon Mao de culturele revolutie?

Wat waren zijn opvattingen? In tegenstelling tot Russische leiders legde Mao grote nadruk op het ‘revolutionaire bewustzijn.’ Dit houdt in dat de mens kan alles als hij maar de juiste manier van denken heeft. De menselijke wil was voor Mao het belangrijkste van de hele revolutie
Dit betekent dat bij Marx en Lenin pas de goede staatsvorm de goede mens oplevert, en bij het maoïsme de nieuwe mens een goede staat oplevert. Deze nieuwe mens ontstaat door systematische indoctrinatie via voortdurende heropvoeding en massacampagnes. De bevolking werd bijna gehersenspoelt.

welke zaken droegen bij aan de revolutie? · Door het voortdurend beslag leggen op de menselijke geest bezat het maoïsme sterker totalitair karakter dan andere vormen van communisme. Zij vonden andere volken ook duidelijk minderwaardig · Het Confucianisme, deze gedragsleer legde de nadruk op oude regels en voorschriften Belangrijk daarbij zijn wellevendheid, eerbied voor de macht en de traditie,en het belangrijkste de onderwerping aan deze macht. Deze leer werd staatsleer door de invoering van een examenstelsel waaraan men als ambtenaar werd getoetst. · Het analfabetisme van de boeren. Deze mensen konden zich moeilijk verweren , en waren een groep zonder macht, en zonder inspraak. · Het Isolationisme van China speelde vooral een rol onder de Mandsjoe dynastie 1644-1911. Men sloot zich af van de buitenwereld. De Chinezen kenden de opvattingen van het buitenland niet, en hadden geen idee van wat normaal was voor hun tijd en hadden geen verstand van hun positie in de wereld. · De westerse invloed in China nam toe nadat de Engelsen de zogenaamde opiumoorlog hadden gewonnen (1839-1842). Bij de vrede moest China Hongkong aan Engeland afstaan. Dit bracht natuurlijk geen stabiliteit. Het was het begin van verdagen tussen China en het westen die over de hele wereld gebieden wilden veroveren en in beslag nemen. China verloor in de Chinees Japanse oorlog Korea (1894). daarna kwam er ook nog de Bokseropstand (1900). · Vlak voor de revolutie, begonnen West-Europese jongeren respect te krijgen voor de opvattingen van Mao, die hij door middel van het rode boekje verspreidde. Doordat er van buitenaf ook nog eens lof over zijn bestuurstechniek kwam, en door veel buitenlanders (waaronder ook Nederlanders) de revolutie zelfs werd aangemoedigd, kreeg Mao zelfs nog van buitenaf een steuntje in de rug. Het land was in onrust en Mao vond dit het moment voor een grote ommezwaai. Door een andere weg in te slaan dacht hij China weer in goede banen te kunnen leiden. Hoe wilde mao deze revolutie aan gaan pakken? · Het platteland was de belangrijkste productiecapaciteit. Omdat er veel boeren waren die goed konden werken, kon men hun gebruiken om ook fabriekswerk te laten doen. Hij maakte hier gebruik van de grootste massa. · Een soort van guerrillatactiek. volgens Mao kwam macht door vuurwapens te gebruiken. Hij wilde deze revolutie onder andere in goede banen leiden door geweld. · als de rode troepen het platteland beheersen, worden de geïsoleerde steden een gemakkelijke prooi. Deze zijn dan als het ware omsingeld door zijn bestuursvorm. · als goede revolutionair luister je naar de massa en staat open voor kritiek en zelfkritiek. Op deze manier kon je al snel de fouten inzien en deze verbeteren. Er moet geen kloof ontstaan tussen partij en volk. Maar de partij houdt haar leidende rol zodat ook in China sprake is van een dictatuur. Deze aanpak is niet echt goed naar voren gekomen.

Bronnen: www. het nieuwe tijdperk.com
wikipedia, De vrije encyclopedie
www.smo.nl (stichting maatschappij enonderneming)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.