Ballet

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Scriptie door een scholier
  • 4e klas havo | 974 woorden
  • 4 maart 2002
  • 47 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
47 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Slim oefenen met Mijn Examenbundel

Wil jij onbeperkt online oefenen met examenopgaven, uitlegvideo's en examentips bekijken en je voortgang bijhouden? Maak snel een gratis account aan op mijnexamenbundel.nl. 

Ontdek Mijn Examenbundel
Inleiding:

Wij gaan het in dit werkstuk hebben over ballet.
Ons onderwerp is: Wat moet je er allemaal voor over hebben om danser te worden? Omdat er vele soorten dansen bestaan hebben wij gekozen om het alleen maar over ballet te houden.

We bespreken de volgende onderwerpen:
- De oorsprong van ballet
- Vooropleiding
- Wat heb je nodig om een danser te worden?
- Wat te doen na je opleiding?
- Waarom is er speciale balletkleding?

De oorsprong van ballet:

Het ballet ontstond in de 15e eeuw in Italië en het woord ballet is afgeleid van het Italiaanse woord ballo of dans. Het werd vanuit Italië naar frankrijk gebracht en ontwikkelde zich daar zoals al eerder genoemd in de 16e eeuw aan de franse hoven.
Het hoorde bij het amusement aan het hof. De eerste balletvoorstellingen in theaters dateren van 1669 als onderdeel van de opera. Er werden in de 15e eeuw ook balletten uitgevoerd met taferelen uit de Romeinse en Griekse mythologie.

Veel elementen van het moderne ballet zijn ontstaan in de 19e eeuw, dat was de tijd van de romantiek. Wetenschap en industrie ontwikkelde zich in die tijd snel, maar hoe meer de mensen in de wereld ontdekten, des te meer ze ook ontspanden in boeken , muziek, beeldende kunst en ballet.
Het einde van de 19e eeuw was een vruchtbare tijd van het ballet. Nieuwe ontwikkelingen uit de romantiek zoals het dansen op de pointe en hoge sprongen werden in die tijd verder uitgewerkt door onder andere de rusische choreograaf maries Petipa.
In de 20e eeuw maakte het ballet enorme veranderingen door die werden veroorzaakt door de gebeurtenissen als de franse revolutie, twee wereld oorlogen en de emancipatie van de vrouw. Dat alles had invloed op de kunst. Het ballet verwerkte die verschillende invloeden en werd internationaal.
Waarom is er speciale Balletkleding?

Een docent(e) kan alleen goede aanwijzingen geven als hij of zij de spieren en het lichaam goed kan zien. Vandaar dat bij balletlessen strakke kleding gedragen wordt.
Lang haar moet altijd in een knot (zeker niet in een staart of vlecht) omdat je haar tijdens de lessen (denk bijvoorbeeld een pirouette) bij een ander oogletsel veroorzaken. Sieraden moeten worden afgedaan. Voor volwassenen worden deze eisen ten onrechte nogal eens losgelaten. Hier valt de logica echt niet van in te zien.
Algemeen gelden de volgende voorschriften:
Meisjes tot ongeveer 11
Roze pakje, witte ballet panty, roze ballet schoentjes. Haar vast in een knot.
Meisjes/dames vanaf 11
Zwart pakje, roze balletpanty, roze balletschoenen. Meestal worden pakjes met spaghettibandjes gedragen. Een witte of roze tailleband wordt ook vaak voorgeschreven omdat dit een handig hulpmiddel is of het lichaam juist gebruikt wordt. Haar vast in een knot.
Jongens/mannen
Zwarte of grijze balletmaillot, wit niet te los zittend T-shirt (in de maillot gestopt), witte sokken en witte balletschoenen. Jongens vanaf ongeveer 12 jaar dragen ook een dancebelt.

Vooropleiding:

Als je nog jong bent kan je vanaf groep 7 van de basisschool een oriëntatie programma volgen. Deze jongens en meisjes blijven op hun eigen basisschool en volgen twee dagen per week danslessen. Bij deze vooropleiding kijkt men of je geschikt ben om later echt te worden aangenomen op de dansacademie.
Sommige leerlingen willen juist eerst een vooropleiding, omdat ze nog niet toe zijn aan de dagelijkse opleiding, bijvoorbeeld omdat ze te ver weg wonen en nog niet in een pleeggezin willen wonen. Andere leerlingen zijn niet aangenomen voor de dagelijkse opleiding, omdat de academie hen nog te jong vond en hen op deze manier langer de tijd wil geven om te oriënteren.
De meeste leerlingen behalen een mavo- of havodiploma en worden dan meteen het danswereldje ingeloodst. Hoe jonger, hoe beter.

Wat heb je nodig om een danser te worden?

Ballet is niet zo makkelijk als het eruit ziet. Het is heel moeilijk om het er mooi en verzorgd uit te laten zien. Daarom is voor ballet een jarenlange intensieve training nodig. Daarom is het handig als je vroeg begint, want dan ben je al gewend aan het leven en weet je hoe het is. De meeste mensen die laat beginnen vallen meestal eerder af als het er echt op aankomt.
Als je een perfect lichaam zou hebben dan zou het een stuk gemakkelijker zijn, want dan hoef je niet heel de tijd te proberen op gewicht te blijven en er goed uit te zien. Maar niet veel mensen hebben dat. Maar toch is een slank lichaam niet het allerbelangrijkste. Met een minder slank lichaam kan het er ook goed uitzien, want niet alleen je lichaam en talent zijn belangrijk. Het is vooral je uitstraling die belangrijk is. Hoe je eruit ziet op toneel en of je je gevoelens kan tonen, dat is nog veel belangrijker. Want als je dat niet hebt kan je er nog zo mooi uitzien, maar dan kom je er niet.
Wat te doen na je opleiding?

Als je een echte danser wil worden is vooral doorzettingsvermogen belangrijk. Als je klaar bent met je opleiding is het moeilijk om uiteindelijk echt te gaan dansen. De danswereld is namelijk heel klein. Je moet veel audities doen en dan maar hopen dat je een rol krijgt. Als je echt goed bent kom je er wel, maar als je gewoon een goede danser bent zal je heel hard je best moeten doen om er te komen. Heel vaak worden mensen die het niet lukt dan later dans leraar of lerares.
Danser repeteren en treden gemiddeld 12 uur per dag op. Daarnaast is er weinig tijd voor andere dingen. Je collega's zijn je vrienden. Ze helpen je met verhuizen, je eet 's avonds met elkaar en als je nog wat wil gaan drinken doe je dat in het theater of bij elkaar thuis. Ze willen dat je een gezond leven leid, maar veel dansers bij een Dans Theater drinken en roken meer dan je zou verwachten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.