Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Ik geef je de zon door Jandy Nelson

Beoordeling 7.5
Foto van Katrijn
Boekcover Ik geef je de zon
Shadow
  • Samenvatting door Katrijn
  • 3e klas vwo | 508 woorden
  • 17 mei 2021
  • 119 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
119 keer beoordeeld

Boekcover Ik geef je de zon
Shadow
Ik geef je de zon door Jandy Nelson
Shadow

Samenvatting “Ik geef je de zon”

Het verhaal gaat over een tweeling, Noah en Jude. Ze waren vroeger onafscheidelijk, maar groeien ontzettend uit elkaar. Noah is alleen maar aan het tekenen, terwijl Jude juist een populaire meid is geworden met uitdagende kleding en veel make-up. Maar zij leeft ook alle regels na uit een Bijbel, die hun overleden oma aan haar heeft gegeven met allemaal zelfbedachte spreuken erin. Vroeger tekende Jude ook heel veel, maar was lang niet zo goed als Noah. Toch wordt alleen Jude aangenomen op de ASK, de kunstacademie in de stad. Dit komt doordat Noah stiekem foto’s van Jude’s zandvrouwen, die ze op het strand maakte, bij haar portfolio heeft gedaan. Maar Jude mag Noah niet meer, dus doet de aanmelding voor Noah niet op de post. Noah is hierdoor gebroken. Hij gaat stiekem de lessen ook volgen door buiten onopvallend van achter het raam mee naar binnen te kijken. Na een paar dagen komt het model wat wordt nagetekend, naar buiten. Hij neemt grote slokken whiskey en begint te roken. Dan ziet hij Noah. Ze worden vrienden. Het model, Oscar, smokkelt zelfs voor Noah een ezel en wat schildermateriaal mee naar buiten. Hier is hij erg blij mee. Waar hij ook blij mee is, is de nieuwe buurjongen genaamd Brian. Hij een Noah gaan samen in het bos op zoek naar meteorieten. Maar dan ontdekt Noah dat hij gevoelens begint te krijgen voor Brian. Als Brian een halfjaar naar een andere school in een andere stad ver vandaan moet, mist Noah hem vreselijk. Als hij terug komt, gaan ze meteen meteorieten zoeken. Maar daar zoent Brian Noah opeens. Ze worden een stel. Maar Noah’s moeder betrapt hen even later, als ze op zijn kamer aan het zoenen zijn.

Ondertussen gaat het met Jude niet zo goed op de ASK. Al haar kleiwerken barsten open in de oven, of vallen op de grond kapot. Haar mentor gaat met haar praten. Jude wil eigenlijk een beeld van steen maken, voor haar moeder. Zij is vlak daarvoor overleden in een auto-ongeluk. Noah en Jude zijn hier kapot van. Jude mag proberen om stage te gaan lopen bij een bekende beeldhouwer, Guillermo Garcia. Hij heeft al heel lang geen studenten meer aangenomen, maar het lukt Jude om een stageplek te krijgen. Ze leert er heel veel. Oscar is het model van Guillermo Garcia. Oscar en Jude krijgen na een tijdje een relatie. Dan komt Noah opeens binnenvallen, en herkent Oscar. Maar Guillermo Garcia herkent hem ook. Het blijkt dat Diana, de moeder van de tweeling, een affaire had met hem. Ze was onderweg naar hun vader om te vertellen dat ze wou scheiden, toen ze een auto-ongeluk kreeg. Er worden veel dingen uitgepraat, en iedereen begint het verhaal te begrijpen. De band van Noah en Jude wordt weer sterker. Jude wil graag haar plek bij de ASK voor Noah opofferen, maar Noah wil dat niet. Ook hij gaat in de leer bij Guillermo Garcia, maar dan als schilder.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Katrijn