De Mormonen

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Scriptie door een scholier
  • 5e klas vwo | 4361 woorden
  • 24 juni 2004
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
29 keer beoordeeld

Joseph Smith en het ontstaan van de Mormonen

Eerste visioen:

Joseph Smith werd geboren in 1805 te Sharon. Toen hij 14 jaar oud was, twijfelde hij sterk over welke kerk de ware kerk was, en besloot het aan God voor te legen in een gebed. Als antwoordt op zijn gebed verschenen God de Vader en Jezus Christus aan hem. Ze vertelden hem dat de ware kerk van Jezus Christus op aarde niet meer te vinden was en dat ze hem hadden uitgekozen om deze te herstellen.

Joseph Smith:

“(…)Toen het licht op mij rustte, zag ik twee personen boven mij in de lucht staan, wier glans en heerlijkheid alle beschrijving te boven gaan. Een Hunner sprak tot mij, mij bij de naam noemende, en zei, op de ander wijzend: Deze is mijn geliefde Zoon - hoor Hem! Ik had mij tot de Heer gewend om te vragen welke van al de sekten de waarheid bezat om te weten te komen bij welke ik mij moest aansluiten. Zodra ik daarom mijzelf weer meester was en weer kon spreken, vroeg ik de personen die zich boven mij in het licht bevonden, welke van alle sekten gelijk had - bij welke ik mij moest aansluiten.

Ik kreeg ten antwoord dat ik mij bij geen ervan moest aansluiten, want ze hadden alle ongelijk; en de persoon die tot mij sprak, zei dat al hun geloofsbelijdenissen een gruwel in zijn ogen waren, dat die belijders allen verdorven waren: \'Zij genaken mij met hun lippen, maar hun hart houdt zich verre van mij; zij verkondigen als leer de voorschriften van mensen en met een schijn van rechtschapenheid verloochenen zij de kracht ervan.\'

Hij gebood mij andermaal mij bij geen ervan aan te sluiten, en Hij zei nog vele dingen die ik nu niet kan opschrijven. Toen ik weer tot mijzelf kwam, bemerkte ik dat ik op mijn rug lag en omhoog keek. Toen het licht verdwenen was, had ik geen kracht meer; maar al gauw kwam ik enigszins op krachten en ging naar huis.(…)”

Joseph gehoorzaamde aan dit bevel en sloot zich niet aan bij een kerk. Toen hij anderen vertelde wat hij had meegemaakt stuitte hij op verzet en soms zelfs vervolging. De onbekende 14 jarige jongen werd opeens nagejaagd door allerlei sekten die zich hadden verenigd om hem te doen ophouden met het verkondigen van zijn mening. Vaak heeft Joseph nagedacht over het feit dat hij als 14 jarige, die zichzelf in leven moest zien te houden, als mens belangrijk genoeg werd geacht om serieus te worden genomen en zelfs te worden vervolgd. Toch twijfelde hij er geen moment aan dat hij een visioen had gezien.

Tweede visioen:

Het is 21 september 1823, drie jaar na het eerste visioen, als Joseph tot God bidt om vergeving voor zijn zonden en om antwoordt op de vraag hoe God over hem denkt.
In de periode die verliep tussen het tijdstip waarop ik het visioen had gezien en het jaar 1823 waarin het mij verboden was mij bij een der godsdienstige sekten van die tijd aan te sluiten,
en ik die jong van jaren was, vervolgd werd door hen, die mijn vrienden hadden moeten zijn en mij vriendelijk hadden

Joseph Smith:

“Terwijl ik God aldus aanriep, ontdekte ik dat er een licht in mijn kamer verscheen dat in helderheid toenam, totdat de kamer lichter was geworden dan op de middag. Onmiddellijk daarop verscheen er iemand naast mijn bed, die in de lucht bleef staan, want zijn voeten raakten de vloer niet.

Hij droeg een los kleed van allerheerlijkste witheid. Het was een witheid die al het aardse dat ik ooit had gezien, overtrof. Ook geloof ik niet dat iets op aarde er zo wit en schitterend kan uitzien. Zijn handen waren bloot, ook zijn armen tot iets boven de pols. Zijn voeten en benen waren ook tot iets boven de enkel onbedekt, eveneens zijn hoofd en hals. Ik bemerkte dat hij niets anders aan had dan dit kleed, daar het open was en ik zijn borst kon zien.

Niet alleen dat zijn kleed buitengewoon wit was, maar de heerlijkheid van zijn verschijning ging alle beschrijving te boven en zijn gelaat was waarlijk de bliksem gelijk. De kamer was buitengewoon licht, maar niet zo helder als in zijn onmiddellijke nabijheid. Toen ik de eerste maal naar hem keek, was ik bevreesd; maar spoedig verliet de vrees mij.

Hij noemde mij bij mijn naam en zei mij dat hij een afgezant was, uit Gods tegenwoordigheid tot mij gezonden, en dat zijn naam Moroni was; dat God een werk voor mij had, en dat mijn naam zowel ten goede als ten kwade onder alle natiën, geslachten en talen bekend zou worden; met andere woorden: onder alle volken zou er zowel goed als kwaad over worden gesproken.(…)”

Verder vertelde Moroni hem dat er een boek bewaard was voor hem. Het was op gouden platen geschreven, en bevatte een kroniek van de vroegere bewoners van Amerika. Ook bevatte het volgens hem het eeuwig evangelie dat door de Zaligmaker aan hen was geopenbaard.
Tevens lagen er bij de ouden platen twee in zilveren bogen gevatte stenen die de zgn. Urim en Tummim vormden. Met behulp van deze stenen zou het mogelijk zijn om het boek te vertalen.
Wat overigens opvalt, is dat Smith de gouden platen en de Urim en Tummin aan niemand mocht tonen. Deed hij dit toch, dan zou hij worden verdelgd. Terwijl de engel over deze dingen tot hem sprak zag Joseph in een nieuw visioen de plaats waar de platen bewaard lagen.

Derde visioen:

Na het tweede visioen lag Smith op bed na te denken over hetgeen zojuist tegen hem gesproken was, toen plotsklaps dezelfde engel weer in zijn kamer verscheen. Die herhaalde alles wat hij bij zijn vorige gesprek had verteld, waarna hij Joseph inlichtte over de grote oordelen die over de aarde zouden komen, zoals hongersnoden en pestilentiën, en verdween.

Vierde visioen:

De visioenen hadden zo’n diepe indruk bij Joseph achter gelaten dat hij de slaap niet kon vatten. Niet dat het veel uitmaakte, want even later verscheen de engel weer aan Joseph. Wederom herhaalde hij alles en voegde er iets aan toe. Namelijk een waarschuwing dat de satan hem zou proberen te verleiden om de platen te bemachtigen om rijk te worden. De engel verbood hem dat en zei tegen hem dat hij met het verkrijgen van de platen geen ander doel moest hebben dan God te verheerlijken.
Na het derde bezoek verdween de engel, en merkte Joseph dat de nieuwe dag inmiddels was aangebroken. Waaruit hij opmaakte dat hij de hele nacht met de engel had gesproken.

Hij ging zoals altijd naar zijn werk, maar hij bleek zo uitgeput te zijn dat hij vervroegd naar huis ging. Toen hij onderweg naar huis over een omheining probeerde te klimmen viel hij bewusteloos op de grond.

Vijfde visioen:

“Het eerste wat ik mij kan herinneren, was een stem, tot mij gericht, die mijn naam noemde. Ik keek op en zag boven mijn hoofd dezelfde boodschapper staan, evenals tevoren door licht omgeven. Hij vertelde mij toen opnieuw alles wat hij mij de vorige nacht had verteld, en gebood mij naar mijn vader te gaan en hem te vertellen van het visioen en de opdrachten die ik had ontvangen.

Ik gehoorzaamde, keerde terug naar mijn vader in het veld en vertelde hem alles. Hij antwoordde mij dat het van God was, en dat ik moest heengaan en doen wat de afgezant des hemels mij had opgedragen. Ik verliet het veld en begaf mij naar de plaats waar volgens de bode de platen bewaard lagen. Dank zij de duidelijkheid van het visioen dat ik hiervan had ontvangen, herkende ik die plaats bij mijn komst terstond.(…)”

De plaats waar Joseph in de bovenstaande alinea op duidt is de heuvel Cumorah (zie afbeelding), niet ver van het dorp Manchester, in Ontario County, in de staat New York, Op de westelijke helling van deze heuvel lagen de platen onder een enorme steen bewaard in een stenen kist. Nadat Joseph de grond rondom de steen had verwijderd nam hij een hefboom en lichte deze op. Vervolgens keek hij in de kist en zag wat de engel hem had voorzegd. Pas vier jaar later, op 22 september 1827, mocht Joseph de platen in ontvangst nemen. Nadat hij ze vertaald had moest hij ze weer teruggeven aan de engel.

In 1830 doopten Smith en zijn vriend Cowdery elkaar, waarna ze door enkele volgelingen werden bevestigd in hun ambt. Ondanks het feit dat ze in acht jaar tijd maar liefst 15000 volgelingen hadden weten te vergaren, nam het verzet toe. Vooral het feit dat Smith voorstander was van polygamie maakte hem niet geliefd. Hij verklaarde dat hij een visioen gezien had waarin God dat aan hem opdroeg. Smith zelf had maar liefst enkele tientallen vrouwen! Joseph Smith werd samen met zijn broer door een hysterische menigte gelyncht tijdens een volksoproer op 26 juni 1844 te Carthago.

Nieuwe leider van de Mormonen werd Brigham Young. Hij leidde ze naar Utah, waar ze na een tocht van anderhalf jaar aankwamen. Het ruige gebied veranderde in een vruchtbare streek, en ze stichten er hun heilige stad: Salt Lake City. Het aantal leden van de kerk bereikte in 1947 de één miljoen, in 1963 werd de twee miljoen bereikt. Deze versnelde groei heeft zich vervolgens wereldwijd voortgezet. Momenteel telt de kerk ongeveer elf miljoen leden, waarvan meer dan de helft buiten de Verenigde Staten woont.

De officiële naam van de Mormoonse kerk is overigens ‘De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.’ In deze benaming geven de Mormonen duidelijk weer dat zij een christelijke godsdienst zijn. Het woord \"heiligen\" slaat niet op de katholieke betekenis maar op het volgeling zijn van Christus. \"Laatste Dagen\" geeft aan dat de Mormonen geloven dat we vandaag in de laatste periode leven waarin het evangelie in al zijn volheid wordt verkondigd.

De geloofsbelijdenis

De Mormonen kennen geen geloofsbelijdenis als zijnde een volledige weerave van het geloof, omdat ze geloven in het beginsel van voortdurende openbaring als onderdeel van hun leer. De hieronder te lezen geloofsbelijdenis is opgesteld door Joseph Smith. Het bevat een samenvatting van het evangelie in dertien stellingen. Deze stellingen vormen de basis voor het geloof en de leefwijze van de leden.
1.Wij geloven in God, de Eeuwige Vader, en in zijn Zoon Jezus Christus en in de Heilige Geest
2. Wij geloven dat de mens zal worden bestraft voor zijn eigen zonden en niet wegens Adams overtreding.
3. Wij geloven dat dankzij de verzoening van Christus alle mensen door gehoorzaamheid aan de wetten en verordeningen van het Evangelie zalig kunnen worden.
4. Wij geloven dat de fundamentele beginselen en verordeningen van het Evangelie zijn: ten eerste, geloof in de Here Jezus Christus; ten tweede, bekering; ten derde, doop door onderdompeling tot vergeving der zonden; ten vierde, oplegging der handen voor de gave des Heiligen Geestes.
5. Wij geloven dat men om het Evangelie te prediken en de verordeningen ervan te bedienen, van Godswege moet worden geroepen, door profetie en door oplegging der handen van hen die daartoe het gezag bezitten.
6. Wij geloven in dezelfde organisatie die in de vroeg christelijke Kerk voorkwam, namelijk: apostelen, profeten, herders, leraars, evangelisten enz.
7. Wij geloven in de gave van talen, in profetie, openbaring, visioenen, gezondmaking, uitlegging van talen enz.
8. Wij geloven dat de Bijbel het woord van God is, voorzover de vertaling juist is; wij geloven ook dat het Boek van Mormon het woord van God is.
9. Wij geloven alles wat God heeft geopenbaard, alles wat Hij in onze tijd openbaart en wij geloven dat Hij nog vele heerlijke en belangrijke dingen van het Koninkrijk Gods zal openbaren.
10. Wij geloven in de letterlijke vergadering van Israël en in de herstelling van de tien stammen; dat Zion zal worden gebouwd op dit (het Amerikaanse) vasteland; dat Christus in eigen persoon op aarde zal regeren; en dat de aarde zal worden vernieuwd en haar paradijsheerlijkheid zal ontvangen.
11. Wij eisen het goed recht de almachtige God te vereren volgens de stem van ons eigen geweten en kennen alle mensen hetzelfde goed recht toe; laat ze hoe, waar of wat ook vereren.
12. Wij geloven onderworpen te zijn aan koningen, presidenten, heersers en overheidsdienaren en de wet te moeten gehoorzamen, eerbiedigen en hooghouden.
13. Wij geloven eerlijk te moeten zijn, trouw, kuis, welwillend, deugdzaam en goed te moeten doen aan alle mensen; met recht mogen we zeggen dat we de aansporing van Paulus volgen: wij geloven alle dingen, wij hebben veel dingen verdragen en hopen alle dingen te kunnen verdragen. Als er iets deugdelijk, liefelijk, eervol of prijzenswaardig is, dan streven wij dat na.

God en de mens

Net als in de meeste stromingen binnen het christendom zien de Mormonen God als schepper van de aarde. De Mormonen zien God echter niet als schepper van de mens. De mens is volgens hen namelijk een geesteskind van de hemelse Vader.

Heilsleer van de Mormonen:

Voordat de mensen op aarde kwamen waren ze in de hemel bij hun Vader. Daar waren ze gelukkig, maar God zag dat de vooruitgang alleen kon worden doorgezet als de mens hem een tijdje verliet

Daarom presenteerde Hij het heilsplan. Daardoor kon Hij mensen naar de aarde laten gaan om een stoffelijk lichaam te krijgen en ervaringen op te doen om te leren en progressie te boeken. Doel van het plan is meer op Hem te gaan lijken.

Nu wist God al van te voren dat de mens fouten zou maken op aarde, en stuurde daarom, als onderdeel van zijn plan, Zijn Zoon, Jezus Christus, die vergeving van de zonden mogelijk maakt. Voor alle mensen die Zijn offer aanvaarden is het mogelijk terug te keren naar hun hemelse Vader.

Dat we op aarde zijn betekend dat we Gods plan hebben aanvaard om al het mogelijke te doen om alles te ontvangen wat Hij te bieden heeft.

De Mormonen geloven net als de christenen in een Hemel, maar in hun leer is niets terug te vinden over een plaats als de hel. Zij die de hemelse Vader en Jezus Christus niet volgen, krijgen een beloning voor wat ze in dit leven hebben gedaan, maar krijgen niet het voorrecht om te wonen in de tegenwoordigheid van God.

De Mormonen geloven in een drieledige Godheid, bestaande uit God de Vader, Jezus Christus Zijn Zoon en de Heilige Geest. De taak van de Heilige Geest is de mens te troosten en te heiligen en hem alles in gedachten te brengen Hij is één in doel met de Vader en de Zoon, maar is een afzonderlijk wezen.

De vier boeken

De Mormonen hebben vier gezaghebbende boeken: de Bijbel, het Boek van Mormon, de Leer en Verbonden en de Parel van grote waarde.

De Bijbel is heilige Schriftuur. Ook het Boek van Mormon is heilige Schriftuur en getuigt van Jezus Christus.

Het Boek van Mormon is voor de leden een onmisbare aanvulling op de Bijbel, omdat het hen helpt deze en dus de evangelie principes beter te begrijpen. Het Boek van Mormon bestaat uit bestaat uit verschillende onderdelen (boeken) die elk zijn opgetekend door een geestelijk leider in een bepaalde tijd. Het Boek van Mormon is verkrijgbaar in 54 talen.

Het Boek van Mormon is een “extra getuigenis van de goddelijke aard en het bestaan van de Heer Jezus Christus, van de alomvattende weldaad van zijn zoenoffer en zijn herrijzenis uit het donkere graf,” zei president Gordon B. Hinckley tijdens een algemene conferentie in april 1994. Hij vervolgde:\"Dat getuigenis is er om ter hand te nemen, om te lezen, te overpeinzen, om over gebeden te worden met de belofte dat hij die bidt door de macht van de Heilige Geest de waarheid en steekhoudendheid ervan te weten zal komen.\"

In het boek ‘Leer en verbonden’ staan de openbaringen van God zelf aan Joseph Smith en ander belangrijke figuren uit het Mormonisme van na 1830. Ze bevatten waarschuwingen en diverse boodschappen. De ‘Parel van grote waarde’ bevat een aantal boeken, toegeschreven aan Mozes en Abraham, plus een deel kerkgeschiedenis.

Leven als Mormoon

De leefwijze van de Heiligen der Laatste Dagen is vanuit de kerk voorgeschreven. De kerk schrijft alles voor, van de manier waarop je je haar draagt tot en met seksuele aangelegenheden. Roken, alcohol, thee en koffie zijn uit den boze, evenals onkuisheid. Voor een gelovige Mormoon draait het hele leven om sociale en religieuze bezigheden.

Als jongens de leeftijd van twaalf jaar hebben bereikt worden ze verkiesbaar voor een priesterwijding, een taak die ieder kerklid vervult. Het priesterschap houdt in dat ze in naam van God mogen handelen en deel mogen nemen aan de rituelen van de kerk. Het priesterschap is overigens alleen bedoeld voor mannen.

Gebed (persoonlijk, gezins of maaltijd) neemt een belangrijke plaats in in het leven van de Mormonen. Naast het bidden, de wijze van gebed is overigens vrij, neemt ook de schriftstudie een belangrijke plaats in in hun leven. Ieder lid wordt gestimuleerd zich te verdiepen in het woord van God, het te bestuderen en vooral ook toe te passen. Dat schriftstudie belangrijk is in het leven van een Mormoon blijkt uit het aantal zondagsscholen en het aantal speciale cursussen dat beschikbaar is. Zo waren er in 2000 in 145 landen, ook in ons land, 377.500 studenten die elke dag voor schooltijd een kerkelijk onderwijsprogramma, ook wel seminaire genaamd, volgden.

Mormonen zijn erg actief als het gaat om hulp aan de naaste. Naast directe persoonlijke hulp en vrijwilligerswerk, vasten ze hiervoor 24 uur per maand en dragen ze het uitgespaarde geld af aan de kerk. De inkomsten worden vervolgens gebruikt voor hulp aan mensen in nood.

Ook op het gebied van evangelisatie zijn de Mormonen erg actief. Iedere Mormoonse jongen of meisje moet twee jaar lang op eigen kosten zending bedrijven.

De positie van het gezin:

Het gezin neemt bij de Mormonen een belangrijke plaats in. Zo wordt vanuit de kerk aangeraden minstens één avond in de week voor het gezin te reserveren. Deze gezinsavond kan op verschillende manieren worden ingevuld. Op de officiele website van de Mormonen staat is het volgende over te lezen:

“(…)Iedere activiteit die de gezinsleden verenigt, de onderlinge liefde versterkt, hen dichter bij Hun Hemelse Vader brengt en hen stimuleert om rechtvaardig te leven kan een gezinsavond zijn. Op een avond dat iedereen thuis is, heeft u de gelegenheid om bepaalde waarden te onderwijzen; het is de moeite waard om uw kinderen blijvende waarden bij te brengen zoals: rechtschapenheid, eerlijkheid, seksuele normen, tolerantie en respect. Ook is het leuk om samen te zingen, te genieten van de natuur, spelletjes te doen of met elkaar iemand anders te verwennen.(…)”

Naast de adviezen die de website verstrekt aangaande het gezin zijn er ook boekjes e.d verkrijgbaar over dit onderwerp, en is er zelfs een speciaal boek over de invulling van de gezinsavond. De reden waarom hier zo veel aandacht wordt besteedt is dat ze hun kinderen goed willen leren om gaan met de verleidingen die op hen afkomen, ze op te voeden tot een goed lid van de kerk en ze vooral niet ‘kwijt’ te raken.

Overigens kan een lid van de kerk die zich duidelijk niet houdt aan de levensstijl, de doctrine van de kerk schendt, geen 10 procent van zijn inkomen afdraagt of zich anderszins misdraagt, uit de kerk geweerd worden. Voor een Mormoon is dit ernstig, omdat hij dan geen mogelijkheden meer heeft om een plaats in de Hemel te verwerven.

Belangrijke aspecten van de Mormoonse godsdienst

Het hemels huwelijk:

De Mormonen geloven dat wanneer een mens sterft, zijn geest voorleeft. Adam kwam met een geestelijk lichaam op aarde en zou daar met Eva alleen gebleven zijn als ze onschuldig waren gebleven. Door de zondeval is voortplanting noodzakelijk geworden, elke moeder levert op die manier een bijdrage aan Gods verlossingsplan. Vandaar ook het vroegere standpunt aangaande de polygamie, er moesten tenslotte zoveel mogelijk kinderen geboren worden.

De Mormonen kennen een normaal huwelijk zoals wij dat kennen, en een ‘hemels huwelijk’. Het ‘hemels huwelijk’wordt ingezegend in de tempel. Het houdt in dat het huwelijk ook in het hiernamaals wordt voortgezet, waardoor je eigenlijk voor de eeuwigheid aan elkaar verbonden wordt. Als ouders zich voor eeuwig aan elkaar verbinden, wordt automatisch de rest van het gezin daarin meegenomen. De familieband bestaat dan dus ook eeuwig.

In Nederland vindt het tempelhuwelijk plaats nadat het burgerlijk huwelijk is gesloten. Om een tempelhuwelijk te doen slagen, dienen de partners elkaar lief te hebben en trouw te zijn en zich tevens in te zetten om christelijke waarden en normen in hun levenswijze toe te passen

De dodendoop:

Op de internationale website van de Heiligen van de Laatste Dagen, is een zoekmachine beschikbaar waarmee de genealogie van complete volken te vinden is. Ook zijn er tal van centra en bibliotheken over dit onderwerp. In bomvrije bunkers onder Salt Lake City liggen microfilms bewaard. Miljoenen boeken zouden ervoor nodig zijn om alles te weergeven.

Waarom? Het achterhalen van de voorouders is voor Mormonen erg belangrijk. Immers, vele miljoenen mensen hebben op aarde geleefd, en zijn gestorven, zonder ooit van Jezus Christus te hebben gehoord. Mormonen kunnen zich daarom in de tempel laten dopen voor hun voorouders, de zogenaamde ‘dopendoop’. Hiervoor moeten uiteraard eerst de voorouders worden geïdentificeerd. Waarneer het zover is worden de aanvragers van de dopendoop gedoopt, terwijl de naam van de te dopen voorouder op het scherm verschijnt. Tijdens de doop spreekt een priester in het bijzijn van twee getuigen:

“Aangewezen door Jezus Christus doop ik u voor en namens (volgt een naam) die dood is, in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, Amen.”

Als de onderdompeling voltooid is verhuist de naam van de overledene naar een andere computer, van niet-gedoopte tot gedoopte. De voorouders bepalen overigens zelf of ze het verbond aanvaarden.

Tom Daniëls bestuurder van de Genealogical Society of Utah:

“Wij geloven dar de familieband eeuwig is. Dit eeuwige leven hangt af van de bezegeling ervan via doop en vormsel. Maar de doden hebben een vrije keuze om de bezegeling te aanvaarden of te weigeren. Het is alsof ze bij je aankloppen en vragen of je tot ons geloof wil toetreden. Je kunt kiezen.” En met een glimlach: “Of een dode heeft geweigerd, zien we pas als we in de hemel zijn. Maar we moeten zoveel mogelijk doden een kans geven.”

De Tempel en de kerk

De Mormonen hebben net als de Joden die vroeger een synagoge en een Tempel hadden, kerken en tempels. De Mormonen zien de tempels als zijnde het “huis des Heren”. In de tempels worden de belangrijke rituelen uitgevoerd zoals het eeuwige huwelijk en de dodendoop. (zie pag. 8) Tevens worden de leden in de tempel onderwezen in het doel van het leven.

Belangrijke verschillen tussen de gewone kerk en de tempel zijn:

 Een gewone kerk staat altijd open voor het publiek. Iedereen is welkom om de zondagse diensten en de andere activiteiten die er plaatsvinden bij te wonen. Een tempel is juist gesloten op zondag.
 Is de tempel eenmaal ingewijd, dan is het gebouw alleen nog toegankelijk voor trouwe leden van de kerk. Dat komt onder meer doordat een tempel wordt gebruikt voor bijzondere, extra gewijde doeleinden. De tempel is alleen te bezichtigen op de open dagen die vooraf gaan aan de inwijding van de tempel.

Over de wereld verspreid zijn er ongeveer 115 tempels. Zo zijn er tempels in Hawaï, Zuid-Korea en de Oekraïne. Sinds acht september 2002 is er in Zoetermeer de “Den Haag Tempel”.

De grootste en belangrijkste tempel staat overigens op Tempel Square in Salt Lake City, de hoofdstad van de staat Utah, waar ongeveer zeventig procent van de bevolking (1,7 miljoen) Mormoon is. .De tempel werd ingewijd op zes april 1983, en bevat maar liefst 170 kamers.
Tempel Square bevat naast de tempel ook het hoofdkantoor van de Mormonen, de grootste Mormoonse bibliotheek ter wereld (uiteraard met veel genealogische gegevens) en vele andere gebouwen

Bestuur en organisatie

Het hoogste bestuur wordt gevormd door het ‘Eerste Presidium’, bestaande de President/Profeet met twee raadgevers, en de Raad van Twaalf Apostelen. Dit bestuur zetelt in Salt Lake City.Zij voeren bezoek uit aan leden en plaatselijke bestuurders over de hele wereld en vormen het algemene bestuur.

De Mormonen hebben de wereld in 23 gebieden onderverdeeld, met voor elk gebied een kerkbestuurder. Nederland bijv. hoort bij het gebied ‘Centraal Europa’, waarvan het kantoor zich in Frankfurt bevindt.

Op provinciaal niveau komen de leden bijeen in groepen die gemeenten worden genoemd. Deze gemeenten vormen samen een kerkprovincie of ‘ring’. Zo zijn er in Nederland drie ringen en ongeveer 40 gemeenten. Een ring bevat tussen de twee duizend en vier duizend leden en wordt geleid door een ringpresident, die zich gesteund weet door ringfunctionarissen die leiding geven aan functionarissen op gemeenteniveau. De functionarissen zijn overigens vrijwilligers.

De meeste leden, jong en oud, hebben een bepaalde taak. Zo moet de een lesgeven, de ander sociale activiteiten organiseren en weer een ander zorg dragen voor het zendingswerk. De taken wisselen regelmatig.

Alles wat de leden bezitten, zowel hun talenten als hun stoffelijke goederen, beschouwen zij als een geschenk van God. Dit is ook de reden waarom zij tien procent van hun inkomen aan de kerk schenken. Van deze tien procent worden kerken en tempels gebouwd, wordt onderwijsmateriaal uitgegeven en veel noodhulp verleend.

De Kerk van de Heiligen van de Laatste Dagen is een erg rijke kerk. In 1988 werd het vermogen van de kerk geschat op twee miljard dollar. Dit komt mede door het feit dat Mormonen twee maaltijden per maand overslaan en het uitgespaarde geld in een gemeenschappelijke pot stoppen, ze tien procent van hun inkomen afdragen en omdat veel werk wordt verricht door vrijwilligers. Onder de Mormonen bevinden zich veel zakenlieden, ook is de kerk in bezit van grote industrieën.

Moormoonse ambten:

De ambten zijn in twee priesterschappen ingedeeld. Er is het Aäronitische priesterschap, dat mensen door de wet tot Christus brengt, met de volgende ambten:

Diakenen (12-14 jaar) - Leraren (15-17 jaar) - Priesters (17-19 jaar)

Daarna ontvangt men het Melchizedekse priesterschap, dat eeuwig is en tot volmaking leidt:

Ouderlingen (19+) - Zeventigers (21+) - Hogepriesters (21+)

Bronvermelding:

Literatuur:

Sipke van der Land, Wat bezielt ze?, Kampen 1976
Meerdere auteurs, Het Blijvende Woord, Kampen 1979

Internet:

www.kerkvanjezuschristus.nl - officiële website Nederlandse Mormonen
www.lds.org - officiële internationale website Mormonen
www.mormon.org - officiële informatie website Mormonen

De illustraties in dit verslag zijn allen afkomstig van deze sites.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.