Waterval - Maurits Cornelis Escher

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 509 woorden
  • 22 mei 2009
  • 69 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
69 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
Waterval
Maurits Cornelis Escher
(1961)

Kunstenaar
Maurits Cornelis Escher was een Nederlandse kunstenaar, graficus, die het meest bekend is door zijn houtgravures en lithografieën, waarin hij over het algemeen speelde met wiskundige principes. Zijn gravures verbeelden vaak onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende geometrische patronen die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen. Het werk van Escher bevat een sterk mathematische component en veel van de werelden die hij tekende zijn gebouwd rond onmogelijke objecten zoals de Penrose-driehoek.
Escher reisde regelmatig en graag naar Spanje en vooral Italië. Van de zuidelijke landen tekende Escher landschappen (die hij zou gebruiken in latere werken) en planten, en in Spanje bestudeerde hij de Moorse decoraties.
Escher was gefascineerd door bekermos die hij tijdens zijn verblijf in Italië bestudeerde en natekende.
Escher had een enorme belangstelling voor kristallen. Een van Eschers uitspraken was: "De dingen die ik wil uiten zijn zo prachtig en zuiver". Kristallen zijn prachtig en zuiver en hij probeerde ze te tekenen als platonische vormen (tetraëder, kubus, octaëder, dodecaëder en icosaëder), de 26 archimedische lichamen en combinaties hiervan.

Voorstelling

Het is een voorstelling van een gebouw, huizen en trapjes. En da achtergrond is opgebouwd uit terrassen tegen een bergwand. Maar het gebouw klopt niet. Je ziet een waterval die steeds maar rond gaat. Het gaat door een constructie van torens heen. Maar de torens staan op elkaar waardoor Penrose-driehoeken (onmogelijke driehoeken) gevormd worden. De stroom van water stroomt ook omhoog en dat klopt niet. Dat is de gezichtsbedrog die Escher vaak gebruikte in zijn werken.
Het bekermos waar Escher zo door gefascineerd werd zie je samen met rendiermos terug in het tuintje op de tekening links onderaan.
Escher gebruikte platonische vormen als ornament op de torens.

Vorm

De vormen op de torens zijn platonische vormen.
De vormen van de mensen zijn onpersoonlijk

Kleur

Er zijn geen kleuren, want er zijn niet-kleuren gebruikt: zwart, wit en grijs.

Ruimtesuggestie

Escher suggereert ruimte door bijvoorbeeld gebruik te maken van overlapping, afsnijding en perspectief. Hij kon door ruimtesuggestie gezichtsbedrog opwekken.
Door overlapping bijvoorbeeld kon Escher het beeld maken dat de torens op elkaar staan en het water er doorheen stroomde.
Escher was ook goed in het tekenen van perspectief.
Je kijkt neer op de voorstelling dus het perspectief is een vogelvluchtperspectief.
Het verdwijnpunt is niet te zien op de tekening maar Escher was erg goed in het tekenen van ruimte dat je er zeker van kan zijn dat de verdwijnpunten kloppen als je die zou tekenen in de tekening.
Verkorting kan je zien bij de huizen en het mensje dat op het balkon staat.

Licht

Het licht is heel goed te zien op de tekening omdat het zwart-wit is. Doordat de schaduwen zo duidelijk zichtbaar zij wordt het gezichtsbedrog versterkt.

Compositie

De compositie is asymmetrisch.

Eigen mening

Het spreekt mij het meest aan dat er gezichtsbedrog is in de tekening. Je kunt er lang naar kijken en je afvragen hoe het water precies loopt. Dan ziet het er logisch uit maar het is het toch niet logisch omdat het water omhoog stroomt en de torens op elkaar staan.

REACTIES

L.

L.

zo en wanneer is hij gemaakt? hmmmm?

14 jaar geleden

M.

M.

Leer lezen!

10 jaar geleden

R.

R.

Dat staat er gewoon bij! LEZEN!!! O-O/

14 jaar geleden

V.

V.

Kan bij sommige kopjes wel meer info, en wat bij mij betreft zijn er geen duidelijke schaduwen. (zie kopje Licht)

10 jaar geleden

E.

E.

Waarom sommige dingen letterlijk van wikipedia

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.