Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Verpleegkundige

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Sectorwerkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 3484 woorden
  • 19 maart 2008
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 7
65 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
Inhoud.

» Deelvaag 1: Welke opleidingen heb ik nodig?
» Deelvaag 2: Wat is de mening van mensen die dit beroep uitoefenen?
» Deelvraag 3: Welke handelingen moet je doen?
» Deelvraag 4: Wat is het verschil tussen verzorgende, verpleegster en arts/dokter?
» Deelvraag 5: verslag meeloop dag
» Conclusie
» Bronnen

Deelvraag 1:
Welke opleidingen heb ik nodig?

Om verpleegkundige te worden heb je minimaal een MBO-4 Verpleegkundig Diploma nodig. Deze opleiding duurt 4 jaar en daarna kun je aan het werk. Ook kun je verder gaan leren op de HBO. Als je na je MBO diploma gaat werken kun je aan de slag bij: GGZ-Instellingen, kinder- en (jeugd) psychiatrische instellingen, instellingen voor verslavingszorg en natuurlijk gewoon verpleegster in het zieken huis.

Om de MBO-4 Verpleegkundig opleiding te gaan doen moet je ook eisen in je pakket hebben.

-vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg met doorstoomvoorwaarden
- lbo- of vbo-diploma met alle vakken op C-niveau
- mavo-diploma met minimaal 4 van de volgende vakken op D- niveau: Nederlands, Engels, Duits, Frans, economie, wiskunde
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
- gelijkwaardig diploma
- verwante beroepsopleiding op niveau 2 met doorstoommodules en een positief advies

je kunt BBL (beroeps begeleidende leerweg) of BOL (beroeps opleidende leerweg) gaan doen. BBL houdt in dat je 4 dagen in de week werkt en 1 dag in de week naar school gaat. BOL betekend dat je 5 dagen in de week naar school gaat en in verschillende periodes stages loopt.

De verschillen tussen BOL en BBL:

Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) Beroepsopleidende Leerweg (BOL)
LeerlingplaatsJe hebt een leerlingplaats bij een erkend leerbedrijf. StageplaatsJe hebt een stageplaats bij een bedrijf of organisatie.
Meer praktijk dan schoolDe verdeling praktijk-school is 60-40. Als je als leerling in een bedrijf begint, weet je nog niets van de praktijk. Je springt er middenin! Meer school dan praktijkDe verdeling praktijk-school is 30-70. Als je als stagiair begint, heb je op school al een aantal praktijkvakken gehad. Daar weet je dus iets van af. Maar je hebt nog geen of nog maar weinig werkervaring, dus dat is nieuw!
Voorkeuren BBL-ersMensen die voor de BBL kiezen, hebben een voorkeur voor praktisch leren en direct op de werkplek beginnen. Voor een aantal is dit om financiële redenen ook de enige manier om een opleiding te kunnen doen. Voorkeuren BOL-ersMensen die voor de BOL kiezen, hebben een voorkeur voor theoretisch leren. Ze gaan liever eerst naar school en daarna aan het werk.
Doelgroep BBL:· mensen die al (gedeeltelijk) een opleiding hebben gedaan en nu verder willen leren;· mensen die van beroep willen veranderen;· mensen die op oudere leeftijd willen starten op arbeidsmarkt; · mensen die door gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid reïntegreren vanuit een ander beroep. Doelgroep BOL:· vooral schoolverlaters.
LeerarbeidsovereenkomstBij deze overeenkomst zijn drie partijen betrokken: jij, het bedrijf en het ROC. Je bent in dienst van het bedrijf. Je krijgt een salaris en een studiekostenvergoeding. Je valt ook onder de CAO van het bedrijf. StageovereenkomstBij deze overeenkomst zijn drie partijen betrokken: jij, het bedrijf en het ROC. Je bent niet in dienst van het bedrijf. Je krijgt geen salaris maar een stagevergoeding en vergoeding van eventuele reiskosten. Hier zijn richtlijnen voor, maar je moet je vergoeding altijd even bespreken met het bedrijf waar je stage gaat lopen.
BegeleidingIn het bedrijf word je begeleid door een praktijkopleider, op school door een studiebegeleider. BegeleidingIn het bedrijf word je begeleid door een praktijkopleider, op school door een studiebegeleider.

Deelvaag 2:
Wat is de mening van mensen die dit beroep uitoefenen?

Hoe denken verpleegkundige over het werk? salaris? Of de samenwerking tussen artsen en verpleegsters? Op verschillende forum’s heb ik verhalen gehaald en gelezen. Om te laten zien hoe verpleegkundige er zelf over denken. Wand volgens de scholen (ROC) is het zo’n super beroep, maar helaas hebben de mensen die verpleegkundig zijn een laag salaris. Onder de verhalen heb ik een conclusie getrokken over wat de gemiddelde mens vind over de gezondheidszorg.

------------------------------------------------------------------------------
Ik ben ook verpleegkundige in en prefireer ziekenhuis. Met het geld dat ik verdien(en dat van mijn partner, ook in de zorg werkzaam) kunnen we op zich prima rond komen. MAAR: we moeten als verpleegkundigen veel te veel doen voor dit geld. We dragen heel veel verantwoordelijkheid en dat wordt absoluut niet beloond.

De werkdruk neemt ook bij ons steeds meer toe. Management verwacht dat we wel een stapje harder rennen en ondertussen valt de 1 na de ander uitgeput neer. Ik heb nu 10 jaar mijn diploma(HBO-V) en besef me heel goed dat ik dit werk ook echt niet tot mijn 60ste ga volhouden(niet op deze afdeling in elk geval en dat wil ik ook helemaal niet).

Aan het eind van een werkdag bekruipt me regelmatig het gevoel dat ik helemaal geen kwaliteit van zorg heb kunnen leveren. En daar bedoel ik dan mee: geen TIJD meer hebben voor de patienten. Schrijnend. De patienten die er het minst slecht aan toe zijn, krijgen de minste aandacht.

In de avonden werken we met zijn 4-en op 35 patienten. 's Nachts zijn we met z'n tweeen.

Triest heel triest....en geen hond die straks de zorg meer in wil door het slechte loon. Hoe moet dat als straks onze ouders oud zijn en zorg nodig zijn. En hoe zal het wel niet zijn als wij oud zijn?

Josje
------------------------------------------------------------------------------
Josje daar ben ik het helemaal mee eens. Maar ik snap daarom niet dat je op het andere topic (over rooster aanpassen aan kinder opvang) vindt dat het regelen van kinderopvang met een onregelmatige baan het probleem van de werknemer zelf is. Het beroep is al zo vreselijk onaantrekkelijk voor jonge mensen laten we dan alsjeblieft degene die het nog wel leuk vinden proberen te behouden en dus het rooster voor iedereen (ook de mensen zonder kinderen) zo plezierig mogelijk te maken.
Overigens werkt mijn man ook op de i.c. en verdient netto 100 euro meer dan ik. Ik heb me ook wel gespecialiseerd maar deze opleiding duurde maar een half jaar (en ben daarna in salaris niet vreselijk veel omhoog gegaan). En inderdaad op een gespecialiseerde opleiding is de werkdruk echt een stuk lager en deel je de verantwoording met meer mensen. Al wordt er in acute situaties wel veel meer van je verwacht.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ik ben het met je eens, het salaris staat niet in verhouding met de verantwoording die je hebt. En zeer zeker niet met wat de artsen en specialisten verdienen! Mijn dochter is ook verpleegkundige, ze werd helemaal depressief van de diensten die ze draaide, 1 vroege 7 tot 3, 1 late 3 tot elf, en dan de nachtdienst erachter aan 11 tot 7 uur s morgens!
Ze had totaal geen sociaal leven meer! Dat was het eerste jaar na het behalen van haar bachelor dat ze werkte! Ze werkte ook op de chirugische afdeling waar 26 patienten lagen die de dag ervoor geopereerd waren. En dan met zijn tweeen de nachtdienst draaien.
Maar goed, ze heeft het een half jaar gedaan, kon toen de studie doen voor nierdyalyse, en werkt nu hele makkelijke shifts van 7 to 3 of van 3 tot 8 's avonds geloof ik en het betaald ook nog beter.

Dat is wel weer een voordeel van het werk, dat er heel veel mogelijkheden zijn om vooruit te komen.
Ik werk ook in het ziekenhuis (chirurgische afdeling) en vind ook dat we weinig verdienen als je kijkt naar verantwoordelijkheden en werkdruk. Momenteel weer flinke bezuinigingen bij ons: vacaturestops (terwijl we al te weinig verpleegkunidgen hebben op de afdeling), diensten inkorten maar wel dezelfde hoeveelheid werk moeten doen, zowel in de dagdienst als in de late dienst een verpleegkundige moeten inleveren!!
We hebben een afdeling met 38 bedden. We horen in de dagdienst 1 op 6 te draaien. 1 op 8 en 1 op 10 (!!) zijn tegenwoordig echter 'normaler' dan 1 op 6!! Aandacht voorde patiënt schiet er gewoon bij in. De meest zieke patiënten probeer je de zorg te geven die ze hard nodig hebben, en bij de rest van de patiënten 'hoop' je soms maar dat het allemaal goed blijft gaan (omdat je gewoon geen tijd voor ze hebt!). In de late dienst zijn we met 4 (waarvan minimaal 1 leerling , in het weekend met 2 vpk en 1 leerling en moeten we de keuken er ook zelf bij doen) en in de nachtdienst met 2.
Artsen zijn erg makkelijk in het afschuiven van taken naar de verpleging. Gelukkig zijn wij een afdeling waarbij echt door de verpleging gezegd wordt dat wij niet van plan zijn om dat allemaal te gaan doen, omdat we geen tijd hebben, er niet voor betaald worden, het onze taak niet is. En het afdelingshoofd steunt ons daarin!!

Klopt Robin, en eigenlijk is dat niet helemaal eerlijk. Zoals ik al eerder zei hebben ze 't op de ic bij m'n man best goed voor elkaar, terwijl op andere afdelingen verpleegkundigen dus wel stukken minder verdienen en veel meer werk moeten verzetten. Die salarissen zouden dus best omhoog mogen (van hem natuurlijk niet omlaag, haha!). Oké, de ic-opleiding is niet iets wat je moet onderschatten, maar de werkdruk op andere afdelingen ligt vaak veel hoger en daarom zouden die mensen ook wel meer mogen verdienen

Het salaris is dus een zwaar min punt in het vak ik heb het even opgezocht en het ligt rond de €1600,- bruto. Veel mensen kiezen voor de zorg om mensen te helpen maar, ze beulen zichzelf af. Vooral doordat veel ziekenhuizen bezuinigen. Er is haast geen tijd meer om er voor de patiënten te zijn. Alles in het ziekenhuis word er op ingericht om zo snel mogelijk mensen weer uit het ziekenhuis te krijgen. Eerder was het zo dat er een verpleegster was voor 6 patiënten nu is het eerder 1 verpleegster op 8 of 10 patiënten. Ook denken artsen dat verpleegkundige een soort van slaafjes zijn en schuiven veel klusjes op verpleegster’s af.

Deelvraag 3:
Welke handelingen moet je doen?

Een verpleeg(er/ster) word er voor opgeleid om een arts te assisteren. Hierbij hoort de basis zorg zoals, wassen, eten en drinken geven, aankleden en douche. Verder hebben verpleeg(ers/sters) de taak om wonden te verzorgen. Denk bij wonden aan: brandwonden, open vlees wonden, bot breuken) een verpleegster moet dus goed weten wat er moet gebeuren bij wat voor soort wond! Dit werk doen verpleeg(ers/sters) hetzelfde als verzorgende.

Maar verpleeg(er/sters) doen meer. Ze mogen ook medische apparaten aansluiten op mensen. Bij menselijke apparaten moet je denken aan: een sonde (als een persoon niet in staat is om zelf te eten word er vloeibare voeding gegeven aan dit persoon. Dit gaat via een slangetje en kan via de neus of huid geplaatst worden) en katheters (als iemand geen melding meer krijgt van de hersenen dat de blaas vol zit word er een slangetje in de blaas bevestigt met aan het einde een zakje daar word dan de urine na toe gepompt) ook mogen verpleegsters injecteren (spuiten).

Hieronder staan alle handelingen die een verpleeg(er/ster) moeten/mogen uitvoeren.

Sondevoeding toedienen, verzorgen maagsonde, verzorgen stoma, verzorgen blaaskatheter, verzorgen suprapubische katheter, medicijnen uitzetten/registreren/toedienen, injecteren (intramusculair, intracutaan, subcutaan, intraveneus), perifeer infuus inbrengen, lavementen toedienen, oplossingen en verdunningen maken, tracheacanule verzorgen, tracheastoma verzorgen, uitzuigen ('aspireren') van de keel, de mondholte en de onderste luchtwegen, zuurstof toedienen, aerosol toedienen, bloed en bloedproducten toedienen, wondverzorging, hechtingen verwijderen, tampons verwijderen, wonddrains verwijderen, lichaamstemperatuur regelen, parenteraal vloeistoffen toedienen, katheteriseren van de blaas, maagsonde inbrengen, een ECG afnemen en interpreteren, observatie van personen met continue monitoring, toezicht houden op spuitpompen, orgaanspoelingen uitvoeren, venapunktie, hielprik, monsters verzamelen, reanimeren.

Een verpleeg(er/ster) heeft dus veel verantwoordelijk heden. Om te zorgen dat dit allemaal goed gaat werken ze met protocollen. Een protocol is een boek waar in staat hoe die handelingen in zijn werk gaan. Op de volgende blz. zie je een voorbeeld van een protocol. Een protocol is heel belangrijk voor verpleeg(er/ster’s). Als er een handeling is moeten ze ook altijd volgens het protocol te werk gaan!

Protocol

Toedienen van sondevoeding in bolus met behulp van een systeem

Let op!
Dit is een Risicovolle Handeling
De handeling mag alleen worden verricht door een bevoegd persoon en in opdracht van een arts.

Doel
1. Het voorkomen (of verbeteren) van (al opgetreden) complicaties van ondervoeding door verbetering van de voedingstoestand,
of
2. Het op peil houden van de voedingstoestand tijdens een (kritische) ziekteperiode met een te verwachten herstel.

Algemene opmerkingen
- Alvorens overgegaan tot of gestart wordt met het geven van voeding via een maag-neussonde / voedingkatheter, vindt er overleg plaats tussen de arts, cliëntbegeleider, cliënt en / of diens wettelijke vertegenwoordiger en andere teamleden.
- De arts besluit, na overleg, tot het voorschrijven van deze voedingswijze.
- De diëtist stelt een advies op over de samenstelling, hoeveelheid en opbouw van deze voeding (-swijze). Zie ook opbouwschema 1 en 2
- Bij afwezigheid van de diëtist adviseert de arts, met behulp van het opbouwschema.
- De cliëntbegeleider vult het voedingsplanformulier in met betrekking tot sondevoeding, na / in overleg met de diëtist.
- De cliëntbegeleider bestelt:
- De voorgeschreven voeding.
- De overige materialen.
- Zie ook indien van toepassing:
- Protocol mondverzorging
- Protocol inbrengen van neus / maagsonde
- Protocol inbrengen gastrostomiekatheter
- Protocol medicijnen toedienen via een voedingssonde / katheter
- Protocol omgaan met sondevoeding
- In principe wordt alle voeding tussen 07.00 en 21.00 uur gegeven ( dus volgens normaal dag / nachtritme).

Benodigdheden
- Standaard of ophangrek
- Flessenhouder
- Schone 500 ml fles of container, waarin voorgeschreven voeding of een fles met kant-en-klare voeding.
- Toedieningssysteem: bijvoorbeeld Flocare universal
- 10 ml à 20 ml Spuit
- Kochertang of klemmetje
- Afsluitdopje of katheterstopje
- Stethoscoop

Voorbereiding
- Doe sieraden af
- Handen wassen
- Zorg voor privacy
- Vertel de cliënt het doel van de handeling en wat er gaat gebeuren, of indien deze dit niet kan begrijpen: noem de naam van de cliënt en maak duidelijk dat er iets gaat gebeuren.
- Leg alle benodigdheden op een dienblad.

Werkwijze
- Zet of leg de cliënt in de juiste houding (zittend / halfzittend)
- Controleer of de sonde goed in de maag zit door ongeveer 5 ml lucht in te spuiten en tegelijkertijd met de stethoscoop op het maagkuiltje te luisteren.
- Controleer de voeding (soort, hoeveelheid en houdbaarheidsdatum).
- Schud de voeding gedurende ongeveer een halve minuut om, door de fles om te zwenken
- Spoel het toedieningssysteem om en sluit de rolregelklem.
- Plaats de flessenhouder over de gevulde fles of, indien van toepassing, plaats de container.
- Plaats het toedieningssysteem (spike en caps) op de fles of container.
- Keer de fles of container om en hang deze aan de standaard / haak.
- Vul de druppelkamer voor 1/3 deel door er zachtjes in te knijpen.
- Leg een bescherming onder het aansluitstukje van de sonde in verband met mogelijk morsen van de voeding.
- Open de rolregelklem en verwijder het afsluitdopje van het toedieningssysteem.
- Laat het toedieningssysteem vol lopen met voeding en sluit de rolregelklem weer.
- Sluit het systeem aan op de sonde.
- Start het toedienen van de voeding met het open draaien / zetten van de rolregelklem op de gewenste doorloopsnelheid.
- Controleer regelmatig of de voeding op de gewenste snelheid inloopt.
- Als de voeding doorgelopen is, de rolregelklem sluiten en het toedieningssysteem van de sonde ontkoppelen en met een spuit 10 à 20 ml water naspuiten in de sonde.
- Sonde afsluiten en controleren of sonde nog voldoende gefixeerd zit.
- De cliënt (bij de naam noemen) vertellen dat de handeling klaar is.
- Fles of container en toedieningssysteem direct doorspoelen met water (boven een schone / aparte spoelbak) en hangend bewaren tot de volgende voedingstijd (maximaal 24 uur gebruiken).

Complicaties
- Obstipatie of diarree
- Misselijkheid en / of braken
- Verstopping van de sonde
- Aspiratie van de voeding
- Druk in de sonde (door bijvoorbeeld gasophoping en / of spasmen)
- Mondproblemen.

Mag zelfstandig worden verricht door
Verpleegkundige is bevoegd
Anderen als men beschikt over een bekwaamheidsverklaring

Deelvraag 4:
Wat is het verschil tussen verzorgende, verpleegster en arts/dokter?

Een verzorgende helpt mensen die verstandelijk gehandicapt zijn en kinderen en bejaarden. Ze moeten onder anderen helpen bij het eten, ze wassen, medicijnen geven, de stagiaires helpen en het opstellen van een zorgplan. Ze overleggen ook bij het behandelen met de artsen, verpleegkundigen en de deskundigen.
Verpleegkundige is iemand die een hoge opleiding heeft gehad voor het uitvoeren van verschillende verpleegkundige vragen. Ze houden zich met verschillende dingen bezig o.a. de mensen wassen, weer aankleden, en verschonen, de wondverzorging. Een verpleegtechnische handeling is het inbrengen bij een patiënt van een katheter. Ze moeten ook de mensen begeleiden. Bijv. als de patiënt ziek is of een patiënt een operatie moet ondergaan. Een verpleegkunde werkt op verschillende locaties. Ze kunnen werken in een ziekenhuis, in rusthuizen. De basistaak van een verpleegkundige is toch spuiten geven aan de patiënt, de wondverzorging, bloed afnemen, infuustherapie, de medicijnen klaar leggen.
Als je naar de dokter/Arts gaat wil hij je eerst onderzoeken zodat hij een beter beeld krijgt wat voor een klacht je hebt. Hij gaat je dan lichamelijke onderzoeken wat je precies voor een klacht hebt. In het laboratorium gaan ze je bloed onderzoeken of je ontlasting wat er precies met je aan de hand is. Dan kunnen ze aan je bloed zien wat je precies hebt. Bijvoorbeeld als je last hebt van buikpijn of diaree kunnen ze zien of je misschien wel de ziekte hebt van Crohn. Ze kunnen niet aan je bloed zien dat je die ziekte hebt maar ze kunnen wel zien of je bloedarmoede hebt of ergens anders een ontsteking bijvoorbeeld. Een arts of dokter is de een van de hoogste opleiding die je kunt hebben voor het onderzoeken van de mens( daarboven staan de chirurgen natuurlijk). Als de arts heeft onderzocht wat er met je aan de hand is dan gaat hij een respect voor je uitschrijven een medicijn om je te helpen om daar vanaf te komen. Je hebt verschillende soorten artsen. o. a. een huisarts, en een arts in het ziekenhuis.
Een Chirurg voert de operaties uit. Je hebt verschillende soorten chirurgen. Je kunt je namelijk ook nog specialiseren. Dat betekend dat je van een bepaald deel van het lichaam heel veel weet. Een chirurg word meestal ingeschakeld bij zeer moeilijke/gevaarlijke operaties (bijvoord een tumor).

Conclusie
Wat houd verpleegkundige zijn in?

Een verpleegkundige is een zeer afwisselend en verantwoordelijk beroep. Als verpleegkundige mag je veel handelingen bij mensen verrichten. Natuurlijk heb je de basis zoals verschonen,verzorgen, wondverzorging en eten en drinken brengen maar dat zou een verzorgende ook mogen doen. Het verschil tussen die twee zijn de medische handelingen. Kateters, sonde’s zijn een voorbeeld van die medische handelingen. Je kunt verpleegkundige worden met een MBO-4 verpleegsters opleiding. Deze opleiding duurt 4 jaar en kan op BOL of BBL worden gegeven. BOL betekend dat je 5 dagen in de week na school gaat en 3 stage’s periodes hebt. BBL houdt in dat je 4 dagen van de week werkt en 1 dag van de week na school gaat.

Nederland vergrijst. Hierdoor ontstaat een groot probleem. Er gaat steeds meer geld naar verpleeghuizen en dus minder na ziekenhuizen. Daardoor moeten veel ziekenhuizen bezuinigen en krijgen verpleegsters steeds meer patiënten. Eerder was het ongeveer dat een verpleegster zes patiënten had maar nu is het eerder een op tien. Het loon van verpleegkundige is ook niet heel hoog ongeveer €1600,- bruto hier moet dus je gas,licht,huur,water(enz.) nog vanaf. Veel verpleegkundige klagen hierover. Ook klagen de verpleegkundige over de samenwerking met artsen. Artsen zijn snel geneigd om klusjes op de verpleegsters af te schuiven.

Bronnen

http://www.gelreziekenhuizen.nl/smartsite.dws?ch=GZH&id=37
http://www.gelreziekenhuizen.nl/smartsite.dws?ch=GZH&id=82
http://www.gelreziekenhuizen.nl/smartsite.dws?ch=GZH&id=74
http://jongeren.werk.nl/jongeren/werkenenleren/bllbol.asp
http://www.zorgforum.nl/forum/index.php?showforum=2
http://forum.viva.nl/forum/list_messages/7827
http://forum.viva.nl/forum/list_messages/7827/1
http://forum.viva.nl/forum/list_messages/7827/last
http://forum.viva.nl/
http://www.carrieretijger.nl/beroep/gezondheidszorg/medisch/verpleegkundige
http://www.scholieren.com/werkstukken/31313
http://www.scholieren.com/werkstukken/9933
http://staring.teletop.nl/tt/star/courses/07swl4t02.nsf
http://protocollen.dickshomepage.nl/sondevoedingnormaal.html
http://jongeren.werk.nl/jongeren/werkenenleren/bllbol.asp
http://www.roc.nl/default.php?fr=details&id=17&class=MBO
http://www.gobnet.nl/opleiding.php?id=99
http://www.ggzbuitenamstel.nl/index.php?fId=383
http://www.gelreziekenhuizen.nl/
http://www.gelreziekenhuizen.nl/smartsite.dws?ch=GZH&id=37
http://www.gelreziekenhuizen.nl/smartsite.dws?ch=GZH&id=72
http://www.gelreziekenhuizen.nl/smartsite.dws?ch=GZH&id=82
http://www.gelreziekenhuizen.nl/intranet/bestanden/afdelingen/opleidingbrochure%20MBO-BBL%202008-2009%20okt%202007%20jt.doc
http://www.gelreziekenhuizen.nl/smartsite.dws?ch=GZH&id=489
http://www.scholieren.com/werkstukken/9933
http://www.gelreziekenhuizen.nl/smartsite.dws?ch=GZH&id=76
http://www.dz.nl/ziekenhuis/287/index.html
http://www.dz.nl/ziekenhuis/289/index.html
http://www.dz.nl/ziekenhuis/289/679/opleiding-1.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Verpleegkundige
http://www.clifa.nl/ClifaProtocollen.html
http://home.scarlet.be/alain.dens/wet/lijst_verpleegkundige_handelingen.pdf
http://www.beroepspraktijkvorming.nl/333/default.aspx?showobject=229&showtarget=338
http://www.aventus.nl/portal/page?_pageid=355,1&_dad=portal&_schema=PORTAL
http://www.aventus.nl/portal/page?_pageid=355,439806&_dad=portal&_schema=PORTAL&p_search_string=verpleegkundige+4
http://www.graafschapcollege.nl/index1024.html
http://www.nivel.nl/pdf/pvv271%20Factsheetwensenvoorschrijven%20def.pdf

REACTIES

I.

I.

uhm waar is deelvraag 5? xD

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.