Hoofdstuk 4: Globalisering in Azië

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas vwo | 859 woorden
  • 7 juli 2016
  • 47 keer beoordeeld
Cijfer 8
47 keer beoordeeld

Globalisering in Azië

(de blauwe woorden zijn nieuwe begrippen, de vetgedrukte zijn begrippen die je al een keer hebt geleerd, dankjewel voor het kiezen van mijn samenvatting en succes met leren!)

Paragraaf 1:
Oost- en Zuidoost-Azië zijn heel verschillend, maar ze hebben een aantal overeenkomsten:

  • Hoofdvoedsel is rijst

Rijst word verbouwd op sawa’s, dat zijn akkers die onder water staan: natte rijstbouw.

De grond wordt arbeidsintensief bewerkt, zo kunnen de boeren meer oogsten.

  • Een ander kenmerk is de cultuur, het “wij”-gevoel is erg belangrijk, je hebt alles te danken aan je medewerkers.

In Azië wonen  4 miljard mensen, de bevolkingsdichtheid is hoog, vooral in het oosten. De bevolkingsspreiding is ongelijk.
het is vreemd dat in Azië niet alleen de steden maar ook het platteland dichtbevolkt is, per boer is er dus weinig land.

De Chinese regering probeerde de bevolkingsgroei af te remmen d.m.v. familyplanning, in China hadden ze vroeger een eenkindspolitiek die zorgde ervoor dat families maar een kind mochten hebben en anders een boete zouden krijgen.

Paragraaf 2:
tot 1980 was China een streng communistisch land, er was geen vrijheid voor bedrijven, die kregen precies te horen wat ze moesten maken planeconomie, ook was er geen vrijheid voor de mensen, de westerse cultuur was verboden.
na 1980 veranderde dat, China zag dat het met buurlanden beter ging en liet bedrijven zelf kiezen welke producten ze wilde maken (vrijemarkteconomie) dat was niet in heel China, alleen in de speciale economische zones. China bleef communistisch met een beetje vrijemarkteconomie.
veel multinationals willen zich in China vestigen, China is een land met hardwerkende arbeiders die voor lage lonen werken, ook is er goedkope grond en weinig belasting.
het ontwerp komt vaak uit Europa, de productie in een lagelonenland en ze exporteren naar europa, ook verkopen ze veel in China, want met zo veel inwoners is China een enorme afzetmarkt!

Paragraaf 3:
sinds 1980 zijn er enorm veel mensen geëmigreerd naar het oosten van China, de urbanisatiegraad neemt dus snel toe, je zegt nu: het urbanisatietempo is hoog.
de regering wil China gaan ontwikkelen zonder dat er krottenwijken ontstaan. Daarom worden er veel flats gebouwd, daar kunnen veel mensen in wonen.

Push (armoede op het platteland):
de vele boeren in China zijn meestal zelfvoorzienend, het leven op het platteland is armoedig, er zijn geen machines. Er zijn veel meer mensen op het platteland dan nodig is, dat noem je verborgenplatteland

Pull (aantrekkingskracht van de stad):

  • er is veel werk voor de migranten
  • de lonen liggen vaak wel 5 keer zo hoog
  • de moderne levensstijl

paragraaf 4:
het grootste milieu probleem is de smog de lucht is dan wazig door giftige rook die vaak uit fabrieken komt, en auto’s.

De gele rivier:
de gele rivier voert slibrijk water aan, door het slib kleurt de rivier geel en is de rivier zeer vruchtbaar. Er waren vaak overstromingen maar de rivier droogt snel op. Door de sterke economische groei is het watergebruik sterk toegenomen, ook houden stuwdammen veel water vast. Gevolg: een ernstig water tekort in het noorden. Het beetje water wat er nog is is sterk vervuild.

De Yangtze:
de Yangtze ligt een stuk zuidelijker, en heeft veel overstromingen in de benedenloop, vooral in de zomer. Doordat er heel veel bomen zijn gekapt groeit er op veel hellingen niets meer, ze zijn door bodemerosie onbruikbaar geworden. Door stuwdammen is de Yangtze beter bevaarbaar geworden, ook zijn er veel waterkrachtcentrales gebouwd.
de bekendste stuwdam is de drieklovendam.

Paragraaf 5:
 Japan heeft geen goede natuur voor zo’n groot economisch land, hiervoor de redenen:

  • Japan is erg eilandrijk, het bestaat uit ongeveer 30.000 eilandjes, dat is geen goed teken voor het verkeer
  • de eilanden zijn stuk voor stuk bergachtig
  • Japan heeft bijna geen grond- of delfstoffen
  • Japan ligt op een gevaarlijke breuklijn met veel aardbevingen

Japan was rond 1945 al een echt industrieland, dat komt door:

  • Japan had een strenge dictatoriale regering die alles besliste
  • Japan had een goede cultuur die respect had voor de medemens met een sterk groepsgevoel.

De oudste tijgerland is Japan en de nieuwste China.
toch zijn er vel achterblijvers zoals Laos, Cambodja en Myanmar, die landen zijn nog bijna helemaal agrarisch.
 de productie van gewassen in de tijgerlanden is toch gestegen, dat komt door de introductie van nieuwe, snelgroeiende zaden. Dat noemen we de groene revolutie
2 gevolgen ervan zijn:

  1. De boeren moeten zelf zaden kopen, ook hebben ze kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig
  2. Er ontstaat een mechanisatie.

Paragraaf 6:
soms komt er slecht nieuws naar buiten over de werkomstandigheden van de arbeiders van grote bedrijven, multinationals vinden dit vervelend, ze raken hun goede naam kwijt. Doordat bedrijven alles snel en goedkoop willen kunnen leveren moeten de arbeiders vaak heel hard werken en hebben ze vaak overuren.
de slechtste omstandigheden zijn in d sweatshops , dat zijn kleine werkplaatsen waar mensen dicht opeengepakt werken.

Paragraaf 7:
de Han-chinezen zijn eigenlijk de belangrijkste groep van China, ze zijn de oudste groep die oorspronkelijk uit China komt en neemt zo’n 90% van de bevolking in, ook wonen ze vooral in de welvarende gebieden, zoals de oostkust. Maar er zijn nog 55 andere etnische groepen, die worden de etnische minderheden genoemd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.