Wat is palliatieve zorg?
Bij palliatieve zorg gaat het om zieke mensen die niet meer te genezen zijn. Als geen genezing meer mogelijk is, kan echter nog wel veel en met name nog wel goede zorg nodig zijn. Palliatieve zorg is verzachtende zorg die de ziekte verschijnselen vermindert. Het latijnse woord ‘’Palium’’ betekend letterlijk mantel. Palliëren werd oorspronkelijk gebruikt voor: Met de mantel bedenken, voor iemand zorg dragen. Palliatieve zorg wordt gegeven door iedereen rondom de zieke, de zorg van iedereen moet een geheel vormen. De zorg grijpt in op alle aspecten van zowel ziekte als van de naasten. Palliatieve zorg is zeer veelzijdig en veel omvattend. Wanneer er geen genezing meer wordt verwacht wordt dus de zorg toegepast. Je probeert met deze zorg het leven van de zorgvrager zo aangenaam mogelijk te maken. Zowel op psychisch sociaal als op lichamelijk gebied. Een groot doel van deze zorg is het voorkomen dat de zorgvrager enige pijn ondervindt. Ook is het erg belangrijk de naasten van de zorgvrager te begeleiden. Palliatieve zorg is dus het meest gericht op het welzijn van een zorgvrager en daarbij de naasten in een ongeneselijke situatie.
Een andere benadering
Bij de overgang van het ziektebed naar het sterfbed moet serieus worden stilgestaan. Dot wordt niet door een moment bepaald, maar is een proces dat langzamerhand op gang komt en duidelijk wordt. Wanneer de behandeling van de ziekte te zwaar wordt voor de zorgvrager en het eigenlijk niet zoveel zin meer heeft wordt er nagedacht om over te gaan op palliatieve zorg. Er moeten gesprekken plaats gaan vinden tussen arts en familie (en eventueel de zorgvrager) over hoe het verder moet, of de zorg voor de ziekte nog zinvol is en of iedereen er achter staat om op palliatieve zorg over te gaan. De conclusie kan dan bijvoorbeeld worden; stoppen met de zorg rondom de ziekte, dus ook medicatie stop en eventueel voeding, dan zullen alle palliatieve mogelijkheden kunnen worden toegepast. Het is niet zo dat door de palliatieve zorg de symptoom behandeling veranderd, maar wel de intentie waarmee de zorg wordt gegeven. Bij een ziektebed staat alles gericht op de hoop voor de genezing. Bij het sterfbed is het streven naar een zo’n prettige mogelijke situatie voor de stervende zorgvrager. Voor de verzorgende is het soms moeilijk om over te gaan op palliatieve zorg, het dan ook zeer belangrijk dat de verzorgende door heeft dat het stoppen met het streven op genezing geen falen is. Zeker niet als er goede palliatieve zorg geboden gaat worden.
De rol van de verzorgende bij de palliatieve zorg
De rol van de verzorgende is vooral dat hij zich bezig houdt met de zorg aan het bed en de zorg rondom het bed van de zorgvrager. Denk hierbij aan de algehele verzorging; de toediening van medicatie en ook eventuele wondverzorging. De verzorgende handelt vanuit zijn of haar kennisveld met betrekking tot de lichamelijke verzorging van de bewoner. De taak van de verzorgende is buiten de gehele verzorging van de zorgvrager goed op eventuele pijn in de spelen en dit goed te observeren en te rapporteren. Juist doordat de verzorgende dagelijks met de bewoner in contact komt weet de verzorgende veel over de bewoner; wat zijn wensen zijn, en door een goede communicatie met de bewoner weet de verzorgende ook meer van wensen en behoeften van de bewoner. De zorg betekend veel samenwerken met andere disciplines, de verzorgende is de persoon om andere disciplines na overleg met leidinggevende op de hoogte te stellen en te laten handelen. Niet altijd is de leidinggevende aanwezig en dan wordt automatisch verwacht dat verzorgende handelt om een optimale zorg rondom de zorgvrager te garanderen.
Verzorgende en verpleegkundige aspecten
- De manier van contact maken: Door met aandacht en lichamelijke verzorging en verpleging te bieden zijn er vele mogelijkheden om een vertrouwensband op te bouwen met de zieke. Dat geeft meer mogelijkheden om aan te voelen welke zorg nodig is. Dan is er tevens gelegenheid om veel dingen aan de orde te laten komen. Wat aangevoeld wordt moet je proberen bespreekbaar te maken. - Uit gaan van de belevingswereld van de zieke: Als verzorgende of verplegende is het belangrijk dat je, je kan inleven in de situatie van de zorgvrager. Je moet kunnen inzien wat het allemaal voor de zorgvrager betekend, zo kan je je zorg goed afstemmen op de behoeften van de zorgvrager. - De afhankelijkheid, die er op een bepaald moment is moet je de zorgvrager niet negatief laten beleven. - De autonomie van de ziekte, daar waar mogelijk juist zo goed mogelijk tot zijn recht laten komen. - Een symmetrische zorgrelatie opbouwen waarin centraal staat: Betrokkenheid en inleving. Dit komt tot uitdrukking in geduld en inlevingsvermogen. Een moeilijk punt van de verzorgende en verplegende is het kennen van je eigen grenzen. Juist in zorgrelaties signaleren verzorgende en verpleegkundigen veel moeilijkheden met het herkennen van je grenzen. In het beschrijven van de verzorgende en verpleegkundige aspecten van palliatieve zorg zal er onderscheidt gemaakt worden in lichamelijke, psychologische, relationele en spirituele aspecten.
De rol van goed bijgehouden zorgdossier
Door in het zorgdossier te kijken ziet men niet alleen de voorgaande geschiedenis van de zorgvrager maar ook de huidige toestand van de zorgvrager. Alle gegevens staan vermeldt op datum en met de verschillende disciplines. Als je bijvoorbeeld iemand gaat verzorgen die palliatieve zorg nodig heeft, is het belangrijk dat je weet van te voren hoe de zorg de voorgaande dagen is verlopen. Dus je kijkt naar hoe de zorg is gegaan, hoe de zorgvrager het heeft ervaren en hoe de zorgverlener er tegenover stond. Zo kun jij je zorg aanpassen op die van de toestand van de zorgvrager. Ook kun je medische afspraken terug vinden in het dossier. Iedereen is in de instelling verplicht te handelen via het zorgdossier het goed rapporteren is daarom erg belangrijk. Vooral bij een stervende. Ook de directe familie heeft belang bij een goed bijgehouden zorgdossier. De familie heeft altijd recht op inzage van het dossier. Het dossier mag niet de afdeling af en is zorgvrager gebonden. Mocht men als familie iets willen weten over de toestand van hun familielid kan er dag en nacht contact op worden genomen met de dienstdoende verzorgende op dat moment. Wel geldt in de meeste instellingen dat deze informatie alleen verstrekt wordt aan de ‘’eerste en tweede contact persoon’’ het is dus vaak niet zo dat iedereen zomaar informatie over de toestand van de zorgvrager kan opvragen.
De scriptie gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden