§2.4 Stalin, de rode tsaar
Na de Oktoberrevolutie maakte Stalin deel uit van de regering. Toen Lenin aan ziekte niet meer goed kon functioneren, nam Stalin het over. Hij presenteerde zichzelf als de hoeder van het Marxisme-Leninisme. Het land kreeg te maken met Stalins zuiveringen*. Dit waren anticommunistische elementen. Stalin maakte gebruik van grote terreur. Vijanden werden afgehandeld in showprocessen, en daarna geëxecuteerd of overgebracht naar de strafkampen bekend als ‘goelag’ in Siberië.
De invloed van het communisme van heel groot. Alles wat gezegd en gedaan werd, stond in het teken van het communisme. Stalin regeerde met harde hand, zijn wil was wet. Omdat de Sovjet-Unie een grootmacht moest worden, moest het land versneld industrialiseren. Het Marxisme-Leninisme werd het Stalinisme*, de NEP (Nieuw Economische Politiek) werd afgeschaft en de Sovjet-Unie kreeg een planeconomie* met vijfjarenplannen. Daarin stond wat en hoeveel er moest worden geproduceerd, met nadruk op de zware industrie. De productie in de landbouw werd verhoogd met collectivisatie*. De boeren moesten samenwerken om de gewenste hoeveelheid te produceren. Dit gebeurde in ‘kolchozen’, de gemeenschappelijke boerderijen. De werknemers heetten de ‘sovchozen’. Boeren die zich tegen de collectivisatie verzetten werden vermoord of afgevoerd naar de Goelag. De regering zetten arbeiders die goed en veel produceerden in het zonnetje. Zij kregen speciale voorrechten zoals beter eten, vakanties etc. Hiermee werd het hard werken gestimuleerd.
In Juni 1941 raakte de Sovjet-Unie betrokken bij de 2e wereldoorlog. Alle overwinningen van Rusland trok Stalin naar zichzelf. Hij zag zichzelf als de redder van het land in deze “Grote vaderlandse oorlog”. Rusland herstelde zich na de wereldoorlog vlug, en werd eindelijk de grootmacht die het wilde zijn. Staling overleed in 1953 en daarmee kwam er een eind aan de terreur.
*begrippen
Zuiveringen – het verwijderen van ongewenste personen
Stalinisme – aanpassingen van het Marxisme-Leninisme door Stalin: communisme, planeconomie en collectivisatie
Planeconomie – economisch systeem dat geleid wordt door de staat; de staat bepaalt wat, hoe, waar en door wie er geproduceerd word
Collectivisatie – het verenigen van mensen in groepen; het gemeenschappelijk maken van een productieproces
REACTIES
1 seconde geleden