Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? šŸ”
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Griep

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 2820 woorden
  • 1 maart 2003
  • 164 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
164 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Punt 1; Wat is griep?

Griep is een andere naam voor influenza. Influenza is een acute besmettelijke ziekte die begint in de luchtwegen.
Influenza is een virus. Gemiddeld krijgt 1 op de 10 mensen per jaar griep. Dit zijn veel mensen en dat komt doordat griep zeer besmettelijk is. Het verspreidt zich snel en houdt je gemiddeld voor een week in bed.
Veel mensen halen de begrippen griep en verkoudheid door elkaar. Dat komt omdat de symptomen die zich bij een verkoudheid voordoen, zich ook bij griep kunnen voordien. Griep heeft echter nog veel meer symptomen die veel ernstiger zijn dan een simpele verkoudheid. Hoge koorts, spierpijn, infecties en een blijvend depressief en moe gevoel zijn voorbeelden van deze symptomen.
Griep is niet zo moeilijk te bestrijden, maar als je het eenmaal hebt kom je er niet zo gauw van af. Het griepvirus kan erg gevaarlijk zijn voor bepaalde groepen mensen. Ook verandert het griepvirus om de paar jaar van samenstelling, daarom blijft onderzoek naar griep en nieuwe griepvirussen altijd noodzakelijk.
Toen hoorden dat we dit onderwerp kregen voor onze presentatie, waren we blij, want we dachten dat griep niet zo’n moeilijk onderwerp was. Dit bleek achteraf wel tegen te vallen, want er is veel over griep wat je niet weet.

Punt 4a; Hoe wordt het influenzavirus verspreid?

Er gaan vele geruchten in het rond over de verspreiding van het griepvirus. Vele van deze geruchten zijn niet waar, zoals het gerucht dat griep door kou wordt veroorzaakt. Dit is gebaseerd op het feit dat het virus meestal toeslaat in de winter, maar dit komt niet door de kou maar doordat men in de winter dichter op elkaars huid zit en dus kunnen de virusdeeltjes zich gemakkelijk verspreiden. Dit verspreiden gaat door middel van een druppelinfectie. Dit houdt in dat de minuscule virusdeeltjes in kleine druppeltjes door de lucht bewegen totdat ze ingeademd worden door een persoon. Dan gaan ze hun werk doen in het nog gezonde lichaam. De druppels met virusdeeltjes worden aan de lucht doorgegeven door middel van hoesten of niezen. Dus als een besmette persoon een nog gezonde persoon in het gezicht ademt, zijn er nog geen virusdeeltjes verspreid. Pas als de zieke in het gezicht van de ander hoest of niest, kan het zijn dat de persoon geĆÆnfecteerd is. Toch is het niet altijd zo dat de persoon gelijk besmet is, want sommige deeltjes hebben hun negatieve werking al in de lucht verloren. Ook kan de persoon immuun zijn voor deze ziekte of een hoge weerstand hebben, waardoor hij of zij minder snel geĆÆnfecteerd is.

Punt 3; Hoe is het griepvirus ontdekt?

De eerste griepepidemie die beschreven is, was in 431 voor Christus, genoteerd door Thucydide. Deze epidemie roeide ongeveer geheel Athene uit. De griep is dus al heel oud, maar pas echt hardnekkig en levenseisend vanaf de 18e eeuw. Door de urbanisatie woont men steeds dichter op elkaar en wordt de hygiƫne verwaarloosd. Hierdoor hebben besmettelijke ziekten zoals de griep en tyfus, vrij spel. Angstige tijden breken aan. In 1918 breekt de grootste pandemie ooit uit; de Spaanse Griep slaat toe. Vele soldaten die toen in de 1e WO vochten, werden het slachtoffer. Het virus verspreidde zich wereldwijd en eiste in totaal 25 miljoen slachtoffers. Dit aantal was vele malen groter dan het totale aantal slachtoffers van de gehele oorlog.
Naar aanleiding van deze ramp ging men op zoek naar de oorzaak van deze ziekte. Hierdoor ontdekte men dat de ziekte werd verspreid door een virus en zeer snel te werk ging, te snel om met reizigers mee te reizen. Ook ontdekte men dat als je de ziekte al had gehad je immuun was. De eerste resultaten kwamen uit proeven met proefpersonen, maar de testen met proefdieren zorgde voor verwarring.
Aan het eind van 1918 verdween de ziekte op een netzo mysterieuze wijze als zij gekomen was. Dat nam men aan. Toch was de ziekte niet geheel verdwenen, maar had zich verplaatst op varkens: de varkensinfluenza. De varkensinfluenza keerde elk jaar op onregelmatige tijden terug. Enkele wetenschappers raakte geĆÆnteresseerd in dit virus en gingen de gelijkenis tussen het menselijke virus en het virus die varkens ziek maakte onderzoeken.
Al snel vond de geleerde Shope een bacterie die in het slijm van de zieke beesten altijd aanwezig was. Maar deze bacil kon onmogelijk de veroorzaker van de ziekte zijn en dus ging Shope zoeken naar een virus. In die tijd was er nog haast niets bekend over het ā€˜organisme’ dat virus heet, men wist alleen maar dat je een virus kon krijgen als je de besmettelijke stof filtert met een zeer dunne zeef. Dat deed Shope, maar ook deze stof was niet de veroorzaker. Na veel gespeculeer en onderzoeken ontdekte de wetenschapper dat alleen de samenvoeging van bacil en virus de ziekte kon opwekken.
Drie andere Engelse wetenschappers probeerde rond dezelfde tijd proefdieren te infecteren met het virus. Als proefdieren werden fretten gebruikt. Deze dieren waren erg gevoelig voor menselijke ziekten en kregen na een inenting met het vermeende virus ook influenza. Dit was een grote doorbraak. Echter het bacil dat Shope had gevonden geen enkel effect te hebben op het ziekteverloop of de verspreiding.

Punt 2; Waardoor wordt griep veroorzaakt?

Zoals vele ziekten wordt de griep veroorzaakt door een virus: het influenzavirus. Dit virus is hardnekkig en snel verspreidend. Dit komt o.a. door de veranderlijkheid van het virus, waardoor er steeds nieuwe varianten worden ontdekt. Het influenzavirus behoort tot de retrovirussen netzo als het HIV-virus. Dit zijn virussen die het enzym genaamd reverse transcriptase kunnen omzetten in DNA, waardoor het virus kan worden opgenomen in het DNA van zijn gastheer.
Virussen zijn over het algemeen erg klein, zo klein dat je ze alleen met een elektronenmicroscoop kunt zien. Een elektronenmicroscoop is een microscoop die met behulp van elektronen cellen erg kan vergroten. Het influenzavirus is zo’n 0,00012 mm oftewel 1,2 micrometer.

Punt 11; Hoe verloopt de ziekte?

Als je besmet raakt met het griepvirus doen de verschijnselen zich 24 tot 48 uur na de besmetting voor. Op het eerste gezicht lijken deze verschijnselen op die van een gewone verkoudheid en daarom is vaak moeilijk vast te stellen of iemand echt griep heeft. Dit kan pas worden vastgesteld na onderzoek van het bloed op afweerstoffen.
Mogelijke symptomen van griep zijn hoesten, keelpijn, oorpijn, hoofdpijn en een verstopte neus. Het wordt pas echt serieus als je koorts krijgt. Deze koorts is meestal hoog en blijft zo’n 4 tot 7 dagen. Deze hevige koorts gaat gepaard met spierpijn en een moe en depressief gevoel. Kenmerkend van dat gevoel is dat je je slapjes voelt en nergens zin in hebt. Je zou het liefste de hele dag in bed willen blijven en lekker slapen. Dit is meestal ook wel het beste.Pas als de koorts weg trekt ga je je weer wat beter voelen. Maar het vermoeide gevoel kan nog lang blijven, meestal tot zo’n 2 weken na het ziek zijn.
Bij griep kunnen ook nog andere symptomen op treden. Voorbeelden daarvan zijn langdurige hoge koorts, longontsteking of een bacteriƫle infectie. Maar als je gezond bent en een goede conditie hebt, is de kans zeer klein dat je deze verschijnselen krijgt.

Punt 4b; Hoe werkt het virus in je lichaam?

Griep wordt veroorzaakt door het influenza virus. Kenmerkend van een virus is dat het je lichaam binnensluipt en zich in een cel nestelt. Het virus geeft zijn DNA af aan de cel en neemt de cel als het ware in. Het virus zorgt ervoor dat de cel zijn oorspronkelijke werk niet meer doet, maar bezig gaat met het maken van meerdere viruscellen. Een virus kan zichzelf alleen maar vermenigvuldigen met behulp van gastcellen.
Het virus verspreidt zich via de bloedsomloop. Zo komt het lichaam snel in je hele lichaam en dit is ook de reden dat je zo’n lusteloos gevoel krijgt als je griep hebt. Het virus scheidt namelijk toxinen af in het hele lichaam. Deze toxinen zijn afval en gifstoffen van het virus.
Zodra je lichaam ontdekt dat het virus binnen is gedrongen begint het lichaam met de opbouw van vernietiging en afweerstoffen. Maar als je weerstand al was verzwakt duurt het maken van deze stoffen langer. Daardoor ben je erger en langer ziek.
Maar het kan ook zo zijn dat je besmet wordt met het virus en de ziekte verloopt zonder symptomen. Dit gebeurt bij ongeveer 50% van de influenza infecties. Ook al wordt je niet ziek, je lichaam gaat wel afweerstoffen tegen het virus opbouwen. Daardoor ben je veilig voor een volgende besmetting zonder ziek geweest te zijn.
Kenmerkend van het influenza virus is dat je als eerste last krijgt van je keel. Het virus groeit namelijk in het slijmvlies van de keel, waardoor je keel schraal wordt en je veel moet hoesten. Doordat griep je keel erg aantast kunnen in je luchtwegen bacteriƫle infecties komen. Je luchtpijp en je longen kunnen hierdoor ontstoken raken waardoor ademen veel pijn gaat doen.
Wanneer het virus door je lichaam is vernietigd is de kans dat je hetzelfde jaar nog griep krijgt zeer klein doordat je lichaam nu afweerstoffen heeft opgebouwd. Je kunt dan alleen de griep krijgen als er een ander type virus gaat heersen.

Punt 7; Welke typen griepvirussen onderscheidt men?

Tegen het influenza virus zijn veel verschillende medicijnen. Dit komt omdat er niet ƩƩn soort virus van is. Er zijn meer dan twintig ontdekte grote virusfamilies. 3 van deze families leiden tot griep. Deze 3 griepvirussen kan je onderscheiden in A-, B-, en C-type virussen.
Het A-type is het gevaarlijkste type en komt het meest voor. Het A-virus besmet niet alleen mensen, maar kan ook paarden, varkens en zelfs vogels ziek maken. De griep die je van het A-type krijgt is het sterkst van alle typen griep. De B- en C-typen geven vaak een milde vorm van griep. Het B-type komt ook best vaak voor, meestal om de 3 à 5 jaar. Het C-type komt vrijwel nooit voor en als het voorkomt zijn de gevolgen niet ernstig. De gevolgen van het A-type zijn dat wel. Het A-virus is namelijk het type griepvirus dat zorgt voor de grote griepepidemieën over de hele wereld. Het A-virus is het gevaarlijkst omdat het virus steeds bezig is met kleine veranderingen in de structuur. Dit wordt ook wel genetic drift genoemd. Door deze genetic drift kunnen zelfs mensen die in een jaar al eens besmet zijn met het griepvirus alsnog griep krijgen. Het A-virus verandert zo sterk, dat om de 10 à 15 jaar een heel nieuw type A-virus wordt verwekt. Dit wordt dan een subtype genoemd en het subtype krijgt meestal de naam mee van de stad waar het virus wordt geïsoleerd. Het creëren van subtypes wordt ook wel genetic shift genoemd.
De structuren van het B- en C-type veranderen ook geleidelijk, maar niet in zulke mate dat er nieuwe types worden gemaakt. Daarom heb je als je besmet raakt met B- of C-type virus meestal genoeg weerstand op gebouwd voor je hele leven tegen dat bepaalde virus.
Omdat het A-virus zoveel verandert heb je die weerstand niet en daarom is het A-virus ook veel gevaarlijker.

Punt 6; Hoe gevaarlijk is het griepvirus?

Het griepvirus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk. De symptomen van griep zijn alleen vervelend en ze houden je een paar dagen goed ziek in bed. Het griepvirus kan ook ernstigere symptomen vertonen, welke soms zelfs dodelijk zijn. EƩn op de 1400 mensen sterft aan de gevolgen van het griepvirus.
Langdurige koorts die hoger is dan 40 graden kan levensbedreigend zijn. Dit geldt ook voor een longontsteking of een bacteriƫle infectie. Bij een longontsteking is het gevaar het grootst. Vooral omdat het griepvirus je weerstand zeer heeft verzwakt in een longontsteking erg gevaarlijk. Een bacteriƫle infectie is in mindere mate gevaarlijk, tenzij het om een infectie aan de luchtwegen gaat.
Het griepvirus kan ook gevolgen hebben voor zwangere vrouwen. Het zijn dan niet zo zeer de vrouwen, maar wel de kindjes waarbij het griepvirus dodelijk kan zijn.
Maar deze genoemde symptomen komen niet zo snel voor. Meestal krijgen mensen die tot de risicogroep behoren of reeds een verzwakte weerstand hebben last van deze symptomen.

Punt 10; Welke mensen behoren tot de risicogroepen.

Er bestaan in deze tijd bepaalde mensen die een groter risico lopen op een dodelijke afloop van de griep. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste zijn er mensen waarbij door een bepaalde chronische ziekte verergering van het ziektebeeld optreedt. Dit zijn bijvoorbeeld de mensen die aan hartziekten of suikerziekte lijden.
Dan heb je ook nog de mensen waarbij het afweersysteem verzwakt is en die dus minder antilichamen aanmaken. Hierdoor vallen de gevolgen van de griep zwaarder. Deze verzwakking kan veroorzaakt worden door medicijnen, een ziekte (zoals nierziekten) of door een medische behandeling (zoals chemotherapie).
De laatste risicogroep bestaat uit mensen boven de 65. Bij deze ouderen wordt het afweersysteem minder en gaat het lichaam achteruit. Ook bij deze mensen kunnen de gevolgen van griep zwaarder zijn.

Punt 5; Antibiotica.

Tegen de griep zijn er geen medicijnen of antibiotica. Als je eenmaal de griep hebt kun je deze niet verdrijven met penicilline en zit er niets anders op dan uitzieken. Dit houdt in; veel lichamelijke inspanning vermijden, goed warm aankleden, veel drinken en vitamine C slikken. Wel kun je pijn en koorts verminderen met paracetamol of andere pijnstillers.
De griep houdt meestal tussen de 4 en 7 dagen aan. Als het langer dan een week duurt, kan het zijn dat er een infectie van een ander virus of bacterie bij is gekomen. Bij deze situaties kun je beter de huisarts om advies vragen:
• als u kortademig wordt;
• als er veel slijm loskomt bij het hoesten;
• als de koorts langer dan vijf dagen aanhoudt;
• als u opnieuw koorts krijgt, nadat u koortsvrij bent geweest.

Punt 8; Vaccinatie.

Griep kan alleen voorkomen worden door vaccinatie. Vandaar dat men al sinds lange tijd op zoek is naar een geschikt vaccin. Deze zoektocht gaat altijd door, want het influenza virus en dan vooral het A-type verandert steeds van bouw en daarom moeten er vaak nieuwe vaccins gemaakt worden.
In 1942 is het eerste succes behaald met een vaccin tegen het influenza A-type en in 1945 tegen het b- en C-type.
Je hebt verschillende soorten vaccins tegen het griepvirus. De meest gebruikte is een waterig geĆÆnactiveerd vaccin. Dat is een vaccin wat alleen uit dood virusmateriaal bestaat. Je krijgt dit materiaal in je lichaam en je lichaam gaat dan afweerstoffen opbouwen tegen het ā€˜echte’ griepvirus.
Er wordt ook gevaccineerd met levend of verzwakt virusmateriaal. Maar deze manier van vaccinatie zorgt vaak voor bijwerkingen en het geeft maar een bescherming van 50 tot 70%. Bij dood virusmateriaal ligt de bescherming rond de 95%.
Vaccinatie tegen griep met een dood vaccin heeft haast geen bijwerkingen. De kans dat je ziek wordt is heel klein en als je ziek wordt krijg je nooit het virus in zijn echte vorm.
Bescherming na de vaccinatie duurt een jaar. Je zou je dus eigenlijk elk jaar opnieuw moeten laten inenten.
Zodra er nieuwe vormen van het influenza virus worden ontdekt wordt via speciale influenzacentra de samenstelling van de nieuwe soort doorgegeven en zo worden de bedrijven die vaccins produceren op de hoogte gesteld van een nieuwe ziekteverwekker en kan de ontwikkeling van een nieuw vaccin beginnen.
Vaccinatie gebeurt voornamelijk gewoon met een injectienaald, maar er bestaat ook een injectiepistool.
Ook is er een neusspray die je tegen het virus beschermt.
Vaccinatie is niet verplicht, maar voor sommige groepen mensen worden wel geadviseerd om gevaccineerd te worden.

Bijvoorbeeld mensen die tot de risicogroepen behoren. Maar de regering adviseert ook bedrijven aan om hun werknemers te laten vaccineren om zo een massa ziekteverzuim te voorkomen. Ook ambtenaars die in belangrijke openbare instellingen werken worden vaak ingeƫnt omdat ze niet gemist kunnen worden. Voor ziekenhuispersoneel is het haast noodzakelijk om zich te laten vaccineren, want het krijgen en verspreiden van griep gaat erg snel in een ziekenhuis.
Punt 9; De griepprik.

Het meest voorkomende vaccin is de griepprik. Dit vaccin wordt elk jaar opnieuw bij vele mensen ingespoten. Het bestaat uit kapotte en dode virusdeeltjes die het lichaam stimuleren antilichamen te maken. De samenstelling van deze virusdeeltjes wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Deze organisatie verzamelt informatie over virussen die door 110 Nationale Influenza Centra over de hele wereld waargenomen zijn. Uit deze informatie stellen ze een vaccin vast voor het komende jaar.
De dosis is 0,5 ml per persoon en het werkt na twee weken. Binnen die twee weken kun je nog wel de griep krijgen maar de gevolgen worden door het vaccin verminderd. Veel bijwerkingen heeft het vaccin niet; soms veroorzaakt het een geĆÆrriteerde plek op de huid maar dat is binnen 2 dagen weer over. Een paar zeldzame klachten zijn hoofdpijn, verhoging van lichaamstemperatuur en lusteloosheid.
De griepprik brengt nogal wat kosten met zich mee. Voor de risicogroepen worden deze vergoedt door de zorgverzekeraars. Voor de personen waarvoor het aangeraden wordt om de griepprik te nemen, zijn ze zelf voor de kosten aansprakelijk. Bij bedrijven die het nodig vinden hun werknemers in te enten, ze de kosten natuurlijk voor de werkgever.

REACTIES

L.

L.

'Dit zijn virussen die het enzym genaamd reverse transcriptase kunnen omzetten in DNA, waardoor het virus kan worden opgenomen in het DNA van zijn gastheer.'
Deze zin moet worden;
'Dit zijn virussen die met behulp van het enzym reverse transcriptse, RNA om kunnen zetten in DNA, waardoor het virus-DNA opgenomen kan worden in het
DNA van zijn gastheer.'


19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.