Pop-art

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 380 woorden
  • 27 oktober 2002
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
35 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Slim oefenen met Mijn Examenbundel

Wil jij onbeperkt online oefenen met examenopgaven, uitlegvideo's en examentips bekijken en je voortgang bijhouden? Maak snel een gratis account aan op mijnexamenbundel.nl. 

Ontdek Mijn Examenbundel

Verslag van: Crying Girl
Voor mijn tekening was ik geïnspireerd door de stijl pop-art. Ik vind dit een mooie stijl, want het is simpel, maar erg duidelijk. Vooral de schilder Roy Lichtenstein sprak me erg aan, dus doe ik dit verslag over het schilderij “Crying Girl”.
Op dit schilderij uit 1964 zie ik duidelijk, zoals de titel al aangeeft, een huilende vrouw. Het is dus een figuratief, maar ook een realistisch schilderij, want het kan echt gebeuren. Je ziet wel op het schilderij dat het in de jaren ’60 is gemaakt, want het beeld ziet er niet meer helemaal van deze tijd uit, misschien komt dit door de haarstijl. Aan de andere kant was dit natuurlijk ook een veelgebruikte stijl in de jaren ’50 en ’60.
Omdat het natuurlijk een beetje lijkt op een stripboekplaatje, is er niet heel veel met schaduwen gewerkt, maar er is wel een klein beetje schaduw op te zien. Naast de neus is de schaduw van de neus zelf te zien en in het haar, zie je ook eigen schaduw. Typerend voor pop-art zijn er vooral primaire, heldere kleuren gebruikt; in dit schilderij zijn alleen de kleuren rood, blauw, wit en geel gebruikt. Kenmerkend voor de stijl, is er maar een deel te zien van wat er gebeurd. Bovendien lijkt het zo net een plaatje uit het stripboek, omdat bij de meeste schilderijen alles dat van belang is op het schilderij staat. Bij pop-art is dit dus vaak niet het geval, door deze manier van vlakverdeling wordt ook een soort spanning gecreëerd. Ook kan hierdoor het schilderij tegen abstract aan zijn, want er is niet helemaal duidelijk wat er zich afspeelt, bijvoorbeeld in het schilderij “Brushstrokes” van Roy Lichtenstein.
Ik vind het materiaalgebruik wel apart, het is namelijk lak op staal. Volgens mij komt het niet zo vaak voor dat er op staal wordt geschilderd, al denk ik dat het wel soepeler gaat, dan schilderen op doek.Het schilderij is denk ik gemaakt, met als functie decoratie, maar misschien ook wel schoonheid, wellicht heeft hij zijn ideale vrouw geschilderd; die behalve knap ook gevoelig is. Het is mogelijk ook informatief voor hedendaagse schilders en mensen die van kunst houden, alleen is het niet te zien in een museum, want iemand heeft dit schilderij in zijn privé-bezit.

REACTIES

M.

M.

heeeey,
super dankjewel!!ik moest voor ckv ook zoiets doen!!! doeg xxx mireille

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.