Inleiding Voor je scriptie kon je kiezen uit 30 onderwerpen of je kon er zelf een verzinnen. Ik heb 1 van die 30 onderwerpen gekozen. Namelijk de verdeling van Duitsland. Dit leek mij namelijk een leuk en interessant onderwerp om een scriptie over te maken. Je moest ook een hoofdvraag en deelvragen verzinnen. De hoofdvraag stond al in het boekje. Mijn hoofdvraag is: Wat is het belang van de verdeling van Duitsland voor de Koude Oorlog? Mijn deelvragen zijn: 1. Waarom is Duitsland verdeeld? 2. Hoe is Duitsland verdeeld? 3. Waarom hadden de DDR en de BRD ruzie?
Hoe ik het aangepakt heb
1. Ik heb een onderwerp gekozen (de verdeling van Duitsland).
2. Heb informatie gezocht over het onderwerp op het internet en in de bibliotheek.
3. Ik heb deelvragen gemaakt. En ze zijn nagekeken door meneer Berkelaar. En goed gekeurd.
4. Ik heb een planning gemaakt hoe ik het verder wil gaan aanpakken (dat is dit dus).
5. Ga de hoofdstukken in het klad schrijven.
6. Heb de hoofdstukken ingetypt.
7. De plaatjes erbij gezocht.
8. Antwoord gegeven op de hoofdvraag.
9. Alles in de goede volgorde gezet en uitgeprint.
10. In een mapje gedaan en alles bij elkaar inleveren.
(Het logboek heb ik ook steeds tussendoor ingevuld)
Hoofdstuk 1
Hoe werd Duitsland verdeeld?
Op 8 mei 1945 gaf Duitsland zich over aan de geallieerden. Daardoor werd het land door de geallieerden verdeeld in vier bezettingszones. Hieronder kun je zien hoe het precies werd verdeeld. Heel Oost-Duitsland was een zone van de Sovjetunie geworden ‘de Sovjetzone’. Dat waren de provincies: · Saksen · Thüringen · Saksen-Anhalt · Meckelenburg-Voorpommeren · Brandenburg
West-Duitsland werd verdeeld in drie bezettingszones. Dat waren de zones van de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië. Bij de zone van de Verenigde Staten ‘de VSzone’ hoorde de volgende provincies: · Beieren · Baden-Württemberg · Hessen
Bij de zone van Frankrijk ‘de Fransezone’ hoorde de volgende provincies:
· Saarland · Rijnland-Palts · Noordrijn-Westfalen
De overige provincies hoorde dus bij de zone van Groot-Brittannië ‘de Engelsezone’ en dat waren de provincies: · Sleeswijk-Holstein · Nedersaksen
Hieronder op het kaartje kan je ook nog zien hoe het verdeeld was.
Het land werd verdeeld omdat de geallieerden vonden dat er een goed machtsevenwicht (machtsevenwicht = een evenwicht van de macht van verschillende landen in een bepaald gebied) moest zijn. En daarom namen zij tijdelijk het bestuur over. Als het land weer hersteld was dan zou het land zichzelf weer kunnen besturen. De geallieerden maakten ook afspraken over de voedselvoorziening en over niet te hoge herstelbetaling. De Sovjetunie stuurde uit hun zone voedsel van hun landbouwgebieden naar de andere zones. Die zones betaalden dan aan de Sovjetzone geld als vergoeding voor de oorlogsschade. Zo mocht de Sovjetunie de rest van het herstelbetalingen ook uit hun zone halen dat deden ze door het land en de fabrieken in de Sovjetzone eigendom van de staat te maken. En de Sovjetzone werd ook een planeconomie (planeconomie = een economie in een land waarbij de regering bepaalt wie wat maakt, in welke hoeveelheden, tegen welke prijs en welk loon ook wel 5 jaren plan) ingevoerd en er kwam een communistisch bestuur. De andere drie zones werkten al snel samen. In die zones wouden ze helemaal geen planeconomie en een communistisch bestuur. Daar wouden ze een markteconomie (markteconomie = een economie waarin vraag en aanbod de lonen en de prijzen bepalen) en verkiezingen voor een democratisch Duits bestuur.
Het Marshallplan
Toch bleef er een voedseltekort. En er kwam ook niet een snel economische herstel in Duitsland. De Verenigde Staten verzonnen daarom een plan ‘het Marshallplan’. Met dat plan wilden ze geld geven aan Duitsland en aan andere Europese landen om ervoor te zorgen dat het snel weer goed gaat met de economie van het land.
Maar de Sovjetunie was het er niet mee eens. Zij wilden geen Amerikaans geld voor hun zone. Maar de Franse, Britse en de VS zone wilden het plan wel. Dat was dus nog een probleem.
De blokkade van Berlijn
Omdat de Sovjetzone als enige zone het niet eens was met de Marshallhulp besloten de andere drie zones op een conferentie in Londen dat er een nieuwe Duitse Mark kwam. Waarmee je alleen in West-Duitsland kon betalen.
De Sovjetunie was het er helemaal niet mee eens dat er een nieuwe Duitse Mark was. En uit protest sloten ze alle toegangswegen naar West-Berlijn. Ook wel de blokkade van Berlijn. Het westen wilde West-Berlijn dat midden in de Sovjetzone lag niet opgeven. En daarom bevoorraadde ze de stad bijna een jaar met behulp van vliegtuigen. Nu dat allemaal gebeurt was besloot West-Europa het westen van Duitsland te gaan helpen en ging daarom militair samenwerken.
Nog tijdens de blokkade van Berlijn werd de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) opgericht. De Sovjetunie kon het helemaal niet winnen en stopte daarom in mei 1949 met de blokkade van Berlijn. West-Berlijn bleef bij de westzone horen. Door deze gebeurtenissen was de deling van Duitsland een feit geworden.
Hoofdstuk 2
De BRD en de DDR
Op 23 mei 1949 kwam er in de westzone een grondwet. Daardoor heette de Franse, Britse en de VS zone de BRD (Bondsrepubliek Duitsland). Op 7 oktober 1949 kreeg ook de oostzone een grondwet. Daardoor heette de Sovjetzone voortaan de DDR (Duitse Democratische Republiek). De zoneverdeling van 1945 leidde toen in 1949 tot twee verschillende Duitse Staten. De stad Berlijn hoorde bij geen van die staten. Deze stad werd als enige stad nog bestuurd door de geallieerden. De DDR herstelde slecht van de oorlog. Het land moest namelijk hoge herstelbetalingen betalen aan de Sovjetunie. De bevolking was het daar niet mee eens. Maar als de bevolking er tegen ging staken overleefden ze het niet altijd. De regering gebruikte namelijk veel geweld om de demonstranten tegen te houden. Maar de BRD was bijna helemaal hersteld van de oorlog. Dit kwam door de goede Marshallhulp die ze kregen. In 1949 bleek dat de Sovjetunie beschikte over atoomwapens. Nu werd de NAVO ineens veel belangrijker. De BRD werd nu dan ook toegelaten tot de NAVO. Kort daarna richtte ook de Sovjetunie en haar bondgenoten een militair verbond op ‘het Warschaupact’. Hiervan werd de DDR lid.
De scriptie gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
H.
H.
mooie scriptie,
alleen veel spellingsfouten!
12 jaar geleden
Antwoorden