Hoofdstuk 1 Ademhalen
Ieder mens haalt vele malen per dag adem. Bij volwassenen is dat wel zo’n 15 tot 20 keer per minuut. Elke dag stroomt 10.000 liter lucht via mond en neus naar de longen en terug. Bij het inademen stroomt de lucht door de keel en de luchtpijp naar de longen. In de longen vertakt de luchtpijp zich tot steeds kleinere buisjes. Aan het einde van die buisjes zijn fijne blaasjes: de longblaasjes. De longen bestaan uit miljoenen blaasjes. In de kleinste luchtwegen en in de longblaasjes vindt de luchtverversing van ons lichaam plaats. Het bloed brengt dan op zijn beurt de zuurstof naar alle delen van het lichaam. Hoofdstuk 2 Cara
Cara(Chronische Aspecifieke Respiratoire Aandoeningen) is een verzamelnaam voor chronische aandoeningen van de luchtwegen zoals chronische bronchitis, longemfyseem en astma. Mensen die hieraan lijden hebben gevoelige luchtwegen. Doordat zij in contact komen met bepaalde prikkels ontstaat er een vernauwing van de luchtwegen en wordt de ademhaling moeilijker. Ze kunnen dan last krijgen van kortademigheid (benauwdheid), hoesten, een piepende ademhaling en soms zelfs het opgeven van slijm. Meestal kan je aan mensen die cara hebben niet zien dat ze eraan lijden. Dit kan vaak tot onbegrip leiden, ter voorkoming daarvan is het dus altijd goed als zo’n cara-patiënt meldt dat hij of zij aan de ziekte leidt.
Mensen met chronische bronchitis en longemfyseem hebben constant last van klachten, zoals hoesten, kortademigheid, een piepende ademhaling en vermoeidheid.
Paragraaf 2.1 Chronische Bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen vaak geïrriteerd. Chronische bronchitis is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de bronchi. De verschijnselen van chronische bronchitis zijn : hoesten, het opgeven van slijm en kortademigheid. Bronchitis komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor, en dan, bij mannen boven de 40 jr. Dat komt doordat mannen veel meer roken dan vrouwen.
De oorzaken van chronische bronchitis zijn : overgevoeligheid van het slijmvlies en invloeden van buitenaf zoals bv. roken,vuile lucht of infecties.
Bronchitis kan behandeld worden door:
1. rookverbod
2. antibiotica te gebruiken tijdens infecties
3. remmende middelen tegen slijmproduktie en inkrimping van de spiertjes in de wand te gebruiken
4. en verder door hoestmiddelen
Paragraaf 2.2 Longemfyseem
Longemfyseem is een longziekte waarbij de longblaasjes beschadigd zijn en de longen te weinig goed functionerend longweefsel bevatten. De verschijnselen van longemfyseem zijn: hoesten, opgeven van slijm en een verergerde kortademigheid. Zo’n patiënt loopt dan ook vaak met de borstkas in inademingstoestand en hoog opgetrokken schouders. De oorzaak van longfyseem is meestal een gevolg van chronische bronchitis of astma, waarbij de luchtpijptakjes vernauwd zijn en de lucht wel makkelijk in de longen komt, maar er moeilijk uit gaat. De wanden van de longblaasjes verzwakken en gaan op den duur kapot. Hierdoor ontstaan er grotere luchtruimten in de longen en gaat de elasticiteit verloren. Longemfyseem kan behandeld worden door: ademhalingsgymnastiek en antibiotica tegen de vaak optredende infecties(o.a. infecties van de longwegen).
Paragraaf 2.3 Astma
De biologische naam van astma is astma bronchiale. Astma is een longziekte die gepaard gaat met aanvallen van heftige kortademigheid, benauwdheid en een piepende ademhaling.
Bij een astma-aanval trekken de spieren van de bronchiën
(= luchtbuisjes van de longen) zich krampachtig samen, waardoor het inademen maar vooral het uitademen moeilijker wordt. Na een uur of twee eindigt een aanval, meestal na het ophoesten van taai en glazig slijm.
De oorzaken van astma zijn:
1. vaak allergieën, b.v. allergieën tegen huisdieren, huisstof en stuifmeel.
2. psychische oorzaken, b.v. stress
3. een infectie, b.v. longinfectie
Als een allergie de oorzaak van astma is dan kan men het behandelen door de prikkelende bestanddelen uit de omgeving te verwijderen (sanering) of door de patiënt ongevoelig te maken tegen die stoffen(desensitisatie). De infecties worden bestreden met antibiotica. Soms verminderen of verdwijnen de klachten en aanvallen, maar ze komen helaas na een aantal jaren toch weer terug. Totale genezing van deze ziekte is echter niet mogelijk.
Hoofdstuk 3 Prikkelende stoffen
Mensen met cara reageren sneller en sterker op prikkelende stoffen dan anderen. Ze worden van die prikkelende stoffen dan ook benauwd. De prikkelende stoffen kunnen zijn: tabaksrook, parfum, sprays (b.v. deodorant)verf en/of schoonmaakmiddelen z.a. chloor. Ook kunnen inspanning door b.v. sport en het weer b.v.koude lucht, mist en temperatuursafwisselingen werken op de luchtwegenvan de persoon. Griep en verkoudheid verhogen vaak genoeg de prikkelbaarheid.
Paragraaf 3.1 Medicijnen
Prikkels vermijden is niet altijd makkelijk en ook niet altijd mogelijk. Daarom heeft een groot aantal carapatiënten dagelijks medicijnen nodig. Er bestaan verschillende soorten medicijnen. De belangrijkste en meest gebruikte zijn ontstekingsremmers en luchtwegverwijders. Aan deze medicijnen kan men niet verslaafd raken. Ontstekingsremmers (b.v. Becotide) maken de luchtwegen minder prikkelbaar en beschermen de gevoelige luchtwegen. Patiënten gebruiken die medicijnen elke dag, ook als er geen klachten zijn. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de vernauwde luchtwegen weer wijder worden, zodat de patiënt weer vrij snel lucht naar binnen kan krijgen. Kortwerkende luchtwegverwijders(b.v. Atrovent en Ventolin) worden gebruikt tegen kortademigheid of om inspanningsastma te voorkomen en ze werken ongeveer zes uren lang. Er bestaan ook luchtwegverwijders die langer werken; deze zijn voor mensen die vaker ’s nachts klachten hebben. Verder zijn er ook nog andere tabletten die de persoon ’s morgens inmoet nemen om de kramp en de longen te voorkomen(b.v. Pulmicort).
Hoofdstuk 4 Inhaleren
De meeste medicijnen kunnen via een apparaatje geïnhaleerd (ingeademd)worden. Het inhaleren van de medicijnen is voordeliger dan het innemen van pillen of drankjes omdat bij het inhaleren de medicijn meteen in de luchtwegen komt te zitten en dus sneller gaat inwerken. Bovendien is er ook minder medicijn nodig en er zijn minder bijwerkingen. Inhaleren is dus een hele goede manier om de medicijnen meteen op de juiste plaats te krijgen. Het is belangrijk dat het inhaleren op de juiste wijze gebeurt. Er zijn verschillende inhaleringsapparaten zoals b.v. verstuiver en poederinhalator. Bij een poederinhalator gaat het om krachtig inhaleren en de adem 5 tellen vasthouden. Bij een verstuiver moet je een paar keer rustig in- en uitademen.
Naast luchtwegverwijders en ontstekingsremmers kan de arts nog andere medicijnen voorschrijven, zoals anti-allergie middelen b.v. neusspray, en oogdruppels, antibiotica of de griepprik.
Hoofdstuk 5 Andere behandelingen
Dit zijn alle andere vormen van onderzoek of behandeling die niet worden onderwezen en waarvan de toegepaste methoden en technieken niet berusten op de gangbare regulaire geneeskunde. Veel mensen met astma voelen zich door zo’n behandeling beter en hebben minder medicijnen nodig.
Degenen die deze methoden toepassen kijken niet alleen naar de astma-klachten maar ook naar andere zaken, zoals eetpatroon, leefgewoonten en de geestelijke toestand van de patiënt. Zij hebben vaak ook meer aandacht voor de patiënt.
Behandelingen die cara-patiënten( waaronder vooral de astma-patiënten) kunnen helpen zijn:
1. Acupunctuur
Hierbij probeert men m.b.v. naalden het energie-evenwicht in het lichaam te herstellen wanneer dat door ziekte verstoord is.
2. Ademtherapie
Hierbij probeert men de natuurlijke adembeweging en het natuurlijk lichaamsgevoel te herstellen. Astmapatiënten leren de signalen van een beginnende benauwdheid te herkennen en kunnen dan een aanval voorkomen.
3. Antroposofie
Naast erfelijke aanleg wordt ook gekeken of de persoon goed voor zichzelf zorgt en tijd neemt voor beweging en ontspanning. Hierbij zijn o.a. voedingsvoorschriften en bewegingstherapie van belang.
4. Homeopathie
Homeopaten kijken niet alleen naar de ziekte maar ook naar slaapritme, eetgewoontes, temperatuur en gedrag van de mensen. Vaak worden door de homeopathische medicijnen de klachten eerst erger en kunnen daarna de astma-aanvallen verminderen.
5. Natuurgeneeswijzen
Er zijn vele soorten natuurgeneeswijzen zoals voedingstherapieën, massages, kruiden- en lichtbehandelingen. Volgens natuurgenezers hangen ziekten samen met verkeerde voedings- en leefgewoonten waardoor zich allerlei afvalstoffen in het lichaam ophopen.
Bij deze behandeling probeert men dan de afvalstoffen uit het lichaam te halen.
6. Yoga
Door aan yoga te doen kan men evenwicht in het leven krijgen. Sommige vormen van yoga zorgen voor een goede lichaamshouding, een goede ademhaling en het verminderen van spanning. Van yoga wordt men heel rustig en dat heeft een heel goed effect op het lichaam, waardoor de astma-aanvallen zich gaan verminderen.
Hoofdstuk 6 Astma en sport
Astma is een goede reden om te sporten. Van sport en beweging wordt men namelijk fitter, de uithoudingsvermogen neemt toe en men voelt zich ook beter. Door te sporten krijgt men een betere controle over de ademhaling; de longinhoud kan toenemen en de ademhalingsspieren worden sterker.
Om uithoudingsvermogen op te bouwen moet men zo vaak als mogelijk met een matige inspanning 20-30 minuten bewegen. Voor astma-patiënten is het dus belangrijk regelmatig actief te zijn en geleidelijk de duur en zwaarte van de inspanning te verhogen.
Ongeschikte sporten voor mensen met astma zijn sportduiken met perslucht en activiteiten op grote hoogte, zoals bergsport en parachutespringen. Dit ter voorkoming van inspannings-astma*.
*Inspannings-astma : last krijgen van kortademigheid of piepen tijdens of na zware lichamelijke inspanning.
Het optreden van inspanningsastma hangt samen met de temperatuur van de ingeademde lucht, het vochtgehalte ervan en de zwaarte van de inspanning.
Om de klachten zoveel mogelijk te beperken kan de patiënt de volgende maatregelen treffen:
1. medicijnen inhaleren
2. een goed opwarmen(warming-up) en
3. (bij koud weer) inademingslucht voorverwarmen.
Medicijnen inhaleren: bepaalde medicijnen kunnen inspanningsastma voorkomen wanneer ze ongeveer 10-30 minuten voor het sporten inhaleert. Als tijdens het sporten de klachten terugkomen, kan er eventueel nog een keer geïnhaleerd worden.
Warming up: voor de warming-up moet men ongeveer 10-15 minuten uittrekken. Hierbij kunnen oefeningen van enkele minuten zoals warmlopen afgewisseld met rustmomenten waarin er rekoefeningen voorkomen, gedaan worden. Inademingslucht voorverwarmen: Dit geschiedt door zo lang mogelijk door de neus in te ademen of door een sjaal voor de mond te doen. Ook is het belangrijk dat degene die aan cara(astma) lijdt en aan sport doet zijn of haar trainer en teamgenoten hiervan op de hoogte stelt.
REACTIES
1 seconde geleden
R.
R.
een heel goed verslag danks zij jou heb je me uit de probleem geholpen met school er stond al veel in wa ik moest dan dankje wel een heel goed verslag greets remy en nogmaals bedankt
21 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
heej,
leuk bedacht een werkstuk over cara te maken!
handig! ik heb nu namelijk een project over die ziekte!
doeii!
16 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
super
9 jaar geleden
Antwoorden