Wij houden onze presentatie over Mars.
Wij willen het over mars houden omdat je altijd dingen hoort zoals, mars is de enige andere planeet waar ook leven is, en men are from mars and women are from venus.
Ook bij wetenschappers blijft Mars echter een populaire planeet: na onze aarde en maan is ze het meest bestudeerde object van het zonnestelsel.
Hoe zit Mars in elkaar?
Al sinds de oudheid wordt Mars, de rode planeet, door mensen in de gaten gehouden. Doordat mars rood is associeerden veel mensen hem vroeger ook met oorlog. Zo kwam de planeet ook aan zijn naam: Mars is de Romeinse oorlogsgod.
Vanaf de 17de eeuw ging met met zelfgebouwde telescoopjes mars bekijken, sinds die tijd ontdekten ze lijnenstelsels, kleurenveranderingen, beweegelijke poolkappen en wolken.
Ook bij wetenschappers blijft Mars echter een populaire planeet: na onze aarde en maan is ze het meest bestudeerde object van het zonnestelsel. De omstandigheden op Mars lijken soms op die op aarde. Sommige wetenschappers denken zelfs dat er op Mars ooit leven is ontstaan, dat sindsdien is verdwenen. De recente ontdekking van grote hoeveelheden waterijs en mogelijk vloeibaar oppervlaktewater op Mars maken de planeet alleen maar interessanter. Sinds je jaren 60 probeert men al een bezoek aan mars te brengen.
Mars draait in 687 aardse dagen om de zon. De as van Mars is lichtjes gekanteld (23°30\', gelijkaardig aan de askanteling van de aarde die 23°59\' bedraagt) waardoor de seizoenen ook erg op die van de aarde gelijken.
Een dag op Mars duurt 24 uur en 37 minuten. Ook dat is erg gelijkaardig aan de aardse dag. Al die gelijkenissen maken dat toekomstige kolonisten het erg makkelijk zullen hebben om zich aan te passen aan het ritme op Mars.
Samenstelling
Zoals de aarde en Venus bestaat Mars uit een korst, een stenen mantel en een ijzeren kern. Het feit dat Mars slechts een zeer zwak magnetisch veld heeft, wijst erop dat deze kern volledig vast is. Het weinige magnetisme dat de ruimteverkenners detecteerden is wellicht een overblijfsel uit de vroegste periode van de planeet, toen die ijzerkern nog wel vloeibaar was. Sommige gesteenten kunnen immers magnetisme vasthouden.
Oude gebergten en jonge vlakten
Het oppervlak van Mars is vrij jong: in tegenstelling tot wat men had verwacht, zijn er op de planeet maar weinig grote inslagkraters te vinden. Het zuidelijk halfrond van Mars is het oudste (ongeveer 3,8 miljard jaar), en bestaat uit zwaar bekraterde bergen, gelijkend op het kraterterrein van de maan. Het noordelijk halfrond bestaat voornamelijk uit jonge vlakten (jonger dan 3,5 miljard jaar), doorsneden met valleien. Het gebied Tharsis Regio, waarin ook de vulkaan Olympus Mons ligt, is niet ouder dan 500 miljoen jaar!
De scheiding tussen het oude zuidelijke terrein en het jonge noordelijke terrein gebeurt vrij abrupt, met een plots hoogteverschil van enkele kilometers. Mogelijk heeft Mars in zijn vroege geschiedenis een zware inslag op het noordelijk halfrond meegemaakt, waardoor deze helft van de planeet grotendeels vernieuwd werd. Mars Global Surveyor leverde ook gegevens op waaruit blijkt dat de korst op het noordelijk halfrond 35 km dik is, tegenover 80 km op het zuidelijke halfrond.
Ontstaan en evolutie
Mars moet ongeveer gelijktijdig met de aarde ontstaan zijn, en had aanvankelijk wellicht een min of meer gelijkaardige evolutie. Het grootste verschil is dat Mars, omdat ze maar half zo groot is als de aarde, veel sneller kon afkoelen. Dat zorgde voor een veel beperkter vulkanisme dan op aarde, en voor de totale afwezigheid van platentektoniek: de korst van Mars is één enkele plaat. Daardoor zijn er ook geen hoge bergruggen, dieptetroggen of vulkanische ruggen. Waar de korst dun genoeg was om door magma gepenetreerd te worden, ontstonden zeer hoge vulkanen.
Temperatuur
De gemiddelde temperatuur op Mars bedraagt ongeveer -55 °C. De dunne atmosfeer slaagt er niet in de weinige warmte die Mars van de zon krijgt gelijkmatig te verdelen, zodat de temperatuursschommelingen erg groot zijn. Op de polen bedraagt de minimumtemperatuur -133 °C, in de zomer kan het op sommige plaatsen 27 °C warm worden.
De askanteling en baan van Mars veroorzaken seizoenen die erg gelijken op die op aarde. Met de seizoenen varieert ook de windrichting en -sterkte, en daardoor ook het uiterlijk van de planeet: de wind neemt stofdeeltjes met zich mee die donkere plekken kunnen bedekken met lichter materiaal, of ze juist van stof vrijmaken. Vroeger werden deze seizoensgebonden kleurveranderingen logischerwijze aanzien voor de verkleuringen van plantengroei.
Wie met een kleine telescoop Mars in het oog houdt, kan veel van die veranderingen zelf opmerken. Het opvallendst is het aangroeien en weer afsmelten van de poolkappen: in de winter bevriest het koolzuurgas (CO2) waaruit de Marsatmosfeer bestaat gedeeltelijk, en komt deze onder de vorm van sneeuw op de polen terecht. De winter kan soms zo koud zijn dat een derde van de atmosfeer bevriest, waardoor de luchtdruk plots veel lager wordt. Het verschil kan tot 30 % bedragen.
Maantjes
Mars bezit ook twee kleine maantjes: Phobos en Deimos. Het gaat om steenbrokken van niet groter dan 100 km, wat doet vermoeden dat het eigenlijk ingevangen planetoïden zijn.
Wat is er bijzonder aan Mars?
Er zijn verschillende dingen die bijzonder zijn aan Mars, we zullen er een paar opnoemen.
Ten eerste zegt men dat er water is geweest op mars, dit zou betekenen dat er leven is geweest op mars..Dit betwijfelen nog de meeste wetenschappers en daarom is de zoektocht naar leven op mars nog steeds niet voltooid.
Was er water op mars?
Een ander opvallend onderdeel van de Marsgeografie zijn de talloze valleien die vooral op het oudere, zuidelijke halfrond te zien zijn. Al sinds de foto\'s van de eerste Mariner-verkenners is de meest aanvaarde hypothese dat deze valleien eigenlijk uitgedroogde rivierbeddingen zijn. Dat betekent dat er vroeger op Mars grote hoeveelheden water geweest moeten zijn. Jarenlang hebben wetenschappers zich afgevraagd waar dat water dan wel naartoe is gegaan: tegenwoordig is Mars een droge woestijn. Metingen hebben aangetoond dat het waarschijnlijk onder de vorm van permafrost is opgenomen in de Marsbodem. Het zou gaan om uitzonderlijk grote hoeveelheden waterijs dat op enkele meters diepte onder de oppervlakte opgeslagen ligt.
Het onderzoek van Mars wordt tegenwoordig gedomineerd door de speurtocht naar water. Er zijn talloze aanwijzingen dat Mars vroeger bijzonder veel water gehad moet hebben: de hooglanden worden doorsneden door rivierbekkens, en op basis van nauwkeurige metingen van hoogteverschillen hebben wetenschappers sporen ontdekt van oude meren en oceanen.
Sinds 2001 zijn er steeds meer aanwijzingen dat het water niet gewoonweg van de planeet verdwenen is. Op foto\'s van de Mars Global Surveyor zijn sporen gevonden van zeer recente maar bescheiden waterstromen die uit de wanden van valleien naar beneden stromen. De 2001 Mars Odyssey ontdekte een planeetomvattende laag waterijs in de Marsbodem. Het water zou dus zijn opgenomen als een soort van bevroren modder in een laag permafrost, niet veel dieper dan een meter onder het oppervlak. Verder onderzoek vanop het oppervlak moet uitwijzen om hoeveel water het precies zou gaan. De ontdekking opent in elk geval de deur voor de menselijke exploratie van de rode planeet.
Ook heeft mars de grootste schildvulkaan van het zonnestelsel
Genaamd de Olympus Mons. Hij is 24 km hoog en heeft een basis met een doorsnede van 500 km. De vulkaan wordt omringd door een steile klif van 6 km hoog. Naast Olympus Mons liggen in hetzelfde gebied ook nog Alba Pathera (1500 km breed) en de drie kleinere vulkanen Arsia, Pavonis en Ascraeus. Verder zijn er op Mars nog twee andere gebieden waar kleinere vulkanen voorkomen: Elysium regio en het inslagbekken Hellas.
Grootste breuklijn van het zonnestelsel
De gigantische canyonstructuur Vallis Marineris, een breuklijn van 4 000 km lang, is niet veroorzaakt door watererosie: het is een geweldige scheur in de korst, veroorzaakt door spanningen ten gevolge van het uitstulpen van het Tharsis-hoogplateau aan de andere kant van de planeet. Dat plateau, dat 10 km hoger is dan het gemiddelde Marsniveau, ontstond door het opwellen van lava uit de mantel van de planeet. Doordat de korst op die plaats veel te dik is om door te breken, stapelde het materiaal zich op. Aan de andere kant van de planeet scheurde de korst daardoor open.
Atmosfeer zelfde als die van de aarde?
De atmosfeer van Mars leek vroeger waarschijnlijk meer op die van de vroege aarde. De koolstofdioxide, die het grootste deel van de atmosfeer uitmaakte, werd bij beide planeten opgenomen in de gesteenten, maar bij de aarde kwamen deze gassen opnieuw in de atmosfeer terecht onder invloed van de platentektoniek. Op Mars, waar geen tektoniek voorkomt, bleef het CO2 gevangen. Daardoor ontstond op de planeet geen broeikaseffect, zodat ook de temperatuur daalde. De atmosfeer bestaat voor het grootste deel uit CO2, aangevuld met stikstof (N2) en Argon (Ar).
Een deel van het stikstofgas is terug te vinden op de poolkappen onder de vorm van ijs - koolzuurijs of \"droog ijs\". In de zomer sublimeert dit ijs gedeeltelijk. Ook op andere plekken op de planeet slaat CO2 neer onder de vorm van rijp. In de ochtendzon sublimeert deze rijp en worden
witte ochtendwolken gevormd, die soms zelfs door een kleine telescoop te zien zijn.
Mars is een terrestrische planeet. Dat betekent dat de planeet ongeveer dezelfde omstandigheden heeft als de aarde. Dat er leven mogelijk is.
The face
Dit zijn fotos van een vreemd verschijnsel op mars. Dat het op een gezicht lijkt kan je al zien. Wetenschappers zeggen natuurlijk dat dit een gewone berg is met een toevallige vorm. Maar anderen beweren dat dit wel echt iets te maken heeft met het buitenaardse. Je kan het gezicht heel goed onderscheiden. Je ziet een voorhoofd, 2 ogen, een neus en een mond. Daaronder kan je ook nog schouders zien als je goed kijkt.
Over dit verschijnsel zijn veel discussies. De mensen die geloven dat het met het buitenaardse te maken heeft, ze zeggen dat het werk is van buitenaardse wezens. Het gezicht lijkt op het gezicht van de sfinx in Egypte. Naast het gezicht kan je ook kleine piramide’s waarnemen, dit associeeren zij met de piramide;s in Egypte. De mens kan volgens hun niet alleen op mankracht zulke dingen bouwen, dus meot het wel met buitenaardse dingen te maken hebben. Dus de buitenaardse wezens zouden de piramide’s en de grote kunstwerken in egypte ook moeten hebben gebouwd. Maar een ander verhaal si dat een doorgeslagen journalist de foto;s heeft bewerkt en idereen laten denken dat het een gezicht is. Nu is de helft ervan ingestort en weet niemand of het nou geowon een geerodeerde rits is of echt een kunstwerk van het buitenaardse? Jajaja wie weett
Conclusie
Sommige wetenschappers denken dat er op Mars ooit leven is ontstaan, dat sindsdien is verdwenen. ondanks een duidelijk gebrek aan enig steekhoudend bewijs daarvoor. De recente ontdekking van grote hoeveelheden waterijs en mogelijk vloeibaar oppervlaktewater op Mars maken de planeet alleen maar interessanter.. Een ander opvallend onderdeel van de Marsgeografie zijn de talloze valleien die vooral op het oudere, zuidelijke halfrond te zien zijn. Al sinds de foto\'s van de eerste Mariner-verkenners is de meest aanvaarde hypothese dat deze valleien eigenlijk uitgedroogde rivierbeddingen zijn. Dat betekent dat er vroeger op Mars grote hoeveelheden water geweest moeten zijn. Jarenlang hebben wetenschappers zich afgevraagd waar dat water dan wel naartoe is gegaan.. Jammer genoeg is Mars tegenwoordig maar een droge woestijn, en kunnen we alleen maar hopen dat men snel naar Mars kan om deze planeet verder te kunnen onderzoeken..
Mars
6.5
ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?
Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.
REACTIES
1 seconde geleden
..
..
ik vind het een goede presentatie. wat ik zocht stond erop ik zocht hoe heet het op mars was en dat staat er. ik geef julie een 8 en een half. ik heb mijn e-mail er niet bij gezet. dalijk is het deze school helemaal niet maar een vreemdeling.
12 jaar geleden
Antwoorden