de nachtwacht

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 587 woorden
  • 16 juli 2008
  • 75 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
75 keer beoordeeld

Culturele activiteit 5
Beschrijving van een schilderij


De nachtwacht
Vorm en beeldaspecten
De nachtwacht is gemaakt door Rembrandt van Rijn. Het schilderij heet officieel: De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren. Maar het is de nachtwacht gaan heten, omdat het schilderij door vervuiling steeds donkerder werd. Rembrandt is begonnen met het schilderij waarschijnlijk van 1639 tot 1642. Het schilderij bevindt zich momenteel in het rijksmuseum in Amsterdam. Het schilderij was eerst 5 meter bij 3,87 meter, maar toen het in 1715 verhuisde werd het verkleind tot 4.38 bij 3.63 meter, daardoor vielen drie bijfiguren en een brugleuning weg. De materialen die Rembrandt gebruikte waren gebruikelijk voor die tijd: namelijk olieverf. Hij verfde alles op een heel groot doek. De Nachtwacht is een erg gedetailleerd schilderij, dus zal Rembrandt hele dunne kwastjes gebruikt hebben. Hij heeft sommige dingen heel licht geschilderd en andere dingen weer heel donker. Het licht valt op de belangrijkste personen: de kapitein en de luitenant. De compositie is heel levendig. De personen staan niet netjes op een rij, maar allemaal door elkaar, zoals ze dat normaal ook doen.

Inhoud
De oorspronkelijke titel geeft een hele duidelijke verwijzing naar het schilderij: De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren. Die titel zegt al waar het schilderij over gaat: namelijk dat de compagnie gaat marcheren, en dat is op het schilderij ook te zien. De voorste twee mannen lopen en de rest volgt hun.
Er zijn een paar verborgen symbolen op dit schilderij te vinden: De schutters op het schilderij heetten kloveniers, en het meisje is een soort mascotte, zij draagt namelijk de klauwen van een kip bij zich. De klauwen verwijzen naar de klauweniers, dat is een andere naam voor kloveniers. Achter de kip draagt zij een pistool en dat is ook een symbool voor de kloveniers. En in haar hand heeft zij een drinkhoorn van de Kloveniers. Het is duidelijk dat zij de mascotte voorstelt. Ook maakt de kapitein een handgebaar en de schaduw daarvan komt op de jas van de luitenant terecht, en dan precies op het wapen van Amsterdam. Dat betekent dat de schutters Amsterdam zullen beschermen.

Functie
Het schilderij werd geschilderd in opdracht van de schutters, dus daar werd het denk ik voor de sier opgehangen.
Het schilderij hing eerst in de Doelenzaal van de kloveniersschutters in Amsterdam. In 1715 is het schilderij verhuisd naar het stadhuis op de Dam, doordat het tussen 2 ramen moest hangen en het niet paste werden er aan beide kanten een stuk van af gesneden. Tussen 1817 en 1885 hing het schilderij in het Trippenhuis in Amsterdam. En sinds 1885 hangt het schilderij in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het heeft vroeger denk ik dezelfde functie gehad als nu: voor de sier ergens hangen. Nu is dat wel iets anders, maar het komt op hetzelfde neer: dat men er naar kan kijken.

Beoordeling
Ik vind het schilderij heel knap gemaakt. Het geeft heel veel details neer en dat lijkt me heel moeilijk om te schilderen. Ook vind ik de lichtval heel mooi. Dat lijkt me nog moeilijker en Rembrandt heeft dat heel mooi gedaan. Het geeft goed weer wat de schutters toen deden en hoe ze er uit zagen, ik denk dat dit schilderij ook wel een historische waarde heeft wat kleding in die tijd betreft.
Ik vind het een heel mooi schilderij, omdat het zo knap geschilderd is. De mensen lijken er levensecht op te staan, en dat is heel knap. Het is gewoon een heel goed en mooi schilderij!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.