Informatieve tekst
Cartografie
Inleiding
In deze tekst ga ik vertellen over verschillende dingen. Als eerste vertel ik wat over topografische en thematische kaarten. Vervolgens ga ik het hebben over remote sensing. Als laatste zeg ik wat ik ervan vond, wat ik heb geleerd en noem ik de bronnen.
Natuurlijk weet ik al wel wat van de onderwerpen maar om eerlijk te zijn weet ik er zelf ook niet veel van, daarom belooft deze opdracht veel voor mij. Ik weet eigenlijk alleen maar wat over topografische en thematische kaarten.
Topografische en Thematische kaarten
Kaarten, je gebruikt ze overal, als je op vakantie bent, in een onbekende stad en misschien ook zelfs wel op school. Kaarten zijn bijna onmisbaar. Zelfs bij een TomTom heb je dat nodig, alleen hoef je hem dan niet zelf te lezen. Er zijn allerlei soorten kaarten, zo heb je de thematische kaarten en topografische kaarten. Daar ga ik nu wat over vertellen.
Topografische kaarten
Ik begin met de topografische kaarten. Topografische kaarten zijn bedoeld om zo precies mogelijk een oppervlakte te beschrijven of lezen. Op die kaarten worden wegen, steden en wateren weergegeven. Ook heb je kaarten waar ook de bebouwing is aangegeven. Natuurlijk staan er ook namen op de kaart. Bij heel gedetailleerde kaarten zullen alle namen er opstaan, maar bij minder gedetailleerde kaarten staan vaak alleen de namen van belangrijke plaatsen, straten en wateren erop. Die kaarten worden vaak gebruikt als wegenkaart voor bijvoorbeeld in de auto.
Thematische kaarten
Dan de thematische kaarten. Thematische kaarten zijn eigenlijk hetzelfde als gewone kaarten, alleen zijn ze speciaal op één ding gericht.
Zo heb je bijvoorbeeld toeristische kaarten. Op toeristische kaarten staan vaak speciaal dingen als museums, pretparken en andere bijzonders plekken die leuk zijn voor een toerist. Ook staat er op zo\'n kaart waar parken zijn, of waar campings, hotels, restaurants en VVV-kantoren zijn. Dat word aan gegeven met een heleboel pictogrammen. Een goed voorbeeld daarvoor is de camping gids, daar staan bij iedere camping verschillende tekentjes voor alles wat er op het terrein aanwezig is.
Natuurlijk zijn er ook andere kaarten zoals bijvoorbeeld kaarten waar de bevolkingsdichtheid, het klimaat of de bodem zichtbaar op is. Voor het weerbericht word er natuurlijk ook een kaart gebruikt, een weerkaart.
De weerkaart is een kaart waar je op kan zien wat voor weer het is of word. Op het journaal is het natuurlijk anders dan in bijvoorbeeld de almanak. Op het journaal zal de kaart eruit zien als en simpele kaart met een paar tekentjes erop. Of een paar kaarten achter elkaar die de beweging van de wolken kan laten zien. Hiernaast staan twee voorbeelden van twee verschillende soorten weerbericht kaarten.
Dan zijn er ook nog de kaarten uit de almanak. Dat zijn kaarten die er meteen al wat ingewikkelder uit zien. Die kaarten zijn vaak specifiek gericht op een ding. Dat kan bijvoorbeeld de luchtdruk in een bepaald gebied zijn, de luchtstroom of de hoe warm of koud de lucht ergens is.
Legenda’s
Dan heb je natuurlijk nog de legenda’s. Legenda’s zijn vakken die altijd bij een kaart staan. En als ze niet bij de kaart staan, staan ze voor of achter in het boek. In een Legenda staan dingen die ervoor zorgen dat de kaart beter begrijpbaar word. Alle tekentjes die in een kaart worden gebruikt staan uitgelegd in zo’n legenda. Op een kaart voor de bevolkingsdichtheid van een gebied zullen er allemaal gekleurde grote en kleine stippen staan. In de legenda die daar bij hoort staat dan bij iedere stip hoeveel mensen dat zijn. En bij een toeristische kaart zullen er dus allemaal tekeningetjes in staan met de betekenis er bij.
Remote Sensing
Remote sensing is iets wat internationaal word gebruikt voor allerlei verschillende dingen. Het een systeem dat gebruikt van satellieten, schepen, luchtballonnen en andere middelen.
Remote sensing is iets waarmee mensen dingen die waar ze niet heen kunnen toch te kunnen zien. Dat kunnen bijvoorbeeld planeten zijn of sterren. Remote sensing word voor veel dingen die zich in de ruimte afspelen gebruikt. Dat komt omdat die plekken niet makkelijk, of niet, bereikbaar zijn.
Maar remote sensing word niet alleen gebruikt voor dingen in de ruimte. Ook word remote sensing gebruikt voor gewone dingen op de aarde. Dat zijn bijvoorbeeld het zien en bevestigen van problemen in het milieu. Dat kunnen dan bosbranden, overstromingen, tornado’s, vloedgolven, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en aardverschuivingen. Met behulp van remote sensing kunnen ze ook zien dat er een vloedgolf aankomt, omdat zij natuurlijk dat al van veraf kunnen zien aankomen. Zo kunnen ze ook de mensen waarschuwen.
Maar ook wordt remote sensing gebruikt voor persoonlijkere dingen zoals bijvoorbeeld de TomTom en andere navigatie systemen. Of het meten van oppervlaktes en dieptes. Zo kunnen mensen tegenwoordig veel gemakkelijker informatieve gegevens verzamelen over deze wereld waarin wij leven.
REACTIES
1 seconde geleden