Hoofdstuk 11, paragraaf 1 en 2. Stoffen veranderen

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 501 woorden
  • 19 februari 2009
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
11 keer beoordeeld

Hoofdstuk 11. Stoffen veranderen . (scheikunde).
* snelle reacties: explosies, verbranding van aardgas. Het roesten van ijzer, is een langzame reactie. Bij veel chemische reacties komt energie vrij, BV in warmte, licht of geluid. reactie waaruit energie vrijkomt, je moet alleen in het begin energie aan toevoegen, hoe hoger de temperatuur hoe meersnelheid,dit noem je exotherme reacties. tijdens zo\'n reactie word het steeds hitter en daardoor gaan de stoffen steeds sneller reageren, bv bij een brand. Er zijn ook reacties waar steeds energie aan toegevoegd moet worden, bv(fotolyse, thermolyse) bij elektrolyse van water, moet elektriciteit erbij blijven, dit noem je en endotherme reactie.
* als je een groot blokhout wil aansteken kan je beter eerst klein stukjes hout, dan lsngzamer het opp. vergroten. bij reactiemet 2 of meer beginstoffen is het belangrijk dat de stoffen goed met elkaar in contact komen, door een groot contact opp. verloopt de reactie sneller. reacties met gassen verlopen snel, met vaste stoffen moeilijker op gang te komen, met malen en mengen gaat het sneller.df
* de concentratie zuurstof is groter dan in de lucht. bij grotere concentraties heb je meer kans dat ze in contact met elkaar komen, de reactie snelheid neemt toe.
* ijzer roest sneller als er zout aan te pas komt, je zegt dan : de corrosie van ijzer wordt gekatalyseerd door zout.katalysator: stoffen die sneller reageren met elkaar als er een bepaalde stof aanwezig is. er zit ook een katalysator in een auto, een \"naverbrander\" want alle stoffen verbranden niet volledig, hierdoor ondstaan minder schadelijkstoffen (h20, c02, n2) in de naverbrander zit een katalysator, die uit edelmetalen bestaat. de katalysator zorgt ervoor dat de reactie snel verloopt.

Paragraaf 2.
bij chemische rreactie verdwijnen de beginstoffen. er ontstaan ook reactieproducent. als je de massa\'s van de beginstoffen bepaalt en bij elkaar opteld en je doet hetzelfde voor de reactieproducten, dan zijn due massa\'s precies even groot. deze wet van behoud van massa, geld altijd voor alle chemische reactie, de ontdekker was Lavoisier. als stoffen met elkaar reageren, is er altijd een vaste massaverhouding, BV als je 3 gram magnesium verband en er komt 5 gram magnesiumoxide voor in de plaats, was er ook 2 gram zuurstof aanwezig. Hiervan kan je ook tabellen maken, Bv in kilo\'s en miligrammen. Je kam ook een grafriek maken, je kunt de hoeveelheden van de stoffen die met elkaar reageren gelijk aflezen. bij een ontleding van 17 gram aluminiumoxide ontstaat 9 gram aluminium, de verbinding bevat dus 9/17x100% = 55 massa-procent van het element aluminium. koper en zwavel reageren met elkaar in de massaverhouding 2:1, daarbij ontstaat kopersulfide. koper(2 g)+ zwavel (1g)=kopersulfide (3g) als er bv 6 gram koper en 6 gram zwavel zou zijn, reageert koper met 3 gram zwavel dus de overgebleven 3 noem je de overmaat.
als je zink(Zn) met zinkoxide (ZnO) mengt met koolstofpoeder (C) en je verhit dit mengsel, dan treed deze reactie op:
zinkoxide + koolstof --> zink + koolstofdioxide. de massaverhouding is 13,6: 1. 1 gram C, 13,6 gram ZnO, er ontstaan 10,9 gram Z en 3,7 gram CO2. VB: hoe kun je maximaal 1 ton uit ZnO maken ? zie tabel in boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.