Waterzuivering

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas aso | 1069 woorden
  • 14 februari 2011
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
36 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Slim oefenen met Mijn Examenbundel

Wil jij onbeperkt online oefenen met examenopgaven, uitlegvideo's en examentips bekijken en je voortgang bijhouden? Maak snel een gratis account aan op mijnexamenbundel.nl. 

Ontdek Mijn Examenbundel
Wat is waterzuivering?

Waterzuivering staat voor het vrijmaken van water van elke onzuiverheid die het kan bevatten, zoals verontreinigingen of micro-organismen.

Waterzuivering is geen eenzijdig proces, het zuiveringsproces beslaat meerdere stappen. Welke stappen gevolgd dienen te worden, is afhankelijk van het soort onzuiverheden die in het water aangetroffen worden. Deze kunnen zeer verschillen.

waarom waterzuivering?

Sinds de jaren ’60 was het “zelfreinigend vermogen” van het

oppervlaktewater niet meer voldoende

• Door een teveel aan voedingsstoffen (stikstof, fosfaat) ontstond

eutrofiering (algenbloei) in het oppervlaktewater

CONCLUSIE: Het afvalwater moet gezuiverd worden. ÎWet

verontreiniging Oppervlaktewater (WvO) in 1970

GEVOLG: Bouw van rioolwaterzuiveringsinstallatie

Waarom zuiveren we afvalwater? (welk nut/doel)

Water gebruik je bij bijna de hele dag door. Je stapt onder de douche, je poetst je tanden, je zet thee of koffie, je doet je afwas en gaat naar het toilet. Ook in de industrie gebruiken we veel water. Een aardappel fabriek gebruik bijvoorbeeld water om de aardappels schoon mee te wassen. In het gebruikte water zitten allerlei afvalstoffen. We noemen daarom dit water afvalwater. Als we al ons afval water direct zouden lozen in de rivier, dan raakt de rivier sterk vervuilt. De andere dieren die in de rivier leven worden ziek en uiteindelijk sterven ze.

De planten op de oevers gaan dood. Ook voor de mensen is de watervervuiling een probleem. Er zijn geen rivieren waar we ons drinkwater uit kunnen halen. Ook boeren gebruiken water uit de rivieren om hun land te besproeien.

Aan rivieren zoals de Rijn de Maas liggen veel fabrieken die vroeger hun afval water in de rivier loosden. Door alle lozingen zijn deze rivieren sterk vervuild. Om de kwaliteit van het water te verbeteren zijn er tegenwoordig strenge regels van de overheid. Een bedrijf moet een vergunning hebben om zijn afval water te mogen lozen, moet het bedrijf het water eerst zuiveren. Sommige bedrijven hebben dan ook een afvalwaterzuiveringsinstallatie op hun terrein staan. Andere bedrijven laten hun afval water ergens anders zuiveren. Het afval water komt via de riolering naar de zuiveringsinstantie.

Enkele milieusystemen

(voor en nadelen staan er tussen)

Helofytenfilter

Na jarenlang onderzoek met name in de VS en Duitsland hebben aangetoond dat met rietplanten uiterst efficiënte systemen voor waterzuivering te bouwen zijn. Deze worden helofytenfilters genoemd en kunnen met name voor het buitengebied voor een goed alternatief zorgen. De zuiverende werking van helofytenfilters is zelfs groter dan die van vergelijkbare kleinschalige zuiveringsinstallaties. Het rendement is zelfs vergelijkbaar met die van de modernste grote rioolwaterzuiveringsinstallaties. Ook een voordeel van een helofytenfilter is dat hij goed in het landschap past in tegenstelling met een rioolzuivering. Het systeem vergt ook geen onderhoud, energie en financieel is een helofytenfilter ook zeer aantrekkelijk. De aanlegkosten zijn bovendien laag vergeleken met andere kleinschalige systemen. De werking van het helofytenfilter berust met name op de activiteiten in de bodem. Vooral rond de rietwortels ontwikkelen zich na korte tijd grote concentraties bacteriën die de afvalstoffen in het water zeer efficiënt afbreken. De bacteriegroei rond de wortels wordt bevorderd door die rietplanten die lucht transporteren via de stengel naar de wortels. Verder van de wortels af is de bodem zuurstofarm maar daar bevinden zich weer andere bacteriën die geen zuurstof behoeven en zo word over de hele bodem actief gereinigd. Door deze combinatie van verschillende bacteriesoorten in een rietveld ontstaat een groot zuiverend vermogen.

Lutra Filter

Er is een bedrijf Lutra die ook een milieusysteem heeft ontwikkeld. Het is een betrouwbare installatie voor een redelijke prijs. Lutra milieusystemen heeft een filter ontwikkeld dat het gehele jaar (dus ook in de winter) uitstekende zuiveringsrendementen geeft. Het Lutra Filter neemt praktisch geen ruimte in want het wordt ingegraven en bedekt met een laag teelaarde. Na installatie van het systeem kan gras worden gezaaid. Zo ontstaat een systeem dat uitstekend kan worden geïntegreerd in tuin of bedrijfsterreinen. Het Lutra Filter is een gesloten systeem; ongewenste geur en overlast van vliegen behoren daarmee tot het verleden. Ook voldoet Lutra milieusystemen aan de eisen voor Kiwa-certificering. En uit een onafhankelijk onderzoek van het Hall Instituut is vastgesteld dat het een zeer geschikt systeem is voor de behandeling van afvalwater. Energiekosten zijn gering, de onderhoudskosten zijn verwaarloosbaar en storingen treden vrijwel niet op.

Hoe werkt de waterzuivering?

Een rivier is in staat zichtzelf te zuiveren. Iedereen heeft al eens het glasheldere water van een rivier gezien, maar hoe werkt dit eigenlijk?

De stenen op de bodem van de rivier worden voortdurend door het water omspoeld. Op deze stenen wordt een dunne biologische film opgebouwd. Deze biofilm verankert zich op de stenen en kan bijgevolg niet weggespoeld worden.

Voor de reiniging van het langsstromende water is bovenal zuurstof nodig.

Natuurlijke wervelingen door aanwezige hindernissen begunstigen een optimale en snelle zuurstofopname van het water.

Het verontreinigde water stroomt over de stenen die voorzien zijn van een biofilm. De bacteriën in deze biofilm gebruiken de vervuiling als voedselbron. Uit dit perfecte samenspel van de natuur ontstaat glashelder water.

Geïnspireerd door de natuur is ecobeton water technologies n.v. erin geslaagd dit zuiveringsproces te evenaren. Door gebruik te maken van een dragermateriaal in de bioreactor kunnen de organismen, die reeds aanwezig zijn in het afvalwater, zich vasthechten en een biofilm vormen. Een wervelend stromingspatroon in de bioreactor zorgt voor een ideaal contact tussen de micro-organismen op het dragermateriaal (Picobells) en het afvalwater.

De Picobells hebben de vorm van een halve bol, met aan de binnenzijde ingebouwde lamellen, waarop de biofilm zich duurzaam en veilig kan verankeren. Deze oppervlakken bieden een betrouwbare bescherming tegen ongewenst wegspoelen van de biofilm en zorgen daarenboven voor een verregaande verwijdering van de vervuiling. De oppervlaktevergroting en het design van het dragermateriaal zorgen er eveneens voor dat meer organismen per volume-eenheid zich kunnen nestelen. Dit zorgt voor een compacter systeem met een beperkte grondinname.

Welk nut hebben Picobells in de waterzuivering?

Het dragermateriaal, genaamd Picobells, vormt door zijn concept een behuizing voor de bacteriën, waar ze zich kunnen aan vasthechten. Op die manier wordt een ideale biofilm gevormd, welke de waterzuiveringsinstallatie in staat stelt om naast koolstof ook stikstof te verwijderen. De Picobells hebben een doorsnede van +/- 3,5 cm maar beschikken toch over een oppervlaktevergroting van 450 m²/m³.

De biofilm wordt in een dubbele laag opgebouwd. Door de aanwezigheid van deze dubbellagige biofilm kan door alternerend beluchten van de Picobells zowel nitrificatie als denitrificatie worden gerealiseerd.

Op deze manier wordt de in het afvalwater aanwezige stikstof in stikstofgas omgezet, zodat de stikstof zelf zoveel mogelijk uit het water wordt verwijderd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.