Voorwoord
Ik houd mijn spreekbeurt over konijnen. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik ze heel schattig vind en ik zelf drie konijnen heb. En er is best wel veel over te vertellen. Ik ga jullie van alles over ze vertellen en ook wat over mijn eigen konijntjes.
De hoofdstukken zijn:
1. Algemeen
2. Geschiedenis
3. Rassen
4. Voer
5. Kooi en verzorging
6. Nestje
7. Spelletjes
Algemeen
Een zacht vacht,een klein stomp neusje en donkere vragende ogen. Konijnen zijn zo leuk! Het is geen verrassing dat deze schatjes zo je hart kunnen stelen. Al meer dan 200 jaar worden konijnen als huisdieren gehouden. Oorspronkelijk werden jonge wilde konijntjes gevangen en gefokt. Hun kinderen zagen er het zelfde uit als hun wilde familie. Een beetje bruin-grijs. Maar later werden konijnen gefokt met andere kleuren vacht. Het eerst type was het Hollandse konijn, hij was wit met zwarte oren en zwarte vlekken om zijn ogen. Vandaag de dag zijn er 70 verschillende konijnenrassen met meer dan 100 verschillende kleuren! Maar ze hebben allemaal een ding gemeen: het zijn geweldige huisdieren!
Geschiedenis
Er is een lange geschiedenis van het konijn. Ik ga daar een stukje van vertellen. Het eerste volk dat konijnen ving, waren de Romeinen. Zij vonden het vlees erg lekker, en de vacht konden ze gebruiken om kleding van te maken. Na de Romeinen hielden de franse kloosterlingen de konijnen in gevangenschap. De ‘gewone mensen’ (de wat armere mensen) gingen ook konijnen houden. Het vlees werd gegeten en van de vacht maakten ze bontjassen. Tijdens de oorlogen werden konijnen veel gefokt, omdat konijnen weinig plaats innamen en goedkoop aten. Zo hadden de mensen toch nog vlees in de oorlog. Tot het jaar 1850 werden konijnen alleen gefokt en gehouden om hun vlees en hun vacht voor de bontjassen. Ze werden nog niet voor de lol gehouden. Pas na de tweede wereldoorlog (vanaf het jaar 1945) werden konijnen als huisdier gehouden.
Rassen
Er zijn zoveel verschillende soorten rassen en kleuren. De bekendste is de kortharige. Die hebben een korte zachte vacht die zwart, rood achtig, bruin, grijs, wit of gemengd is.
Dan heb je ook nog de langharige zoals de Angora. Angora konijnen herken je aan hun lange harige vacht.
Konijnen met hangende oren behoren tot het hangorenras. En het leeuwenkop ras zoals de naam al zegt, hebben lange manen om hun kop. En dan vertel ik nu een beetje over het gewicht. Een dwerg konijn mag niet te veel wegen. Hij weegt ongeveer tussen de 1 en de anderhalve kilo. Een groot hangoor konijn is zwaarder. Die weegt rond de twee kilo.
Voer
Deze speelse diertjes houden zichzelf de hele dag bezig en eten de hele dag klavertjes, sappig gras of zijn opzoek naar wortels. De favoriete bezigheid van konijntjes is eten. Daarom is het belangrijk dat ze goed gevoed worden; hoewel het er erg schattig uit ziet als de konijntjes op hun eten aan het knabbelen zijn moet je toch oppassen. Want hij kan te zwaar worden en dus ook vaak ziek worden. Omdat konijnen de hele dag door eten hebben ze voldoende hooi nodig. Daar naast geef je ze een eetlepel konijnenvoer \'s ochtends en een \'s avonds of wat gewassen fruit, groente of geschilde blaadjes appel of peer. Je kan ze ook geschrapte wortels, knollen of schoon gras geven. Ze houden ook van paardenbloemen en kamillen. Als je ze groentes geeft zoals kool of iets zoetigs worden ze ziek. Ze hebben elke dag vers water nodig, het liefst in een fles met een drinktuit. Want als je het in een bakje doet heb je kans dat ze er doorheen lopen. Als je de konijntjes goed verzorgt kunnen ze rond de acht jaar worden.
Kooi en verzorging
Eerst vertel ik wat over de verzorging dan over het hok.
Wat moet je iedere dag voor je konijn doen?
• Iedere dag eten geven.
• Iedere dag zijn fles of waterbakje verschonen.
• Nieuw hooi,stro geven.
• En VOORAL aandacht geven.
• Kijken of je konijn gezond is.
Een konijn wast zichzelf erg veel. Een konijn zelf kan geen nagels laten slijten, dus kun je ze knippen. Dat kun je bij de dierenarts laten doen, maar wij doen het zelf. De tanden van een konijn groeien het hele jaar door. Dus moet je er voor zorgen dat het konijn iets heeft om aan te knagen (een knaagblok). Als de vacht van een konijn niet glad is en niet zacht, dan is hij/zij niet gezond. Het meest wast een konijn zijn/haar gezicht, en het grappigste is als ze hun oren wassen. Als ze hun achterpoten wassen dan strekken ze die helemaal lang uit.
Nu vertel ik wat over het hok.
Als je een konijn hebt dan zetten de meeste mensen hem in een hok. Maar konijnen moeten net als mensen ook beweging krijgen. Je kunt hem bijvoorbeeld binnen laten lopen, of een buitenren voor het konijn maken of kopen. Onze konijnen lopen af en toe los in de tuin. Als je een konijn een maand of twee in zijn hok laat zitten dan kan hij bijna niet meer lopen. Als je een konijn laat lopen gaat het soms van plezier sprongetjes maken. Het maakt niet uit in wat voor een hok je het konijn doet. Een konijn dat altijd al buiten heeft gestaan moet je niet opeens binnen zetten, want de temperatuur van binnen en buiten verschilt veel. Onze konijnen staan buiten in een groot hok.
Nestje
Een nestje, wij hebben er zelf een gehad dus ik weet hoe enorm leuk dat is! Daar ga ik nu wat over vertellen. Maar voor je daar aan begint moet je wel het nodige weten want soms heb je je handen er vol aan. Als je vrouwtje 3 maanden is kan ze een nestje krijgen, maar doe dat pas na dat ze 7 maanden is. Als je haar wilt laten dekken breng haar dan naar het mannetje. Het is niet slim om het bij het vrouwtje te doen omdat de meeste vrouwtjes heel goed op hun teretorium (dat is hun leefgebied) passen. Een vrouwtje is ongeveer een maand zwanger en maakt een paar dagen voor de geboorte een nestje. Geef haar dan wat extra stro en hooi voor haar nest en schrik niet van de kale plekken in haar nek en op haar buik. Dat haar plukt ze weg voor in het nestje. Je zou merken dat als ze geboren worden ze die dag wat gespannen is. En dan is het eindelijk zover, ze zijn geboren. Ze zijn zo schattig maar pak ze niet meteen op, de moeder vertrouwt de geur dan niet meer en verstoot ze of bijt ze dood! Wrijf eerst je handen in het stro en aai de moeder even, dan mag je het nest voorzichtig controleren. Voel of alle konijntjes een warm rond buikje hebben en kijk of ze in het nest liggen. Als ze ernaast liggen leg ze dan heel voorzichtig terug. Het kan ook zijn dat er doodgeboren konijntjes tussen liggen, dat is natuurlijk heel naar maar verwijder ze zo snel mogelijk.
Dan vertel ik nu wat over het groeien. Met zeven dagen begint de vacht te groeien. Met tien dagen gaan de oogjes open. Met twaalf dagen kunnen ze horen. Met achttien dagen gaan ze rond lopen en eten ze mee met mama. Rond die leeftijd mag je ze ook voorzichtig gaan oppakken. Met drie weken mogen ze af en toe naar buiten maar pas wel op dat de ren goed is afgesloten. En met 60 dagen twee maanden dus, zijn ze zelfstandig en moeten ze worden gescheiden van hun moeder.
Het is heel leuk om een nestje te houden maar goede info heb je echt hard nodig!
Spelletjes
Om er voor te zorgen dat je konijn zich niet verveeld kun je makkelijk zelf speeltjes maken. Bijvoorbeeld kartonnen kokertjes van wc of keukenrollen zijn leuke spelletjes voor ze. Je kan ook merken dat ze graag spelen met pingpong of tennis ballen. Let wel op dat je kapotte ballen weg gooit, anders kan hij zich verwonden aan scherpen randjes. Zet een paar lege bloempotten op de grond zodat het konijn er over heen kan klimmen of er in kan snuffelen. Leg niet alle speeltjes tegelijk in het hok maar wissel ze af om de zoveel dagen. Je kan ook de plek van het speeltje veranderen zodat het altijd spannend voor ze blijft. Natuurlijk kan je ook bij een dierenwinkel leuke spullen kopen voor ze. Ik zelf heb ze een knuffeltje en dit knaaghuisje gegeven.
En dan leer ik jullie nog een trucje!
Je hebt nodig:
- wat lekkers
- een lief konijn
dit is een hele makkelijke.
Aai eerst je konijn even. Laat het snoepje duidelijk zien. Hou het dan hoog in de lucht maar wel zo dat het konijn erbij kan. Dan moet ze op haar achterpoten gaan staan om het snoepje te pakken. Als het haar niet lukt geef het snoepje dan maar gewoon.
Konijnen
6.2
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
Mooi verslag!
Kan ik goed gebruiken.
15 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
heb je zelf deze gemaakt
10 jaar geleden
A.
A.
ik vin konijnen super leuk
10 jaar geleden
Antwoorden