Afghanistan

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 5e klas vwo | 1289 woorden
  • 29 april 2009
  • 470 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
470 keer beoordeeld

Afghanistan

Inleiding:
Onze spreekbeurt gaat dus over Afghanistan. (google earth)
We beginnen met een korte inleiding.

Afghanistan of tewel, de Islamitische Republiek Afghanistan. Is een republiek in centraal Azie met ongeveer 30 miljoen inwoners. Het grenst onder andere aan Iran, Turkmenistan, Pakistan en Oesbekistan. De hoofdstad is Kaboel met ongeveer 3 miljoen inwoners.
Het is een Islamitische Republiek met een centrale regering. De huidige president van Afghanistan is Hamid Karzai. Hij is staadshoofd sinds juni 2006.

De bevolking van Afghanistan bestaat voor 99% uit Islamitische gelovigen. Dit kan je onder verdelen in het soenisme en het sjiisme. De sjiisten geloven strenger. Zo als de gereformeerde strenger geloven dan de rooms-katholieken.

Inhoud:
• Landschap & klimaat
• Geschiedenis & Politiek
• Cultuur
• Religie
• Interview

Landschap&klimaat:
Het klimaat verschilt sterk, dit komt omdat het land zo groot is. Afghanistan heeft vooral een continentaal steppeklimaat. Dit betekent dat het droge, hete zomers en koude winters heeft. In het noorden en in het zuiden is er een woestijnklimaat, maar in het zuiden is er ook nog een steppeklimaat. Hier tussenin ligt een berggebied, wat van noordoost naar zuidwest loopt. De meeste regen valt in het oosten en in de bergstreken.
Alleen in het noordoosten ligt een groot bosgebied. In de bergen is die bosbedekking door de mens erg verminderd, voornamelijk door de veeteelt.

De fauna van Afghanistan is erg gevarieerd, dit komt voornamelijk door het verschil in landschap. Op de steppen komen gazellen voor, in de bergen leven wilde geiten en schapen met als roofvijand de sneeuwpanter. De sneeuwpanter is een zeer bedreigde diersoort. Ook de lammergier komt nog in onherbergzame streken voor.

Geschiedenis:
Het gebied van Afghanistan was altijd te arm en te weinig productief tot het
tot een groot rijk uitgroeide.
Afghanistan werd aan het einde van de 19e eeuw pas gevormd door 2 machtige
landen: Groot-Brittannië en het tsarisch rusland. In 1947 was er al een
Afghanistan maar door dat er veel discussies over land bemachtiging waren,
viel het land alweer weer bijna uit elkaar.

Afghanistan heeft veel verschillende leiders gehad doordat ze vermoord
werden of dat ze door ouderdom dood gingen of aftraden door
onderdrukking. Ammanoelah Khan Was een van de belangrijkste leiders uit het
begin van de 20e eeuw. Hij wou modernisering; hij ging de westerse kleding
verplichten, burka en hoofddoek werden niet meer verplicht, kinderen moesten
verplicht naar school en er kwamen gemengde scholen . De islamitische
streiders met als rebbelen leider Habiboellah waren het niet eens met de
modernisering . Khan moest aftreden en zo snel mogelijk het land verlaten.

Sinds de oorlog met de Sovjet-Unie van 1979-1988 was Afghanistan een strijdtoneel geworden van verschillende vechtpartijen. Men ging zich verzetten tegen de Sovjets. Na verloop van tijd kwamen er verschillende groepen die ook tegen elkaar gingen vechten. In 1992 liet de Taliban voor het eerst van zich horen. De Taliban is opgericht door een groep studenten met als leider van Mullah Mohammed Omar in Afghanistan.

In de jaren ‘90 rukten de Talibanstrijders steeds verder noordwaarts op. Ze bezette de stad Herat, en ze werden door de Afghanen als bevrijders binnengehaald. Later werd ook Kaboel ingenomen. Hierbij werd voormalig president uit een VN-gebouw gesleurd en opgehangen. De regering trok zich terug naar het noorden. Hierdoor ontstond een patstelling, de Taliban aan de ene kant als een soort heerser over het land, maar aan de andere kant Noordelijke Alliantie, gesteund door de Russen, in het noordoosten stand hield. Mohammed Omar (leider Taliban) vormde Afghanistan om tot een streng islamitisch land. De Taliban verplichtte bijvoorbeeld het van top-tot-teen bedekkingen voor vrouwen (burqa\'s). Lijfstraffen zoals amputatie, verminking en zweepslagen werden ingevoerd, en de bevolking van Kaboel werd verplicht executies in het voetbalstadion bij te wonen.

Afghanistan werd een broeinest van fundamentalisme en terrorisme. De internationale terrorist Osama bin Laden kon hier onderdak vinden voor zichzelf én voor de opleidingskampen van zijn organisatie al Qaida.

De Taliban en al Qaida raakten zo verweven met elkaar, dat na de terroristische aanslagen op 11 september 2001 op het World Trade Center de Taliban weigerden om Osama bin Laden uit te leveren. Daarna verklaarde de VS de Taliban de oorlog, en de oorlog in Afghanistan uitbrak. Alle bondgenoten trokken zich terug of liepen over.
De Taliban trok zich terug in de bergen maar bleef steeds actief is en sommige delen van het land controleert het nog steeds de bevolking.

cultuur
-Kleding: in Afghanistan is er een tijd geweest toen de burqa en hoofdoek niet meer verplicht waren en juist de westerse kleding wel. Maar dat was weer afgeschaft door radicale leiders die aan de macht kwamen. De kleding nu bestaat uit simpel: een jurkje met broek, hoofddoek.
De volksdans kleren zijn heel kleurijk. (zoals deze, laten zien)

- Eten: In Afghanistan eten de mensen elke dag, bijna elke maaltijd warm en heel uitgebreid. Bijv. ’s Middags warm; rijst, vlees, groente, aardappelen enz.. en daarna een zoete gerecht.
Voorbeelden van gerechten zijn: * Sambosa: dient als voorgerecht, gevulde bladerdeeg.
*Bulanee: kan altijd gegeten worden, tussendoor of als hoofdgerecht; warme gevulde broodjes. Aan het einde van de presentatie delen we trouwens eten uit.

- muziek: muziek is en blijft een belangrijke factor in de cultuur van de Afghaanse bevolking. Zelfs toen de muziek verboden was door de Taliban en al de radio’s e.d. het land uit moesten blijft muziek voortbestaan. Een hele bekende zanger is Ahmad Zahir, hij werd daar gezien als een Elvis Presley. Hij was en is nog steeds populair, maar helaas is hij vermoord…

2 bekende instrumenten zijn de:
* tabla: een soort slaginstrument die vaak wordt gebruikt bij de volksdans.
* Rabab: Is een soort toetsinstrument die vaak wordt gebruikt bij rustige liedjes.(laten zien)

Religie:
Geloof:
Een belangrijk aspect in Afghanistan is de godsdienst: bijna alle inwoners
zijn moslim. De meerderheid is soenniet die bestaan uit 85%. De andere helft is sjiiet: 15%. Het verschil tussen Soennisme en Sjiïsme is niet zo groot. Soennisme wijkt op bepaalde punten af van dat van de Sjiïsme: onder meer de ‘Al Mahdi’
dit is een persoon van wie in sommige islamitische stromingen verwacht wordt dat
hij volgens profetieën aan het einde van de tijden komt die de ongelovigen
zal vernietigen en een vrederijk op aarde zal oprichten, en de rol van de
Imam, voor soennieten niet veel meer dan de leider van het vrijdagse gebed in
de moskee.

Je kunt je pas een moslim noemen als je je aan de 5 zuilen houd:
1. Geloofsbelijdenis
2. Het Gebed
3. Armenbelasting
4. Vasten
5. De Bedevaart

Feestdagen:
binnen de Islam zijn er eigenlijk maar 2 feestdagen: suikerfeest en offerfeest. De overige dagen zijn gedenkdagen. Wij gaan alleen in op de suikerfeest.

Suikerfeest (Ied al-fitr):
Het suikerfeest is een 3 dagen lang durend feest op het einde van de ramadan (vasten. Het feest dankt zijn naam aan het feit dat er veel snoep en suikerwaren aan tafel worden gebracht. Het suikerfeest heeft een belangrijke betekenis binnen ons geloof, maar ook binnen de dagelijks leven. De mensen geven dan eten aan de arme moslims uit het dorp (stad). Het is een steun voor hen om het feest te vieren zoals iedereen.
De ouders kopen nieuwe kleren voor hun kinderen en geven hun meer zakgeld. De kinderen worden extra verwend. De volwassenen bezoeken elkaar. Als er ruzie was, wordt dit tijdens het suikerfeest bijgelegd en vergeten. De deuren worden opengezet voor alle bezoekers. Na een maand ramadan is het eindigen van het vasten een bijzondere viering.

Bidden: tijdens het bidden zijn de vrouwen helemaal bedekt: en doek dat het hoofd bedekt en een lange pantalon en een jurk met lange mouwen dat de armen en benen bedekt. De mannen moeten alleen een soort fez op. Bij het bidden gebruiken ze een ketting met allemaal kralen als ondersteuning.(Ps.laat ketting en kleren zien)
De moskee wordt het drukst bezocht op vrijdag dat is hetzelfde als de zondag.

Interview:
Interview met een vluchteling uit Afghanistan.

REACTIES

S.

S.

vet cool

12 jaar geleden

Z.

Z.



wwo,.wat leuke spreekbeurt ik ga dit zeker gebeurken

11 jaar geleden

I.

I.

ik bn ook afghaan t klopt allemaal alleen boelanie isgeen gevulde broodje maar gevulde deeg maar tog een hele goeie werkstuk:)

12 jaar geleden

A.

A.

echt een leuke werkstuk , k ga een beetje hulp gebruiken met deze werkstuk voor mijn werkstuk het gaat ook over Afghanistan. p.s k ben ook een afghaan

12 jaar geleden

S.

S.

ik vind heel super .....

12 jaar geleden

M.

M.

ik gebruik het voor mijn presentatie. Het was interessant werkstuk. :)

12 jaar geleden

A.

A.

Wow, dankjewel voor je informatie. Ik wist natuurlijk wel veel van Afghanistan want ik ben ook een afghaan, maar jij hebt ook dingen geschreven die ik zelf nog niet eens wist dus dankjewel.

P.S: De jongen ( ik ) had gelijk. Boelanie is geen gevulde broodjes maar gevulde deeg.

12 jaar geleden

M.

M.

spreekbeurt over afghanistan is de beeste

11 jaar geleden

M.

M.

Ik kom van afghanistan en het wel indrukwekkend dat mensen zo veel over dit onderwerp willen weten dat betekent heel veel voor me

11 jaar geleden

A.

A.

heel mooie spreekbeurt ik ga dit gebruiken om een powerpoint te maken ty :)

11 jaar geleden

G.

G.

Oja helemaal vergeten ik vindt boelanie het lekkerst

11 jaar geleden

R.

R.

ik ben ook afghaans goede info klopt allemaal
maar boelanie is geen gevulde broodjes het is gevulde deeg

11 jaar geleden

A.

A.

Afghanistan Zenda Bad !!!!!! (dat betekent lang leven afghanistan voor de mensen die dat niet weten)
Het is een goede presentatie maar je kon meer vertellen over Attan ;)
P.S ik ben een afghaan

11 jaar geleden

F.

F.

leuk ik ga mijn spreekbeurt over houden

10 jaar geleden

M.

M.

ten 1ste de Taliban is opgericht in pakistan en ten 2e ze zijn opgericht door de cia

10 jaar geleden

L.

L.

wauw echt super gaaf zeg omg

10 jaar geleden

R.

R.

vet cool man ik wist dat niet man. Ik weet wel paar dingen die ik gelezen heb. Maar ik heb nog wat geleerd over Afghanistan mijn land schat.

9 jaar geleden

A.

A.

Ik ben zelf moslim en ik vind hem heel goed :-)

9 jaar geleden

I.

I.

beetje racistiesch vind je niett

9 jaar geleden

F.

F.

bolanie is deeg rol; niet broodje maar thankx very much voor hulp ik kan het goed gebruiken . P.S -> ik ben afghaan

8 jaar geleden

Z.

Z.

ik heb een vraagje dus mijn vraag is ben jij ook een afghaan of niet?
p.s. ik ben ook een afghaan

6 jaar geleden

H.

H.

Heel goede spreekbeurt Ik ben ook Afghaans De koning van vroeger was mijn overovergrootvder

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.