Griekse mythen en sagen: De Trojaanse oorlog

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 1074 woorden
  • 17 augustus 2004
  • 209 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
209 keer beoordeeld

De Trojaanse oorlog. Aan het begin stond de tweedracht. Peleus hield een bruiloft en nodigde alle goden uit behalve Eris. Ze maakte uit wraak een gouden appel voor de mooiste godin, daar kregen drie godinnen ruzie om. Ze gingen naar Paris. Aphrodite won en ze beloofde Paris de mooiste vrouw van de wereld. Hij ontvoerde Helena naar Troje. Veel koningszonen en goden trokken naar Troje om wraak te nemen.

Van Aulis naar Troje. Bij Aulis verzamelden duizenden schepen zich. Ze wilden vertrekken maar de wind stond verkeerd daarvoor moest Iphigenia geofferd worden. Artemis verkwam dit net. Toen ze Troje bereikte was er een strijd van een paar jaar. De Trojanen brachten zich in veiligheid achter hun muren.

Apollo wreekt zijn priester. Er werd 10 jaar gestreden maar niemand won of verloor. Agamemnon nam bij het plunderen de dochter van een priester van Apollo mee. Apollo wrak zich op Agamemnon en schoot dodelijke pijlen naar de grieken. Hij gaf de dochter terug. Hij en Achilles kregen ruzie, Thetis vroeg Zeus iets te doen. Agmemnon kreeg een droom over zijn overwinning te zien, daarop riep hij iedereen op om te strijden.

Twee mannen strijden om Helena. Toen ze bijna bij elkaar waren werden ze het over een tweestrijd eens. Paris en Menelaüs vochten lang maar Aphrodite maakte er een eind aan. De Grieken wonnen en mochten dus Helena en de schatten meenemen. Er werd weer gestreden maar nog nooit zo erg als nu, zelfs de goden vochten mee.

Hector en Andromache. De strijd ging door, De vrouwen uit de stad waren bij de tempel van Athene. Hector ging naar Paris en zei dat hij mee moest vechten. Helena vond het erg dat heel de strijd om haar was. Toen ging hij naar Andromache en zei tegen haar dat er niks met haar zou gebeuren en dat haar zoon net zo als hector zelf zou worden.

Achillles blijft onverzoenlijk. Er was nog een tweekamp, maar dat besliste niks. De grieken wilden terugtrekken, maar dan moest eerst Achilles worden verzoend. Velen probeerden het maar Achilles bleef onverzoenlijk. De grieken werden nog net gered door Poseidon en Aiax.

Gevecht en dood van Patroclus. Patroclus probeerde ook nog Achilles te verzoenen, hij trok de wapenrusting van Achilles aan en ging naar de trojanen. Patroclus vocht hard maar toen hij in een tweekamp met Hector kwam verloor hij en werd gedood.

Achilles treurt om zijn vriend. Achilles vond het heel erg wat er met Patroclus gebeurd was en wou Hector vermoorden. Thetis zei dat hij moest wachten tot zij nieuwe wapens voor hem had. Er was een hevige strijd om het lijk van Patroclus, Achilles riep dat de trojanen het lijk moesten geven. Dat deden ze.

De verzoende Achilles in goddelijke wapenrusting. Achilles kreeg de mooiste wapenrusting ooit. Achilles was verzoend. De achaeëers waren blij. Achilles en Agamemnon trokken weer op naar de trojanen. De hele Olympus nam deel aan de strijd.

Achilles en Hector in de beslissende strijd. Achilles zocht naar Hector. Veel trojanen vluchtten naar de stad. Hector wilde een tweekamp. Achilles rende naar Hector toe en voor het eerst werd Hector bang en vluchtte. Zijn lot was beslist. Deïphobus kwam Hector helpen. Achilles doodde Hector. Hector wilde dat zijn lichaam naar Troje werd gebracht maar Achilles luisterde niet.

Gruwelijke wraak. Achilles bond het lichaam van Hector achter zijn wagen en ging zou terug. Andromache schrok heel erg. Achilles wilde eerst Patroclus op de brandstapel en een gedenkteken voor hem. Er werden zelf spelen gehouden. Apollo beschermde het lichaam van Hector.

Priamus en Achillus. Priamus vertrok met de hulp van Hermes naar de grieken om het lichaam van zijn zoon te halen. Hij bood Achilles veel losgeld aan en toen gaf Achilles hem het lijk van zijn zoon. Negen dagen duurde de plechtigheid in Troje.

De schone Penthesilea. Na Hector’s begrafenis kwam er weer een strijd. Penthesilea kwam de trojanen helpen. Achilles nam zelf ook deel aan de strijd. Hij doodde Penthesilea. Toen hij zag wie hij vermoord had kreeg hij spijt.

Achilles’ noodlot voltrekt zich. Achilles was niet onsterflijk maar alleen de goden wisten hoe je hem kon doden. Weer kwam er een strijd. Appolo kon het niet meer aanzien en gaf Achilles een waarschuwing. Achilles zei dat Appolo weg moest gaan en werd door hem geraakt in zijn kwetsbare hiel. Paris bracht hem de doodslag. Achilles werd door de goden naar het schip gebracht. Athene en Thesis waren bedroefd.

Het harde noodlot van Aiax. Een zwaar noodlot trof Aiax. Hij wilde Odysseus vermoorden, maar dat liet Athene niet toe. Hij kreeg een waanzin en ging naar de schapen van de grieken om die te vermoorden. Toen hij weer goed werd schaamde hij zich en pleegde zelfmoord.

Het houten paard. 10 jaar lagen de grieken voor de stad Troje. Ook Paris werd vermoord. Aeneas was nu de aanvoerder van de trojanen. Calchas de ziener voorspelde dat het nimmer zou lukken dat het alleen met een list zou kunnen. Toen bedachten ze een groot paard waarin de soldaten zich konden verstoppen. Toen het paard af was gingen er 30 dappere strijders in. De andere grieken gingen naar de boten. De trojanen dachten dat de gireken weg gingen.

Laocoöns waarschuwing. De boten gingen maar een eindje weg maar de trojanen, die dachten dat ze weg waren, renden de stad uit. Laocoön waarschuwde dat ze moesten uitkijken met het paard en dat ze het niet in de stad moesten brengen, maar de trojanen luisterden niet.

Sinon, meester in de huichelarij. Sinon was achtergebleven Hij vertelde een hele hoop leugens en wist zo de trojanen te misleiden. Hij vertelde dat het ros een geschenk van de goden was en wanneer het in Troje zou staan dat Athene hen dat altijd zou beschermen.

Troje’s ondergang onafwendbaar. De trojanen twijfelden niet aan de woorden van Sinon. Lacoön werd gedood door 2 slangen van Athene, daardoor wachten de trojanen niet langer en deden alle moeite om het paard in de stad te krijgen. Cassandra waarschuwde nog maar het hielp niet meer, het paard was binnen. Sinon gaf een teken en de helden kwamen uit het paard.

Ondergang zonder erbarmen. Gruwelijk was de slachting die gehouden werd onder de trojanen. Bijna niemand overleefde het en wie het overleefde werd slaaf. Ook alle koningszonen werden vermoord. Menelaüs nam z’n laatste kans door Helena op het laatste moment nog zijn echtegenote te maken. Zo kwam een einde aan de ongelukkige stad Troje.

REACTIES

A.

A.

het is helemaal geen fraude..want sommige doen het nog steeds dus haal dat "belangrijk "maar weg want het is niet nodig

16 jaar geleden

M.

M.

er staan veel spel fouten in
en menalos wou Helena vermoorden omdat ze vreemd was gegaan

17 jaar geleden

F.

F.

ik weet het niet zeker maar ik heb de film troy gezien en ook op het internet gelezen dat (o.a.) paris vrouw van hector
en nog veel meer mensen door een geheimen doorgang zijn gegaan en dat heel troje werd afgebrand maar dat denk ik hoor!!!

17 jaar geleden

L.

L.

Er staan mega veel spelfouten in!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.