Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Martin Luther King & The Ku Klux Klan

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Scriptie door een scholier
  • Klas onbekend | 5394 woorden
  • 3 november 2005
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
33 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

Geschiedenis Werkstuk

Martin Luther King
&
The Ku Klux Klan

…INHOUDSOPGAVE…
TITEL BLADZIJDE
Titelpagina 1
Inhoudsopgave 2
Inleiding 3
DEEL 1: 4
Martin Luther King
H./§. Titel. Blz.
1 Biografie van de Martin Luther King 5
1.1 Tot en met student 5
2 Martin’s werk 6
2.1 King vecht voor mensenrechten 6
2.2 I have a dream… 7
2.3 Memphis 8
Ill: Martin Luther King 9
3 De doelstellingen van Martin 10
3.1 Doelstellingen 10
3.2 Wat heeft hem geïnspireerd? 10
Ill: We all stand together 11

DEEL 2: 12
The Ku Klux Klan
H./§. Titel. Blz.
Ill: Affiche van de KKK 13
4 Biografie van de Ku Klux Klan 14
4.1 Het begin… 14
4.2 De groei van de Ku Klux Klan 15
Ill: De KKK tijdens een ritueel 20
5 Doelstellingen en Werkwijzen van de KKK 21
5.1 Doelstellingen 21
5.2 Werkwijzen 21
6 De KKK! 22
6.1 Rituelen 22
6.2 Symbolen 22
6.3 Kleding 22
Ill: Symbolen van de KKK 24

Conclusie 25
Bronvermelding 26
Inleiding

Een paar jaar geleden was ik bij een vriendin en las ik daar iets over Martin Luther King. Daarvoor had ik al wel over hem gehoord, maar wist ik niet wat hij precies allemaal had gedaan. Ik vroeg het aan haar ouders en we raakten over het onderwerp in gesprek.
Van het één kwamen we op het andere en de Ku Klux Klan kwam ter sprake.
De onderwerpen spreken me afzonderlijk van elkaar heel erg aan omdat ik me sowieso erg voor de algemene geschiedenis van de mens interesseer. Hoe hij is, hoe hij kan zijn en hoe hij zich gedraagt.
De tegenstelling van de Ku Klux Klan die het zwarte ras het liefst helemaal ziet verdwijnen en Martin Luther King, een zwarte strijder die zijn leven lang vocht voor gelijkheid en broederschap tussen de verschillende rassen, fascineert me.

De eerste deelvragen die ik heb behandeld zijn:
- “Wie was Martin Luther King nou eigenlijk?”
- “Hoe is Martin Luther King te werk gegaan?”
- “Wat heeft King bereikt?”
- “Wat was de Ku Klux Klan?”
- “Waar stond deze beweging voor?”
- “Wat deed de Ku Klux Klan precies om zijn doelen te bereiken?”

Deze twee onderwerpen hebben aan de ene kant veel met elkaar te maken. Toch staan ze ook lijnrecht tegenover elkaar.

Mijn hoofdvraag is dan ook:
“Wat hebben Martin Luther King en de Ku Klux Klan nou werkelijk met elkaar te maken?”

Mijn werkstuk heb ik in twee delen uitgewerkt. “Deel 1” gaat over Martin Luther King, “Deel 2” over The Ku Klux Klan. In deze delen heb ik de deelvragen zo goed mogelijk uitgewerkt en er zodoende een antwoord op gevonden. Ook heb ik er subonderwerpen die ik gaandeweg tegenkwam en die me interesseerden aan toegevoegd en kleinschalig uitgewerkt.
In de conclusie zal ik proberen de hoofdvraag zo goed mogelijk te beantwoorden naar aanleiding van de tekst uit het voor u opengeslagen werkstuk.

Veel plezier met lezen!

Vera Nuiver, juni 2005
“I have a dream that one day on the red hills of Georgia the sons of former slaves and the sons of former slave owners will be able to sit down together at the table of brotherhood”.

Deel 1:

MARTIN LUTHER KING JR.

H./§. Titel. Blz.
1 Martin Luther King 5
1.1 Tot en met student 5
2 Martin’s werk 6
2.1 King vecht voor mensenrechten 6
2.2 I have a dream… 7
2.3 Memphis 8
Ill: Martin Luther King. 9
3 De doelstellingen van Martin 10
3.1 Doelstellingen 10
3.2 Wat heeft hem geïnspireerd? 10
Ill: We all stand together 11
HOOFDSTUK 1: Martin Luther King

§ 1.1: Tot en met student

Martin Luther King werd op 15 januari 1929 in Atlanta geboren. Hij was de kleinzoon van dominee Rev. A.D. Williams en zoon van dominee Martin Luther King senior en lerares Alberta Williams King. Omdat Martin jr. veel las en een buitengewone interesse voor de medemens en de godsdienst had, was het vanzelfsprekend dat de kleine King net als zijn grootvader en vader dominee zou worden bij de “Ebenezer Baptist chuch”, de doopsgezinde kerk. Het gezin King behoorde tot de middenklasse en ze hadden het niet slecht thuis. Dit maakte dat het ook de kinderen aan niets ontbrak en Martin en zijn broer en zus naar school konden.

Martin Sr. was een man die niet van onrecht hield, hij was tegen de onderdrukking van de negers. In huize King werd dan ook al vroeg aan de kinderen verteld dat dit fout was. Door zijn eigen ervaringen met de mensheid en de woorden van zijn vader, ontwikkelde Martin jr. zijn oordeel over de onderdrukking van het negroïde ras, waar hijzelf ook toe behoorde.

Op vijftienjarige leeftijd kon hij dankzij een beurs gaan studeren op het Morehouse College. Tijdens zijn theologische studie op het instituut Crozer las hij ergens een stukje over Mahatma Ghandi. De volgende dag schafte hij 6 boeken aan en las ze achter elkaar uit. King raakte meer en meer overtuigd van het toepassen van geweldloos verzet. Gandhi had het immers voor elkaar gekregen om India onafhankelijk te maken door alleen geweldloos verzet te vertonen. Dat was iets waar King Jr. naar opkeek en als voorbeeld gebruikte voor zijn eigen verzet.

Na met de hoogste onderscheiding in zijn soort afgestudeerd te hebben in Crozer in 1951, bezocht King de universiteit van Boston waar hij met name de relatie tussen de mens en God bestudeerde. Hier ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Coretta Scott, met wie hij in 1953 trouwde. Zij studeerde zang aan het “New England Conservatory of Music”
In 1955 ontving Martin zijn diploma in Boston, waarna hij dominee werd in de “Dexter Avenue Baptist Church” in Montgomery, Alabama.

HOOFDSTUK 2: Martin’s werk

§ 2.2: King vecht voor mensenrechten.

In december 1955 weigerde een zwarte vrouw in Montgomery haar zitplaats in een bus beschikbaar te stellen aan een blanke passagier. Deze vrouw, Rosa Parks, werd gearresteerd omdat ze de segregatiewet had overtreden. De zwarte politieke groeperingen riepen de burgers op om het openbaar vervoer uit protest te boycotten. Martin Luther King was de belangrijkste leider van deze protestacties en leerde daar Ralph Abernathy kennen, een minister met wie hij in zijn leven nog vaak heeft samengewerkt.

Op 14 januari 1957 werden door leden van de Ku Klux Klan het huis en de kerk van Martin Luther King en zijn vrouw in Montgomery gebombardeerd. Dit als waarschuwing voor zwarte protesterende mensen.
Er vielen geen gewonden.

“Lord, I hope no one will have to die as a result of our struggle for freedom in Montgomery. Certainly I don't want to die.
But if anyone has to die, let it be me.”

Na de bomaanslag besefte King dat het leven zo voorbij kon zijn en begon hij zich steeds actiever in te zetten voor de rechten van zwarte mensen.
King heeft altijd met woorden actie gevoerd in plaats met geweld. Hij was ervan overtuigd dat geweldloosheid mensen dieper raakten dan gewelddadigheid.
Of hoe hij het zelf verwoordde:
“Nonviolence can touch men where the law cannot reach them”

Toen King in februari 1959 in India was om zichzelf nog meer te overtuigen van het grote voordeel van geweldloos verzet, ontmoette hij daar minister-president Nehru van India en besefte hij nog meer dan voorheen de noodzaak was een geweldloze aanpak in zijn strijd tegen de blanke overheersing.

In 1960 verhuisde King terug naar Atlanta, waar hij samen met zijn vader voorganger werd in de doopsgezinde kerk. Hij bleef echter meer tijd aan zijn werk voor de burgerrechtenbeweging besteden.
In oktober 1960 werd hij in een broodjeszaak gearresteerd maar niet vervolgd vanwege zijn acties. In plaats daarvan werd hij opgesloten vanwege een onbenullige verkeersovertreding. Deze zaak kreeg nationale aandacht en presidentskandidaat John F. Kennedy slaagde er uiteindelijk in om King vrij te krijgen.

§ 2.2: I have a dream…

In 1963 organiseerde onder andere Martin Luther King de grote mars naar Washington, naar het grote monument van president Lincoln, de bevrijder van de slaven. Op 28 augustus 1963 kwamen meer dan 200.000 mensen, waaronder 60.000 blanken bijeen om te protesteren tegen het onrecht van rechtsongelijkheid. Miljoenen mensen volgde het gebeuren op televisie en al die miljoenen mensen hoorden King’ s legendarische toespraak. Vanaf toen was hij een nationale bekendheid.
Hij vertelde over een droom die hij had. Een droom over de toekomst waarin alle mensen gelijk zouden zijn.

“I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed. We hold these truths to be self-evident that all men are created equal.
I have a dream that one day on the red hills of Georgia the sons of former slaves and the sons of former slave owners will be able to sit down together at the table of brotherhood.
I have a dream...”

“Ik heb een droom dat zelfs de staat Mississipi, een staat die wordt verstikt door onrecht en onderdrukking, zal veranderen in een oase van vrijheid en gerechtigheid.
Ik heb een droom dat op een dag op de rode heuvels van Georgia de zonen van voormalige slaven en de zonen van voormalige slavenhouders tezamen zullen aanzitten aan de tafel van broederschap.
Ik heb een droom dat op een dag mijn vier jonge kinderen zullen leven in een natie waar zij niet worden beoordeeld op de kleur van hun huid, maar naar de inhoud van hun karakter…”

“I have a dream today!”

In de laatste maand van het jaar 1963 wordt King in “Times” benoemd tot man van het jaar.
In 1964 wordt hem de nobel prijs voor vrede uitgereikt, als jongste winnaar van deze onderscheiding ooit. Hij is dan vierendertig jaar.

§ 2.3: Memphis.

Toch heeft King niet altijd geluk. In 1966 liepen duizenden mensen mee door Mississippi in de “mars tegen angst”. Toen zijn vriend en medestrijder James Meredith door een sluipschutter ernstig werd verwond, besloot Martin dat de mars moest doorgaan. Zou anders de angst van arme en onderdrukte zwarten in Mississippi niet alleen maar groter worden?

Op een dag ging King naar Memphis om vuilnismannen toe te spreken die daar aan het demonstreren waren voor betere werkomstandigheden. De tweede dag van zijn verblijf, 4 april 1968, werd hij op het balkon van zijn hotel doodgeschoten door een blanke man, James Earl Ray. King stierf een uur na aankomst in het ziekenhuis. Dit nieuws zorgde in veel steden voor enorme rellen. Meer dan 150.000 zwarte en blanke mensen liepen in de rouwstoet mee.

Hij werd op 5 april 1968 begraven onder een monument met daarop de laatste woorden van zijn “I have a dream” speech. In 1986 werd door de Amerikaanse regering de derde maandag van januari als nationale feestdag ter ere van King ingesteld.

Hij liet vier kinderen achter: Yolanda Denise 17-11-1955, Martin Luther III 23-10-1957, Dexter Scott 30-01- 1961 en Bernice Albertine 28-03-1963.

Martin Luther King werd 39 jaar.

Martin Luther King tijdens één van zijn vele toespraken…

HOOFDSTUK 3: De Doelstellingen van Martin.

§ 3.1: Doelstellingen.

Martin zag het als zijn levenstaak om langs de eerlijke en vreedzame weg vrijheid en gelijkheid voor de zwarte mensen in Amerika te realiseren. Hij wilde de mensen leren te protesteren zonder geweld te gebruiken en zo het gelijk te kunnen halen en behouden en op een de mensenvredige manier met elkaar om te gaan. Om zijn ideeën aan zwarte, maar ook blanke mensen te laten weten heeft hij boeken geschreven en stond hij vaak in de krant.
Veel heeft hij geholpen zichzelf te kunnen verdedigen en voor zichzelf op te komen.
Hij was niet tégen de blanke mensen, alleen tegen hun onrechtvaardigheid. Hij betrok hen dan ook vaak in zijn protestacties en heeft zo niet alleen zijn eigen volk geleerd voor zichzelf op te komen, maar ook veel blanken geweldloos tot inzicht gebracht.

§ 3.2: Wat heeft hem geïnspireerd?

Voor Martin Luther King was zijn reis naar Indië, het land van Gandhi, ontzettend belangrijk.
India was vroeger een Britse kolonie. De Indiërs moesten hard werken en de Engelsen staken de winst in hun zak. Onder leiding van Gandhi kwamen de Indiërs in verzet en hebben ze zich uiteindelijk vrijgevochten. Ook Gandhi wilde geen wapens gebruiken, daarom was hij het grote voorbeeld van Martin.

Toen Martin nog student was las hij boeken over Gandhi. Hij leerde er hoe je geweldloos verzet moest organiseren. Onder andere door het houden van marsen, protesttochten die met duizenden mensen tegelijkertijd te voet werden gehouden.

“As they came walking gallantly down the street, Passing out cards to everyone they happen to meet. They bring with them hope for the next white girl or boy. They bring with them the knowledge that gleams with joy. Wearing long white robes and hooded masks, only if you knew they held such a task. Maybe some day you will too...”

Deel 2:

THE KU KLUX KLAN

H./§. Titel. Blz.
Ill: Affiche van de KKK 13
4 Biografie van de Ku Klux Klan 14
4.1 Het begin… 14
4.2 De groei van de Ku Klux Klan 15
Ill: De KKK tijdens een ritueel 20
5 Doelstellingen en Werkwijzen van de KKK 21
5.1 Doelstellingen 21
5.2 Werkwijzen 21
6 De KKK! 22
6.1 Rituelen 22
6.2 Symbolen 22
6.3 Kleding 23
Ill: Symbolen van de KKK 24

Een affiche van de Ku Klux Klan…

HOOFDSTUK 4: Biografie van de Ku Klux Klan

§ 4.1: Het begin…

In mei 1866 werd The Ku Klux Klan opgericht door zes zuidelijke oud-militairen: John Cester, Frank McCard, James Crowe, Calvin Jones, John Kennedy en Richard Reed. Dit gebeurde in hun woonplaats Pulaski, Tennessee, nadat de van 1861 tot 1865 durende burgeroorlog ten einde was en de slavenarbeid was afgeschaft.

De zes vrienden besloten op een avond een vriendenclub op te richten onder de naam KuKlux, afgeleid van het Griekse woord “Kuklos”, wat kring betekent en volgens de Klan het oudste symbool van de eenheid is. 'Klan' betekent volk of groep en werd er daarom achter gezet. Ze richtten de Klan op naar aanleiding van de verloren burgeroorlog (1861-1865). De slavenarbeid was in 1866 afgeschaft en de economie van het eens zo machtige Amerika dreigde in elkaar te storten.

Abraham Lincoln, de toenmalige president, had de slavernij afgeschaft en er waren plots vele zwarte plantageslaven vrije mensen geworden, hetgeen de opbouw in het zuiden danig verstoorde. De vroegere sociale en economische structuur, die onder andere gebaseerd was op slavernij, was opeens weg.

Heel Amerika moest leren leven met ruim 4 miljoen zwarte slaven in hun blanke steden. Omdat deze zwarte mensen tot voor kort als zeer minderwaardig werden gezien, viel dit de gemiddelde Amerikaan erg zwaar.
Al gauw werd het treiteren en niet veel later het mishandelen, verkrachten, castreren, verbranden en lynchen van de bevrijdde slaven een veelvoorkomende manier voor de blanke Amerikaan om zijn frustraties over de verloren burgeroorlog en “die bevrijdde duivels die zich met hun leven kwamen bemoeien” af te reageren.

De 9 miljoen Amerikaanse blanken voelden zich bedreigd en zagen de zwarte bevolking nog steeds niet als mensen. Zij vonden dat de Verenigde Staten verkeerd werd opgebouwd. De Klan begon ook de regering, die de wederopbouw leidde, als een vijand te zien. De wederopbouw werd naar hun zin niet goed gedaan en ze vonden dat zwarte mensen teveel politieke invloed kregen. De Klan werd vanaf dat moment een illegale organisatie die steeds vaker openbaar begon op te komen voor zijn doelstellingen.

De Klan was oorspronkelijk niet vanwege racistische overtuigingen opgericht, maar toen vanaf 1867 Nathan Bedford Forrest de leiding op zich nam, begon de Klan zich te focussen op het racisme.

“Wij zijn een reactie tegen de tirannie van de overheid en het aanmoedigen van rassen vermenging. Dit moesten wij wel tegen houden”

§ 4.2: De groei van de Ku Klux Klan.

De Ku Klux Klan kreeg in korte tijd veel leden en veel maatschappelijke steun voor zijn gruwelijke activiteiten en daden.

Het verloop van hun geschiedenis wordt door de Klan zelf ingedeeld in verschillende tijdperken. Die tijdperken noemen ze “Era’s”. Altijd wanneer er een nieuwe “Imperial Wizard”, een nieuwe leider komt, begint voor de Ku Klux Klan een nieuwe Era.

“The first Era” (1866 – 1915)

In deze eerste 49 jaar had de Ku Klux Klan vooral een religieus en legendarisch karakter. Men had geheimzinnige bijeenkomsten met eigen rituelen en een eigen taal.

Vanaf het moment dat voormalig generaal van het zuidelijke leger Nathan Bedford Forrest de leiding op zich nam, in 1867, werden de activiteiten van de Klan bozer en gewelddadiger. Onder leiding van Forrest werd de Klan een terreurorganisatie.

De KKK was vooral bezig met het verhinderen van de zwarten om deel te nemen aan de verkiezingen, zodat de blanke ex-machthebbers van voor de burgeroorlog in het zuiden, de macht konden behouden. In 1870 en 1871 nam de regering wetten aan die de Klan verboden, maar het was al te laat. De KKK had al teveel leden, die zich in heel Amerika, en niet veel later ook in heel de wereld ophielden. Toen het een paar jaar later bij een rel in Mississippi door toedoen van de KKK tot een bloedbad kwam, daalde de opgebouwde populariteit van de Klan aanmerkelijk. Dit ging zo rap, dat het er zelfs op begon te lijken dat de organisatie volledig verdwenen was..

“The second Era” (1915 – 1946)

In 1915 nam William J. Simmons de leiding. Hij was tevens de oprichter van de “Knights of the Ku Klux Klan”. Dit was een groep, afgeleid van de KKK, waar ik in dit werkstuk niet verder op in zal gaan.

In deze Era kreeg de Ku Klux Klan een breder programma dan vroeger. Men was
- Voor scheiding van rassen.
- Tegen het communisme.
- Tegen het socialisme.
- Voor verwerping van het Jodendom
- Voor verwerping van het katholieke geloof.

Ook het nativisme speelde een rol. Het nativisme houdt in dat men blijft vasthouden aan bepaalde gewoontes van de eigencultuur. Andere culturen en gemeenschappen kunnen hier geen verandering in brengen en worden door de nativisten als bedreigend ervaren.

De enorme groei van de KKK die zich in deze Era voordeed, was vooral te danken aan de in 1905 verschenen roman “The clansman, a historic romance of the KKK”, geschreven door Thomas Dixon Jr., 1864-1946.
Omdat de steeds perversere daden van de Klan sowieso vaak het nieuws haalden, kwamen ze steeds meer onder de aandacht.
“The clansman, a historic romance of the KKK” werd ook verfilmd in de “The birth of a nation”, waarin de zwarte Gus een blanke maagd verkracht. Deze film wordt tot op heden nog steeds gebruikt bij de toelating van nieuwe Klan- leden.

De Klan ging hun aanslagen steeds opvallender plegen. Ze wilden de blanke mensen ervan overtuigen dat ze moesten opkomen voor hun dromen. Voor de KKK betekende dit een raszuiver, “echt” Amerika. Het hoogtepunt wat betreft het aantal leden werd bereikt in 1924, waarin de KKK maar liefst vier miljoen mensen telde!

Na datzelfde jaar begon de Klan hun woede en haat behalve op donkere mensen, ook op joden en katholieken af te reageren.

Nadat hun leider William J. Simmons eind jaren 20 veroordeeld werd wegens verkrachting en moord, daalde het aantal Klan leden weer heel snel en slonk de KKK tot enkele tienduizenden leden. De depressie in de jaren '30, waarbij voornamelijk anti- Klan organisaties een grote rol speelden, zorgde ervoor dat de beweging vrijwel volledig verdween, omdat zelfs het betalen van lidgeld voor velen te moeilijk bleek.

Voor - en tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte de Klan samen met Amerikaanse naziegroepen als de “Swastika League” en werden zij benoemt tot “Friends of Hitler”. Zoals de Klanleider het in 1936 in Florida formuleerde:

“Wanneer Hitler de joden in Europa heeft uitgeroeid, komt hij ons helpen alle joden in Miami de zee in te drijven”
“The third Era” (1946 -1970)

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er steeds meer buitenlanders in Amerika wonen. De Klan gaf deze mensen de schuld van het in elkaar storten van de Amerikaanse economie. Ook zouden zij het Amerikaanse, sociale leven verstoren. Ze ging steeds meer aanslagen plegen in een poging de verbouwereerde buitenlanders op een afstand te houden. Als het over aanslagen ging sprak de Klan dat ze de macht in eigen hand hadden genomen, omdat de politie niets uitvoerde. De terroristische acties verergerden. Behalve het lynchen van een man werden ook zwaardere aanslagen gepleegd. Zo kwam het geregeld voor dat een “zwart huis” met inwoners erin werd dichtgetimmerd en in brand werd gestoken. Ook kerken werden geregeld verbrand.

De zwarten waren echter, onder leiding van dominee Martin Luther King, weerbaarder geworden en vochten tegen de rassendiscriminatie door heftig te protesteren, zo vaak en zo lang als ze konden. Toen president Kennedy aan de macht kwam steunde hij King en werd het verzet van de regering en het volk tegen de Ku Klux Klan steeds heftiger. Later bleek uit een enquête dat zeker zeventig tot tachtig procent van de zuidelijke bevolking de opname van zwarte mensen op blanke scholen een goede zaak vond.

De haat van een half miljoen Klan- leden richtte zich dan ook voornamelijk op deze blanke- en zwarte mensen, voorvechters van de burgerrechtenbeweging. Zij werden aan de lopende band onderworpen aan de meest gruwelijke acties en rituelen.

Het dieptepunt van deze derde Era was zonder twijfel de moord in 1964 op drie jonge burgerrechtenactivisten in Philadelphia, Mississippi. De drie waren door de plaatselijke sheriff en tevens Klanlid opgepakt en pas midden in de nacht vrijgelaten. Ze liepen regelrecht in de armen van de plaatselijke KKK- bende. De twee blanken van de drie werden meteen doodgeschoten. De zwarte jongen werd zwaar mishandeld voor ook hij doodgeschoten werd. De zaak werd in 1988 indrukwekkend verfilmd in “Mississippi Burning”, met Alan Parker als regisseur.

Toen president Roosevelt aan de macht kwam maakte hij een einde aan deze gruwelen door de Ku Klux Klan een belastingaanslag van bijna zevenhonderd duizend dollar te sturen. Hierdoor werd de Klan verplicht zichzelf op te heffen. Echter, de KKK verdween nog steeds niet helemaal…

“The Fourth Era” (1970 – 1984)

In deze Era werd net als in de tweede Era veel gebruik gemaakt van de media. Vandaar dat dit tijdperk van de Ku Klux Klan als bijnaam “de televisie Era” heeft gekregen. Over de Klan werd nu niet meer geheimzinnig gedaan. Sterker nog: alles werd bekend gemaakt over de KKK, zelfs hun doelstellingen. De Klan gebruikte vooral de televisie om weer meer aanhangers te krijgen. Omgekeerd gebruikte de televisiewereld de Klan om hogere kijkcijfers te halen. De Imperial Wizard in deze Era is David Duke. Hij zorgde voor veel publiciteit en dús voor veel leden.

Tussen dit alles door bleef de werkwijze van de Klan impulsief en gewelddadig.
De moord op Michael Donald bewijst dat er anno 1981 zelfs weinig voor nodig was om de moordlust van de leden op te wekken.

Op 21 maart 2002 was het twintig jaar geleden dat in Mobile, Alabama een zwarte jongen door twee leden van de Ku Klux Klan werd mishandeld en opgehangen. Zomaar, voor de lol. Zijn moordenaars waren die avond laat een beetje melig geworden en zochten op straat wat vermaak. De negentienjarige Michael Donald had de pech “op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats te zijn”, zoals de daders later letterlijk verklaarden.
Die nacht hadden ze nog urenlang op de veranda van een huis in de blanke wijk samen met andere Klan-leden zitten genieten van het uitzicht op het jongenslijf dat bungelde aan een boom aan de overkant van de straat 'What a pretty sight it is', hadden ze tegen elkaar gezegd.

De daders werden beiden veroordeeld tot de doodstraf. De United Klans of America werd in 1988 eveneens verantwoordelijk gesteld voor de misdaad en door een geheel blanke jury veroordeeld tot het betalen van 7 miljoen dollar smartengeld aan Michaels moeder, Buelah May Donald. Die financiële klap maakte een einde aan de vierde bloeiperiode van de Klan, die zelfs haar hoofdkwartier aan de oude zwarte dame moest overdragen.
Maar verslagen zijn ze bij lange na nog steeds niet…

The Fifth Era (1984 – begin jaren ’90)

De laatste jaren is het behoorlijk rustig geworden. Vooral dankzij het feit dat advocaten van de bestrijdingsgroep Klanwatch de organisatie langs een doorgrondde burgerrechtelijke weg doorlopend in de gaten houd en elke daad onmiddellijk zwaar wordt bestraft.
Naar schatting zijn nog zesduizend Amerikanen actief lid van de beweging. De mishandelingen van een zwarte, een jood of 'communist', een katholiek of Vietnamees, homoseksueel, uitkeringsontvanger of wie dan ook die de Klan als hun vijand ziet, worden vrijwel niet meer uitgevoerd. Het kost ze gewoon te veel geld. Bovendien is het gevaarlijk geworden om minderheden te treiteren. De zwarte bevolking vecht steeds vaker hard terug en overal zijn oplettende mensen.
“Een aframmeling komt nog wel eens voor”, zegt de burgerrechtactivist Pete Talley, “maar lynchen is uit de mode geraakt”.

Maar toch is de KKK redelijk tevreden. In de meeste zuidelijke stadjes woont de zwarte bevolking nog altijd “on the other side of the track”, in buitenwijken en bittere armoede.

De publiciteit en het aantal leden namen in deze Era af. Dit kwam ook nog doordat de regering het niet meer toestond dat de Klan zo vaak op het nieuws kon komen met hun racistische slogans en doelstellingen.

Nu…

Dankzij het internet, waar ze handig gebruik van maken, kan The Ku Klux Klan nog steeds hun ideeën openbaar maken en zich zo verder ontwikkelen. Dit doen ze dan ook nog steeds; ik ben tijdens het maken van dit werkstuk genoeg Amerikaanse sites tegengekomen waarop ze hun ideeën openbaar maken en als “The good thing” beargumenteren. Ook al voert de Klan naar weten geen actie meer, hun ideeën blijven op deze manier bestaan en daarmee het idee van rassenongelijkheid.
Naar schatting zijn er nu nog ongeveer 3000 leden in Amerika en enkele honderden in de rest van de wereld. Wanneer zal de KKK ophouden te bestaan?

De Ku Klux Klan voert een ritueel uit…

HOOFDSTUK 5: Doelstellingen en Werkwijzen van de KKK.

§ 5.1: Doelstellingen

In de vorige paragraaf, De Groei van de Ku Klux Klan, heb ik al uitgebreid over hun doelstellingen en werkwijzen door de jaren heen verteld. Hier nog even de door de KKK zelf beschreven doelstellingen op een rij.

Doelstellingen van de KKK, door de KKK:

“- Het Blanke Ras
Het onvervangbare middelpunt van onze natie, ons Christelijk geloof, en het hoge niveau van de Westerse cultuur en technologie.
- Amerika Eerst
Amerika eerst vóór alle buitenlandse of vreemde invloeden of interesses en geen interventie van een buitenlandse politiek of van buitenlandse militairen.
- De Grondwet
De grondwet zoals deze is geschreven en bedoeld is. Het is het mooiste systeem van de regering, dat door de mens is ontworpen, wat is gebaseerd op de Heilige Bijbel en het Christelijke gewoonterecht.
- Vrij Bezit
Privé bezittingen en eigendom van zaken, maar een einde aan duur betaalde exploitatie. We zijn een voorstander van economisch nationalisme, maar we bestrijden de vrije handel op grote schaal.”

§ 5.2: Werkwijzen.

De KKK wil hun doelen bijna altijd met geweld bereiken en probeert zo ook de niet Amerikaanse bevolking schrik aan te jagen. Alleen wanneer dit niet lukt onderneemt men ook actie via de politiek. Zo stelde de leider van de Klan in de “The Fourth Era” (1970 – 1984), David Duke, zich kandidaat voor het presidentschap.

Om te laten herkennen waar de KKK voor staat, voeren ze rituelen uit en dragen ze verder speciale kleding en gebruiken ze symbolen die ik verderop in dit hoofdstuk zal beschrijven.

HOOFDSTUK 6: De KKK!

§ 6.1: Rituelen.

Een berucht ritueel van de KKK is de verbranding van een houten kruis in het open veld. Deze religieuze ceremonie werd uitgevoerd om de nadruk te leggen op het Christendom, wat ook het geloof is van alle leden van de Ku Klux Klan. Meestal werd er als ritueel hoogtepunt het kruis aangestoken na de bijeenkomst.
Volgens de Klan stelt het brandende kruis het Licht van Jezus Christus voor. “Jezus Christus stierf namelijk voor het blanke, Arische ras. Het kruis wordt niet door ons vernietigd, maar verbrand!”, legt de Klan uit.
Tijdens het ritueel gaat de Klan rond het brandende kruis staan, zodat zij aan de warmte van Jezus worden herinnerd.

§ 6.2: Symbolen.

Alle Klan groepen gebruiken normaal het symbool "The Blood Drop" of terwijl "De Bloeddruppel". De bloeddruppel is volgens de Klan een druppel van Jezus Christus. "The Crosswheel", het kruiswiel is bedacht door de Knights of the Ku Klux Klan. Dit is een Klan, afgeleid van de oorspronkelijke KKK. In het kruiswiel kunnen we het volgende zien: het Christelijke kruis, het wiel van scheppende kracht, de cirkel van eenheid en het oude Arische symbool van het licht. Er is geen ander symbool dat zoveel in één keer zegt over de Ku Klux Klan dan het kruiswiel.

§ 6.3: Kleding

De pakken met punthoeden, die de Ku Klux Klan draagt zijn niet zomaar gekozen. Ze hebben ieder een functie. Het witte pak is voor de "normale" Klan leden. In het boek van de Onthullingen, staat geschreven dat het leger van God ook witte pakken draagt. Dit doen ze om puurheid uit te stralen. De zwarte pakken worden gedragen door mensen van de Klan beveiliging. Deze Klan beveiliging wordt ook wel de "Nighthawks" genoemd. Deze Klan leden zijn niet verplicht om deze zwarte pakken te dragen, ze mogen ook witte pakken dragen.

Maar waarom zijn de Klan leden nou ooit begonnen met het dragen van speciale kleding?

Een paar redenen hiervoor zijn:
- Als iedereen dezelfde kleding draagt wordt iets heel groots en dat werkt beangstigend voor de omgeving.
- De kleding van de KKK verbergt je identiteit wat geweldplegingen gemakkelijk maakt

Rond 1920 werden er ook gekleurde pakken gedragen. Een paars pak werd gedragen door een "Imperial Wizard", oftewel een Keizerlijke Tovenaar. Dat is de hoogste rang die je als Klan lid kan krijgen, je bent dan de leider, zoals eerder ook al beschreven staat. Gouden pakken waren voor officieren die net iets minder te zeggen hadden. Een rood pak werd gedragen door een organisator van een demonstratie of feest. Een locale leider droeg een groen pak.

Later werden deze gekleurde pakken bijna nooit meer gedragen, alleen bij huwelijken en kruizen branden.

Tegenwoordig worden pakken alleen nog maar op officiële bijeenkomsten van de Klan gedragen, maar dan alleen in de witte variant. Vaak dragen veel leden hier een strop bij. Dit als een ritueel teken dat ze iemand kunnen en durven ophangen. Het wil niet zeggen dat de Klan leden er altijd zo bij lopen. In het dagelijks leven dragen zij gewoon de kleding die iedereen aan heeft.

Conclusie

“Wat hebben Martin Luther King en de Ku Klux Klan nou werkelijk met elkaar te maken?”

Ik ben erachter gekomen dat deze twee aan de ene kant heel veel, maar aan de andere kant ook weer niets met elkaar te maken hebben.
Veel aanhangers van King zijn vermoord door de KKK, met daaropvolgend weer protestacties, rellen, voordrachten van Martin en gevechten, zelfs op straat. Zo werd president Kennedy, een fanatiek aanhanger van Luther King, vermoord door een lid van de Ku Klux Klan.
Of Martin zelf ook door een lid van de KKK is vermoord kan ik niet met zekerheid zeggen. Waarschijnlijk wel, maar velen beweren verschillende dingen.

Ten tweede natuurlijk omdat ze zo lijnrecht tegenover elkaar staan en dus totaal het tegenovergestelde als doel hebben te bereiken. Ze zijn in alle gevallen verschillend en willen het liefst niets met elkaar te maken hebben.

Wat me tijdens het maken van dit werkstuk en het zoeken naar een antwoord op de bovenstaande hoofdvraag heel erg opviel, was dat de voorgangers van de ideeën van de KKK en Martin Luther King in precies dezelfde “relatie” tot elkaar stonden als zijzelf.

Martin liet zich namelijk heel erg inspireren door Ghandi, de Indiër die voor zijn volk opkwam en ervoor zorgde dat zij zich niet meer lieten onderdrukken door de Britten.
Het opvallende van hem was dat hij zich één voelde met zijn volk en zich niet als een superieure leider opstelde. Ook Gandhi wilde geen wapens gebruiken, daarom was hij het grote voorbeeld van Martin.

De Ku Klux Klan hadden meer een voorbeeld aan de Britten en slavendrijvers, die de zwarten onderdrukten en hen minderwaardig bevonden. De Britten discrimineerden de donkere bevolking en deinsden er niet voor terug geweld te gebruiken. Exact als de KKK.

Wat me verder verbijsterd is het feit dat de Ku Klux Klan nog steeds bestaat. Na de dood van King is het aantal leden weliswaar flink gedaald, maar toch.

Martin Luther King en The Ku Klux Klan. Ze zijn zo verschillend, toch trekken ze elkaar aan als een magneet. Het blijft fascinerend.
Bronvermelding.

Deel 1:
Internet:
http://www.absofacts.com/geschiedenis/data/kingmartinlutherjr.shtml
http://www.digischrift.nl/lessen/king/
http://www.biography.com/search/article.jsp?aid=9365086&page=3&search=martin+luther+king

http://www.biography.com/search/article.jsp?aid=9365086&page=4&search=martin+luther+king

Boek:
“De Autobiografie Martin Luther King jr.”
Onder redactie van Clayborne Carson.
Vertaald uit het engels door Lidwien Biekmann.
Warner Books.

Deel 2:
Internet:
http://www.geocities.com/roggemansmarcel/illumina.htm
http://huiswerk.scholieren.com/werkstukken/verslag.php?verslagid=7555&rating=4
http://images.google.nl/images?q=ku+klux+klan&hl=nl&lr=&start=20&sa=N
http://images.google.nl/images?q=ku+klux+klan&hl=nl
http://www.encyclopedia.com/html/section/KuKluxKl_TheFirstKuKluxKlan.asp
http://www.encyclopedia.com/html/section/KuKluxKl_TheSecondKuKluxKlan.asp
http://www.encyclopedia.com/html/section/KuKluxKl_TheKlanafterWorldWarII.asp
http://www.kkkk.net/history.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.