Kennismaking met Azië
Azië beslaat bijna [30]% van het aardoppervlak en bevat ca [67]% van de wereldbevolking.
Dit continent kent [talrijke] volken en veel verschillende [culturen], [talen] en [godsdiensten].
Ook is er sprake van een grote natuurlijke afwisseling, wat betreft [landschappen], [klimaat], [vegetatie] en [reliëf].
Door grote variatie in natuur en cultuur wordt Azië onderverdeeld in [zes] regio’s.
Ring van Vuur
De Ring van vuur is het gebied rondom de [Grote Oceaan] met heel veel [vulkanen]. De aardkorst bestaat uit een aantal delen, de [schollen] of [platen].
Het aardkorstdeel waarop de Grote Oceaan ligt botst tegen dat waarop China en de Filipijnen ligt. Hierbij [duikt] de eerste [weg] onder de tweede en komt er [veel energie] vrij. Dit leidt tot [vulkaanuitbarstingen] en [aardbevingen].
Natuurrampen in Azië
Natuurrampen worden veroorzaakt door de natuur en hebben veel [slachtoffers] en grote [schade] tot gevolg. Behalve aan vulkaanuitbarstingen en aardbevingen kun je hierbij ook denken aan orkanen, gekenmerkt door enorme [windstoten] en grote [hoeveelheden regen]. Ze kunnen leiden tot grote [overstromingen] en [modderstromen].
Biologische rampen zijn bijvoorbeeld de [vogelgriep] en [AID].
Natuurrampen komen vooral voor in Zuid-, Zuidoost- en Oost-[Azië]
Uittreksel van 1havo/vwo, hoofdstuk 5, §2
De oorzaak van de aardbeving
Kashmir wordt al meer dan een halve eeuw betwist door [India], [Pakistan] en [China], alhoewel het land officieel bij India hoort. De twee belangrijkste steden zijn [Muzzafarabad] en [Srinaga]r.
De botsing van twee grote platen, namelijk de [Indisch-Australische] plaat en de [Euraziatische] plaat heeft twee belangrijke gevolgen: het voorkomen van [aardbevingen] en het ontstaan van het [Himalayagebergte].
Bij een botsing van platen wordt de [spanning] in de aardkorst opgebouwd, totdat deze zich ontlaadt. Door de energie die plotseling vrijkomt ontstaan aardbevingen.
Gevolgen van de aardbeving
De beving op 8 oktober 2005 had een kracht van 7,6 op de schaal van [Richter]. Het hypocentrum lag ondiep, waardoor de schokken in het epicentrum [hevig] zijn geweest.
Ruim 2,5 miljoen mensen werden getroffen.
Er waren duizenden doden. Ook drinkwaterleidingen en rioleringen waren kapot, waardoor het drinkwater [besmet raakte] en mensen in groten [getale ziek werden]. De tentenkampen die waren opgezet bleken in de winter ongeschikt waardoor veel mensen stierven [van de kou] of [aan een longontsteking]. Daarbij werden vele kampen getroffen door [zware neerslag ]en [overstromingen] en werden de getroffen gebieden [onbereikbaar].
Uittreksel van 1havo/vwo, hoofdstuk 5, §3
Smeltende platen
De Indisch-Australische plaat duikt elk jaar met enkele centimeters onder de Euraziatische plaat. Hoe dieper, hoe hoger de [temperatuur]. Gevolg is dat de onderduikende plaat gaat smelten. Het vloeibare magma stijgt open veroorzaakt [vulkaanuitbarstingen], o.a. bij de [Merapi].
De Merapi
Een van de meest actieve vulkanen van de Indonesische [eilandenboog]. In 2006 was de vulkaan maandenlang onrustig:[ kleine erupties] en [grote gaswolken] waarschuwden voor een grote klapper. De Indonesische regering riep de [noodtoestand] uit op [de hellingen] en in [de dalen] rondom de vulkaan.moesten duizenden worden [geëvacueerd], in afwachting van de lava en het puin. Na maanden wachten mochten ze weer naar huis.
Voordelen van vulkanisme
Er zijn ook voordelen van vulkanisme.
Als lava eenmaal uiteen valt ontstaat er een [vruchtbare bodem]. Op Java vind op je op hellingen veel [akkers].
In lava komen veel delfstoffen voor zoals [metaalertsen] en [diamant.]
Vulkanen zorgen voor veel inkomsten uit [toerisme].
Uittreksel van 1havo/vwo, hoofdstuk 5, §4
Superaardbeving
De tsunami (=een hoge golf) op tweede kerstdag 2004 werd veroorzaakt door een zeebeving op dertig kilometer diepte voor de kust van [Sumatra].
De beving deed de zeebodem over een lengte van [1200 kilometer] trillen, waardoor een golf ontstond van enkele honderden kilometers lengte en een snelheid van bijna [900 kilometer per uur].
Geen gewone golf
Een tsunami wordt pas gevaarlijk als [hij de kust nadert]. De golf remt [heel snel af ]en wordt korter en daardoor [vele meters hoger]. De golf overspoelde het land enkele kilometers landinwaarts waardoor grote stukken van het [kustgebied] werden weggeslagen .
Het noorden van Indonesië werd het zwaarst getroffen.
Hulp na de tsunami
Ondanks de vele miljarden die [regeringen], [organisaties] en [particulieren] hebben opgebracht, kwam er kritiek omdat [niet al het geld goed werd besteed] en [niet alle mensen werden geholpen].
Vaak kwam hulp wel op de goede plek terecht.
Uittreksel Basisboek 11
Waarderen betekent dat je [je mening geeft] over een aardrijkskundig probleem. Zo’n probleem pak je aan met een [stappenplan].
Over de inrichting van een stuk grond wordt verschillend gedacht. Met het stappenplan ga je zelf een oordeel vormen.
Stap 1: [Wat is het probleem?]
Stap 2: [Wie zijn erbij betrokken?]
Stap 3: [Wat is hun mening over het probleem?]
Stap 4: [ Wat is jouw mening?]
Uittreksel Basisboek 201
Ontwikkelingssamenwerking is de [hulp van de rijke landen] aan [de ontwikkelingslanden]. Je kunt die samenwerking op twee manieren indelen.
Allereerst op grond van [wát er gegeven wordt] (voedsel, goederen, financiën).
[Structurele] of [duurzame hulp] is hulp die bedoeld is om blijvend verbeteringen aan te brengen. Noodhulp is hulp die [mensen nodig hebben om bij een ramp te overleven].
Ten tweede op grond van [wíe er geeft] (particulieren of regeringen).
Een joint venture is een [gedeelde investering] van een [bedrijf uit een rijk land] en [een bedrijf uit een ontwikkelingsland]. Daarnaast zijn er hulporganisaties als [Oxfam Novib] en [Artsen zonder Grenzen.]
Bij [bilaterale hulp] zijn maar twee landen betrokken: een gever en een ontvanger. Bij multilaterale hulp wordt een ontwikkelingsland geholpen door [een groep rijke landen] (via organisaties als [Unicef]).
Uittreksel van Basisboek 56 Endogene en exogene krachten
De aardbol kent een harde schil, de [aardkorst], die van vorm verandert door twee soorten krachten: [exogene krachten] (van buitenaf) en [endogene krachten] (van binnenuit).
Exogene krachten als het [weer] en de [plantengroei] vergruizen de aardkorst. Dit verschijnsel heet [verwering]. Verplaatsing van verweringsmateriaal zorgt voor [erosie].
De endogene kracht is de [hitte in de aardbol]. Deze maakt gesteente vloeibaar: [magma].
Onder de aardkorst ontstaan stromingen van magma, die ertoe leiden dat [aardkorstdelen langs elkaar schuiven], waar [aardbevingen] kunnen ontstaan.
Magma dat door de aardkorst omhoog komt heet [lava]. Wanneer deze [uitstroomt aan het aardoppervlak] kan het een vulkaan vormen.
Uittreksel Basisboek 57 Platen en breuken
Endogene krachten leiden tot breuken tussen [schollen of platen]. De grootste plaat heet [Pacifische] plaat.
Platen [schuiven] langs elkaar, [duiken] onder elkaar of [bewegen] uit elkaar.
[Amerika] enerzijds en [Europa en Afrika] anderzijds drijven uit elkaar. De breuklijn loopt midden door de [Atlantische Oceaan]. De ruimte tussen deze platen [wordt opgevuld] met lava, waardoor op de zeebodem een [midoceanische rug] is ontstaan.
Gebieden langs breuklijnen kennen veel [vulkanische uitbarstingen] en [aardbevingen].
Uittreksel Basisboek 60
Bij vulkanisme komt [gasvormig,] [vloeibaar] (magma of lava) of [vast materiaal] door openingen in de aardkorst naar buiten. Bij een uitbarsting (eruptie) wordt een deel van het magma, in klonters van groot ([‘bommen’]) naar klein ([asdeeltjes]), de lucht in geslingerd.
Een [pyroclastische stroom] of gloedwolk is een [gloeiend hete wolk] die met grote snelheid de vulkaanhelling afkomt. Niemand kan deze hete en verstikkende wolk overleven.
De lava vormt een berg (vulkaan) met daarin een [uitstroomgat (krater)].
Postvulkanische verschijnselen komen voor [bij een dode (niet meer actieve) vulkaan].
Grondwater bij een dode vulkaan wordt warm. In dit water lossen mineralen gemakkelijk op. Zo’n [minerale bron] is een voorbeeld van een postvulkanisch verschijnsel.
Uittreksel Basisboek 61 Aardbevingen
De aarde bestaat uit verschillende platen die drijven op [vloeibaar gesteente (magma)]. De langzame magmastromen zorgen ervoor dat de platen bewegen. Soms [schuiven ze langs elkaar] of [duiken ze onder elkaar]. Soms opeens met een paar meter tegelijk. De aardschokken die daarbij vrijkomen noem je een [aardbeving].
Het [diepste punt] van een aardbeving heet het hypocentrum. Het punt aan het aardoppervlak daar recht boven (met de zwaarste schokken), heet het [epicentrum].
[Seismologen] zijn wetenschappers die aardbevingen bestuderen. Zij meten de trillingen van de aardkorst met een [seismograaf]. De [schaal van Richter] is een schaal voor de kracht van een aardbeving. De allerlichtste trilling wordt op de ze schaal aangegeven met 0. Bij elk nummertje hoger is de beving [tien keer] zo sterk als de vorige.
Hoofdstuk 5
6.4
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
-.
-.
Woow echt heel chill.. Thnx kheb volgende week PWW en ik ben nogal slecht in AK....... XXX
13 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Wauw, dankjewel! haha uren zitten zoeken, en uiteindelijk deze gevonden, super! X
13 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
heel handig! dankjewel
x
13 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
Facking goede sammenvatting thx .
13 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
is ie sirieus goed
10 jaar geleden
K.
K.
Geweldige samenvatting.. ik kan niet goed zelf samenvattingen maken dus dit heeft me echt geholpen! TY
12 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
zijn dit ook de antwoorden van die uittreksels??xx
12 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
yeeah, thanks, duurt me veelste lang die samenvattingen maken, dankje! dit is alleen §1,2/3 ofniet?
12 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
super thnx
voor deze samenvatting volgende week pww
12 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
ziek fijne samenvatting
12 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Idd, dit is alleen 1 & 2 misschien ook 3, maar toch bedankt.
12 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Dit is echt goed. Dit is paragraaf 1 tot 4.
12 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
niet handig alleen 1t/m 4 heb 5 en 6 ook nodig
12 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
echt nie fijn ik heb ook paragraaf 5&6 nodig!
12 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
heb je bijna niks aan, aleen paragraaf 1 en 2. nou daar heb je veel aan. uche uche
maak dan gwn van het hele hst.
dit is fuckin veel tekst voor maar 2 paragrafen !!
12 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
dit is niet alleen 1 en 2 dombo, dit is t/m 4!
10 jaar geleden
G.
G.
bedankt precies wat ik moest hebben
12 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
wrm staat er boven h5 het is niet heel hoofdstuk 5 beetje jammer, en een beetje irritant taalgebruik! maar voorderest wel een goede samenvatting thanxx
12 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Thnx morgen so je hebt me gered :D
11 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
klopt deze samenvatting wel?
11 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Heei waarom niet alle paragrafen ik heb ze nodig voor toetsweek :( Maare verder wel goed hoor!! TY
11 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Chilz samenvatting alleen jammer maar 2 paragrafen :(
11 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
sorry maar het zijn 4 paragrafen.
10 jaar geleden
V.
V.
ik moet basisboek b 56 ook hebben waarom staat die er niet op?
verder wel goed heb ik veel aan
10 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
jammer dat prgrf 5&6 er niet bij staan volgende week pww :((
10 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Tnxx, maar weet iemand hoe het stromen van gesteente in de aarde ook wel wordt genoemd?
10 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Heel erg bedankt, wel jammer dat par. 5&6 er niet bij staan!!! X
10 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
echt super fijne samenvatting, alleen jammer dat paragraaf 5 er niet bij staat en jammer van het taalgebruik, maar voor de rest echt super, ik ben gered!!
9 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Iedereen die dit niet fijn vindt of iets irritant deze samenvattingen horen bij het boek!!!
9 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
voor iedereen die zich nu opeens afvraagt: wrm is deze samenvatting zo raar....
deze samenvatting is uit 2010 en nu hebben we dus een nieuwere versie
4 jaar geleden
Antwoorden