Verantwoording:
Wij denken dat dit nuttige informatie is, omdat veel mensen geen idee hebben hoe moeilijk sommige mensen het in de Hongerwinter gehad hebben.
Hoofdvraag: Waardoor ontstond de Hongerwinter?
Wanneer was de Hongerwinter?
De hongerwinter begon in september 1944 en eindigde eind april 1945. In deze tijd hadden veel mensen het erg moeilijk. Ze hadden geen eten en het was erg koud.
Waarom was er een Hongerwinter?
In september 1944 lag het oorlogsfront dwars door Nederland. Het gebied ten zuiden van de grote rivieren was voor het grootste deel bevrijd en daardoor konden de steenkolen uit de Limburgse mijnen het Westen en het Noorden van Nederland niet meer bereiken. Ook was op bevel van de Nederlandse regering in Londen op 17 september 1944 een algemene spoorwegstaking aan de gang. Als straf verbood de bezetter dat er voedsel en brandstof via de binnenvaart zou worden vervoerd. Dit zou tot 8 november 1944 duren. In die tijd deed West Nederland het met zijn kleine reserves. Na de opheffing van het vervoerverbod treedt er geen verbetering op. De schippers waren bang dat hun schepen in beslag werden genomen en daarom bleven ze thuis.
In deze winter was het extreem koud. Daarbij werd op 9 oktober 1944 de stroom in Noord-Holland afgesneden.
Was er wel genoeg voedsel in de oorlog?
Op zich was er niet te weinig voedsel in Nederland. Maar het vervoer in deze winter was erg moeilijk. De Duitsers voerde het vervoersverbod in en de schippers wilde niet meer varen. In het Noorden en Oosten was er eigenlijk genoeg voedsel om heel Nederland te voeden. Maar omdat het vervoer zo slecht was kwam het voedsel niet buiten Noord en Oost Nederland. Daardoor waren de gevolgen in West Nederland het ergst.
Hoe kwamen de mensen in de Hongerwinter toch aan voedsel?
Elke Nederlander had een distributiestamkaart en ontving bonkaarten voor levensmiddelen en andere zaken, zoals textiel, fietsbanden, schoenen enz. Iedereen leverde de betreffende bon in bij de winkelier en kon, als alles goed ging, tegen de vastgestelde prijs die levensmiddelen of ander zaken kopen. Die aankopen werden ook op de stamkaart aangetekend.
Op de zwarte markt werd illegaal voedsel verkocht tegen extreem hoge prijzen. De prijzen waren zo hoog, dat haast niemand dat kon betalen.
Omdat veel mensen zo weinig geld hadden dat ze geen eten konden betalen, werden er gaarkeukens opgericht. In de gaarkeukens konden mensen gratis eten halen, zoals bloembollensoep.
Wat deden de mensen om de Hongerwinter te overleven?
In het begin van de Hongerwinter was er overal nog wel wat eten. Maar dit werd zo schaars, dat de prijzen van het eten niet meer te betalen waren. Veel mensen gingen daarom op hongertocht. Zo een hongerstocht hield in dat oude mensen, vrouwen en kinderen, lopend, met de handkar, de bakfiets of op de fiets, langs boerderijen gingen om tegen betaling met geld, linnen, beddengoed, sieraden en andere voorwerpen, toch nog een beetje eten te krijgen.
Door het weinige eten dat er was, kregen veel mensen een slechte weerstand en daardoor werden ze ziek. Ook hadden de mensen niet veel kleding, om zich tegen de kou te beschermen. Want zelfs kleding werd door de Duitsers ingenomen.
Daar komt nog bij dat mannen tussen 16 en 45 jaar voortdurend de kans lopen om tijdens razzia's te worden opgepakt om in het Duitse leger te vechten of om in een fabriek in Duitsland te werken.
Omdat er in het Noorden en Oosten van het land wel genoeg voedsel was, werd aan veel mensen en kinderen die sterk ondervoed waren aangeraden om naar dat stuk van het land te gaan en onderdak te zoeken bij mensen die een beetje eten over hadden. Zo konden ze voorkomen nog zieker te worden en konden ze aansterken.
Toch heeft de Hongerwinter veel slachtoffers gemaakt. In deze strenge, koude winter zijn ongeveer 20000 mensen om het leven gekomen.
Conclusie:
Wij zijn tot de conclusie gekomen dat de Hongerwinter eigenlijk verschillende oorzaken had. Namelijk de spoorwegstaking, het vervoersverbod van de Duitsers, de schippers die niet meer wilde varen en de extreme kou.
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
ik vind dat er nog wel meer bij kan
15 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Er is egt te veel informatie. En de inflatie heeft er niks mee te maken... verwijderen dus
14 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
dit is echt een heel erg slecht werkstuk de meeste info die er staat is allemaal bullshit. dus mensen let op met wat je overschrijft!
X
13 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
ik vind het een fijne tekst en ik kan er veel informatie uithalen voor mijn werkstuk .
13 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
Dit is echt zo GOED!!!
Maar er kan alleen nog ietsiepietsie meer informatie bij..
Maar ja je kunt niet alles hebben:)
13 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
Sorry dit is gewoon algemene informatie....
13 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Man, het is best goeie info ik bedoel je hoeft nier persee een helemaal geweldig maken -.- en de helft maakt half niet zon goeie dus tsss :P
13 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
De leugen regeert! Slachtoffers van de Hongerwinter bestaan niet en hebben ook nooit bestaan! Men kan namelijk geen slachtoffer zijn van een periode. In de winter van 1944-1945 zijn circa 72.000 mensen - voornamelijk ouderen, alleenstaanden en kinderen van de geürbaniseerde West-Nederlandse bevolking - de dupe geworden van de IRAS. Dat wil zeggen: "Impact Repercussie Algemene Spoorwegstaking", waarvoor na de verloren slag om Arnhem geen legitiem militaire stakingsargument meer aanwezig was, doch voornamelijk uit prestigeoverwegingen tot aan de bevrijding ( 8 mei 1945) bleef gehandhaafd. Nadere details zij onder meer te vinden op de pagina's 463 t/m 368 van het boek: "Nederland 1938-1948 Economie en Samenleving in de jaren van oorlog en bezetting" geschreven door Prof. dr. Hein A.M. Klemann.
Voor meer informatie: D. van Reenen (77) gedupeerde.
e-mail: dvanreenen@dutch.nl
12 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Dit is een goed verslag! (y) Ik doe mijn werkstuk over de 2e wereldoorlog en ik had info nodig over de hongerwinter. Bedankt! :p
12 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
best goed alleen er kan inderdaat wat informatie bij maar de informatie die er is supergoed
11 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
leuke site er mogen ook wel landverraders voor spreekbeurt komen want ik moet 2 spreekbeurten gaan maken één over hongerwinter en de andere over landverraders wilt u dat misschien doen dank u wel alvast!... gr wilehmina
11 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
ik zie gwn dat je dingen hebt gekopieerd. Ik was net toevallig bij de site waarbij je t vandaan haalde -______-
11 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
hoe ging het verder na de hongerwinter???
9 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
ik zit op vwo ben de slimste uit de klas en dit klopt gewoon prima en trouwens er hoeft helemaal geen info meer bij dit is precies goed. en bedankt ik had een beetje informatie nodig om mijn zusje te helpen met een opdracht op haar school.
9 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
thanksssssssssssssssss
9 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
hallo ik vind het jammer dat de oorlog stom is
7 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
k vind het echt zo'n leuke site
7 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
sorie hoor ik haad scheol duz warom sou ik dit lese.
7 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
did iz so good site
7 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
goed maar wrm heb je er een 6 voor gekregen
7 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
hallo bedankt voor de iformaati het heeft me veel geholpen
7 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Maare waar was de hongerwinter?
6 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Het was begin van de oorlog in 1944 1945 was de Wintesnood.
6 jaar geleden
Antwoordeneen scholier
een scholier
ik vind dat er nog wel meer bij kan, en dat is niet eerlijk
1 jaar geleden
Antwoorden