Christendom, hoofdstuk 1.
Monotheïsme = één god word aanbeden. Voor het jodendom is Jezus een rabbi, zoals er meerdere rabbi’s zijn. Voor de islamieten is Jezus een profeet, zoals er wel meer profeten zijn. Maar voor de christenen is Jezus de enige die niet zozeer de boodschap brengt, maar de boodschap is.
Jezus heeft twee naturen: de menselijke en de goddelijke. Volgens de joden word Jezus ten onrechte beschouwd als de messias, die moet nog komen. En volgens de islamieten betekend het dat het eerste en belangrijkste artikel word overschreden: er is maar één god. Het christendom ziet god niet alleen als menselijk en goddelijk. Maar ook als Heilige Geest, wat zorgt voor geestelijke steun. Deze drie-eenheid vind je terug in het kruis wat christenen vaak slaan. Je kunt Jezus op verschillende manieren zien:
- Als rechter – als Jezus oordeelt over de mens. Door deze beoordelingen word je naar de hemel, vagevuur of hel gestuurd. Jezus oordeel streng maar rechtvaardig. Wat niet gelovigen amper kunnen begrijpen. Aan de andere kant bevestigd dit beeld hij de gelovige het gevoel van rechtvaardigheid.
- Als verlosser – als lijdend voor de zonden van de mensen en als overwinnaar van die zonden door zijn lijden.
- Als mens, leraar en vriend – als boodschapper van god, leraar of profeet. Alleen door zijn wijsheid staat hij nog boven de mensen. Maar hij staat middenin de mensen en komt hun helpen. Hij word voorgesteld als vriend van de zwakken, zieken en uitgestotenen. Tegenwoordig zoeken mensen ook naar de interpretatie van Jezus en zijn optreden die aan de grotere rol voor vrouwen recht doet. Een feministische Jezus.
- Als idool – volgens de leer gaat met het menselijke beeld van Jezus het karakter van Christus en Messias verloren. Om die reden verzet men zich tegen dit soort acties.
Opdrachten, hoofdstuk 1.
1. Dat komt omdat in de bijbel nooit is beschreven hoe Jezus eruit ziet, als je een beeld van Jezus maakt dan maak je dus Jezus zoals jij hem in je gedachte hebt, en zoals jij hem dus wilt zien, en zo is het dus jou smaak en kunnen mensen dus zien hoe jou smaak is. En zo laat je dus meer van jezelf zien dan van Jezus zelf.
2. Henotheïsme, polytheïsme.
Christendom, hoofdstuk 2.
Het christendom is voortgekomen uit het jodendom, en dat betekent dat de geschiedenis van het jodendom, voorafgaand aan het optreden van Jezus, ook de geschiedenis van het christendom is, de voorgeschiedenis.
Spreken van voorgeschiedenis doe je vanuit het standpunt van het christendom. Vanuit het standpunt van het jodendom is die zogenaamde voorgeschiedenis gewoon geschiedenis. Deze historische verwevenheid van jodendom en christendom werpt tot op de dag van vandaag een schaduw over de verhouding tussen beide godsdiensten.
Jezus werd geboren in het jaar 4 v. Chr. te Nazareth. In de provincie Galilea in een joods gezin, waar hij een joodse opvoeding ontving.
Wanneer een opstand een succes leek te hebben werd de aanvoerder Messias of bevrijder genoemd.
Je kunt over het leven van Jezus weinig met zekerheid zeggen. Natuurlijk bezitten we bronnen: het nieuwe testament. Maar al deze bronnen zijn begrijpelijkerwijs partijdig.
Eschatologie: De wetenschap of de leer van laatste dingen zoals het eind van de geschiedenis of van de huidige wereld, het lot van de ziel na de dood, het laatste oordeel van individuen en het scheppen of herstellen van een volmaakte wereld.
Jezus was ongeveer 30 jaar toen zijn kortdurende openbare optreden begon. We weten dat hij voor die tijd volgeling van Johannes de Doper was, door wie hij ook gedoopt is. Hij verwierf in zijn jeugd een grondige kennis van de joodse religieuze schriften.
Jezus zijn openbare optreden was relatief kort, maar hevig. Het begin ervan valt in het vijftiende jaar van de regering van Keizer Tiberius. Hij preekte, gaf onderricht, genas en, zo wil althans de overlevering, dreef demonen uit en deed wonderen. De harde kern van zijn aanhangers bestond uit een twaalftal leerlingen: de apostelen. Zij waren de eerste verkondigers van het Christendom.
De geschiedenis van het Christendom kun je onderverdelen in: Oudheid, Middeleeuwen, nieuwe tijd en Moderne Tijd.
De eerste groep van volgelingen van de gekruisigde Christus bestond voornamelijk uit joden. Het toegankelijk maken van de leer van Jezus voor niet-Joden is vooral het werk van Paulus van Tarsus. Een andere belangrijke apostel was Simeon, die van Jezus later de naam Petrus zou krijgen. Hij wordt als de eerste apostel beschouwd. De eerste christenen hadden vaak te lijden onder vervolgingen, afhankelijk van de grillen van de machthebber van dat moment.
De middeleeuwen waren voor het Christendom een periode van groei, ontwikkeling en bloei. Een abt is het hoofd van een klooster. Het klooster was een plaats waar een mens zich kon voorbereiden op het eeuwig leven dat na de dood zou volgen. Het leven binnen de orde der Benedictijnen werd samengevat in twee geboden: ora et labora. Er werd gedacht, geschreven, gewerkt en beschouwd. De grootste theoloog was Thomas van Aquino, een van de grootste heiligen Franciscus van Assisi. In 1054 deden de kerkelijke leiders van Rome en Byzantium elkaar wederzijds in de ban. Dit noem je schisma of scheuring.
De middeleeuwse verhouding tussen islam en christendom werden vooral ontsierd door het verschijnsel van de kruistochten.
Het Spaanse katholieke koningspaar Ferdinand en Isabella zorgden er voor dat in 1492 er geen één jood meer in Spanje was.
Belangrijke hervormers zijn Maarten Luther en Johannes Calvijn.
Schisma, reformatie en contrareformatie deden de droom van de eenheid van het christendom eigenlijk in rook opgaan.
De emancipatie betekende een groeiende mondigheid van de mens tegenover het gezag, een grotere mate van vrijheid, gelijkheid en zelfstandigheid.
Opdrachten hoofdstuk 2:
1. Ja dit komt omdat het christendom een sector is van het jodendom
2. Omdat paulus de theorieën van Jezus heeft uitgewerkt
3. Heilige geest, vader en zoon zijn 1 persoon.
Christendom, hoofdstuk 4
Er is één gebed dat tot hét gebed wordt benoemt: het Onze Vader. Daarnaast kent het christendom een geloofsbelijdenis: een kernachtige formulering van de hoofdpunten van het christelijk geloof. Het werd geschreven voor de apostelen daarom noem je het ook wel apostolische geloofsbelijdenis. Zowel het gebed als de belijdenis bestaan uit verschillende versies.
Onze vader is bij Matteüs uitgebreider dan Lucas. De eerste vier regels zijn eerbiedig voor god. Het middelste deel naar de mens en zijn behoefte. Het gebed wordt gedragen door wat voor de christenen het meest wezenlijke is: de komst van het koninkrijk Gods, de verlossing.
De christenlijke geloofsbelijdenis heeft 12 uitspraken. Het is waar je in gelooft als christenen (ik geloof = credo)
1. Ik geloof in God den Vader, den Almachtige, Schepper des hemels en der aarde.
2. En in Jezus Christus Zijn eniggeboren Zoon, onze Heere;
3. Die ontvangen is van den Heiligen Geest, geboren uit den maagd Maria;
4. Die geleden heeft onder Pontius Pilatus, is gekruisigd, gestorven en begraven, nedergedaald ter helle;
5. Ten derden dage wederom opgestaan van de doden;
6. Opgevaren ten hemel, zittende ter rechterhand Gods des almachtigen Vaders;
7. Vanwaar Hij komen zal om te oordelen de levenden en de doden.
8. Ik geloof in den Heiligen Geest.
9. Ik geloof één heilige, algemene Christelijke Kerk, de gemeenschap der heiligen;
10. Vergeving der zonden;
11. Wederopstanding des vleses;
12. En een eeuwig leven.
Zowel het onze vader als het credo hebben een belangrijke plaats binnen het christendom, in de erediensten maar ook in het gebed. Zoals de hindoes hun Mantra’s hebben kennen de rooms-katholieken ook een gebedssnoer, de rozenkrans. Het bestaat uit 15 grote en 150 kleine kralen. Het rozenkransgebed bestaat uit 150 maal wees gegroet en na elke 10e keer het onze vader. Er is ook een kleiner snoer: het rozenhoedje.
Opdrachten hoofdstuk 4
1. Ik bid niet, ik geloof niet in bidden. Misschien is er wel een god, of misschien ook niet. Maar als het er wel zou zijn geloof ik er eerder in dat hij je een goed cijfer of die oplossing gunt, dan dat hij je ‘wens’ in vervulling laat gaan omdat je hebt gebeden
2. Omdat in het NT steeds een stukje word verteld waarin je moet geloven, in verhalende vorm. In het Credo staan al die verhalen kort en bondig bij elkaar waar je in moet geloven als Christenen.
Christendom, hoofdstuk 5
De verhouding tussen leer en leven is niet altijd hetzelfde geweest. Jezus leefde in verwachting van het einde der tijden. Dit noem je: eschatologie.
Jezus verwacht van zijn volgelingen dat zij huis en haard verlaten, zo nodig breken met hun familie en gezin, zich gereedmaken voor wat komt. Het einde zal aanbreken met de komst van de zoon des mensen. (ook wel de Messias en de Messias is Jezus) Hij zei: alles wat je in deze wereld doet moet je doen met het oog op de andere wereld. Dit einde kwam niet, wel een ander einde: de kruisdood.
De kruisdood was een eind. Het Rijk Gods was niet gekomen. De volgelingen van Jezus stelden de vraag: Hoe lang kun je het einde der tijden verwachten, terwijl het niet komt? Het antwoord is gevormd in een nieuw begin: het Christendom. Volgens Johannes zei Jezus als laatste: het is volbracht? Hij bedoelde hier waarschijnlijk mee: het maken van een nieuw begin: het Christendom.
Één van Jezus toespraken kun je zien als typerend voor wat Jezus leert: de Bergrede of terwijl: de toespraak op de berg. Het is een samenvatting van Jezus’ oproep aan zijn volgelingen om zich op het naderend einde voor te bereiden. Ook kun je de Bergrede zien als een samenvatting van ethische voorschriften. De Bergrede vind je in het evangelie van Mattheüs. Zaligsprekingen hebben de functie te troosten en aan te geven wie er deel zullen hebben aan het naderende Koninkrijk Gods. In fragmenten uit: “ ik zeg jullie” zijn het niet troostende woorden maar worden er aan de Joodse wet extra normen en waarden toegevoegd. Mattheüs zegt de “gulden regel” : wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Het voorspelde nabije eind is niet gekomen. In plaats daarvan werd er een nieuw begin gemaakt. De weg na het nieuwe begin heeft een open eind en ergens op die weg bevind je je nu. Predestinatie: alles is vooraf beschikt. Als je in deze predestinatie gelooft is de Bergrede een verspilde moeite. Want waarom zou je iemand die met de gulden regel aankomt geloven als je gelooft dat alles toch al vastligt? Je eigen invloed in je eigen bestaan is belangrijk. Een set van normen en waarden noem je Ethiek. Er bestaat dus ook een Christelijke Ethiek.
Opdrachten, hoofdstuk 5.
1. Wat kijk je naar de splinter in het oog van een ander, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt? Schijnheilige, haal eerst de balk uit je eigen oog, en pas dan zie je scherp genoeg om de splinter uit het oog van de ander te halen. Welnu, behandel de mensen in alles zoals je wilt dat ze jullie behandelen. Want dat is de Wet en de Profeten.
Hij nam dit standpunt in om de gulden regel
2. Omdat de Bergrede een samenvatting is uit wat Jezus allemaal deed. Jezus leefde vooral om de mensen te vertellen dat het belangrijk is wat je in deze wereld doet om in de volgende wereld goed te kunnen leven zoals in het vorige stukje gezegd, de Bergrede was een samenvatting van Jezus dus het is logisch dat hij daarin vertelde over het komende einde der tijden.
Christendom , hoofdstuk 6
De ethiek richt zich naar leven en wereld toe. Daarmee word bedoelt dat je zo snel mogelijk een hogere werkelijkheid moet bereiken. De normen en waarden worden nu opgevat als opdrachten om van dit leven en deze wereld het beste te maken.
Het samenstel van normen en waarden dat je aan je doen en laten in leven en wereld ten grondslag legt noem je moraal. Onderzoek naar zo’n moraal noem je ethiek. Je probeert het goede door handelen te verwezenlijken.
Zonder vrije wil is ethiek onmogelijk. Zonder vrije wil geen goed handelen van goed en kwaad. Voor de eerste christenen was het belangrijk dat zij de Thora gehoorzaamden en vervulden. Volgens de Joodse traditie was het gehoorzamen van de wet, het gehoorzamen van god. Na de komst van Christus begon er een nieuwe fase. Het gehoorzamen van normen en waarden heeft steeds meer waarde gekregen. Je zit een verschuiving: eerst een joods begin met nadruk op het gehoorzamen van de Thora. Daarna de vroegchristelijke verwachting op het einde der tijden, en vervolgens het lezen, interpeterenm en gehoorzamen van de geboden met het oog op deze wereld en dit leven. Je gaat voorbij de Bergrede. Het oordeel van de Mensenzoon. Hierin word gesproken over het oordeel bij gelegenheid van het einde der tijden.
Ethiek en godsdienst lopen door elkaar. lang niet elk ethisch gebod het een godsdienstige waarde. De tien geboden hebben duidelijke een godsdienstig karakter. Je kunt zeggen ethiek moet autonoom zijn niet heteronoom. Autonoom is dat de ethiek zichzelf de wet voorschrijft. Heteronoom is dat de wet van elders voorgeschreven krijgt.
Er zijn dus drie vindplaatsen voor de christelijke leer. Deze ethiek noem je ook wel moreel stelsel. De vindplaatsen zijn achtereenvolgens: decaloog of tien geboden, de bergrede, het oordeel van de mensenzoon.
Opdrachten
1. De tien geboden, de bergrede en het oordeel van de mensenzoon. Volgens mij gelden alleen de tien geboden ook voor het Jodendom. Het oordeel van de mensenzoon sowieso niet, en de bergrede is een soort samenvattingen van de opvattingen van Jezus. Jezus dacht hetzelfde als de Joden, want hij was een jood. Dus je zou kunnen zeggen dat het ook voor de joden gold./ alleen dat ze daar zelf niet achter waren.
2. Ik denk dat het leven van te voren vastligt. Maar dat het door invloeden van buiten kan veranderen, of dat je het zelf kan veranderen, ik denk dat je best als slecht mens geboren kunt worden maar dat je zelf in staat bent om een goed mens van jezelf te maken of je ouders dat van je te maken
3. Dat iemand niet veroordeeld kan worden omdat zijn psychische toestand niet goed is. Volgens mij heeft dit niets te maken met de vrije wil
4. Dat je zelf de wet hebt geschreven
Christendom , hoofdstuk 7.
Het christendom kent ook een decaloog aantal zgn. het zijn treurdagen, op de dag van de catastrofe herdenken de christenen de poping op de volkerenmoord uit de tweede wereldoorlog. Dat zijn zaligsprekingen dat is de dag dat de eerste en tweede tempel verwoest werden. Het oordeel van de mensenzoon.
God heeft de christenen de bergrede zelf de opdracht gegeven om de tempel te bouwen. Hij geeft precieze instructies en verteld de joden waar de ark van het verbond moet worden gelegd. Ook voor de priesters en de eredienst heeft JWHW precieze instructies gegeven. De eerste tempel werd gebouwt door Salomo, de fraaiste en kostbaarste werd gebouwd in 586 vdj. De tweede tempel werd in het jaar 70 verwoest door de romeinen. Sommige joden denken dat er ooit een derde tempel gebouwt gaat worden. Deze zal gebouwt worden door Messias. Sommige mensen worden ook messias genoemt: Jezes van Nazareth, Bar Kochba, sabbatai Zevi. De verlossingsleer noem je Apocalyptier.
Nu de christenengeen tempel meer hadden kwamen priesters bijeen in een synagoge. Een synagoge heeft een leermeester aan het hoofd; de Rabbi. Een beroemde rabbi uit de eerste eeuw voor de jaartelling is Rabbi Hillel, Ben Zakkai, of Jezes van nazareth. In een gebedsdienst moeten minimaal 10 joden aanwezig zijn. Zoiets heet een minjan. Bij minder strenge joden tellen vrouwen daar ook in mee. In het oosten van de synagoge is een kast met de thorarollen : Aron ha-kosesj. De chazzan is de voorganger
Opdrachten hoofdstuk 7.
1. met de kerk van het christendom, want daar word ook gebeden.
2. Leerhuis, dat je niet alleen in een synagoge bent om te bidden maar ook om te leren over het christendom.
3. Omdat het universele zo door gaat
Christendom, hoofdstuk 8
Vroeger leerde de katholieke scholier: Wij zijn op aarde om god te dienen en daardoor hier en hiernamaals gelukkig te zijn. Dat was al een hele verandering want eerst was het alleen het hiernamaals en niet het nu. De protestantse scholier leerde: dat ik met lichaam en ziel, in leven en sterven, het eigendom ben, niet van mijzelf, maar van mij trouwe Heiland Jezus Christus. Ook hierin is veel veranderd maar dat het echte geluk niet in dit leven is, is nog steeds overeenstemming.
Voor het leven na de dood is het geloof in Jezus Christus van grote betekenis. Het geloof van Jezus was dat het einde der tijden nabij was en het koninkrijk gods spoedig zou aanbreken. Dat is anders gelopen. Daarom hebben de christenen het geloof in Jezus ingesteld. Het geloof vormt het hart van het christendom. De mens is een samenstel van lichaam en ziel. De ziel word door god geschapen maar blijft daarna doorbestaan. De mens moet na de dood verantwoording afleggen.
De volgende sacramenten zijn belangrijke geschenken voor de gelovige die immers weet dat hij het op eigen houtje niet redt.
- De doop. Besprekeling met water en het uitspreken van een formule. De doop verlost van de erfzonde en maakt dus een nieuwe start mogelijk
- Het vormsel. Bevestiging van de opgroeiende gelovige in het geloof waarin hij eerder gedoopt is.
- Het avondmaal. Herhaling van de laatste maaltijd van Jezus met zijn apostelen.
- De biecht. Vervgeven van de zonden door Jezus
- Het laatste oliesel. Zalving van de stervende
- De priesterwijding. Is gebaseerd op de veronderstelling dat christus zijn apostelen tot zijn opvolgers en plaatsvervangers heeft benoemd.
- Het huwelijk. Strikt genomen definitief en onontbindbaar.
Het geloof in wedergeboorte heet reïncarnatie. Het is dus de vraag waarom er zoveel aandacht is op het leven na de dood. Waarom christenen niet gewoon in het hier en nu even, en of de kansen niet oneerlijk verdeeld zijn qua levens.
De aandacht gaat volgens het moderne christendom naar een opdracht in dit leven en deze wereld. De opdracht is om zo ver mogelijk deze wereld Koninkrijk Gods te maken. Zo is dus in de loop ter tijden eerst het geloof van Jezus vervangen door het geloof in Jezus en vervolgens de leer van Jezus vervangen door het leven in Jezus. De gedachte van eeuwig leven wordt opzij gezet.
Pogingen tot het bestaan van god in een kwaad daglicht te zetten noem je theodicee.
Mensen vragen zich af waarom er verschrikkelijke dingen gebeuren als er een god bestaat. Er zijn verschillende theologen die daar uitspraken over doen.
Opdrachten.
1. Het geloof van Jezus is het geloven in dezelfde dingen waarin Jezus ook geloofde. Het geloof in Jezus is het geloof dat Jezus de messias was en dat er een hiernaals in waarin je je zonden aan hem moet biechten.
2. Het katholieke is in de meeste dingen strenger, protestanten kunnen scheiden, volgens de katholieken is het huwelijk ontbindbaar. Ook doen katholieken aan biechten en protestanten niet. Katholieken doen aan het laatste oliesel en de priesterwijding, protestanten niet
3. Ze zeiden allebei dat het kwaad bestond en wouden graag weten waarom god niets deed aan de verschrikkelijke dingen die er gebeurden. De overeenkomst tussen deze twee is dat ze allebei denken dat god onmachtig voor de dingen is die de mens doet zonder te biechten. Ze dachten allebei dat god niet in staat was om al het kwaad tegen te houden en trokken allebei de conclusie dat bidden zinloos was als god er toch niets tegen kon doen.
Christendom, hoofdstuk 12
Deze wereld heeft veel minder invloed van het christelijke geloof dan voorheen was. Soms was het gedragen van de christenen onchristelijk. Door het terugtrekken van het christendom ontstonden er ruimtes, waarvan nu wordt geprobeerd te op te vullen.
Onder het proces secularisatie versta je de steeds verder afnemende rol van het geloof in het openbare gemeenschappelijke leven. Dit is het gevolg van dat het geloof in de ontwikkeling steeds dwars zit. De kerken roepen dat de ontwikkelingen te snel gaan. Door die behoudzucht kiezen ze ook nog steeds de kant van de machthebbers (establishment) .
Kleine groepen in de kerken proberen een eigen weg te bewandelen in de overtuiging dat de leer van Jezus nu juist betekend dat je bereid moet zijn het voortouw in handen te nemen wanneer maatschappelijke problemen zijn. Zo was de theoloog Bonhoeffer tegen de nazi’s en was betrokken bij het verzet. Ook martin Luther Kind hij pleegde geweldloos verzet en heeft daarbij enorm bijgedragen. Ook de bisschop Camera verzette zich.
Een ander belangrijk iets is dat de moderne mens steeds mondiger wordt. Je laat je niet meer van bovenaf alles voorschrijven. Dat geldt in de kerk, politiek en op school. Je wilt tegenwoordig weten waarom er bepaalde voorschriften zijn en je wilt er een zegje over kunnen doen.
Op twee gebieden wordt het geloof in de moderne wereld nadrukkelijk het vuur aan de schenen gelegd: de seksuele mooraal en medisch-ethische kwesties. Op het gebied van seksualiteit hebben de kerekn steeds behoudend standpunt ingenomen. Seks voor of buiten het huwelijk is niet toegestaan. Een huwelijk is alleen mogelijk tussen man en vrouw. Seks wordt alleen aanvaardbaar geacht wanneer het gericht is op voortplanting.
Zo’n standpunt kan in onze tijd op weinig sympathie rekenen. Het verbod op condoomgebruik is medeverantwoordelijk voor de explosieve verspreiding van het aids-virus in arme landen. Ook de afwijzing van abortus als het leven van de moeder op het spel staat krijgt kritiek. Ook zijn er problemen bij euthanasie. Er zijn verschillende standpunten en daardoor ontstaat er veel verwarring van wat de kerk nu eigenlijk vind.
Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgt dat er nu veel mensen zijn zonder geloof. Dit bedoelen we met de gaten, en om die op te vullen kun je je aansluiten om je aan te sluiten bij de oosterse culturen. Mensen die steeds van geloof wisselen zijn reli-shoppers. Je hebt ook fun-shoppers. Geld mode en reclame zijn de drijvende krachten. Dat heeft wel degelijk iets met godsdienst te maken. Kopen wordt bijna verheven tot een religieuze plicht. Dit gaat zo ver dat de zondag hiervoor wordt gereserveerd.
Nu zijn er ook maatschappelijke stelsels die het hebben geprobeerd zonder god: nationaal-socialisme, communisme, socialisme, liberalisme, kapitalisme. Autonome ethiek = een ethiek die niet afhankelijk is van een godsdienst.
Opdrachten
1. Dat ze juist die dingen denken en doen wat eigenlijk niet de bedoeling is volgens de bijbel. Dat dit eigenlijk helemaal in strijd is met de bijbel, en dat maakt hun onchristelijk. Dit geldt bijvoorbeeld over de normen en waarden over de seks enzo.
2. Dat de normen en waarden heel erg uit elkaar liggen en omdat sommige nu eenmaal moeten worden aangepast omdat culturen veranderen liggen de meningen ontzettend ver uit elkaar. zo ver uit elkaar dat het net lijkt alsof er verschillende geloven zijn terwijl ze allemaal zichzelf nog steeds tot christenen benoemen
3. Ik weet eigenlijk niet of ik het er mee eens ben. Ik vind dat er sowieso te slap word opgetreden tegen incest en al dat soort dingen, maar het is officieel nog steeds verboden in Nederland. Ook vind ik dat er te makkelijk wordt omgegaan met seks, iets meer respect zou niet overbodig zijn. Maar aan de andere kant moeten mensen zelf weten of ze er aan mee doen. Als alles kan en alles mag heb je natuurlijk ook zelf de vrije keuze om er aan mee te doen. Sommige mensen doen mee, anderen niet. Dat is allemaal je eigen keus en volgens mij is dat best prettig voor iedereen.
REACTIES
1 seconde geleden