De Uil.
Ik ga het over de uil hebben omdat ik het een interessant dier vind.
Uilen zijn roofvogels die vooral ‘s-nachts of in de schemering actief zijn. Er zijn 177 soorten uilen bekend en ze komen over de hele wereld voor. In Nederland en in België is de uil is een beschermd dier. Er mag niet op hem gejaagd worden en de eieren mogen niet worden mee genomen. De meeste uilen zijn nachtdieren, dat is het grote verschil met andere roofvogels.
Het vliegen.
Het lichaam van de uil is er op gemaakt om ‘s-nachts te gaan jagen.
Ze kunnen geruisloos vliegen. Dat komt omdat de slagpennen van de vleugels bedekt zijn met fijn dons, zodat het geluid van de lucht die er doorheen beweegt wordt gedempt. Door het geruisloos vliegen kunnen ze hun prooi verrassen.
De ogen.
De ogen van de uil staan niet aan de zijkant maar voor in de kop. Hierdoor kunnen ze beter in de diepte zien en de afstand tot hun prooi schatten.
De ogen kunnen ‘s-nachts heel goed zien omdat zij meer staafjes bevatten waardoor de ogen meer gevoelig zijn voor licht.
De uil kan de ogen niet bewegen, hij kan zijn kop wel helemaal omdraaien en ook helemaal ondersteboven draaien.
Het gehoor.
Uilen kunnen ook heel goed horen. De verenkransen rondom de ogen geleiden de geluiden naar de oren. De oren zelf zitten in beweegbare huidflappen die zich naar het geluid kunnen richten.
De ooropeningen zijn erg groot en de een zit wat hoger dan de ander. Zo kan hij goed horen op welke afstand de prooi is.
De oorpluimen op de kop zijn geen oren maar zijn om af te schrikken. Niet alle uilen hebben oorpluimen.
Braakballen
Uilen eten hun prooien helemaal op. Haartjes, veertjes en botjes gaan dus ook mee naar binnen. Die kunnen niet worden verteerd. De uil braakt ze in ballen uit. Deze worden braakballen genoemd
Als je de braakballen uit elkaar haalt en goed bekijkt dan kun je zien op welke dieren de uil jaagt.
Uilen jagen op kleine knaagdieren zoals muizen. Zij jagen ook op egels, vogels en kikkers.
Nestelen
Uilen bouwen zelf geen nesten. Ze gebruiken boomholtes, een verlaten nest van andere vogels, gaten in boerderijen en kerken, spleten in rotsen of een holte in de grond.
De meeste uilen leggen in de lente eieren. Ze leggen normaal 4 of 5 eieren. De eieren zijn rond en wit. Tussen het leggen van elk ei zit 2 of 3 dagen. Hierdoor komen de eieren niet tegelijk uit. De kuikens uit één nest zijn hierdoor niet even groot.
Het vrouwtje begint te broeden als het eerste ei gelegd is. Het broeden duurt ongeveer 30 dagen. Tijdens het broeden zorgt het mannetje voor haar eten.
Uilskuikens
De jonge uilskuikens zijn helemaal bedekt met zachte donsveertjes. Later krijgen zij een echt verenkleed. Zij groeien hard. Na 7 weken zijn zij bijna even groot als hun ouders. Daarna moeten zij leren vliegen en jagen. Als het winter wordt dan worden zij door hun ouders weggejaagd. Zij moeten dan voor zichzelf gaan zorgen.
Soorten in Nederland
In Nederland zijn er 7 soorten uilen en dat zijn:
Bosuil - Kerkuil - Oehoe - Ransuil - Ruigpootuil - Sneeuwuil - Steenuil en de Velduil.
De Oehoe
Omdat ik de Oehoe het leukst vind wil ik er nog iets over vertellen.
De Oehoe is de grootste uil die in Europa voorkomt. Hij is ongeveer 70 cm. groot en zijn vleugels hebben een spanwijdte van meer dan 1.5 meter. Met 1 vleugelslag kan hij ongeveer 300 m. zweven. De Oehoe heeft oorpluimen.
Zijn verenkleed heeft niet steeds dezelfde kleur, maar is wel altijd gestreept. Hierdoor is hij overdag gecamoufleerd als hij overdag in een boom slaapt. De Oehoe is een fel roofdier. Hij jaagt op prooien zoals katten, konijnen, muizen en kleine hertjes.
Bedreiging
Uilen worden bedreigd in hun voortbestaan door het drukke verkeer, hoogspanningsleidingen en giftige bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Doordat er steeds meer natuurgebieden verdwijnen zijn er minder nestelplaatsen voor de uilen.
REACTIES
1 seconde geleden
B.
B.
Leuk en leerzaam
14 jaar geleden
Antwoorden