Escher
In 1919 schreef Maurits Cornelis (Mauk) Escher (1898-1972) zich in op een school voor bouwkunde en kunst. Zijn ouders wilden dat hij de bouwkunde in ging, maar de 21-jarige Escher voelde meer voor de kunst. En uiteindelijk wist hij ook in de klas van de grafische leraar Jessurun de Mesquita te komen, waar hij zich specialiseerde in linoleum- en houtsnede. In Granada en Córdoba boeien de Moorse gebouwen en mozaïeken hem enorm; zij inspireerden hem bij zijn latere werken: Vogels in schaduw, Levensweg I en II en nog vele anderen.
Escher trouwde met de Zwitserse Jetta Umiker en ging met haar in 1925 in Rome wonen. Hij ontwierp de tegels van de gang in zijn huis.
Tentoonstelling
Elke zaal had zijn eigen thema. N.a.v vragen stond je even stil bij één of meerder schilderij(en). Niet elke zaal was interessant, maar hier over de meeste een korte samenvatting:
Landschappen:
Bonifacio, Corsica, 1928: op dit schilderij lijkt het alsof je op dezelfde hoogte als het plaatsje staat, waardoor het lijkt alsof het beneden wel erg diep is; in werkelijkheid ligt Bonifacio niet zo hoog.
Perspectief:
Vrachtschip, 1936: er is een foto van Escher op zo'n schip, hij zit gewoon op een stoeltje op de voorplecht. Toch maakt hij de houtsnede vanuit vogelperspectief; alsof je erboven vliegt.
Eschers manier van kijken:
Stilleven met Spiegel en Stilleven en Straat, resp. 1934 en1937: bij de eerste komt buiten naar binnen. Het lijkt niet te kunnen, maar de spiegel staat wat gekanteld waardoor het wel kan. Je ziet in de spiegel wat er achter je zou moeten zijn. In het tweede schilderij lijkt het net of de voorgrond tegen de verre achtergrond zit geplakt, maar het valt je niet meteen op.
Vervorming:
Dag en Nacht, 1938: het blad is helemaal vol. Horizontaal, maar ook verticaal vult de ene vorm de andere aan. Horizontaal loopt het van licht naar donker.
Spiegeling:
Hand met Spiegelende Bol, 1935: in dit schilderij zie je Escher met zijn hele wereld in de bol.
Drie Werelden, 1955: je ziet drie 'echte' dingen; de bladeren op het water, weerspiegeling van de bomen op het water en de onderwaterwereld door een vis.
Grapjes:
Draak, 1952: dit schilderij is heel erg grappig. De draak bijt in zijn eigen staart, maar om dat te kunnen moet hij door zijn eigen lijf heen. Dat heb je helemaal niet door als je er even snel naar kijkt.
Eigen mening
Ik vond Escher best wel een leuk museum. De schilderijen die niet (lijken te) kloppen spraken me erg aan, want als ik ze gewoon ergens zag vond ik het vaak moeilijk om te zien wat er fout was, maar hier stond het uitgelegd. In iedere zaal stond een uitspraak van Escher m.b.t. het thema. Bij de schilderijen met vormen die in elkaar overlopen, de abstracte schilderijen heeft hij gezegd: "Jammer dat de islam afbeeldingen verbied."
Dat je op de tweede verdieping met zo'n bril op de schilderijen tot leven zag komen, maakte het allemaal net even wat specialer.
REACTIES
1 seconde geleden